Dodaj do ulubionych

wakacje w Egipcie

08.07.07, 15:42
Czesc dziewczyny.Watek juz sie pewnie pojawial ale mam kilka pytan do mam
ktore z 1,5 rocznymi dziecmi byly na wakacjach w Egipcie.
Czy konieczne sa szczepienia?
Jaki najlepszy lek na biegunke i jakie jeszcze ewentualnie leki zabrac?
Co dzieciaki jadly?Czy wszystko co Wy?
Jak radzilyscie sobie z woda?Czy woda minerana(hotelowa)jest bezpieczna dla
dzieci?
Co najlepiej podawac tam do picia?Czy soki podawane w hotelu czy lepiej
kupione w sklepie?
Moze niektorym z Was to pytanie wyda sie smieszne ale jak sie spakowac??Za
poltoraroczne dziecko sie jeszcze nie placi tak wiec nie przysluguje mu bagaz
ani miejsce w samolocie wiec zastanawiam sie jak zmiescic sie w jedna walizke
biorac ze soba 2 puszki mleka,chcialabym zabrac jakies foremki zeby nie
kupowac tam,myslalam tez o kilku butelkach wody ale to juz chyba bylaby
pzesada.Z gory dziekuje za odpowiedzi.Pozdrawiam.Monika
Obserwuj wątek
    • pawel_zet Re: wakacje w Egipcie 08.07.07, 16:48
      Byliśmy z 10-miesięczniakiem.
      1. My zaszczepiliśmy dziecko pozaplanowo na żółtaczkę typu A. Przydatne i w
      Polsce.
      2. Nie braliśmy niczego specjalnego na biegunkę, wychodząc z założenia, że
      wszystko w razie czego kupimy na miejscu. Trzeba, jak sama wiesz, oszczędzać
      miejsce w bagażu. Natomiast wzięliśmy Symbiotic (coś w rodzaju Trilaca)
      zapobiegawczo.
      3. Stosowaliśmy miejscową wodę mineralną. Bez jakichkolwiek problemów. Soczki
      (Gerbera) kupowaliśmy w aptece i dodawaliśmy do wody. Mleczko wtedy wieźliśmy (
      ale w następnych podróżach kupowaliśmy na miejscu.
      4. 10-miesięczniak to jednak coś innego niż 1,5-roczniak. Nasz jadł właściwie
      tylko kupne słoiczki oraz owoce (głównie banany).
      5. Kupowanie foremek do piasku na miejscu to dobry pomysł. Z naszym 10-
      miesięczniakiem nie mieliśmy takiego problemu (bo jeszcze nie umiał się bawić
      foremkami), ale z 2-latkiem tak dokładnie zrobiliśmy w Tajlandii. Oczywiście
      potem zostawiliśmy w hotelu te foremki, bo bez sensu wozić plastik za kilka
      złotych w samolocie.
      6. Trzeba ograniczać ilość rzeczy i tyle. Zawsze bierzemy w podróż kawałek
      sznurka, trochę proszku i robimy przepierki.
      7. Generalnie nie przejmuj się tak bardzo. My często jeździmy z dzieckiem do
      odległych krajów i nigdy nas nic złego nie spotkało.
      • monia06 Re: wakacje w Egipcie 08.07.07, 22:53
        Bardzo dziekuje za odpowiedz.Moze faktycznie za bardzo panikuje.Jesli chodzi o
        mleko to w naszym przypadku kupno na miejscu odpada.Ola ma skaze bialkowa i
        tylko na recepte mozna wykupic.Jeszcze raz bardzo dziekuje i pozdrawiam.
        • pawel_zet Re: wakacje w Egipcie 09.07.07, 10:08
          My z tych samych powodów wieźliśmy mleko do Egiptu. Aha, Symbiotic oczywiście
          braliśmy wszyscy. Dorośli w Egipcie są narażeni na problemy ze zmianą flory
          bakteryjnej znacznie bardziej niż małe dzieci. Życzę miłych wakacji.
    • joanna_poz Re: wakacje w Egipcie 09.07.07, 10:17
      My bylismy w Egipcie w maju z naszym 3-latkiem.
      ale to pierwsze nasze wakacje, które niestty tak odchorowalismy.
      mnie złapała "zemsta faraona" tam na miejscu, a synka dzien po powrocie do
      kraju - i 5 dni miał tak fatalną biegunkę, że nie skutkowały ani leki egipskie
      ani krajowesad
      to nam niestety zepsuło urok wakacji w Egipcie.
    • mw144 Re: wakacje w Egipcie 09.07.07, 11:40
      Doszczepialiśmy na WZW typu A. Na biegunkę z pl leków najlepszy jest
      nifuroksazyd, ale jest na receptę, więc trzeba poprosić pediatrę. Bez recepty
      polecam trilac i to dla całej rodzinki, najlepiej zacząć brać 2 tyg przed
      wyjazdem i kontynuować w trakcie. Woda butelkowana, soki ze sklepu.
    • luska1973 Re: wakacje w Egipcie 09.07.07, 13:11
      > Moze niektorym z Was to pytanie wyda sie smieszne ale jak sie spakowac??

Nie pocieszę Cię moją wypowiedzią, ale spakować się trzeba kosztem rzeczy dla
      siebie sad

Wiem cos o tym po ubiegłorocznych wakacjach w Turcji z 17 m-cznymi bliźniakami
      (więc też nie miały miejsca w samolocie).
      Po prostu szykujesz wszystko co musiasz zabrać dla dziecka (u nas to były 2,5
      jumbo packa pampersów, po paczce pampersów do płuwania, 2 paczki chusteczek do
      pupy, 2 nocniki, czajnik bezprzewodowy, podgrzewacz do butelek + butelki +
      szczotka do butelek, reklamówka lekarstw, ręczniki papierowe, reklamówka
      zabawek + książeczki, ręczniki plażowe, proszek do prania (jednorazówki), 2
      butelki wody mineralnej na początek, kilka soków kubuś (gdyby tamtejsze nie
      nadawały się do picia), przewiwene bawełniane ubranka, buty do wody, pontoniki
      do pływania).
      Jak już to wszystko spakowaliśmy (a właściwie mój mąż i do teraz nie wiem jak
      to zrobił) to dopakowaliśmy nasze kosmetyki i ciuchy (po 6 T-shirt, po 2 pary
      krótkich spodenek, kostiumy kąpielowe, 1 spódnica, 2 bermudy, 2 zmiany
      bielizny, klapki).
      Mienawidzę przepierek na wczasach, ale tym razem nie było wyjścia.
      Przeżylismy, było super.

PS. Miejsce po pampersach w drodze powrotnej wykorzystaliśmy na prezenty smile
    • wiktorka99 Re: wakacje w Egipcie 09.07.07, 15:27
      najlepszy lek na biegunke to nifuroksazyd popros lekarza zeby przepisal. Bylam
      i widzialam ze w Egipcie wiele dzieci mialo tzw zemste faraona ale jest to
      poprostu reakcja organizmu na zmiane powietrza, wody. Woda butelkowa w sklepach
      ma inny smak niz nasza, moja corcia w ogole jej nie chciala pic , ale sa soki.
      Sklepy w Egipcie sa dobrze zaopatrzone bez problemow kupisz wszystko dla malca
      tak wiec bez sensu zabierac paczki pampersow, kaszki czy wode. Mleko wez z
      Polski a reszte kupisz na miejscu.
      Jest upalnie, podziwiam Cie za jazde w wakacje tak wiec zabierz krem z bardzo
      wysokim filtrem takim od 50, kapelusiki, czapeczki z daszkiem, przewiewne
      ubranka.
      zycze milego wypoczynku
      • luska1973 Re: wakacje w Egipcie 10.07.07, 08:17
        > tak wiec bez sensu zabierac paczki pampersow

A używałaś może ichniejszych pampersów??? Znajomi wzięli spory zapas z Polski,
        ale ze wzgledu na zemstę musieli dokupić na miejscu i twierdzili, że są
        zupełnie inne niż u nas (z jakąś ceratową wkładką???) i dziecko się odparzyło :-
        (
        Ale może to była wina raczej agresywnych kup niż pampersów???
        Ja na szczęście w tym roku jedynie z pampersami na noc + niewielki zapas na
        wszelki wypadek, ale może innym mamom przyda się info jakie naprawdę są
        tamtejsze pampersy.
        Pozdro
        • pawel_zet Re: wakacje w Egipcie 10.07.07, 10:47
          Są pieluszki Pampers oraz jakieś libańskie. My stosowaliśmy te pierwsze. Niby
          to pampers, ale inny niż nasz, faktycznie bardziej jakby ceratkowy na zewnątrz,
          nie są jednak wcale takie złe. W każdym bądź razie nasze dziecko nie odparzyło
          się, a stosowaliśmy przez pełen turnus. Osobiście uważam, że na ogół wiezienie
          z Polski pieluszek nie ma sensu, bo zajmują mnóstwo miejsca.
        • wiktorka99 Re: wakacje w Egipcie 10.07.07, 11:21
          Ja stosowalam pampersy nunka moja nie odparzyla sobie pupci , we wszystkich
          egzotycznych krajach gdzie bylam zawsze byly pampersy , wolalam zawsze w
          miejsce pampersow w walizce zabrac dziecku zabawki.
          • pampleluna Re: wakacje w Egipcie 11.07.07, 09:44
            my wróciliśmy 25ego czerwca z Hurghady z 11 miesięcznym dzieckiem i uważam, że
            to raj dla dzieciaków. Woda jak kryształ i ma 30 stopni, plaza piaskowa,
            parasole, wiatrochrony. Wody nie bierz bo tam można kupić, najlepsza nestle. Z
            leków to dostaliśmy enterol od pediatry ale nie był użyty w ogóle. Wystarczy
            przestrzegać podstawowych zasad higieny i podawać miejscowe owoce sparzone
            wrzątkiem i tyle. Wszystko gotowane można z powodzeniem jeść. Pampersy są na
            miejscu, słoiki z zupami czy deserami gerbera również można kupić bez problemu
            (tyle, że są sporo droższe niż u nas, mniej więcej 8 zł słoik), lepiej wziąć ze
            sobą a potem dokupić w razie czego. Mleko weź ze sobą. I miłego urlopusmile))
            • pawel_zet Re: wakacje w Egipcie 11.07.07, 10:12
              Chyba kupowaliście te słoiki u jakichś oszustów. My też się zrobiliśmy w jednym
              sklepie, ale potem płaciliśmy około 4 złotych w przeliczeniu za słoiczek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka