Dodaj do ulubionych

Witamina D3

27.05.03, 15:43
Witajcie!

Moj synek ma rok i 3 miesiace. Jest duzy, ok. 13-14 kg. Rosnie szybko. W
zwiazku z tym nasza pani doktor zaleca nam dawanie 4 (slownie: czterech
kropli wit. D3 dziennie).

Jej argument to duzy przyrost masy ciala i kosci. W zimie dostawal tez 4
krpole.

Mamy z tym duzy problem, bo slyszelismy podzielone opinie na temat D3. Np.
rowiesnik mojego synka (ale o wiele mniejszy) nie dostaje wit. D3 wcale.

Prosze o Wasze zdaniena ten temat

pozdr...

stahoo...
Obserwuj wątek
    • jagasz Re: Witamina D3 28.05.03, 09:30
      Moje dziecko ma 1,6 roku, tydzień temu byliśmy u dobrego pediatry. Lekarz
      powiedział aby w okresie letnim nie podawać wit D3, chyba, że będą pochmurne
      dni wtedy podawać 1 kroplę. Marta jedną kroplę bierze od dnia narodzin, nigdy
      więcej. Akurat temu lekarzowi można zaufać.
      Pozdrawiam
    • karola40 Re: Witamina D3 28.05.03, 11:05
      Witam,
      jeżeli dziecko nie ma krzywicy to 4 krople wit D3 wydają się dużą ilością -
      zwłaszcza latem. Ale nie jestem pediatrą... Wiem tylko z własnego
      doświadczenia, że łatwo ją przedawkować i wtedy jest nie dobrze - dziecko może
      mieć problemy z wypróżnianiem się i znacznie podwyższony wskaźnik wapnia w
      surowicy krwi (a wtedy ograniczenie wszystkiego co wiąże się z wapniem). Moje
      dziecko jak miało 7 m-cy przez 2 tygodnie dostawało wit D3 w ilości 5 kropel i
      to nie była najlepsza decyzja lekarza...
      Skonsultuj to z innym pediatrą. Osobiści podałabym dziecku tylko 2 krople ale
      decyzja należy do Ciebie.
      Pozdrawiam
      Karola
      • aniask_mama Re: Witamina D3 28.05.03, 14:20
        Ja zgodnie z zaleceniem pediatry nie podwałam dziecku w letnie dni wit D3,
        chyba, że długo było pochmurno, wtedy kazał dawac 3 krople Cebionu-Multi
        zawierającego m.in. D3
        • maja252 Re: Witamina D3 28.05.03, 22:21
          witaj

nie do konca moge zgodzic sie z opiniami zamieszczonymi wyzej,moj pierwszy
          synek tez byl duzy mial duze przyrosty masy ciala,w wieku jednego roczku
          warzyl ponad 12 kilo i zaliczyl poczatki krzywicy gdyz pediatra ustawil zbyt
          male dawki d3 (byly to dwie krople )synka organizm potrzebowal wiecej ,po
          zmianie pediatry zwiekszono dawki do 4 kropli i dopiero wtedy zaczelo wszystko
          do normy wracac ,przez to moj maly bral wit d3 jeszcze w tym roku mimo ze ma 3
          i pol roku (przestal wiosna)a dodam ze jeszcze ma slady w postaci krzywej
          glowki naszczescie minimalne ....

dodam dla porownania ze jestem mama drugiego dziecka ktore dostawalo tylko
          dwie krople i nigdy wiecej i nie wykrzywilo sie ,jest zdrowe i silne teraz ma
          19 miesiecy i nadal dostaje 1 krople wit d3 gdyz moj pediatra uwarza ze
          dziecko w tym wieku musialo by spedzic okolo 12 godzin na pelnym sloncu na
          golaska zeby uzupelnic wit d3 w organizmie i chyba nie musze pisac ze to
          niewykonalne ....wierze mojemu lekarzowi bo nigdy mnie nie zawiodl .......kzde
          dziecko jest inne mamusie ..jedno bedzie potrzebowac 1 kropli a inne 4 wiec
          zawsze takie ograniczenie trzeba skonsultowac bo samemu to mozna tylko krzywde
          dziecku nieswiadomnie zrobic

pozdrawiam Maja
          • stahoo69 Re: Witamina D3 29.05.03, 10:02

Witaj !

Mam dokladnie takie samo zdanie jak Ty.
            Zaufanie do naszego lekarza mam, ale moze tylko dlatego, ze (odpukac) moj synek
            nigdy w zyciu nie byl chory i (zabrzmi to glupio), ale pediatra nie mial
            gdzie "sie wykazac".

Coz skontaktuje sie jeszcze z kilkoma pediatrami i zobaczymy.

pozdr...

stahoo...
    • urszk Re: Witamina D3 29.05.03, 10:23
      Tą informację mam od klilku lekarzy, więc sądzę, że jest prawdziwa: w słoneczny
      dzień latem (od końca maja) nie trzeba podawać dziecku witaminy D, ponieważ
      potrafi ją samo wytworzyć i to w wystarczającej ilości (wystarczy parę minut na
      bezpośrednim słońcu lub parę godzin w cieniu), nie jest możliwe przedawkowanie
      takiej witaminy.
      • grzalka Re: Witamina D3 29.05.03, 14:08
        Powiem tak- każde dziecko jest inne i nie ma jednej reguły na to ile witaminy
        D3 przy jakiej pogodzie powinno dostawać dziecko. My naszej małej nie
        podawaliśmy, bo dużo była na słońcu i jest drobna no i teraz ma 1,5 roku i
        nadal niezarośnięte ciemiączko- podajemy jej od jjakiegoś czasu 2 krople i
        cimiączko zaczęło zarastać jak szalone, czyli ta witamina jednak była jej
        potrzebna. Aha, to o niepodawaniu to była nasza decyzja, a nie pediatry (kazał
        dawać)
    • a7403 Re: Witamina D3 02.06.03, 08:59
      Mój Mateusz ma 14 miesięcy jest też duży a pediatra kazał mu podawać D3 tylko
      do końca maja. Wydaje się być to dla mie bardzo rozsądne, bo naturalnym źródłem
      witaminy D3 jest słońce.
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka