Dodaj do ulubionych

samodzielne siadanie

IP: *.* 04.06.02, 12:52
Cześć Mamusie,Mam do was pytanie dot. samodzielnego siadania. Mój synek ma prawie 9 miesięcy i sam nie umie usiąść. Posadzony może tak przesiedzieć bardzo długo, ale jak się przewróci to nie bardzo udaje mu się usiąść, chyba że ma się za co złapać. Dziewczyny napiszcie jak to było z waszymi dzieciaczkami, bo zaczynam się bardzo niepokoić. P.S. dodam, że mój Miś jest dużym chłopcem - waży 11,5 kg.Pozdrawiam Was bardzo ciepło,Aga Mama Jasia
Obserwuj wątek
    • Gość: Weronisia Re: samodzielne siadanie IP: *.* 04.06.02, 14:41
      Czesc! :hello: Moja coreczka siadala bardzo szybko, natomiast moj synek siedzial majac 7,5 m-ca, ale sam siadal w wieku 10 m-cy. Pamietaj, ze kazde dziecko jest inne. Jedno robi cos szybciej, inne pozniej. Twoj synek jeszcze zdazy sam siadac, az zatesknisz do czasow, gdy nie potrafil jeszcze siedziec, bo bedziesz musiala go bardziej pilnowac.Cierpliwosci!!!!
    • Gość: agnes Re: samodzielne siadanie IP: *.* 04.06.02, 19:28
      Cześć Aga.Nie masz najmniejszego powodu do zmartwienia. Mój Bartuś nauczył się samodzielnie siadać dopiero gdy skończył 10 miesięcy. Też z niego chlłopisko, ważył wtedy 11 miesięcy, więc może to ma jakiś związek ? Ponadto już zaczynał samodzielnie chodzić (potem przestał, bo nauczył się raczkować :-) ). Wiesz, przeczytałam gdzieś, że rozwój motoryczny dziecka nie ma nic wspólnego z inteligencją. Jeśli więc ktoś zrobi Ci kiedyś uwagę na ten temat, to po prostu nie przejmuj się - może Twój synek będzie przodował w innych dziedzinach życia, kto wie ?Pozdrawiam serdecznie.jaga
    • Gość: suzimuzi Re: samodzielne siadanie IP: *.* 05.06.02, 07:12
      Wiesz, moja mama mowila, ze ja juz bylam bardzo stara gdy sie nauczylam siadac. Juz umialam mowic, chodzic - a dopiero nauczylam sie siadac.... a raczkowac tez nie umialam.Natomiast nam znajomy pokazal - jak Izi pokazac jak moze siadac. Kladziesz dziecko na boczku troche. Trudno to opisac, ale poloz sie sama na boku i zobacz co robisz by wstac - podpierajac sie na reku. A nastepnie ten sam ruch wykonaj z dzieckiem. Po paru razach zalapie.Iza ma 7 miesiecy i juz wie o co chodzi i probuje sie tak podnosic tylko nie zawsze ma sile by to zrobic :D:hello:Suzann
      • Gość: guest Re: samodzielne siadanie IP: *.* 05.06.02, 11:34
        Moja córeczka nauczyła się samodzielnie siadać w wieku 11 miesięcy więc głowa do góry, czasami dzieci najpierw wstaną a potem same usiądą,(i właśnie tak było u mojej córci) najważniejsze że robi postępy a kiedy usiądzie to bardzo różnie u każdego dziecka, rozpiętość jest duża (książkowo od 8 do 10 miesiąca) pozdrawiam
    • Gość: Cicha Re: samodzielne siadanie IP: *.* 05.06.02, 15:06
      Mój Alek zaczął sam siadać gdy miał 8,5 miesiąca. Zrobił to niepostrzeżenie, ale potem przyjrzałam się technice: kładł się na brzuszku, podciągał nóżki jak do raczkowania (a nie umiał jeszcze raczkować), podpierał całość rączkami i siadał. To jako ciekawostka. Dodam jeszcze, że dopiero wtedy nauczył się dobrze podpierać na przedramionach, a czekałam na to od 4-tego miesiąca. Taki był mój kłopot... Natomiast uważam, że absolutnie nie masz się czym martwić, ani tym bardziej zmuszać dziecka do siadania. Sam to zrobi, gdy przyjdzie na to pora. Jak widać z Twojego postu, już sobie jakoś radzi "chyba, że ma się za co złapać".Dorota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka