Dodaj do ulubionych

Teletubisie...

31.10.06, 12:04
Mam pytanie, od jakiego wieku dziecko może je oglądać? I jeszcze jedno: czy
orientujecie się w kolejnosci tych bajeczek teletubisiowych? Tzn. jaka
pierwsza itp...
Obserwuj wątek
    • pallmal Re: Teletubisie... 31.10.06, 12:42
      e kto by ich spamietal , moja córka ma 14 m i od 2 miesiecy tłuczemy teletubisie
      na okrągło , a jesli chodzi o wiek to chyba wtedy kiedy zaczynja ich interesowac
      przecież tam nie ma przemocy, a i nauczyc mogą bo wymawija po kilka raz kazdy wyraz
    • aluc Re: Teletubisie... 31.10.06, 12:42
      nie ma kolejności, każdy program to osobna całość
      kiedy zaczniesz to już twoja sprawa smile trzylatkom już się zwykle nudzą
      • luna333 Re: Teletubisie... 31.10.06, 13:03
        mój 14,5 miesięczniak ich nie trawi smile ogląda początek a potem olewa, woli domisie - tam śpiewają i mały sobie tańczy wtedy smile
        • adaspy Re: Teletubisie... 31.10.06, 13:07
          Moj ma 2,5 i bardzo je lubi znam 8 latki ktore je uwielbiaja
    • sabko Re: Teletubisie... 31.10.06, 13:14
      Oliwka ma 19 miesięcy i od jakiś 3 miesięcy teletubisie to u nas hit ( innych
      bajek nie ogląda)
      • mamalesia Re: Teletubisie... 31.10.06, 13:21
        mój syn we wrześniu skończył 3 latka
        Śpi z Po, telemisie mógłby oglądać na okrągło.
        Wieczorem wybiera - dziś na dobranocke są smerfy, to obejrzę, a jutro coś tam,
        to będę oglądał odcinek (telemisi)
        zgroza, ja mam dość
    • asik_8 Re: Teletubisie... 31.10.06, 13:42
      Hej.Matik ma 14 miesiecy i ogląda teletubisie i domisie Obie bajki bardzo mu
      sie podobają.Od teletubisiów nauczył sie mówić NIE!
    • gosiapil Re: Teletubisie... 31.10.06, 14:17
      Mam 2 córki 3 lata i 1,5 roku. Obie kochają Tubisie. Mała zaczęła oglądać jak
      miała jakieś pół roku. Bardzo dużo się nauczyły. sama lubię ten odcinek jak z
      nieba spada misio i tańczy z taką laseczką. A tak poważnie to dzięki Tubisiom
      mogę ugotować obiad.
      • mama_basienki Re: Teletubisie... 31.10.06, 14:28
        Hehe smile Dziękuję za taki odzeew dziewczyny. Basia właśnie w piątek roczek
        skończy i tak pomyślałam o teletubisiach. smile Widze, że są OK (dla dziecismile. W
        takim razie wyruszamy na teletubisiowe zakupy! smile
        • guderianka Re: Teletubisie... 01.11.06, 09:37
          moje małe 6mc juz zaczyna wykazywac zainteresowanie

i w ogóle-kochamy teletubisie-zaczeło sie od starszej córci która rozpoczeła
          teletubisiową przygode gdy miała 6lat
          • guderianka miało byc 2lata 01.11.06, 09:38
            j.w.
    • ik_ecc Re: Teletubisie... 31.10.06, 20:32
      No prosze, tak powinnam byla sformulowac pytanie... wink (zamiast pytac kiedy
      dzieci zaczely ogladac telewizje - malo kto sie tam przyznal)
    • karynk Re: Teletubisie... 01.11.06, 11:35
      Pierwszy odcinek płyt DVD to pewnie 'Poznajcie teletubisie'.
      a potem jak to woli do woli...
      Mój synek ogląda od 13 m-ca życia.
    • kamyczek_2 Re: Teletubisie... 01.11.06, 15:16
      moja córcia już od roku ogląda teletubisie!!!lubi się nimi bawić(bo ma takie
      gumowe)i czasami mam wrażenie że nigdy nie przestanie ich oglądaćsmile!!ma prawie
      dwa latka!to tak milusia i prosta bajeczka że zależy tylko od ciebie kiedy
      dziecko może zacząć ją oglądać !pozdrawiam!
      • juliaaaaa Re: Teletubisie... 01.11.06, 18:30
        Pewnie od drugiego roku życia, bo od tego momentu wolno oglądać telewizję. A
        potem to już zależnie, czy dziecko polubi, czy nie.
        • mama_basienki Re: Teletubisie... 01.11.06, 19:36
          Dlaczego "wolno"? A wcześniej to zabronione jest? Zakazane?
          Moja córcia ma prawie roczek i od jakiegoś niecałego miesiąca uwielbia
          bajeczki. Tzn muzyczkę. smile Ogólnie bajki nie ogląda, czasem zerknie ale ożywia
          się na pioseneczkach, tańczy, śpiewa po swojemu.
          • juliaaaaa Re: Teletubisie... 02.11.06, 13:11
            Mamo Basieńki,

oczywiście, że nie jest zakazane. wink Pisząc wolno miałam na myśli opinie
            okulistów, że do drugiego roku życia narząd wzroku nie jest na tyle
            wykształcony, aby koncentrować się na falach, jakie wysyła telewizor. Znam
            dzieci, które już od 3 miesiąca są kładzione w leżaczku przed telewizorem i
            wolno im oglądać. A przecież i tak zrobisz jak zechcesz.

Pozdrawiam smile))
    • shady27 Re: Teletubisie... 01.11.06, 19:28
      ja nie daje ogladac tego mojemu dziecku, okropienstwo
      • mama_basienki Re: Teletubisie... 01.11.06, 19:37
        Właśnie słyszałąm,że rodzice delikatnie mówniąc nie lubią tej bajki. Ja jutro
        ją "przetestuję" (na sobie i małejsmile) bo rano na TVP1 są. smile
        • gusia210 Re: Teletubisie... 01.11.06, 21:06
          Zbyszko czasami obejrzy Tubisie ale zdecydowanie woli Domisie.Może je oglądać
          cały czas(na co oczywiście mu nie pozwalam)smile
          • myelegans Re: Teletubisie... 02.11.06, 03:55
            Wlasciwie niezalecane jest ogladanie przez dzieci TV do drugiego roku zycia.
            Ostatnio czytalam artykul, ze istnieje korelacja pomiedzy ogladaniem TV, a
            autyzmem, moze nie dowiedzione w 100%, ale jakiegos ryzyka sie dopatrzyli. Co
            mnie szczerze powiedziawszy nie dziwi.
            • mart44 Re: Teletubisie... 02.11.06, 12:05
              Z tym autyzmem to chyba przesada - to jednak uszkodzenie mózgu. Choć jak patrzę
              na synka "wsysanego" przez reklamy to mi się słabo robi - wygląda właśnie dość
              autystycznie:/. Natomiast dzięki TV z pewnością dzieci bywają nadpobudliwe i nie
              rozwijają się tak imponująco jak to się czasem rodzicom wydaje. W każdym badź
              razie mniej niż przy zwykłej zabawie z rodzicami.
              TT lubimy, ale generalnie tv/dvd/vcd jest traktowana z dużym dystansem.wink
              • mama_basienki Re: Teletubisie... 02.11.06, 12:15
                Dlatego właśnie zapytałam "od kiedy?". Ja córci jak narazie pozwalam obejrzeć
                bajeczkę na mini mini(szczególnie listonoszx pat albo nody). Z tym,że tak jak
                pisałam to oglądanie u niej wygląda mniej więcej tak: jak leci pioseneczka - to
                patrzy i tańczy, czasem po swojemu podśpiewujesmile, jak nie, to bawi się
                zabaweczkami.
                Acha, dziś obejrzałyśmy Teletubisie, mała była średnio zainteresowana. Ale
                uważam,że nie jest to takie tragiczne, tym bardziej, że sporo śpiewają, a to
                moja córcia najbardziej lubi. smile
                • juliaaaaa Re: Teletubisie... 02.11.06, 13:13
                  To może włącz jej CD "Mini-mini" i wtedy pośpiewajcie i potańczcie? Mój synek
                  to uwielbia. Skoro córeczka nie jest zainteresowana tak bardzo oglądaniem, to
                  zrezygnuj z włączania telewizora.

Pozdrawiam smile))
                  • mama_basienki Re: Teletubisie... 02.11.06, 17:27
                    Sluchamy, mamy takie z gazety. Tam są tylko 4 piosenki, więc niewiele. Chcę
                    kupić całą płytę, ale nie wiem który numer jest najfajniejszy.
            • ik_ecc Re: Teletubisie... 02.11.06, 17:51
              myelegans napisała:

> Wlasciwie niezalecane jest ogladanie przez dzieci TV do drugiego roku zycia.
              > Ostatnio czytalam artykul, ze istnieje korelacja pomiedzy ogladaniem TV, a
              > autyzmem,

Nie tyle samym ogladaniem telewizji przez dziecko, tylko ogolnie pojawieniem
              sie telewizji kablowej.
              Przynajmniej cos takiego przeczytalam ja. wink

Bez wzgledu na autyzm i pscie oczu, telewizja dobra nie jest - dziecko uczy sie
              nie zawsze tego co rodzice by chcieli. Niektore bajki moze i sa ok (tez
              niekoniecznie), ale same reklamy juz duuzo gorsze.
              • juliaaaaa Re: Teletubisie... 03.11.06, 18:38
                Mojemu synkowi najbardziej podoba się część pierwsza. Ale myślę, że tak małemu
                dziecku wszystkie się spodobają.

Co do dyskusji czy telewizja jest dobra czy nie, to osobny temat. Rozumiem, że
                w tej dyskusji chodziło od kiedy dzieci mogą oglądać telewizję w sensie od
                kiedy sa na to gotowe psycho-fizycznie. Dlatego napisałam, że 2 lata to minimum.
                • myelegans Re: Teletubisie... 03.11.06, 19:51
                  Mieszkam w USA i zalecenia American Academy of Pediatrics sa takie, zeby do 2
                  lat dziecko nie ogladalo TV wcale, a pozniej tylko wybrane programy odpowiednie
                  do wieku, najlepiej razem z rodzicem, zeby rodzic mogl uczestniczyc i
                  opowiadac, i nie wiecej niz 2 X po pol godzinie.
                  Rzeczywiscie moj syn nie ogladal TV do 2 lat wcale, teraz (ma 2.1 lat)oglada
                  Teletubisie, albo jakies kreskowki, ze mna i tylko 30 min. U nas problemem jest
                  komputer, ktorego maly jest maniakiem, bo uwielbia grac w swoje gry, ukladanki,
                  literki, cyferki, kolorowanki, piosenki i nad tym potrafi siedziec nawet 1.5
                  godziny jednym ciegiem, jakby mu pozwowlic i tego domaga sie bardziej niz TV.
                  Ograniczylam mu do 30 min, ale sa awantury i walki i zastanawiam sie, czy mu
                  zlikwidowac komputera wogole.
                  Jak myslicie?
                  • bara4122 Re: Teletubisie... 03.11.06, 22:05
                    Nie rozumiem dlaczego teletubisie to okropieństwo! Nie nam się maja podobać a
                    dzieciom, są tak skonstruowane. 4 podstawowe kolory, które dzieci rozpoznają
                    jako pierwsze, poruszaja się niezgrabnie jak małe dziecko, witają się, robią pa
                    pa, bach itp - na poziomie rozwoju małego dziecka. Były tworzone przywspółpracy
                    psychologów wczesnodziecięcych, dlatego dla starszych dzieci są za proste!
                    Żadnej treści, fabuły. Nie krytykujmy wszystkiego tylko zastanówmy się dlaczego
                    akurat większości maluchów ta bajka się podoba. moje zaczęły oglądać mając 1,5
                    r. raz w tygodniu, teraz skończyły 2 l i jeszcze oglądają ale z mniejszym
                    zainteresowaniem, wolą prostą terść jak w uszatku, kreciku itp. Pozdrawiam i
                    podpisuję się pod stwierdzeniem, że do 2 lat to z telewizją ostrożnie, ja w
                    dalszym ciągu ograniczam .
                    • bara4122 Re: Teletubisie... 03.11.06, 22:10
                      dopiero doczytałam - rodzice nie lubią tej bajki. Racja, ja też nie lubię. Ale
                      moje dzieci tak, bo jest dostosowana do poziomu ich rozwoju!
                      • mama_basienki Re: Teletubisie... 03.11.06, 23:06
                        Jak pisałam,że rodzice nie lubią, to chodziło mi o wypowiedzi różnych mam, z
                        forum i nie tylko. Mi osobiście nie przeszkadzają. smile Moją małą zainteresowały
                        narazie na ok. 2 -3 min. Potem już tylko pioseneczki. Wybrałam więc półśrodek
                        i zamówiłam płytę z muzyczką z Teletubisiów. smile

Ps. Też uważam, że bajki (teletubisie) powinny się dziecku podobać, bo dla
                        niego są wymyślane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka