Dodaj do ulubionych

Przedszkole integracyjne

IP: *.* 13.02.02, 12:39
Czy znacie jakieś przedszkola integracyjne? Czy macie jakieś doświadczenia?Zastanawiam się nad zapisaniem Michałka do takiego przedszkola, czy warto znaleźć integracyjne i dowozić go codziennie, czy poprzestać na zwykłym, które znajduje się w pobliżu. Mieszkam w Warszawie, jest tu podobno 20 przedszkoli integracyjnych. Ale które z nich wybrać. Liczę na Wasze radyIsia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Przedszkole integracyjne IP: *.* 13.02.02, 14:46
      Tak naprawdę to ważne jest przedszkole samo w sobie, musisz się mu bliżej przyjrzeć (jakie panują zasady, czy dzieci są zadowolone itp). Ale jeśli pominę ten fakt, to sama posłałabym do integracyjnego, przede wszystkim po to, by dziecko zauważyło, że niepełnosprawne dzieci są wokół nas i że trzeba je traktować normalnie. I pewno do takiego poślę, choć najpierw je sprawdzę (j.w.), choć nie jest to najbliższe przedszkole od mojego domu. Ania
    • Gość: Majka Re: Przedszkole integracyjne IP: *.* 13.02.02, 21:09
      Nie wiem w jakiej części Warszawy mieszkasz, ale wiem, że na Ursynowie jest przedszkole integracyjne przy ul. Teligi chyba 1. Nic bliższego o nim nie wiem, widziałam tylko, że jesienią przeprowadzano tam gruntowny remont, a własciwie przebudowę. Moje starsze dzieci chodziły przez pewien czas do szkoły integracyjnej, ale z powodu bardzo niskiego poziomu nauczania, przeniosły się do "zwykłej" podstawówki. Może rzeczywiście wyniosły stamtąd pewną wrażliwość na innych, ale bardzo możliwe też, że nabyły ją w domu. Majka
    • Gość: guest Re: Przedszkole integracyjne IP: *.* 15.02.02, 00:25
      Okiem pedagogawink)))hehe - przedszkole integracyjne to znakomity pomysl - po pierwsze z powodow wczesniej tu wymienionych - zwieksza wrazliwosc, pokazuje, ze niepelnosprawnosc nie jest niczym strasznym, ani zenujacym, ze mozna sie bawic z chorym dzieckiem, czy rozmawiac potem z niepelnosprawnym doroslym, patrzac mu w twarz bez leku. A po drugie - przedszkola integracyjne sa na ogol znacznie lepiej "zaopatrzone" tak w zabawki i pomoce naukowe, jak i nauczycieli, co z reguly jest ogromnym problemem. Nie obrazajac nikogo ( z reszta moja mama przez lata byla przedszkolankawink) z reguly edukacje poczatkowa koncza osoby, ktore nigdy nie powinny pracowac z dziecmi, niestety - i to widac potem w przedszkolach i klasach 1-3. Co za tym idzie dzieci w przedszkolach integracyjnych maja znacznie lepsze warunki rozwoju - najczesciej sa tez male grupy.Wiem, ze jest na woli fajne przedszkole - jutro podrzuce tu adres.PozdrawiamJoanna
      • Gość: guest Re: Przedszkole integracyjne IP: *.* 12.03.02, 10:22
        Mnie też interesuja przedszkola integracyjne. Chciałabym zapisac moja córeczkę do takiego przedszkola. Dowiedziałam się, że sa tam grupy do 20 osób i trzy panie, które opiekuja się dziecmi i na miejscu pani logopeda. Moja córeczka we wrześniu będzie miała 3 lata.Jedyne, czego się obawiam to to, że nasladujac inne dzieci, te niepełnosprawne również, Milka może nie będzie rozwijac się tak, jak do tej pory.Ale i tak, chcę, żeby poszła do tego przedszkola, bo byłam tam i podobało mi się. Mam nadzieję, ze jej też się spodoba!Pozdrawiam - Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka