Dodaj do ulubionych

półpasiec

IP: *.* 07.09.02, 10:10
moja mama ma półpasiec, czy istnieje możliwość zakażenia jeśli moja 1,5 letnia córeczka jest zaszczepiona przeciwko ospie? z góry dziękuję za szybkie posty bo sprawa jest gorąca
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: półpasiec IP: *.* 07.09.02, 10:26
      sorry, oczywiście nie jest zaszczepiona , pomyliłam się,
      • Gość: cegasia Re: półpasiec IP: *.* 07.09.02, 18:49
        Natychmiast odizoluj mamę od dziecka. Ten sam wirus wywołuje półpaśca i ospę. Pierwsze zachorowanie to ospa, a każde następne to półpasiec.Jeśli okaże się, że jest za późno, to nie martw się. Prędzej czy później dziecko przywlecze ospę.Pozdrawiam, Asia.
    • Gość: olaz Re: półpasiec IP: *.* 09.09.02, 09:16
      Ospa wietrzna i półpasiec to ten sam wirus i to bardzo zakaźny. Ostatnio rozpoznawałam temat (babcia z półpaścem - nie szczepiony Jasiek) to że można się zarazić jest pewne jednak co do tego jak długo choroba jest zakaźna każdy lekarz miał inne zdanie. Przeważały dwie wersje jedna że półpasiec jest zakaźny przez ok miesiąc druga że jeszcze przez tydzień od ustąpienia wysypki. Ja uważam że lepiej dmuchać na zimne i zrezygnowaliśmy na ten czas z odwiedzin.A swoją drogą polecam szczepionkę jest dosyć droga ok 150 PLN ale jeśli dziecko pójdzie między rówieśników to prawdopodobieństwo złapania tej choroby jest bardzo duże i wtedy z czysto ekonomicznego punktu widzenia jak obliczysz sobie koszt zwolnienia i lekarstw to okaze się że nic się nie zaoszczędziło a dziecko niepotrzebnie cierpi (ospa jest bardzo przykrą chorobą).Ja zdecydowałam się zaszczepić swoje maluchy. Mam nadzieję że Twój maluch się nie zaraził. Pozdrawiam Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka