Dodaj do ulubionych

Wybory w USA

13.10.08, 20:40
Może się nasi zamorscy przyjaciele wypowiedzą (jeśli to nie jest zbyt osobista
kwestia), na kogo i dlaczego zamierzają głosować? Ja osobiście nie jestem
zbytnio pochłonięty tym tematem, choć życzyłbym sobie, by nie było powtórek z
ranchera Busha i jemu podobnych półgłówków...
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: Wybory w USA 13.10.08, 21:00
      Ja na szczescie nie moge glosowac. Gdybym mogl, to moim kandydatem jest:
      www.ronpaulforpresident2008.com/news/
      Ale poniewaz ma on zerowe szanse na wygranie, wiec w ramach mniejszego zla bym
      pewnie zaglosowal na:
      www.johnmccain.com/
      Ale jak wygra demokrata to nie bede plakal i emigrowal, ale zacisne zeby i bede
      placil wieksze podatki (bo Obama obiecuje ze mi je podniesie).
      • civic_06 Re: Wybory w USA 13.10.08, 21:46
        Tak jak Marek nie moge glosowac, ale jesli mialbym glosowac to bylby
        to McCain z tych samych co Marek powodow...
      • tomek854 Re: Wybory w USA 13.10.08, 23:52
        A czy poza tym, że McCain was nie uderzy po kieszeni są jeszcze jakieś powody
        dlaczego on?

Szczerze ciekaw jestem...
        • marekatlanta71 Re: Wybory w USA 14.10.08, 14:15
          Dotychczas bywalo tak ze miales ostro prawicowego kandydata kontra kogos o dosc
          centrystycznych pogladach. W tym roku jest smiesznie, bo masz centryste kontra
          ultraliberala planujacego redystrybucje dochodow. Wiec McCain jest mniejszym
          zlem. Jak dla mnie jest ob zdecydowanie za centrystyczny, ale jak obcia (b) jest
          komunista, to juz wole tego dziadka. Ale tak podswiadomie mam nadzieje ze wygra
          Obama. Bo amerykanom nalezy sie randka z komunistami zeby ich z tej choroby
          wyleczyc na dlugo. A ja moge zawsze do EU sie przeniesc jak tu sie zle zrobi...
      • drpawelek Re: Wybory w USA 14.10.08, 00:45
        Ron Paul niestety nie ma szans, chociaz wygralby i moj glos. Coz, w polityce
        amerykanskiej mamy tylko do wyboru lokalne wersje SLD/PO i PiS. Obie - z
        powaznymi problemami i gloszace hasla socjalne.

Szkoda, ze McCain nie jest o 8 lat mlodszy. Demokraci rzeczywiscie uderza mnie
        powaznie po kieszeni, zwlaszcza jesli zsocjalizuja sluzbe zdrowia.
    • fazi_ze_sztazi Re: Wybory w USA 14.10.08, 00:24
      ja niestety nie moga glosowac, ale gdybym mogl to byl by to nie
      republikanin.
      Jak zawsze, tak i tym razem nie wybral bym kogos, a glosowal bym
      przeciwko komus. Napisze wiec dlaczego nie Mc Cain:
      * glosowal w senacie za tym aby dac wolna reke GWB w sprawie wojny w
      Iraku, a to najwieksza zbrodnia jak swiat widzial za mojego zycia
      (pani Clinton zreszta tez, Barack nie glosowal bo go tam jeszcze nie
      bylo, co by zrobil nikt nie wie)
      * Chce kontynouawc wojne w Iraku i Afganistanie
      * wiek, jak sie ma 72 lata to wypada sie zajmowac wnukami, a nie
      rzadzic mocarstwem, bylby marionetka w lapach karteli paliwowych
      (jak GWB)
      * w moim przypadku placilbym mniejsze podatki wg propozycji Barack'a

Oczywiscie nie zaglebiam sie w szczegoly, nie znam ich nawet, bo jak
      wspomnialem to nie moja rozgrywka. Ponadto mieszkam w IL a tutaj tak
      czy siak wygrywa demokrata. Nawet nie mamy reklam w TV, bo
      republikanie nie maja tutaj najmniejszych szans.
      pzdr.
      • marekatlanta71 Re: Wybory w USA 14.10.08, 14:18
        Zarowno Obama, jak i McCain beda musieli zwiekszyc podatki. Kraj ma 11 trylionow
        dlugu i Bushowska polityka ciecia podatkow po prostu nie dziala. Tyle ze Obamowe
        podwyzki spowoduja olbrzymie bezrobocie w USA - Obama planuje dokladnie to samo,
        co wykonal Carter praktycznie doprowadzajac USA na skraj bankructwa.

P.S. Nam to zwisa, bo w koncu jako Polacy/obywatele Unii Europejskiej mozemy
        zawsze olac glupoty ktore tutaj wykonuja i przeniesc sie np. do Anglii :)
    • cracovian Tylko Obama!!! 14.10.08, 02:27
      Ja oczywiscie glosowac bede i z zona po nocach z nerwow spac nie
      mozemy... McCain i reszta polglowkow to jakas parodia i karawan
      idiotow a nie republikanie. K. komuna, nasza reka forse rzucaja w
      kieszenie zlodziei; ostatnia propozycja to wykupienie 300 mld.
      hipotecznych toksycznych pozyczek od bankow. Jak to nie uderzy po
      kieszeni? Przeciez ja $250 tys. na rok nie zarabiam, wiec Obama to
      lepsza propozycja. A jak umrze na 30% to Palin sie dorwie do wladzy,
      a to przeciez monstrum, ktore Jezusa doczekac sie nie moze i w
      dinozaury 4 tys. lat temu wierzy. Przeciez to cyrk, komuna, pseudo-
      religijnosc i faszyzm i co jeszcze najgorsze.

Czas na jakiegos normalnego czlowieka, dobrze wyksztalconego i
      madrego, bo naprawde przyszlosci z tymi gnojami nie widze...

a5.vox.com/6a00f48d090b96000100fa969eb5450002-pi
      • drpawelek Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 03:56
        Masz niestety racje - ale obie partie sa po uszy umoczone w tej katastrofie
        kapitalizmu. Ta tura nalezy do Demokratow.

www.nbc.com/Saturday_Night_Live/video/clips/c-span-bailout/727521/
        • cracovian Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 15:38
          No pewnie, ze obie partie byly potrzebne, ale jesli jestes za malym
          panstwem, fiskalna odpowiedzialnoscia, wolnoscia obywatelska to na
          pewno na republikanow liczyc juz nie mozna. To sie wiele lat temu
          skonczylo.

Patrze i slucham tych idiotow i widze ich przwazajaca baze wyborcza
          w okolicy i rzygac mi sie chce. Czas na zmiane - gorzej byc nie
          moze. Jak bede chcial Talibow to pojade do Pakistanu.
          • marekatlanta71 Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 15:53
            cracovian napisał:

> Czas na zmiane - gorzej byc nie moze.

Sie zdziwisz :) A powaznie to bedzie gorzej niezaleznie od tego ktorego wybiora.

• cracovian Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 17:58
              Wycofamy sie wkrotce z Iraku, bedzie "jakis" plan medyczny dla
              ludzi, ktorzy umieraja w tym kraju z powodu najprostszych rzeczy.
              Nikt nie bedzie w stanie podniesc podatkow dla wiekszosci obywateli.
              Ewentualnie za dividend/capital gains bedziemy wiecej placic co jest
              ok bo to mialo byc tymczasowe.

11 trylionow - to wszystko na papierze i przez nastepne 4 lata w
              jeszcze wiekszym bedziemy dolku, ale co z tego. Ile razy Brazylia,
              Aregentyna czy nawet mocarna Rosja wypiela dooope na wszystkich...

Z Palin czeka nas totalna zaglada.
              • marekatlanta71 Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 18:15
                Z Iraku sie wycofaja jak bedzie na to odpowiedni moment. Ani McCain ani Obama
                tego nie przyspieszy.

Plan medyczny - nic z tego nie bedzie bo nie ma pieniedzy. A bez pieniedzy
                mozesz jedynie doprowadzic medycyne do takiej samej ruiny jak w PL.

Podatki:
                www.taxfoundation.org/research/show/1410.html
                41% ludzi w USA nie placi ANI GROSZA podatku...

www.ntu.org/main/page.php?PageID=6
                Wystarczy zarabiac powyzej $153K rocznie (dochod na rodzine!) zeby byc w grupie
                5% amerykanow placacych 60% wszystkich podatkow.

• cracovian Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 18:34
                  10 mld/miesiac na Irak jest.

Trzeba cos z grupa 50 mln ludzi bez mozliwosci pojscia do lekarza
                  albo dentysty zrobic. To nie jest XIX wiek. Nie trzeba tez
                  nacjonalizowac calego systemu.

Ci co zarabiaja $153 tys./rok niech sobie 60% placa. Mi, tak jak 95%
                  ludzi, to nie grozi :-)
                  • marekatlanta71 Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 18:56
                    Irak to powazny wydatek pieniedzy i gdybym byl prezydentem, to kazalbym rzadowi
                    Irackiemu za to placic. Zaloze sie ze wtedy by nagle sie okazalo ze Irak potrafi
                    sobie wlasna armie wyszkolic...

Te opowiesci o 50 milionach ludzi ktorzy nie chodza do lekarza ani dentysty to
                    socjalistyczna demagogia. Wiele z tych osob to wlasciciele firm ktorych stac na
                    dobry samochod, duzy dom, ale nie maja ochoty sie ubezpieczac. Zauwaz ze
                    najbiedniejsi sa objeci Medicaid = maja opieke medyczna. A ze ktos swiadomie
                    wybiera posiadanie pojazdu za ktory placi $500 miesiecznie nad posiadanie
                    ubezpieczenia to zupelnie inna sprawa.

Moim zdaniem rozwiazanie McCaina jest znaczaco lepsze - zlikwidowac sztuczne
                    stanowe bariery ubezpieczeniowe (czyli deregulacja) co pozwoli na konkurencje
                    firm ubezpieczeniowych a nie obecne status-quo. Efektem powinny byc nizsze ceny
                    ubezpieczen. Do tego $5000K ktore McCain obiecuje dac kazdemu (kosztem
                    opodatkowania bogatszych - pracujacych i majacych ubezpieczenie od firmy)
                    wystarczy na zakup podstawowego ubezpieczenia pozwalajacego na podstawowa opieke
                    medyczna i dentystyczna.
                    • drpawelek Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 19:07
                      Ja place za swoja mame ok. 800$/miesiac - jest to ubezpieczenie
                      stanowe, bo ubezpieczenia komercyjne odmowily. Owszem, to kosztuje,
                      ale z drugiej strony nie ma innego wyjscia. Socjalistyczna opieka
                      zdrowotna a'la Hilary Clinton to dopiero bedzie nieszczescie.
                      • cracovian Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 20:01
                        No wlasnie - tez sobie obliczylem. Mam niby super ubezpieczenie (tak
                        naprawde to g. ale najlpesze co Aetna ma) i place ~$7000 na rodzine
                        co roku przed podatkami - pracodawca pewnie drugie tyle.

Te piec tysiecy to on sobie moze w doope wsadzic.
                        • marekatlanta71 Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 20:59
                          $5000 na osobe... Do tego pamietaj ze placisz tyle tylko i wylacznie dlatego ze
                          nie ma konkurencji...
                          • cracovian Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 21:06
                            Tylko zeby z ta konkurencja nie bylo tak jak z gazem ziemnym, ktory
                            po deregulacji z $30 do $300/miesiac podskoczyl.

Jest Kaiser, Aetna, BCBS, itd. - moim zdaniem za duzo. Raczej trzeba
                            bedzie od przejrzystosci cen z kosmosu za uslugi zaczac. Niech
                            lekarz/szpital powie kazdemu ile to bedzie kosztowac, a nie jakies
                            $4000 za dwudniowy pobyt w szpitalu mojego dziecka z wysoka
                            temperatura (po tym jak ubezpieczenie "zaplacilo" nalezne) rachunek
                            przysylac.
                            • marekatlanta71 Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 22:14
                              Z tym gazem to bylo jakies jajo. Bo jak mozna konkurowac jezeli wszyscy kupuja i
                              sprzedaja dokladnie ten sam towar? Podobne jajo jest z energia elektryczna.

Najlepszym rozwiazaniem byloby gdyby byla przejrzystosc cen - jakbym wiedzial ze
                              lekarz (a) bierze tyle za procedure a lekarz (b), to byloby mi sie latwiej
                              zdecydowac. A tak, placac $10 copayment mam w d..ie czy skasuje ubezpieczenie
                              $100 czy $1000. No chyba ze ubezpieczenie sie wypnie i musze zaplacic reszte -
                              wlasnie mnie tak z dermatologiem zalatwili, wiec do tego dermatologa juz nie
                              pojde...
                              • crannmer Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 22:35
                                marekatlanta71 napisał:

> Z tym gazem to bylo jakies jajo. Bo jak mozna konkurowac
                                > jezeli wszyscy kupuja i
                                > sprzedaja dokladnie ten sam towar?

Ja tylko inzynier i na handlu sie nie znam, ale IMHO koszty pozyskania i
                                transportu towaru maja znaczny wplyw na caly rachunek ekonomiczny. Przez co ceny
                                u roznych dostawcow sie jednak nieco roznia. W przypadku dzialania kilku
                                dostawcow na jedna siec sprawa sie nieco wirtualizuje, ale przy pomocy
                                mechanizmow entry-exit mozna to sensownie rozliczac.

Zreszta telefonia glosowa to rowniez ten sam towar, a konkurencja jakos dziala
                                (w niektorych przynajmniej panstwach tej planety).

> Podobne jajo jest z energia elektryczna.

Ja tam jaja nie widze.
                                Naturalnym monopolem jest tu siec (jak i w przypadku gazu ziemnego). Ale sama
                                energie mozesz nabywac u roznych dostawcow. Za rozne ceny i w roznych kondycjach.
                                • marekatlanta71 Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 22:42
                                  W teorii to wszystko pieknie wyglada. W praktyce robia sie takie jaja jak z
                                  gazem w Georgii albo pradem w Kalifornii..
                                  • cracovian Re: Tylko Obama!!! 15.10.08, 17:41
                                    Z gazem to parodia. Byla (i nadal jest) jedna firma (Atlanta Gas
                                    Light Co.), ktora infrastrukture i gaz dostarcza. Im co miesiac $~25
                                    i tak trzeba placic. Do tego doszly dziesiatki "marketingowcow"
                                    sprzedajacych ten sam towar - przeciez z czegos sie musza utrzymac,
                                    a to latwy pieniadz. Za gaz doliczaja plus customer service fee,
                                    itd. i robi sie nagle $60 jesli tylko gazowke uzywasz.

W czasie zimy moze pojade do Meksyku albo Karaiby - pobyt wyjdzie
                                    taniej niz tutejsze podgrzewanie dupy.
                                    • marekatlanta71 Re: Tylko Obama!!! 15.10.08, 17:50
                                      Dlatego trzeba na Florydzie mieszkac - chlodzenie kosztuje znacznie mniej niz
                                      grzanie, a do tego zarowno prad jak i gaz sa monopolami = maja niskie ceny :)
                                  • crannmer Panowie, bez przezadyzmu 15.10.08, 19:21
                                    Z calym szacunkiem, ale fakt, ze cos jest do dupy w USA (albo czesciach tejze),
                                    nie oznacza, ze to samo jest na bank do dupy na calym swiecie.

Sa kraje na tej planecie, gdzie ubezpieczenia zdrowotne, wolny rynek
                                    telekomunikacyjny, a nawet w zaczatkach i wolny rynek energetyczny dziala.
                                    • marekatlanta71 Re: Panowie, bez przezadyzmu 15.10.08, 19:41
                                      > Sa kraje na tej planecie, gdzie ubezpieczenia zdrowotne, wolny rynek
                                      > telekomunikacyjny, a nawet w zaczatkach i wolny rynek energetyczny dziala.

Przyklady prosze :)
                                      • crannmer Re: Panowie, bez przezadyzmu 15.10.08, 20:33
                                        marekatlanta71 napisał:

> Przyklady prosze :)

I znowu wyjdzie, ze to jakis raj na ziemi (co nie jest prawda, bo wszystko ma
                                        swoje zady i walety), ale w Niemczech zarowno instytucja ubezpieczen
                                        zdrowotnych, jak i konkurencja na rynku telekomunikacyjnym dziala wzglednie
                                        sprawnie. Przynajmniej w porownaniu z kilkoma mniej lub bardziej rozwinietymi
                                        krajami swiata ;-)

W tym i jednym z bezposrednich sasiadow ;-)

Natomiast rynek energetyczny oraz narodowe i ponadnarodowe proby jego de- i
                                        re-regulacji to temat na calowieczorna dyskusje przy jednym stole, a nie
                                        postukiwanie na forum.
                                        • marekatlanta71 Re: Panowie, bez przezadyzmu 16.10.08, 18:30
                                          Wlasnie ostatnio czytalem artykul o tym jak to zle jest w Niemczech ze sluzba
                                          zdrowia i jak ludzie musza miesiacami czekac na operacje...

• cracovian Dziala wszystko cacy w Norwegii 15.10.08, 20:51
                                        Maja tyle zasobow, malo (jak na razie) ludzi i juz odlozonej forsy,
                                        ze z procentow beda mogli finansowac wysokiej jakosci socjalizm w
                                        nieskonczonosc.
                                        • marekatlanta71 Re: Dziala wszystko cacy w Norwegii 16.10.08, 18:32
                                          W Szwecji tez tak bylo az padlo. Norweskie rozwiazanie nie jest do utrzymania na
                                          dluga fale. Zreszta wielu Norwegow na powazniejsze zabiegi jezdzi do USA...

Mnie najbardziej wkurza to, ze amerykanie placa za lekarstwa dla calego swiata.
                                          Uwazam ze powinno sie to zmienic, bo nie mam ochoty fundowac darmowych
                                          antybiotykow niemcom...
                      • marekatlanta71 Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 21:05
                        Nie ma chyba na swiecie panstwa w ktorym mozna by powiedziec ze sluzba zdrowia
                        dziala dobrze. W krajach z "publiczna" sluzbia zdrowia jest tak samo jak w USA -
                        wiekszosc ludzi moze tylko najbardziej podstawowe uslugi uzyskac, a i to po
                        wielogodzinnym czekaniu i proszeniu sie. Jak chesz cos wiecej, to musisz placic.
                        Tak jest np. w Kanadzie ktora stawiaja nam za wzorzec. Tak tez jest w Anglii.
                        • cracovian Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 21:07
                          A w USA za podstawowe uslugi bez ubezpieczenia mozna tylko
                          zbankrutowac - uwazam ze nigdzie nie ma gorzej.
                          • marekatlanta71 Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 22:14
                            Jedz do Polski albo Rosji i sie przekonaj ze moze byc znaczaco gorzej...
                            • cracovian Clinton to byl dopiero zly... 15.10.08, 07:00
                              Cale szczescie, ze z tych strasznych czasow Bush nas wyciagnal i mam
                              nadzieje, ze McBush nigdy do tych liberalnych, demokratycznych i
                              jakze przerazajacych czasow i wartosci nigdy nie powroci...
                              • marekatlanta71 Re: Clinton to byl dopiero zly... 15.10.08, 14:58
                                Clinton jechal na efektach reform ktore zrobil jeszcze Regan. Zreszta pod jego
                                nadzorem udalo sie doprowadzic do dot-com bubble. Takze Clinton olal pierwszy
                                atak na WTC, choc mogl juz wtedy zlikwidowac Al-Kaide w zarodku.
                                • civic_06 Re: Clinton to byl dopiero zly... 15.10.08, 16:54
                                  Zdaje sie, ze rowniez Clinton podtrzymywal demokratyczna
                                  zasade "Kazda amerykanska rodzina powinna mieszkac we wlasnym domu".
                                  Do czego ta polityka doprowadzila widzimy chyba wszyscy.
                                  Przyklad z wlasnego podworka (pracy). Samotna matka, dwoje dzieci i
                                  trzy domy z czego dwa kupione bez zadnego wkladu finansowego z
                                  roczna pensja $45 tys dolarow. Mowie tu o okolicach Long Island,
                                  gdzie srednia wartosc domu jednorodzinnego waha sie miedzy $300-500
                                  tys. Stracila prace za drobne machlojki, dwoch lokatorow zdecydowalo
                                  sie przestac placic za mieszkania, trzy miesiace i kobieta zostala
                                  bez srodkow z bankiem tzymajacym lape na nieruchomosciach...
                                  • cracovian Re: Clinton to byl dopiero zly... 15.10.08, 17:35
                                    A co ma ta baba wsponego z Clintonem? Przeciez mowil, ze jeden dom
                                    na rodzine, a nie trzy. Nikt do spekulacji ludzi nie zmuszal, nawet
                                    Greenspan...

Marek - A kto Tora Bora i Afganistan po 9/11 zawalil? Byl pretekst,
                                    mozliwosci i poparcie i tak teraz jest jedno wielkie g.

A z tego wynika, ze biedny Bush junior musial wszystkie machlojki
                                    Clintona rozwiazywac. I jeszcze jakich wspanialych doradcow z
                                    doswiadczeniem mial.
                                    • marekatlanta71 Re: Clinton to byl dopiero zly... 15.10.08, 17:43
                                      Bush junior narobil tyle glupot ze musialbym byc slepy i gluchy zeby probowac go
                                      bronic w jakikolwiek sposob. Zreszta o ile sie nie myle bylo to jego celem - 8
                                      lat temu, jeszcze przed wyborami czytalem ciekawy artykul opisujacy plany Buska
                                      na prezydenture - w calej historii USA bylo dotychczas tak, ze republikanie
                                      naprawiali kraj, a demokraci go psuli. Jednym z niewielu wyjatkow byl Clinton,
                                      ktory w swojej polityce byl bardziej republikanski niz demokratyczny. I
                                      republikanie zaplanowali ze dzieki temu ze Clinton nie napsul, maja historyczna
                                      okazje odwrocic wahadlo. I napsuc na tyle zeby po 8 latach Busha, kiedy
                                      demokraci sie dobiora do wladzy nie pozostalo im nic innego jak ratowac kraj
                                      przed upadkiem. Co bedzie wymagalo zacisniecia pasa itp. I spowoduje ze beda
                                      rzadzili tylko 4 lata, poi ktorych nastapi 12 lat rzadow republikanskich.
                                      Wyglada na to ze pierwsza czesc planu Bush junior zrealizowal w 300% - udalo mu
                                      sie rzucic na kolana nie tylko USA, ale i praktycznie caly swiat :) Wiec wygra
                                      Obama (McCain w czasie dzisiejszej debaty zrobi z siebie kompletnego idiote -
                                      jestem tego pewien), i zamiast obiecanych ciec i inwestycji bedzie musial
                                      podniesc podatki wszystkim. I za 4 lata ludzie mu to beda pamietali i wybiora
                                      republikanow...

• civic_06 Re: Clinton to byl dopiero zly... 15.10.08, 23:54
                                      cracovian napisał:

> A co ma ta baba wsponego z Clintonem? Przeciez mowil, ze jeden dom
                                      > na rodzine, a nie trzy. Nikt do spekulacji ludzi nie zmuszal,
                                      nawet
                                      > Greenspan...

A to, ze okazja czyni zlodzieja. Za Clintona, kladziono szczegolny
                                      nacisk na Fannie May i Freddy Mac na "ulatwienie" przyznawania
                                      kredytow. Dzieki lekka reka rozdawanym kredytom hipotecznym jak w
                                      opisanym przeze mnie przypadku narobiono balaganu jaki przyczynil
                                      sie dzisiejszego kryzysu. Nie to zebym Busha bronil, ale to jego
                                      administracja musiala stawic czola balagonowi. Na razie skutki sa
                                      raczej zalosne...
                                      • marekatlanta71 Re: Clinton to byl dopiero zly... 16.10.08, 18:35
                                        To nie jest takie proste. Tak - Carter wprowadzil ta ustawe i tak, Clinton ja
                                        znaczaco rozszerzyl. Ale nie mozna tego kryzysu w 100% przypisywac tej ustawie.
                                        Problem jest znacznie bardziej skomplikowany. Bable sa normalna czescia ekonomii
                                        kapitalistycznej. W dziedzinach gospodarki w ktorej nie ma lub sa niewielkie
                                        regulacje, bable nabrzmiewaja i pekaja szybko. Niestety rynek kredytow na domy
                                        jest silnie regulowany. A obecnosc prawie-panstwowych potentatow spowodowala ze
                                        babel urosl wielki, a co gorsza wszelkie objawy pekania byly zaklejanie
                                        plastrami, co powodowalo dalsze rosniecie. I jak pekl, to pociagnelo to za soba
                                        caly swiat...
                        • tomek854 Re: Tylko Obama!!! 16.10.08, 14:09
                          W UK jest akurat trochę na odwrót. Kuleje codzienna opieka zdrowotna (do mojego
                          GP to najwyżej mogę iść po panadol) za to jak masz raka, skomplikowany wypadek
                          albo twoja 15 letnia córka ma kompleksy że ma za małe cycki to Ci wszystko
                          zafundują w luksusie.
                • cracovian Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 18:44
                  Demokrata z przewaga w izbach (potencjalnie absolutna!) bedzie mogl
                  zrobic to co chce.

To akurat moze byc pro na McBusha dla tych co lubia checks and
                  balances :-)

Poza tym, ze propozycja Palin przy sterach mnie przeraza to sedziowe
                  mowiacy "jezykami" w najwyzszym sadzie sa dla mnie nie do
                  zaakceptowainia.
                  • marekatlanta71 Re: Tylko Obama!!! 14.10.08, 19:00
                    Palinowa mnie tez przeraza. Ladna kobieta, ale to co opowiada podchodzi pod
                    chrzescijanski faszyzm.

Gdyby Obama byl republikaninem, to bylby to idealny kandydat na prezydenta -
                    gosc po Harwardzie, mlody, myslacy i mowiacy logicznie. Facet jest moim zdaniem
                    bardzo OK, boje sie nie jego, ale tego co za nim stoi...

Najbardziej wkurzajacy w tym kraju jest ten dwupartyjny system ktory nie pozwala
                    na stworzenie czegos centrowego - raczej republikanskiego ekonomicznie i raczej
                    demokratycznego spolecznie. I dlatego osobiscie popieram Rona Paula - jedyny
                    gosc ktory w duzym stopniu odpowiada moim pogladom (wlacznie z propozycja
                    natychmiastowego wycofania sie z Iraku).
    • cracovian Po ostatniej debacie... 16.10.08, 18:22
      McCain byl wielkim hitem wsrod swoich bogatych, pseudo-bogatych
      (czyli tych co mysla, ze kiedys umra zostawiajac fortune),
      redneckow, rasistow i ignorantow, ale przez nowy grunt sie nie
      przebil i teoretycznie debate "przegral".

Do wyborow 19 dni; byc moze jakis syf na Obame jeszcze rzuca, ale
      wyglada to dla Demokratow niezle.

Ja i tak nie moge spac, bo ludziom ufac nie mozna. Spora czesc w
      ciszy budki wyborczej po prostu zaglosuje na bialego.
      • marekatlanta71 Re: Po ostatniej debacie... 16.10.08, 18:29
        Ogladales dzis ABC News rano? "Joe The Plumber" tak zjechal Obame ze myslalem ze
        padne ze smiechu :)

blogs.abcnews.com/politicalradar/2008/10/joe-the-plumber.html
        A powaznie to sluchajac obu kandydatow cieszylem sie ze pare dni temu scialem
        wlosy na krotko, bo bym sobie je wyrwal z glowy. Republikanin proponujacy zeby
        podatnicy placili za domy ludzi! I Demokrata wzywajacy do oszczednosci.
        Normalnie swiat na glowie staje.

Pewne elementy "planu McCain'a" to socjalizm w najgorszym wykonaniu. Nawet Obama
        tak szalonych pomyslow nie ma.

W kazdym razie debata nie byla jakimkolwiek przelomowym momentem dla McCaina -
        obaj kandydaci zaprezentowali sie dobrze = biorac pod uwage wyniki badan opinii
        publicznej szanse McCaina sa dosc niewielkie.
        • wowo5 Re: Po ostatniej debacie... 20.10.08, 01:40
          Mialem poczatkowo glosowac na McCaina ale coraz bardziej sklaniam
          sie ku Obamie. Beda to w sumie moje pierwsze wybory prezydenckie w
          ktorych mam prawo glosu (w USA). McCain przeraza mnie jesli chodzi o
          polityke zagraniczna. USA powinna nie tylko wycofac wojska z Iraku
          ale tez z Korei Pld, Niemiec, Afganistanu, Japonii, Polski i wielu
          innych krajow. Oczywiscie za porozumieniem z sojusznikami. Taka na
          przyklad Korea Pld powinna byc w stanie sama sie obronic. USA
          powinny im pomoc - dostarczyc broni, przeszkolic, przyslac doradcow
          i tyle. W Iraku i Afganistanie nalezy ustabilizowac sytuacje na tyle
          by obecnosc wojsk amerykanskich byla niepotrzebna.
          • simr1979 Re: Po ostatniej debacie... 20.10.08, 14:11
            wowo5 napisał:

> Mialem poczatkowo glosowac na McCaina ale coraz bardziej sklaniam
            > sie ku Obamie.

:) No tak, logiczne.
            Czyli gdybys został w Polsce, poczatkowo chciałbys głosowac na PiS, ale po namysle zagłosowałbys na SLD...(ewentualnie na odwrot) ;)
            • marekatlanta71 Re: Po ostatniej debacie... 20.10.08, 15:32
              Ja postawilem przed domem znak "McCain-Palin 2008" :)
              • drpawelek "Spreading the wealth" 20.10.08, 16:28
                Chyba w koncu republikanie zlapali drugi oddech, a McCain zaczal wreszcie byc soba.
                • marekatlanta71 Re: "Spreading the wealth" 20.10.08, 17:35
                  Niestety nadal szanse na wygrana ma minimalne. Ale jeszcze 2 tygodnie i wiele
                  moze sie zdarzyc. Np. poparcie Obamy przez Colina Powell'a w sumie dziala
                  przeciwko obamie - i to na dwoch frontach. Po pierwsze rasistowski podtekst jest
                  wyraznie widzialny a po drugie Obame popiera gosc ktory rozpoczal wojne w Iraku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka