viki711 27.05.07, 22:33 macie jakieś skuteczne sposoby, bo mi się już pomysły wyczerpały, próbowałam już chyba wszystkich możliwych maści i NIC jest tylko gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hillroad Re: ratunku odparzenie !!!!! 27.05.07, 22:42 ja na wszelkie kłopoty skórne stosowałam i czasem jeszcze stosuję sposób mojej mamy- przemywanie miejsc lub kąpiel z dodatkiem kryształków nadmanganianu potasu. spróbuj, u nas czyniło to cuda, ale mała nie miała większych problemów skórnych... Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: ratunku odparzenie !!!!! 27.05.07, 22:44 tormazol tudzież maść pięciornikowa złożona są ponoćdobre ale ciężko je dostać- ja w sytuacjach skrajnych jednak tormentiol stosuję ale nie dłużej niż dzień czy dwa i faktycznie pomaga na mega odpażenia - stosowałam też alantan dwuskładnikowy ale to po uprzednim zaleczeniu ran bnieszczęsnym tormetiolem który nie powinien być stosowany u dzieci poniżej 3 lat ale pielęgniarki w szpitalach wciskajągo nawet dla kilku-,jmiesięzniaków - tak czy siak u mojego dziecka zdziałał w ciągu kilku zastosowań cuda w porównaniu do innych polecanych Odpowiedz Link Zgłoś
krysiao1 Re: ratunku odparzenie !!!!! 27.05.07, 23:02 Alantan plus, albo popros lekarza o receptę na maść robioną na bazie wazeliny.Nie pamiętam nazwy, ale pediatra napewno bedzie wiedział. Kosztuje 5 zł, sprzedawana jest w białym okrągłym pudełku, u mnie sprawdziła sie idealnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
okola Re: ratunku odparzenie !!!!! 28.05.07, 15:27 Ja na odparzenie stosowałam przy każdorazowym przewijaniu raz alantan, raz linomag na przemian. Pomogło po 3 dniach skóra była zupełnie inna. Bardzo pomaga także mąka ziemniaczana na wszelkie otarcia i zaczerwienienia i przede wszystkim przynosi dziecku ulgę. Odpowiedz Link Zgłoś
2006.mea1 Re: ratunku odparzenie !!!!! 28.05.07, 15:33 Nie wiem czy dziecko nosi jeszcze pieluchę czy nie.Ale jeśli nosi to najlepsze jest wietrzenie pupy po każdej zmianie pieluchy,Przemywanie pupy wodą zamiast chusteczek i polecam iśc do lekarza po maśc robioną bo lekarz dobierze maśc do dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiazgdanska Re: ratunku odparzenie !!!!! 28.05.07, 18:35 Witam.Kiedy mój synuś miał chociaż troszkę odparzoną pupę smarowałam maścią sudocrem.Dwa trzy razy czasami wystarczy posmarować i wszystko znika.Tak było w przypadku mojego synka.Jeszcze dobry jest krem musteli (krem witaminowo-ochronny do skóry pośladków Vitamin Barrier Carem.) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
melka2006 Re: ratunku odparzenie !!!!! 28.05.07, 21:43 u nas na mega odparzenia nie pomagało nic z przepisanych, polecanych przez lekarzy rzeczy( czyli np ten "tormentiol dla dzieci. Pomógł tormentiol, a przede wszystkim mycie tyłeczka wodą ( do tej pory po każdej kupie "tyłek idzie do zlewu", dodam , że radę co robic dała nam w końcu "stara" doświadczona położna, a nasza Mała miała wtedy ok.5-6 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
truskaweczka_0 Re: ratunku odparzenie !!!!! 28.05.07, 22:47 Linomag Plus z czerwna nakretka Odpowiedz Link Zgłoś
gizmaaa Re: ratunku odparzenie !!!!! 28.05.07, 23:10 termentiol i wietrzenie pupki Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka13_1975 maść która napewno pomoże 29.05.07, 09:52 Dam Ci przepis na maść robioną w aptece, położne smarują nią pupki noworodków w szpitalu, Skład: Eucerini 25,0 Lanolina anh. 50,0 1% sol acidi borici 75,0 Ol. parafina 45,0 m.f.ung bez recepty kosztuje 20 zł a na receptę 10 zł, jest jej bardzo dużo także starcza na długo. Naprawdę polecam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agunia1980 Re: maść która napewno pomoże 29.05.07, 10:04 Moja corcia miala najwieksze odparzenie kiedy akurat bylysmy za granica.Wazelina,sudocrem i inne cuda nie dzialaly.Posmarowalam malej pupke zwyklym olejem i ....pomoglo.Do teraz korzystamy z tej metody tyle ze olej zamienilysmy na oliwe z oliwek.Zobacz,moze i u Was zadziala.No i wietrzenie pupki konieczne.Jezeli jest cieplo to pusc maluszka z gola pupcia na chwilke na balkon. Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: ratunku odparzenie !!!!! 29.05.07, 13:08 SUKCES, schodzi już jest dużo lepiej,pomogło nie używanie mokrych chusteczek które tylko podrażnieły skórę,regularne moczenie w nadmanganganianie potasu po każdej zmianie pieluszki potem maść apteczna, którą dostałam od koleżanki bo nasza pani doktor kazała tylko wietrzyć. dziękuję wszystkim za dobre rady,jak dobrze, że istnieje takie forum!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś