Dodaj do ulubionych

kiedy do dentysty?

03.02.07, 16:08
Witam wszystkie mamy.Moje dziecko ma 17m-cy i 16 zębów.Czy powinnam pójść z
nim do dentysty na jakiś przegląd, lakowanie, czy wystarczy,że codziennie
wieczorem staram się!!! umyć jej zęby?Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agatelek2 Re: kiedy do dentysty? 03.02.07, 19:17
      Myślę ,że to nie jest konieczne.Wizyta zalecana jak się pojawią jakieś problemy
      lub bóle które zasygnalizuje maluszek.Pozdrawiam.
    • aluc Re: kiedy do dentysty? 03.02.07, 19:33
      mam zupełnie inne zdanie
      pierwszy raz u dentysty moje dzieci były w wieku mniej więcej pół roku, potem
      co pół roku przegląd, bardziej w celu przyzwyczajenia do regularnych wizyt u
      dentysty niż w celu profilaktycznym
      wspólnie z panią dr zdecydowałyśmy, że nie będziemy zębów lakować - dzieci mają
      właściwą dietę i nie ma problemów z myciem zębów

myślę, że od pojawienia się pierwszych zębów wizyta co rok powinna być dobrym
      zwyczajem, to nie jest tylko kwestia ewentualnej próchicy, ale też rozmowa na
      temat higieny, diety, wstępna kontrola pod kątem ortodontycznym

PS. zęby powinno się myć po każdym posiłku (wiem wiem, marzenie ściętej głowy),
      IMHO po śniadaniu i po ostatnim wieczornym posiłku to jednak niezbędne minimum
      • natali101 Re: kiedy do dentysty? 04.02.07, 22:51
        my byłyśmy w sobote mała skończy 26m-cy za kilka dni i muszę powiedzieć że ma
        zdrowe zęby i teraz opowiada wszystkim jak fajnie było.ważne aby dziecko
        zapamiętało takie miłe spotkanie z dentysta niż mialo skojarzenia z borowaniem.
        u nas pediatra na bilansie 2latka zaleciła kontrolną wizyte
    • wikula23 Re: kiedy do dentysty? 04.02.07, 23:09
      Do dentysty chodzi się na tych samych zasadach jak do pediatry, czyli do
      kontroli.

Dziecko w takim wieku niepowie, że coś je boli, a rodzic też nie posiada takiej
      wiedzy żeby ocenic stan uzębienia, więc polecam kontrolę u dobrego pedodonty,
      tak dla zapoznania się dziecka z taką sytuacją

Dorota
      • lazania3 Re: kiedy do dentysty? 06.02.07, 23:47
        ja bym na Twoim miejscu poszła,z córeczką byłam do kontroli jak skończyła rok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka