Dodaj do ulubionych

Bilans 2 latka

23.02.07, 18:54
Za kilka tygodni idziemy do przychodni z moim dwulatkiem na bilans.Jak to
wygląda?Jakie badania i wogole?Czy oprócz wizyty w przyhcodni bylyscie u
specjalistow?Czy robione mialy wasze dzieci badania-typu krew, mocz lub
inne.Jeśli tak to jakie? Bardzo proszę o odpowiedź.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lidia23 Re: Bilans 2 latka 23.02.07, 19:04
      Pediatra sprawdza postawę dziecka, wzrok, Wypytuje mamę o umiejętności dziecka,
      waży i mierzy wzrost. Nic strasznegosmile
    • renata28 Re: Bilans 2 latka 23.02.07, 19:49
      Albo waży, mierzy, pyta ile ząbków i do widzenia smile
    • peresia Re: Bilans 2 latka 23.02.07, 20:23
      W naszej przychodni jest tak: pomiar wzrostu i wagi, osłuchanie, sprawdzenie
      ilości ząbków, ocena dlugości kończyn - czy są równe, ocena chodu, pytania o
      umiejętności, nocnikowanie, dietę, skierowanie na morfologię i mocz - wynik
      musialam dostarczyć do dwóch tygodni.
      Na bilans dwulatka umawiałam się telefonicznie, wyznaczono mi dzień i godzinę
      wizyty, która trwała ok pół godziny.
      • sabko Re: Bilans 2 latka 23.02.07, 23:36
        My też musimy iść na bilans ale moja mała dostaje histerii na sam widok lekarza,
        więc obawiam się, że pani doktor niczego nie sprawdzi i będzie musiała zadowolić
        się tym co jej powiem. Na szczęście mała rozwija się prawidłowo i jest nawet za
        mądra wink jak na swój wiek, więc myślę że łatwo pójdzie. Zresztą przecież pani
        doktor zna ją od urodzenia.
    • alexa-75 Re: Bilans 2 latka 25.02.07, 01:18
      Na bilansie przede wszystkim: mierzenie, ważenie, osłuchanie, sprawdzenie
      ilości ząbków i skierowanie na badanie ogólne krwi i moczu. Jeśli nie skierują
      na te badania - upomnij się o skierowanie, bo czasem wychodzą różne
      nieprawidłowości, którym można szybko zapobiec. Sprawdzą też prawidłowy rozwój,
      czyli mowienie, rozumienie, widzenie, słyszenie, itp.
    • justyna9926 Re: Bilans 2 latka 26.02.07, 08:02
      Ja miesiąc temu byłam z synkiem na bilansie 2 latka i robili mu następujące
      badania :
      wzrost, waga, jak chodzi, sprawdzenie czy napletek odklejony.
      Dostałam skierowanie do chirurga bo wlaśnie ma problemy z napletkiem.
      • agulka04 Re: Bilans 2 latka 26.02.07, 20:20
        u nas przed bilnasem dostałyśmy skierowania na mocz i krew i z tymi wynikami
        poszłyśmy dopiero na bilnas,
        • paola1981 Re: Bilans 2 latka 27.02.07, 14:41
          skąd pobieraja krew takiemu malemu dziecku?
    • pamelia Re: Bilans 2 latka 27.02.07, 15:33
      U nas nie dają skierowania na badanie krwi i moczu. zZesztą jeżeli dziecko czuje
      się i rozwija dobrze to nie widzę powodu aby nalegać na takie badania. Standart
      to ważenie, mierzenie, ilość ząbków, wzrok i postawa. I zależnie od lekarza -
      rozmowa z rodzicem na temat osiągnięc dziecka lub całkowite olanie tej dziedziny
      rozwoju.
      • mamaju1 Re: Bilans 2 latka 28.02.07, 21:08
        W naszej przychodni pielęgniarka poradziła fundnąć na bilans 2-tka dziecku też
        szczepionkę przeciw pneumokokom - moja mała ma kontakt z dziećmi, choć do
        żłobka nie chodzi - waham się, ale chyba weźmiemy, chociaż wolałabym jej nie
        kuć;]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka