Dodaj do ulubionych

Jak odstawić???

IP: *.* 09.08.02, 20:33
Cześć Dziewczyny!!Zbliżam się do momentu odstawienia małej od piersi. Hania ma już 11 mies., a ja mam już dosyć spania z nią co noc przy piersi. Problem polega jednak na tym, że Hania nie używa smoczka, nie umie też pić z butelki (dokarmiam ją łyżeczką), a przecież jakoś muszę ją nakarmić przed snem albo w nocy. Zdaję sobie sprawę, że usypianie małej w łóżeczku (które do tej pory służyło do przechowywania zabawek) będzie b. trudne, jednak sen z powiek spędza mi sposób karmienia. Pomóżcie, może któraś z Was poradziła sobie już z tym problemem?? Pozdrawiam-aneta.
Obserwuj wątek
    • Gość: lea Re: Jak odstawić??? IP: *.* 10.08.02, 07:08
      Cze Oj znam ten ból, u nas były początki baaardzo trudne!Bartek też "nie zna" smoczka i też nie pił z butelki. Ale na kolację zawsze dostaje kaszkę bardziej gęstą podawaną łyżeczką, a w nocy pije przegotowana wode z kubeczka. Cóż musisz przecierpieć swoje , niunia też. :(Ja śpię obok w pokoju, a małego całą noc uspokaja mój mąż. Potem w pracy drzemie ;) hehTeraz mija tydzień bez cycy jest cięzko ale jest też coraz lepiej :)życzę Ci wytrwałościpozdrawiam serdecznie :hello: leaPs. Ja piersi smarowałam musztardą i mówiłam, że są chore i wiesz co? zrozumiał :)
      • Gość: guest Re: Jak odstawić??? IP: *.* 10.08.02, 07:26
        Nie martw się na zapas będzie lepiej niż przypuszczasz. Dominikę "odstawiałam" jak skończyła 9 miesięcy bo niestety musiałam wrócić do pracy. Stopniowo ( około 2 tygodnie) dawałam jej przed każdym karmieniem trochę mleka modyfikowanego (zaczęłam od 30 ml) i stopniowo zwiękaszałam ilość mleka z butli i skracałam czas jej ssania. Oczywiście ranno po obudzeniu w ogóle nikt ani nic nie mógł jej nakłonic do butelki, ale po kilku dniach przywykła. Oczywiście na pewno dużo czułości, przytulania, bo to przecież jeden z pierwszych poważnych stresów dla pociechy. Trzymam kciuki, powodzenia.
    • Gość: Lia Re: Jak odstawić??? IP: *.* 10.08.02, 11:22
      Witam,tak jak moi przedmówczyni, daję Ani do picia kubek (próbowałam niekapek aventa, gerbera - bez skutku, ale zwykły kubeczek z ustnikiem, bez zaworku - canpol - polubiła odrazu). Kaszkę podaję małej łyżeczką, i jakoś nam idzie. W nocy jeszcze teraz popija sobie pierś, ale mam wrażenie, że to bardziej przytulanie - potrzeba bycia blisko mamy, niż zaspokijenie głodu. Z butelki Ania nigdy nie nauczyła się pić - i dobrze. Pozdrawiam Lia. :)
      • Gość: guest Re: Jak odstawić??? IP: *.* 10.08.02, 15:42
        JA tez niedlugo bede miala ten sam problem :) Corka ma 10 miesiecy. A co podajecie zamiast mleczka z piersi??Mala juz coraz mniej ssie piers a jakies mleczko chyba powinna pic?Pozdrawiam
        • Gość: guest Re: Jak odstawić??? IP: *.* 12.08.02, 14:54
          Cześć!!Dziękuję Wam za wszystkie rady. Czuję, że będzie trudniej niż myślałam, bo mimo wielkiego zmęczenia sytuacją najtrudniej jest przekonać samą siebie, że to już teraz. W końcu karmienie jest takie...super, powoduje pojawienie się takiej bliskości, jakiej nie daje nic innego.Odpowiadając Olce: ja nie zastępowałam swego mleka modyfikowanym, podawałam Hani (oprócz piersi) inne posiłki: obiadki, deserki. Teraz rezygnując z piersi zamierzam podać mleko 2R Nutricji Ovita.Pozdrawiam - nie do końca zdecydowana.
    • Gość: guest Re: Jak odstawić??? IP: *.* 10.08.02, 18:57
      Ja może Ci nie pomogę w kwestii karmienia bo moje maluchy maja już 22 miesięcy iwłaśnie je odstawiam. gdybym nie musiala to bym chyba tego nie zrobiła, ale szykuje się trzeci maluszek. czy wam tez jest tak smutno>serdecznie pozdrawiamAsia
    • Gość: guest Re: Jak odstawić??? IP: *.* 12.08.02, 18:25
      Czy ja jestem jakas dziwna, bo moje dziecko nie ma 11, ale 21 mies i dopiero teraz zaczynam myslec o odstawieniu go? Prawde mowiac moj sentyment do tej czynnosci juz minal, wiec chyba pora.caluskihiacynt
    • Gość: Padlinka Re: Jak odstawić??? Mialam taka sama sytuacje! IP: *.* 13.08.02, 07:35
      Mialam taka sama sytuacje. Moja Julka ssala piers i jadla lyzeczka ( w ogole nie tolerowala smoczka). Budzila sie zazwyczaj raz, albo 2 razy w nocy (ale dopiero ok 8 miesiaca zycia). Jak poszlam do pracy (miala 8 miesiecy)to karmienie w dzien stalo sie rzadkoscia. Zaczelam ja odstawiac wlasnie kolo 11 miesiaca. Najpierw staralam sie ja usypiac tylko przytulajac sie do niej. Dluzo czasu mi to zajelo, bo ona chciala ssac piers, ale po jakims czasie zadzialalo. Najlepszym wyjsciem bylo usypianie jej w wozeczku. Wozilam ja i spiewalam. No i wtedy nie chciala piersi. Niestety przyzwyczaila sie do wozka, ale z tym tez potem dalismy sobie rade (to tez troche trwalo). A w nocy tez do wozka. Czasem dawalam jej pic (z butelki z dziobkiem). Poza tym czasem wychodzilam z pokoju (albo z domu) i usypial ja ktos inny. No i sie oduczyla! Po pierwszych urodzinach juz ani razu jej piersia nie karmilam. Powodzenia!
    • Gość: lea Re: Jak odstawić??? IP: *.* 13.08.02, 08:12
      Ktoś tu pytał, co zamiast pokarmu naturalnego? Mój sysnuś, też je juz prawie wszystko ( ma 16m ). A z mlekiem zastępczym jest cięzko, bo maluszek go nie che!!! i już :) Natomiast lubi serki,jogurty, koktajle z kwaśnego mleka itp. Próbuje mu podac mleko zastępcze w kaszcze, w jedzeniu, ale mały zawsze go wyczuje :(Trudno...ale czasem lubi wypic kakao ale z mlekiem z kartonika, więc jeżeli nie bede miała wyjścia, zacznie pić mleko zkartonika.pozdrawiam :hello: lea
      • Gość: anetta1 Re: Jak odstawić??? IP: *.* 13.08.02, 18:42
        Jeszcze raz dzięki.pozdrawiam-aneta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka