Gość: guest IP: *.* 24.07.02, 23:17 Z różnych stron dostajemy różne zalecenia co do terminu USG mającego wyjaśnić problem ze stawami biodrowymi u naszej dwutygodniowej córki. Kiedy w końcu udać się do ortopedy? Czy ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: stawy biodrowe IP: *.* 25.07.02, 07:22 Moja Zosia badana była przez ortopedę w następnej dobie po urodzeniu. Diagnoza - dysplazja obustronna. Przy wypisie ze szpitala w Książeczce zdrowia dziecka wstawiona pieczątka, że konieczna konsultacja i USG w pierwszym miesicu życia (dzieciom bez podejrzenia nieprawidłowości wstawiają pieczątkę- konsultacja w ciągu 3 miesięcy). U lekarza byłam jak Zosia miała 2 tygodnie. Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: stawy biodrowe IP: *.* 25.07.02, 08:13 Mój synek też miał problemy ze stawami biodrowymi (dysplazja jednostronna).Nie był jednak badany w szpitalu i wada ta została odkryta przez ortopedę na wizycie kontrolnej kiedy miał 6 tyg. termin tej wizyty został tak określony przy wypisie ze szpitala. W wyniku badania i następnie wykonanego USG Staś dostał rozwórkę (aparat na nóżki) gdy miał 2 m-ce."Nosił" go do ukończenia 6 m-cy. dysplazja została wyleczona ale pani ortopeda powiedziała, że można było na pierwszą wizytę przyjść dużo wcześniej np.w drugim tyg. życia. Wiele by to nie zmieniło (jeśli chodzi o możliwość leczenia) ale byłby "wolny" znacznie wcześniej, w wieku kiedy jeszcze nie rwałby się do przekręcania na brzuszek, raczkowania....Wychodzi na to, że im prędzej tym lepiej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: stawy biodrowe IP: *.* 25.07.02, 08:20 Moja córcia również miała dysplazje jednego stawu biodrowego. I zgodzę się w 100% z poprzedniczką im wcześniej tym lepiej i dziecko jest krócej leczone. Ja też zgłosiłam się o miesiąc za późno.Wskazania lekarza były do 3 m-cy, ale coś mnie tknęło wcześniej- i całe szczęście. Najlepsze rokowania to USG w pierwszym m-cu życia dziecka.Skrzynia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ez Re: stawy biodrowe IP: *.* 25.07.02, 12:06 W niektórych szpitalach robią USG stawów biodrowych w 3 dzień po urodzeniu. U nas z bioderkami było wszystko OK, ale USG robiliśmy w 3 tygodniu potem w 4 miesiącu potem w 6 miesiącu. Teraz mamy się zgłosić jak Asia będzie chodzić od 3 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: stawy biodrowe IP: *.* 25.07.02, 12:29 jak najszybciej.U naszej córki dysplazję stawu stwierdzono w wieku 1 mieś. Nosiła tzw. poduszke Frejki przez 3 mieś. Mnie wydawało się to bardzo długo, a lekarz stwierdził, że dobrze, że tak wcześnie wykryto wadę, wie to tylko 3 mieś.KIKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania_M. Re: stawy biodrowe IP: *.* 25.07.02, 16:06 Im wcześniej tym lepiej! Do ortopedy poszłam z córeczką kiedy miała 2 miesiące. Konsekwencją wykrytej dysplazji była szyna Koszli noszona przez 4 miesiące. Ania M. - mama Marysi (7,5 mies.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia1973 Re: stawy biodrowe IP: *.* 25.07.02, 23:16 co może oznaczać wpis do książeczki "ograniczenie ruchomości w prawym biodrze" i zalecenie szerokie pieluszkowanie.Mam zgłosić się do kontroli w 4 m-cu (teraz 8 tyg.)Czym to się może skończyć jeśli ten stan się nie zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgaP Re: stawy biodrowe IP: *.* 26.07.02, 20:47 Witam Moja córeczka ma problemy ze stawem biodrowym i na początku była właśnie szeroko pieluszkowana tzn. na pampersa miała zakładane jeszcze dwie pieluchy flanelowe szeroko składane na ok. 20 cm. To niestety niewiele pomogło i dostała pieluchę Frejki nosi ją nadal a ma już 6,5 mies. w tej chwili już tak niecierpi tego ustrojstwa że dostaje napadów histerycznego kszyku.Uważam że 2,5 miesiąca odstępu pomiędzy kontrolami to bardzo dużo my chodzimy co dwa tygodnie, spróbuj może iść na konsultacje do innej poradni preluksacyjnejPowodzenia z walce o zdrowe bioderkaPozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KasiamamaIgi Re: stawy biodrowe IP: *.* 26.07.02, 21:01 Ja ze swoją coreczką byłam u lekarza ortopedy w 6 tygodeniu życia, mimo, iż pediatra nie zauważył żadnych nieprawidłowości i Iga nie był szeroko pieluszkowana. Okazało się jednak, że mała ma dysplazję i konieczne było nszenie poduszki Frejki. Ortopeda powiedział, że wiek córeczki tzn. 6 tygodni jest bardzo dobry do robienia USG. Iga nosiła poduszkę tylko 2 miesiące czyli w wieku 3,5 miesiąca było już po wszystkim, co potwierdziło zdjęcie rtg. Na badania kontrolne w czasie leczenia chodziłyśmy co 2 tygodnie. Pozdrawiam i życzę wszystkim maluszkom szybkiego wyleczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: stawy biodrowe IP: *.* 26.07.02, 14:30 Mam na imie Gosia jetem mamą 11 miesiecznej Natalki.Wedlug tego co powiedziel mi lekarz to z dzieckiem do ortopedy nalezy sie udac miedzy 4-6 tygodniem zycia.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś