Dodaj do ulubionych

Szmery na sercu!!!!

25.06.07, 11:06
Mojemu 15-mies. dziecku pediatra wykrył szmer na serduszku. Kazał miesiąć po
obserwować, ale nie ustały, więc kazał jechać do kardiologa. Czym to może byc
spowodowane. Dlaczego ujawniły się teraz.
Obserwuj wątek
    • mea8 Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 12:40
      Przede wszystkim spokojnie. Szmery z reguły to nic strasznego. Jest szansa, że
      dziecko miało je wczesniej tylko nikt nie zwrócił na to uwagi. Idzcie do
      kardiologa to wszystko sprawdzi. Dzieciaczki wyrastaja z reguły ze szmerów. Mój
      1,5 roczniak ma od urodzenia, jest zdrowiuski, mamy byc tylko pod obserwacja.
      • asiula14 Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 12:57
        Moja siostra też miała szmery w sercu gdy była małym dzieckiem i potem z
        nich "wyrosła". Spokojnie pójdź z nią do lekarza.
    • gosiap_01 Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 13:12
      Tak, jak dziewczyny pisały - spokojnie; ekg na pewno wykluczy wadę. Jak byłam w
      ciąży z Olą lekarz dopatrzył się jakiś problemów z jej tętnem więc byliśmy na
      ekg. Kardiolog powiedział wtedy, że dziecko ma dodatkową strunę w sercu, która
      nic nie szkodzi (ma ją większość ludzi) ale może dawać odczyt szmeru w sercu. A
      piszę tylko po to, żebyś wiedziała, ze szmery w sercu nie koniecznie oznaczają
      wadę czy chorobę. Jeśli jesteś z warszawy to polecam dr. Dangel - jest niestety
      drogą ale to najlepszy kardiolog dziecięcy w warszawie (a może i w Polsce).
    • green_land Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 13:20
      Mojej 2-miesięcznej też lekarz coś w sercu wysłyszał. Powiedział,że to taki
      dźwięk, jakby serce rosło wzdłuż, a nie proporcjonalnie. I że mam o tym
      pamiętać, ale się tym nie przejmować. Teraz ma 4 lata i ani śladu po szmerach.
      Pozdrawiam
      • agnusia1 Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 14:46
        Bardzo dziękuje za rady, jadę z nim na konsultacje do Prokocimia i myślę że
        będzie ok. Pozdrawiam
        • omamamia1 Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 16:05
          W Prokocimiu napewno trafisz w dobre ręcę.My z tego samego powodu trafiliśmy
          zaraz po urodzeniu córki(w naszym przypadku szmer był związany z wadą
          serca).Tam nie wypuszczą Was bez pełnej diagnostyki więc po wizycie(badanie
          fizykalne,rtg i echo)nie będziesz miała już cienia wątpliwości jaka jest
          etiologia tych szmerów.
    • asientos Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 17:03
      moja kardiolog (córki)mówi, że 80 procent dzieci ma szmerki, co jest związane z
      rozwojem. I że mało rodziców o tym wie.
      • xixx Re: Szmery na sercu!!!! 25.06.07, 17:38
        Dokładnie, a jeszcze dodam, że te szmery sa bardziej slyszalne u szczuplych
        dzieci , są to najczęściej niegrożne szmery. Ale warto sprawdzić, lecz bez nerwów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka