Dodaj do ulubionych

Końcówka ciąży

IP: *.* 19.09.02, 13:28
WitamJestem w 37 tygodniu ciążydo tej pory normalnie pracowałamjednak ostatnio mam już dość(stresująca praca - kontakt z klientemi w ogóle myślę o czym innym - wiecie jak jest)Jak to jest z tymi zwolnieniamiżeby nie były odliczane od urlopu macierzyńskiegoWiem, że powinno się brać zwolnienia od lekarzarodzinego a nie od ginekologaale i on twierdzi, że na dwa tygodnie przed terminem musi wystawić zwolnienie na ciążęczyli odliczalneI jeszcze jednoco decyduje o przyznaniu 6-cio miesięcznego urloputeoretycznie moment poczęcia (przed 13 stycznia)ale jak się ma do tego data poroduw końcu + - 2 tygodniedzięki za podpowiedzikitka
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna72 Re: Końcówka ciąży IP: *.* 19.09.02, 19:57
      A czemu lekarz ogólny musi wystawiać zwolnienie na ciążę? To 2 tygodnie przed terminem nie można już się normalnie przeziębić na przykład? Eeee....Co innego od ginekologa. Żeby mieć zwolnienie musiałabyś chyba wylądować w szpitalu i wtedy miałabyś poszpitalne, ale nie jestem pewna. Nie chciałabym wprowadzić Cię w błąd. Co do dłuższego urlopu, to chyba faktycznie chodzi o datę poczęcia, pewnie trzeba mieć zaświadczenie od lekarza. Piszę "chyba" bo to wszystko gdzieś zasłyszałam, może któraś eMama będzie lepiej się orientować. Życzę szczęśliwego dotarcia do końca ciąży i zdrowego bobaska! Anka.
    • Gość: AgaP Re: Końcówka ciąży IP: *.* 19.09.02, 22:02
      Witam :hello:Nie bardzo rozumiem jaki masz problem ze zwolnieniem, obojętnie od kogo masz zwolnienie jest ono 100% płatne. Ja miałam zwolnienie wystawione przez rodzinnego jak miałam grypę i on po prostu zaznacza że pacjentka jest w ciąży, ginekolog wystawiał mi zwolnienie pod koniec ciąży bo już nie chciałam chodzić do pracy i też było zaznaczone że jestem w ciąży i było 100% płatne.Chyba że chodzi ci o coś innego????Pozdrawiam i życzę szybkiego porodu :)Aga i Martynka
    • Gość: AgaP Re: Końcówka ciąży IP: *.* 19.09.02, 22:04
      I jeszcze jedno czasu trwania zwolnienia nie odlicza się od urlopu macieżyńskiego.Pozdrawiam Aga i Martynka
      • Gość: guest Re: Końcówka ciąży IP: *.* 20.09.02, 08:00
        Odlicza się tylko jeśli przez całą ciążę byłaś na zwolnieniu lekarskim. Jeśli nie byłaś od początku a z tego co piszesz, to nie byłaś, to nie powinien Ci lekarz tego robić. Mój Marcin urodził soę w 41 tygodniu, na zwolnieniu byłam prawie bez przerwy od 2-go m-ca i nawet ten 41 tydzien nie był odliczony od urlopu macierzyńskiego. Pozdrawiam i życzę ślicznego bobaska.Agnieszka
    • Gość: Anna72 Re: Końcówka ciąży IP: *.* 20.09.02, 08:17
      A ja myslę, że chodzi o to, że zwolnienie od ginekologa bez problemów można dostać wcześniej, natomiast dwa tygodnie przed terminem porodu ginekolog nie może dać zwolnienia, ponieważ wtedy powinno już się brać urlop macierzyński, którego przecież szkoda marnować. Dlatego najlepiej zagadać do ogólnego lekarza :-) . Tyle pamietam z czasów swoich perypetii ciążowo- zwolnieniowych. Mnie sie to nie przydało, bo Kamilek urodził się ponad 2 tygodnie wczesniej, więc problem sam się rozwiązał :-).Anka.
      • Gość: guest Re: Końcówka ciąży IP: *.* 20.09.02, 10:11
        Witam ponownieWłaśnie o to chodziPo przemyśleniu sprawy dotarło do mnieże mój lekarz rodzinny chętnie rozwiązałbyten problem za drobną gratyfikacjąNo cóż - przepisałam się już do innego(precz z łapówkarstwem)Dziękuję wszystkim za podpowiedzino i za życzeniaKitka
    • Gość: emama Re: Końcówka ciąży IP: *.* 20.09.02, 13:21
      Witam.Jeżeli bierzesz zwolnienie to nic nie będziesz miała odliczane od macierzyńskiego, masz odliczane tylko wtedy gdy przed porodem bierzesz urlop. Jeżeli chodzi o drugą sprawę to musisz przynieść zaświadczenie od ginekologa, że w dniu 13 stycznia byłaś już w ciąży. Wtedy przysługuje Ci 6-cio miesięczny urlop. Pomyślnego porodu.Pozdrawiam. Asik.
      • Gość: guest Re: Końcówka ciąży IP: *.* 20.09.02, 14:44
        Cześć,Ja byłam na zwolnieniu lekarskim od lekarza ogólnego na bóle kręgosłupa do końca ciąży tzn. urodziłam na 2 dni przed końcem zwolnienia. Od tego właśnie momentu liczy się macieżynski. Ginekolodzy nie wystawiają zwolnień lekarskich po 36 lub 38 tygodniu ciaży z uwadi na fakt iż ZUS zaliczy to w poczet macieżynskiego.przynajmniej tak mi tłumaczył mój lekarz.Pozdrawiam sz.
        • Gość: pumba Re: Końcówka ciąży IP: *.* 21.09.02, 10:36
          Hej. Z moich doswiadczen wynika:-jesli wezmiesz zwolnienie na 2 tyg przed terminem porodu to moga Ci je zaliczyc na poczet macierzynskiego - to zalezy od zakladu pracy. Ale wejdz na strone www.zus.pl czy cos takiego i tam znajdz zasilki albo urlopy.-jesli chodzi o 6 miesiecy urlopu - na wypisie ze szpitala bedzie napisane, w ktorym tygodniu urodzilo sie dziecko, poza tym jak ja rodzilam, dostalam ze szpitala zaswiadczenie o porodzie do zusu z zaznaczonym, ze przysluguje mi 6 miesiecy urlopu macierzynskiego. Jak nie ma takiej adnotacj ze szpitala to ZUS od Twojej daty porodu odliczy tyle tygodni ile masz wpisane w wypisie ze szpitala i sobie oblicza kiedy wypadalo poczecie.Nie martw sie na zapas, bedzie dobrze pozdrawiam anus
          • Gość: guest Re: Końcówka ciąży IP: *.* 23.09.02, 23:03
            Anus, czy każdy szpital cos takiego wypisuje, czy należy "uśmiechać" się do nich specjalnie? :)Od czego to zależy?Napisz więcej, bo ja jestem w ciąży i mnie to badzo teresuje.Zatem chciałabym wiedziec jak to załatwić, bo u mnie poczecie nastąpiło ewidentnie po 13 stycznia ( zaczynam drugą połowe ciąży), czyli przysługuje mi ten skrócony macierzyński- Siunia
            • Gość: guest Re: Końcówka ciąży IP: *.* 23.09.02, 23:04
              TEmat został z poprzedniego mojego postu, przepraszam za nieuwagę- Siunia
    • Gość: guest Re: Końcówka ciąży IP: *.* 21.09.02, 11:03
      Ja byam do koca ciazy (do 39 tygodnia) na zwolnieniu wystawionym od ginekologa. Zwolnienie byo wystawione do terminu porodu i nie mialam nic zabrane z macierzyńskiego. Myślę, że zależy to w głównej mierze od lekarza.My załapaliśmy się jeszcze na dłuższy urlop macierzyński (zaświadczenie od gina, że 13 stycznia byłaś w ciązy)pzdrAgatka i Albercik :hello:
    • Gość: eMisiek Re: Końcówka ciąży IP: *.* 23.09.02, 09:23
      teoretycznie 2 tygodnie przed terminem porodu nalezy juz mieć urlop macierzyński ale.........ja byłam w szpitalu w 38 tygodniu przez tydzień i wystawiono mi potem L4 do terminu porodu a potem moja ginekolog przedłuzyła mi jeszcze o tydzień- czyli do momentu urodzenia dziecka.zalezy to wszystko od lekarza.Pomyślnego rozwiązania.A co do urlopu macierzyńskiego to rzeczywiście na wypisie będzie zaznaczone w którym tygodniu urodziłaś- w moim szpitalu dano mi zaświadczenie do ZUS o tym że nalezy mi się urlop macierzyński do dnia.... czyli 26 tygodni.
    • Gość: annmro Re: Końcówka ciąży IP: *.* 27.09.02, 14:35
      Ja jestem w 38 tygodniu ciąży. Nie wiem jak to jest z tymi zwolnieniami odliczanymi - jestem cały czas na zwolnieniu i pozostawiam to w gestii pani położnek która się tymi sprawami zajmuje u mojego lekarza. Co do dłuższego urlopu to właśnie się ta polożna uśwaidomiła mi, że mam prawo do niego gdyż ostatnią miesiączkę miałam 4 stycznia, a oni mogą mi wystawić zaświadczenie, że przed 13 stycznia byłam już w ciąży. Więc warto zapytać się swojego lekarza.Aha, wiem tyle, że nie jest konieczne branie urlopu macierzyńskiego na 2 tyg. przed terminem. W Kodeksie Pracy jest zapisane, że można ale nie jest to przymus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka