agnusia1 25.06.07, 11:06 Mojemu 15-mies. dziecku pediatra wykrył szmer na serduszku. Kazał miesiąć po obserwować, ale nie ustały, więc kazał jechać do kardiologa. Czym to może byc spowodowane. Dlaczego ujawniły się teraz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mea8 Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 12:40 Przede wszystkim spokojnie. Szmery z reguły to nic strasznego. Jest szansa, że dziecko miało je wczesniej tylko nikt nie zwrócił na to uwagi. Idzcie do kardiologa to wszystko sprawdzi. Dzieciaczki wyrastaja z reguły ze szmerów. Mój 1,5 roczniak ma od urodzenia, jest zdrowiuski, mamy byc tylko pod obserwacja. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula14 Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 12:57 Moja siostra też miała szmery w sercu gdy była małym dzieckiem i potem z nich "wyrosła". Spokojnie pójdź z nią do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiap_01 Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 13:12 Tak, jak dziewczyny pisały - spokojnie; ekg na pewno wykluczy wadę. Jak byłam w ciąży z Olą lekarz dopatrzył się jakiś problemów z jej tętnem więc byliśmy na ekg. Kardiolog powiedział wtedy, że dziecko ma dodatkową strunę w sercu, która nic nie szkodzi (ma ją większość ludzi) ale może dawać odczyt szmeru w sercu. A piszę tylko po to, żebyś wiedziała, ze szmery w sercu nie koniecznie oznaczają wadę czy chorobę. Jeśli jesteś z warszawy to polecam dr. Dangel - jest niestety drogą ale to najlepszy kardiolog dziecięcy w warszawie (a może i w Polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 13:20 Mojej 2-miesięcznej też lekarz coś w sercu wysłyszał. Powiedział,że to taki dźwięk, jakby serce rosło wzdłuż, a nie proporcjonalnie. I że mam o tym pamiętać, ale się tym nie przejmować. Teraz ma 4 lata i ani śladu po szmerach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnusia1 Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 14:46 Bardzo dziękuje za rady, jadę z nim na konsultacje do Prokocimia i myślę że będzie ok. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 16:05 W Prokocimiu napewno trafisz w dobre ręcę.My z tego samego powodu trafiliśmy zaraz po urodzeniu córki(w naszym przypadku szmer był związany z wadą serca).Tam nie wypuszczą Was bez pełnej diagnostyki więc po wizycie(badanie fizykalne,rtg i echo)nie będziesz miała już cienia wątpliwości jaka jest etiologia tych szmerów. Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 17:03 moja kardiolog (córki)mówi, że 80 procent dzieci ma szmerki, co jest związane z rozwojem. I że mało rodziców o tym wie. Odpowiedz Link Zgłoś
xixx Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 17:38 Dokładnie, a jeszcze dodam, że te szmery sa bardziej slyszalne u szczuplych dzieci , są to najczęściej niegrożne szmery. Ale warto sprawdzić, lecz bez nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś