Dodaj do ulubionych

Jakie buciki

IP: *.* 07.10.01, 20:02
Mam problem!Nasze dziecko niedlugo zacznie chodzic i chcialam sie dowiedziec jakie buciki radza stosowac lekarze do nauki chodzenia. Jedni twierdza, ze zwykle lapcie sa najlepsze a drudzy polecaja dlugie buty za kostke. Nie wiem tez czy maja byc sztywne czy gietkie.Pozdrawiam wszystkiech,Asia
Obserwuj wątek
    • Gość: IZA-mamaBARTKA Re: Jakie buciki IP: *.* 10.10.01, 15:49
      Boso lub w skarpetach z ABS-em. Ja Bartkowi kupiłam buciki Lemigo, bo w skarpetach mimo ABS-u się ślizgał,a boso trochę za zimno. Nauczył się w nich chodzić. Stopy i bioderka ma w porządku. Butki Lemigo kosztują ok. 25 zł. Na dworze chodzi w BARTKACH. POZDRAWIAM. Iza
    • Gość: guest Re: Jakie buciki - do Izy IP: *.* 11.10.01, 07:19
      Hej!Moja Zuzka tez właśnie uczy się chodzić. Powiedz, proszę, co to za buciki te Lemigo? Czy to jakieś specjalne butki ortopedyczne? I gdzie się je kupuje?DziękiKIKA
      • Gość: IZA-mamaBARTKA Re: Jakie buciki - do Izy IP: *.* 12.10.01, 15:54
        CZEŚĆ!Te buciki nie mają wkładki ortopedycznej, ale są wyprofilowane. Spód jest z gumy (szkoda, bo Bartkowi trochę się pocą nózie), a wierzch z materiału. Są dwa rodzaje: krótkie i za kostkę. Te za kostkę są lepsze. Mają usztywnioną piętę(te krótkie też).W BARTKACH Bartek nie umiał chodzić, bo były za sztywne. W Lemigo się nauczył, nie przewraca się, nie ślizga. Kupiłam je w Wieluniu,w sklepie z art. dla dzieci. Wiem, że są też w Częstochowie. Jak kupisz to napisz jak się spisują. POZDRAWIAM :hello:. Iza
        • Gość: guest Re: Jakie buciki - do Izy IP: *.* 15.10.01, 09:38
          Dzięki!Muszę poszukac w Kielcach w sklepach...co może się okazać trudne :)Pa.KIKA
    • Gość: guest Re: Jakie buciki IP: *.* 18.10.01, 21:17
      Michał na początku po domu cchodził w skarpetkach z ABS-em, po dworze w Bartkach. Uważam, że są to bardzo dobre buty(miękka skóra, sztywny zapiętek, dosyć wysokie, pnoski dostatecznie szerokie - czyli to wszystko, o co apeluja ortopedzi. Chociaż w czasie rutynowej wizyty, kiedy mały zaczął chodzić) ortopeda stwierdził, że nawet po domu dziecko powinno nosić sztywne buty - teraz mały ma 18 miesięcy i po domu chodzi w Lemigo z wysoką usztywnioną piętą. Żadnych szmaciaków i byle jakich butów firmy jak to mówią "krzak" - tak jednogłośnie stwierdzili nasi lekarze - pediatra i ortopeda.
      • Gość: guest Re: Jakie buciki IP: *.* 08.11.01, 10:12
        Mój ortopeda natomiast zdecydowanie nie zalecał noszenia butów przez dziecko do 3 roku życia. Wiadomo, że z różnych względów po dworze musi chodzić w butach, ale w domu boso.Bogna
        • Gość: guest Re: Jakie buciki IP: *.* 08.11.01, 13:40
          A ja właśnie sprawiłam mojej córci ortopedyczne butki, wyprodukowane przez spółdzielnie inwalidów - zapomniałąm nazwy - które są przeznaczone specjalnie do nauki chodzenia. Jestem z nich (i Zuza też) bardzo zadowolona.KIKA
        • Gość: guest Re: Jakie buciki IP: *.* 08.11.01, 15:02
          Moja Zuzia ma tendencje do krzywienia nozek i zeby jej sie wyprostowaly ortopeda kazal nosic przez caly dzien buciki za kostke, tak ze w domy chodzi w sandalkach za kostke a po dworzu w ala "Bartek" z atestem.pozdrawiam:hot:robin
          • Gość: guest Re: Jakie buciki IP: *.* 08.11.01, 15:17
            Co książka i co ortopeda to inaczej, jedni boso, drudzy w bucikach. Mój mały pod domu chodzi w skarpetach z abs (choć czytałam, że jesli podłoga jest twarda to powinien w bucikach) a na spacery ma buciki Befado. Miał też latem "Lemigo" - a propos tej firmy: reklamują się, że mają atest ale zwróćcie uwagę: nie wszystkie ich modele są z atestem!!!I jeszcze jedna uwaga o której czytałam: nie sa tym samym buty ortopedyczne czy z wkładką ortopedyczną a buty "sztywne" z atestem np. Bartek - te pierwsze powinno się nosić TYLKO w porozumieniu z ortopedą, gdyż stópka powinna kształtowac się sama a nie pod wpływem wkładkiAnia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka