Dodaj do ulubionych

ponowne sikanie w majtki

25.08.06, 10:18
Dziewczyny napiszcie czy przerabiałyscie ze swoimi maluchami ponowne sikanie
w majtki? Moja córka w maju po dwóch dniach nauki zaczęła robić do sedesu i
do ubiegłego tygodnia był absolutnie święty spokój, ani razu nie popuściła.
Natomiast od tygodnia jakby zapominała, że trezba powiedzieć, że chce siku i
robi w majty w ogóle sie tym nie przejmując. Nie zakażdym razem, ale jakieś 3-
4 razy dziennie. Powoli trace cierpliwość i nie wiem co z tym robić.
Zaznaczam, że ma 2 lata i 3 miesiące i nigdy nie zmuszałam jej do załatwiania
potrzeb do nocnika czy sedesu. Jakoś tak sama zaczęła.
Obserwuj wątek
    • kas2 Re: ponowne sikanie w majtki 25.08.06, 10:33
      normalne.Przeczekaj tydzień dwa aczkolwiek dalej przypominaj o siku do kibelka
      chyba większość dzieci robi sobie taką przerwę
    • ma.dzia Re: ponowne sikanie w majtki 25.08.06, 10:48
      U nas ta sytuacja trwala az dwa miesiace. Corka wolala na nocnik 8 miesiecy a
      potem nagle przstala. Duzo cierpliwosci trzeba w takiej sytuacji ale z tego co
      czytalam to wiele dzieci tak ma. Moze nie byc latwo ale staraj sie nie
      denerwowac na nia bo to nic nie da. Pozdrawiam.
      • ewamama3 Re: ponowne sikanie w majtki 25.08.06, 21:54
        Dzięki, trochę mi ulzyło, bo już chciałam posunąć się do drastycznych metod,
        typu: a niech chodzi zasikana, moze jak będzie jej niewygodnie to coś zrozumie
        • anoosia2 Re: ponowne sikanie w majtki 25.08.06, 22:35
          NIe przejmuj się czasami tak bywa, mała powinna wrócić do wołania, samoistnie.
          Tłumacz jej gdzie się robi siku, staraj się nie wprowadzać niepotrzebnego
          stresu. MOże zastanów się co mogło spowodowac taki regres, może coś się
          wydarzyło, zmieniło w jej życiu, rytuale dnia, może to z lęku przed czymś.

A ta metoda "drastyczna", o której piszesz może być pomocna pozwól jej
          zobaczyć, poczuć, że się zmoczyła, tłumacz, że teraz trzeba prać, umyć się, a
          wystarczyło zawołać.
          • maadzias1 Re: ponowne sikanie w majtki 26.08.06, 19:11
            Ja nie pamiętam tego faktu, opowiadała mi to moja ukochana babunia. Gdy miałam
            może 3 latka zaczęłam ponownie sikać w majtki. I podchodziłam już po fakcie do
            babci i mówiłam "juź sie śśikałam". I babcia znalazła na mnie sposób. Gdy znowu
            się zlałam jak mnie trzepnęła w tyłek i powiedziała, że w majtki się nie sika(a
            babcie to ja mam silną). I jak ręką uciął. Od razu się "nawróciłam". Oczywiście
            nie polecam tego sposobu.
    • rotera Re: ponowne sikanie w majtki 26.08.06, 21:39
      no prosze i wykrakałyście, mój też wrócił na stare tory.
      mam już wszystko poprane, zaprane, itp.
      wrzuciałam mu znów pampersa, bo ile można prać kanape???
      A może źle zrobiłam? Tyle, ze tuż przed 2 porodem latanie z miską i ścierą na
      kolanach non stop wcale mnie nie bawi.
      Tłumacze mu, chodzimy do łazienki, ale nie chce robić, za to informuje że
      właśnie zrobił w pampersa...
      Zastaniawim się tez czy warto się teraz 'szarpać' bo jak za chwilke będzie
      maleństwo też z pieluszką to jak mu wytłumaczyć, że dzidzia przez najbliższ 2
      lata może a on już nie. No i zazdrość (tak myśle), czy poczucie odrzucenia
      związane z dzieckiem też pewnie go zestresują potwornie? A może się myle?
      zgłupiałam już w tym temacie, okropnie!!!
    • truskawkam73 Re: ponowne sikanie w majtki 26.08.06, 21:44
      Ja mam od dwóch miesięcy problem z sikaniem 3,5-latka podczas snu sad( Przedtem
      wołał w nocy dwa, trzy razy, a teraz nie chce się chyba draniowi wstawać sad((
      Podkładam folię pod prześcieradło, ale ileż można... Nie wiem już co robić,
      próbowałam budzić go w nocy, płacze, ale idzie się wysikać, za to nad ranem tuż
      po obudzeniu się jest znowu wszystko zlane sad(
    • radzik233 Re: ponowne sikanie w majtki 27.08.06, 09:29
      Nie martw sie dalej jej w spooju mów ze trzeba do nocnika, tylko jej nie karc
      bo sie wystraszy, moja mala miala kryzys 1 dniowy po ok pol roku jak juz robila
      do kibelka, z zaznaczeniem ze twoja coreczka ma dopiero 2 i 3 to i tak duzy
      sukces osiagnelas. Maja mala byla w tym samym wieku, a znam dzieci ktore dop po
      3 roku zycia zaczely korzystac z kibelka a nie przepraszam z nocnika i po
      jakims roku z kibelka takze glowa do gory przejdzie jej, tylko powtarzaj jej ze
      trzeba do kibelka lub czesto pytaj czy chce siusiu
      pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka