Dodaj do ulubionych

Samodzielne siadanie

IP: *.* 02.08.02, 09:25
Moja corka za tydzien skonczy 9 miesiecy i jeszcze samodzielnie nie siada. Siedzi z podparciem w wozku, krzeselku, ale sama jeszcze nie. Przygotowuje sie do raczkowania, ale tez jeszcze nie raczkuje. Moj syn w jej wieku chodzil wzdluz mebli i bez problemu raczkowal (wiem, ze to sprawa indywidualna). Jak to jest w Waszym przypadku?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Samodzielne siadanie IP: *.* 03.08.02, 06:34
      Myślę,że nie masz się czym martwić! Mój maluch ma 10 m-cy i nie potrafi nadal usiąść z pozycji leżącej (chyba, że się czegoś chwyci) a pewnie zaczął siedzieć (bez podpierania) gdy miał ok.9 miesięcy.Raczkować też dopiero próbuje ale bardzo nieudolnie-raczej "idzie" do tyłu niż przed siebie i zaraz się złości. Jestem ciekawa ile twój brzdąc waży? Mój ma teraz ok. 10,4 kg. więc sporo jak na ten wiek.To chyba też ma wpływ na wolniejszy postęp w rozwoju.Np.córcia mojej siostry (10,5 miesiąca) od ok. 2 miesięcy sama chodzi przy mebelkach a teraz próbuje stać bez trzymania się i udaje jej się to bez trudu. Tyle , że ona waży 7,4 kg.!!Azja.
      • Gość: b.suleiman Re: Samodzielne siadanie IP: *.* 03.08.02, 10:21
        Dzieki za odpowiedz na moj post. Klara skonczy 9mies. za 5 dni i wazy w tej chwili tez ok. 7,4kg, a wiec do ciezkich nie nalezy. Rozmawialam ze znajoma rehabilitantka dziecieca i ona mnie uspokoila, ze do konca 10.miesiaca mam dac malej czas, zeby samodzielnie usiadla. Narazie wiec czekamy. Pozdrawiam serdecznie i zycze milego weekendu.
        • Gość: magusia Re: Samodzielne siadanie IP: *.* 03.08.02, 22:05
          Beata! U nas też z siedzeniem nie najlepiej. Niedługo Rafał skonczy 9 miechów a sam siada w 2 przypadkach:1. gdy pokazuję mu telefon komórkowy2. kiedy widzi zegarek mojego mężaZa to garnie się do wstawania i aż strach pomyśleć co nas czeka w niedalekiej przyszłości! Serdecznie pozdrawiam!
    • Gość: guest Re: Samodzielne siadanie IP: *.* 04.08.02, 00:17
      Moja mala ma teraz 8 miesiecy. Samodzielnie sida gdzies od 10 dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka