Dodaj do ulubionych

krew w kupce

25.04.07, 12:52
Proszę pomóżcie! Od kilku miesiecy,od momentu jak moja niespelna 3 letnia
córeczka zaczeła załatwiać się na nocnik, zaczęly ją trapić zaparci. Dość
często również w kupce pojawia sie świeża krew. Pediatra próbowała aplikować
syropki przeczyszczające i probiotyki, nie na wiele sie to zdało. Skierowala
na sdo po. gastroenterologicznej. Tam zrobniono malej liczne badania min.
morfologie, krzywa cukrowa, kał na krew utajoną i inne w kierunku alergi
pokarmowej. Wszystko wyszło ok. Teraz natomiast po badaniu per rectum, które
też wyszło ok, chirurg zlecił małej badanie polegające na wlewie
doodbytniczym i zdjęciu rtg. To badanie wymaga odpowiedniego przygotowania,
lewatywy, czopko. Musiałabym Małą pomęczyć. Boję się i nie wiem co robić.
narazie badania ok, wygląda na to, że powodem występowania tewj krwi, są
pękajace naczyńka- robi twarde i duże kupy. ale juz sama nie wiem czekać czy
badać. dodam, ze urozmaicam Małej dietę, codziennie je owoce i warzywa, 1 lub
2 porcje jogurtów , actomelków , activi itp. N a niewielw to sie zdaje! Córka
mało pije, więc może i wtym tkwi przyczyna.
Doradźcie coś, proszę!!!
Obserwuj wątek
    • kotka.szrotka Re: krew w kupce 25.04.07, 13:55
      Pewnie masz rację. Powinna więcej pić. Może też pomóc dieta polegająca na
      podawaniu gotowanych rzeczy, przez jakiś okres. Bez surówek, surowych owoców.
      Jelita mogą być dosyć podrażnione i unikałabym surowego błonnika, rzeczy zbyt
      suchych. Niech będą podane w postaci ugotowanej. Możesz spróbowaćw każdym razie.
      • anisr Re: krew w kupce 25.04.07, 14:59
        Ja powiem tylko jedno-zrób to badanie.Ewentualnie zapytaj,czy nie lepsza byłaby
        kolonoskopia-ja przeprowadza się u dzieci pod narkozą.
        Co do diety-tu tez lekarz powinien zalecić.
    • fikolka1 Re: krew w kupce 25.04.07, 15:42
      Więcej płynów na pewno nie zaszkodzi; spróbuj kompot z suszonych sliwek,
      moreli. A co do zaparc - to może przyczyna nie tkwi w diecie, bo napisałas że
      zaczęło się to jak mała zaczęła załatwiac się na nocnik. Może ją to jakos
      stresuje. Dzieci czasem dziwnie reagują. Mój synek nie chciał korzystac z
      nocnika, odmówił kategorycznie i zdecydowanie smile Ale zaakceptował deskę
      nakładaną na kibelek i było ok. A co do badania - to jednak powinnas to chyba
      skonsultowac z lekarzem.
      Pozdrawiam
      • kosas36 Re: krew w kupce 26.04.07, 13:06
        dzieki za rady, sprobuje wszystkiego no i chyba zrobie jej to badanie, dla
        wlasnego spokoju!!! Pozdrawiam!!!!!
        • edyta7705 Re: krew w kupce 26.04.07, 22:08
          My mieliśmy taki przypadek 3 krotnie i strasznie się tym zmartwiłam, ale
          odczekałam z pójściem do lekarza bo zdarzało się to tylko przy twardych i
          dużych kupkach. Synek wtedy nie bardzo chciał robić kupkę - ale tak jak wiele
          mam dałam synkowi syropek Laktulozę i już po jednej dawce zrobił kupkę, a
          kolejne były bardziej miękkie i synek załatwiał sie ui załatwia bez problemu,
          poza tym dużo pije i nie je nic ostrego. Nie mówie aby podawać ten syropek non
          stop ale warto chociaż ze dwa trzy dni poobserwowac co sie stanie i czy pojawi
          sie krew, natomiast jeżeli zdarza się to bardzo często to chyba warto wykonac
          to badanie, wiem że dzieciątko sie wymęczy (sama pierwszy rok życia mojego syna
          jeździlam po wszystkich lekarzach, więc w pełni Cie rozumiem i Twoje obawy) ale
          może warto je zrobić żeby nie mieć sobie nic do zarzucenia, ale napweno
          wszystko bezie ok, może to kwestia tak jak pisalaaś twardych i dużych kupek.
          Trzymaj się.
          • kerry_weaver Re: krew w kupce 26.04.07, 23:14
            > My mieliśmy taki przypadek 3 krotnie i strasznie się tym zmartwiłam, ale
            > odczekałam z pójściem do lekarza bo zdarzało się to tylko przy twardych i
            > dużych kupkach. Synek wtedy nie bardzo chciał robić kupkę - ale tak jak wiele
            > mam dałam synkowi syropek Laktulozę i już po jednej dawce zrobił kupkę,

No właśnie ostatnio pytałam pediatry o to samo bo córce się zdarza, raz na
            kilka tygodni ale zawsze. Kazała podawać laktulozę jeśli jeden dzień nie ma
            wypróżnienia, powiedziała że jeśli krew pojawia się tylko przy zaparciach (u
            nas tak jest - raz na jakiś czas dzień bez kupy, następnego dnia wielka męka na
            sedesie, "mamo pupa boli" i niewielka ilość krwi) to kwestia pękającej
            śluzówki, a zbagatelizować nie można bo jeśli się dopuści aby się to powtarzało
            to można "wyhodować" dziecku bolesną szczelinę odbytu.
            • jagoda2803 Re: krew w kupce 28.04.07, 22:25
              Miałam podobny problem z synkiem.Kupy robił co 5 dni,duże i twarde,często z
              krwią.Pediatra zaleciła podawanie siemienia lnianego-zalewałam na noc chyba
              łyżeczke połową szklanki wrzątku ,przykrywałam spodkiem i następnego dnia przed
              śniadaniem wypijał tę wodę.Dla poprawienia smaku dodawałam do niej kilka kropli
              soku z cytryny i kapine miodu.Pozostałe pestki zazwyczaj starałam mu się
              przemycić w ciągu dnia w czym się dało:jogurty, serki;we wszystkim co miał
              konsyst.papki.Oprócz siemienia dostawał każdego dnia tarte jabłko z
              rozgniecionym owocem kiwi.Pomogło,na efekt trzeba było poczekać, ale pomogło.Mój
              syn miał tzw. zaparcia nawykowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka