Dodaj do ulubionych

Biblioteczka Waszych Smykow

IP: *.* 06.12.02, 13:15
Czesc,Jestem tu "nowa" nawet jeszcze nie zdazylam sie przedstawic odpowiednio (uczynie to na pewno :)a juz prosze o pomoc. Jestem mama prawie 4-ro (02.99)letnniego Kuby, syn jest dwujezyczny dotad czytalismy mu z mezem glownie w jezyku angielskim ale poniewaz czeka nas przeprowadzka za ocean musze zgromadzic odpowiednia biblioteczke w jezyku Polskim. Mam na to ponad rok i bardzo ambitne plany wywozu ogromu ksiazek :) Dlatego tez chcialam prosic Was drogie emamy o pomoc - Jakie sa Wasze ulubione polskie tytuly dla Waszych dzieci? Dodam jeszce ze szukam glownie ksiazek z dluzszym tekstem - hmm bardziej opowiadan, Kuba juz teraz potrafi siedziec i sluchac godzinami, a ja mam nadzieje ze w przyszlosci zostanie tak samo uzalezniony od ksiazek jak jego szalona mamunia :) Z gory dziekuje za kazda odpowiedz :) lawendowa_mamunia :)
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Biblioteczka Waszych Smykow IP: *.* 07.12.02, 08:15
      Witaj!Klasyka dziecięca: wiersze Brzechwy, Tuwima, Makuszyński, Baśnie Braci Grimm, Andersena, można by wymieniać godzinami. Wejdź na strony wydawnictw, lub księgarni internetowych, tam się bardziej zorientujesz. Wybór książek zależy też od czasu, jaki chcesz spędzić za oceanem. Zresztą księgarnie internetowe oferują także wysyłkę za granicę, więc będziesz mogła później uzupełnić księgozbiór.Przykładowe strony: www.siedmiorog.plwww.kkkk.com.plwww.swiatksiazki.plPozdrawiamAga
      • Gość: guest Re: Biblioteczka do Agi IP: *.* 07.12.02, 12:06
        Aga :)Dzieki za twoja odpowiedz - szczerzemowiac jestem zdziwiona ze jak dotad jest tylko jedna no ale coz ... Dzieki za adresy internetowe - ja jak dotychczas zakupy robilam tylko w merlinie wiec popatrze co jest na tych od ciebie :) Wiekszasc klasyki dziecej Kuba juz ma po mnnie, mnnie chodzilo bardzijej o "nowosci" typu "Pan Kuleczka" czy tez ksiazki typu "Komu komu buzi" - choc z tego Kuba juz wyrosl. Do naszych ulubionych nalezy rowniez "blysk", udalo sie nam ostatnio znalezc u nas (niemieszkamy w metropolii :) Moja pierwsza encyklopedie Larousse - bardzo interesujaca! Dobrze sa tez wydane i inetersujaco napisane ksiazeczki z serji Centrum Edukacyji Dzieciecej JAK CO DLACZEGO - jaka pogoda, u lekarza itp. Jesli wpadnie ci do glowy jakis tytul z nowszych ksiazeczek ktore twoje dzieci kochja to skrobnij prosze :) Jeszce raz dziekuje serdecznie za twoja odpowiedz!!!Ewa aka lawendowa_mamunia
    • Gość: agnes Re: Biblioteczka Waszych Smykow IP: *.* 07.12.02, 20:33
      Cześć.Nie wiem, jaką literaturę dziecięcą preferujesz oraz do jakiego (a także od jakiego) wieku miałaby być, ale na pewno warto zaopatrzyć się w książeczki autorstwa Małgorzaty Musierowicz - zbiór opowiadań "Hihopter", "Czerwony helikopter", na pewno klasyka Brzechwy - "Akademia Pana Kleksa" oraz wiersze, dla nieco starszego dziecka Harry Potter, książki Astrid Lindgren - "Dzieci z Bullerbyn", wszystkie 3 części o Pippi, "Karlson z dachu", dla młodszego dziecka książki o Filonku Bezogonku (zwłaszcza pierwsza część), i wiele, wiele innych. Poszukaj czegoś Danuty Wawiłow, pisze rewelacyjnie. Przyda się też seria o Muminkach... można tak wymieniać w nieskończoność. Napisz, jaki przedział wiekowy dziecka ma zapełnić ta biblioteczka, bo taki od 4 lat wzwyż to troszkę za szeroki :-)Pozdrawiam serdecznie.jaga
    • Gość: Agnieszka,mamaAniZosiJulki Re: Biblioteczka Waszych Smykow IP: *.* 07.12.02, 21:00
      Ja bym jeszcze dołożyła książki Joanny Papuzińskiej ("Nasza mama czarodziejka"), Anny Onichmowskiej ("Sen, ktory odszedł"), Marii Kruger ("Karolcia"), książki o zwierzętach Jana Grabowskiego, o kotach: "Kocie sprawki" Bożeny Kaniewskiej Pakuły i "Kocie historie" Tomasza Trojanowskiego.Pani Musierowicz byla już wymieniana wczesniej - moja córka w wieku 7 lat bardzo lubiła "Małomównego i rodzinę". Wyszły ponadto w jej przekladzie "Powiastki Beatrix Potter" - klasyka dziecięcej literatury angielskiej.No i Chmielewska - dla najmłodszych "Pafnucy" (to o sympatycznym niedzwiedziu), dla trochę starszych cykl o Janeczce i Pawełku ("Nawiedzony dom", "Wielkie zasługi" i nn).To narazie tyle. Jesli chcesz, mogę wymieniać dalej.:hello: AgnieszkaAcha, i jeszcze "Przygody Sindbada żeglarza" i "Klechdy sezamowe" Leśmiana - cudowny język !
      • Gość: jakasia Re: Biblioteczka Waszych Smykow IP: *.* 07.12.02, 22:49
        HejJa bym dorzuciła ks.J.Twardowskiego teraz wyszły jego dzieła zebrane.Pierwsze cztery tomy dla dzieci( w supermarketach widziałam 20zł za te cztery tomy!!!!!!taniocha).Książki o poważnych sprawach napisane tak,że za serce chwyta.Mój Kuba nie ma jeszcze trzech lat a już lubi wiersze o zwierzętach.I koniecznie dla rozrywki " Sceny z życia smoków" niestety nie pamiętam kto napisał ale może trafisz przypadkiem albo możed ktoś kto tu zajrzy będzie znał autora.Ja czytałam to jeszcze całkiem niedawno i umierałam ze śmiechu.Pozdrowieniakasia
        • Gość: agnes Re: Biblioteczka Waszych Smykow IP: *.* 08.12.02, 00:08
          Cześć.No jak ja mogłam zapomnieć o "Scenach z życia smoków"?!Autorem jest Beata Krupska.A tak w ogóle to zapomniałam jeszcze o Plastusiu - jest nie tylko "Plastusiowy pamiętnik", ale też "Za żywopłotem" i "Przygody Plastusia", i wszystko to o przesympatycznym Plastusiu!Jest jeszcze fajny "Cudaczek-Wyśmiewaczek", "Puc, Bursztyn i goście", "Dzieci z Leszczynowej Górki"..... no naprawdę można wymieniać w nieskończoność.Serdeczności.jaga
    • Gość: an_walk Re: Biblioteczka Waszych Smykow IP: *.* 08.12.02, 06:47
      Witaj, ja właściwie Ci nie pomogę, ale chciałam się odezwać " z drugiej strony". My wyjechaliśmy za ocean dokładnie rok temu (8.grudnia). Nasz bagaż był wielki, choć jednak ograniczony. Wieźliśmy pełno książek z myślą o naszych synkach. I teraz, po roku, mój starszy synek ma 4,5 roku i nie mam juz własciwie co mu czytać... Choć bardzo lubi wiersze W. Chotomskiej i przytgody Reksia, ale brakuje nam opowiadań dla starszych dzieci. Oczywiście po polsku. Brakuje mi pięknych polskich bajek i jak czytam listy powyżej to aż mi żal, ze nic z tego nie mam. Więc zbieraj jak najwięcej! A ja sprawdzę te księgarnie wysyłkowe, ale nie spodziewam się za wiele - ceny mają zapewne zaporowe (za wysyłkę). Póki co - skorzystam też z porad i poczekam na przyjazd moich rodziców. Dostaną listę polecanych przez Was książek. Tak więc - ja także dziękuję za porady!anca
    • Gość: agnes Re: Biblioteczka Waszych Smykow IP: *.* 09.12.02, 21:32
      Cześć.To znowu ja, mały mól książkowy :-)Troszkę sobie pomyślałam, poprzypominałam i spisałam te, które mi się najbardziej podobają:Barbara Eysymontt "Bractwo zaginionej biedronki" - troszkę dziecinne (tak właśnie na 4 lata), ale urocze;Helena Bechlerowa "Wesołe lato" - j.w.;Janina Porazińska - bajki, np. "Szewczyk Dratewka";Hanna Łochocka "O wróbelku Elemelku" - troszkę rymowane, więc miło się słucha;Maria Kownacka - seria o Plastusiu a także "Kajtkowe przygody", "Rogaś z doliny Roztoki";Maria Kownacka, Zofia Malicka "Dzieci z Leszczynowej Górki";Ewa Szelburg-Zarembina "Najmilsi";Beata Krupska "Sceny z życia smoków", "Opowieść o Agatce";Joanna Papuzińska "Nasza mama czarodziejka";Danuta Wawiłow "Grzybowy król";Tove jansson - cała seria o Muminkach;Julia Duszyńska "Cudaczek Wyśmiewaczek";Lyman Baum "Czarnoksiężnik z krainy Oz";Sempe i Goscinny - seria o Mikołajku;Hanna Ożogowska "Złota kula";Michael Ende "Momo" - szczególnie polecam, piękna książka, daje do myślenia też dorosłemu, dla nieco starszych dzieci (ok.7 lat);Gosta Knutsson - seria o Filonku Bezogonku;Astrid Lindgren - wiele, oj wiele, dla chłopaka fajne by było "Emil ze Smalandii", o takim małym psotniku;Hugh Lofting "Doktor Dolittle i jego zwierzęta" i dalsze części;Maria Kruger - poza "Karolcią" napisała fajne bajki, np. "Śpiewaj, rybko", "Szklana Góra" - na pewno można nabyć w jakimś zbiorze;baśnie i legendy autorstwa Leśmiana, braci Grimm, Andersena, Glińskiego;cała literatura dziecięca Małgorzaty Musierowicz;A. Milne i "Kubuś Puchatek".To powyższe dla dzieci, wg mnie, do ok. 7 lat, na później na pewnopowieści Nienackiego, Szklarskiego, Niziurskiego, Makuszyńskiego, Maya, Burnett, Twaina... także Tolkiena...Na razie tyle :-)Obiecuję już więcej nie męczyć takimi długimi postami.Pozdrawiam serdeczniejaga, wieczny mól książkowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka