Dodaj do ulubionych

Pobudliwosc maluszka

IP: *.* 10.02.03, 10:30
Synek ma 2 miesiące i od trzech tygodni mamy z nim kłopot - od kedy zaczął interesować się światem i gruchać, to nie potrafi przestać. Wczoraj od 14 nie spał, nawet po kąpieli nie miał zamiaru zasnąć - gruchał, potem już popłakiwał ale nie dawał się zalulać, na rękach wyrywał się, kładzony gadał do ścian. Martwimy się z mężem bo przecież takie maleństwo musi spać, poza tym po dwóch godzinach to jego gruchamie wygląda chorobliwie - macha rączkami i nóżkami jak opętany i grucha...Nie wimy czy się cieszyć że mamy takie aktywne dziecko? Na razie chodzimy jak Zombie , bo większość doby usiłujemy go uśpić. To nie pomaga - sam musi paść.Dodam, że dokarmiam maluszka mieszanką, bo w mojej piersi max. 40 ml i nie mogę wyprodukować więcej.Czy to aktywność, czy już nadpobudliwość???Herbatka uspokajająca Hipp nie pomaga.czy są jakieś sposoby na uspokojennie maluszka, lekarze zalecili nam Viburcol - nic nie pomógł.Pozdrawiam Ewula
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Pobudliwosc maluszka IP: *.* 11.02.03, 08:04
      Zaczekaj aż zacznie raczkować... :))Miałam (a właściwie mam) to samo. Moje maleństwo od urodzenia machało wszystkim co miało, ze wstrętem odrzucało wynalazki typu becik i z radością wsłuchiwało się w wydawane przez siebie odgłosy. A my z mężem zastanawialiśmy się kto wymyślił teorie że niemowlaki śpią kilkanaście godzin na dobę. Teraz mamy prawie roczny mały parowozik który z zapałem trenuje chodzenie i wytrzymałość kręgosłupa swoich opiekunów. My staraliśmy się małą "wymęczyć" w ciągu dnia, tzn. dosyć aktywnie się z nią bawiliśmy (różne łaskotki, przytulaniki, tarzanie po łóżku itp.). Zauważyliśmy też że młoda lepiej śpi kiedy jest dużo na powietrzu (no ale wtedy było lato). Ja nie dawałam żadnych herbatek bo karmiłam piersią i w ciągu dnia mała przysypiała właściwie tylko przy piersi. Moja lekarka na moje pytania powiedziała, że dzieci są różne a nam się trafiło wyjątkowo aktywne.Nie zrozum mnie źle, nie twierdzę że wszystko jest na pewno OK, bo zawsze lepiej być pod kontrolą lekarza, ale mam nadzieję że trochę pomogłam.
    • Gość: lili Re: Pobudliwosc maluszka IP: *.* 11.02.03, 13:07
      Ewulo :)Wiesz, moje dziecko zachowywało się dokładnie tak samo i dla mnie nie było nadpobudliwe tylko aktywne. Zaraz po urodzeniu wykopał się z kokona, w który zawineła go pielęgniarka :lol: i tak już nigdy nie lubił aby go krępować. Nigdy nie uleżał chwili spokojnie, nawet jak śpi to wędruję po łóżku, i nigdy nawet przez myśl mi nie przeszło aby podawać takiemu maluchowi coś na uspokojenie.Wręcz przeciwnie, dziwne wydawały mi się dzieci leżące bez ruchu i śpiące prawie cały czas, Kacper już jako noworodek potrafił nie spać po kilka godzin :) , a teraz (19 miesięcy) chodzi spać o 24 i wstaje o 9 rano (nic nie pomaga aby go przestawić).Nie powiem aby łatwe było życie z tak ruchliwym maluchem, bo obecnie muszę mieć oczy na około głowy, ale nie wyobrażam sobie aby mógł zachowywać się inaczej :love: :love:Spróbuj wymyśleć jakieś atrakcje dla synka, ja mojego nie zastawiałam nawet na chwilę, wkładałam go do fotelika-kołyski i nosiłam wszędzie ze sobą, gdzie coś musiałam zrobić. Dzięki temu synek pomaga mi teraz wycierać kurze, sprząta (czasami )zabawki i chce samodzielnie odkurzać, a jak znajdzie jakiegoś śmiecia odrazu wynosi go do kosza.pozdrawiam i życzę samych szczęśliwych dni z maluszkiemDorota ps. ja ciągle karmię piersią a też początkowo miałam mało pokarmu, pomogły mi herbatki hippa i granulik homeopatyczne do kupienia w aptece

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka