viola000 30.07.03, 12:37 Wlaśnie rozpoczęłam pracę jako projektantka w firmie produkującej odzież dla dzieci. Drogie mamy napiszcie czego wam brakuje, jak również co was denerwuje w rzeczach które już są na rynku! Może coś da się z tym zrobić Pozdrwaiam, Viola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniamr Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 13:00 Cześć!! Fajny temat. Zacznę od bielizny. Trudno dostać body, ale z koszulką na ramiączkach - bardzo dobra rzecz na upały. Zdecydowanie nie stosowałbym guziczków w ubrankach dziecięcych szczególnie gdy są rozpinane w kroku. Dostałam parę pajacyków tak zapinanych, ale nie zdawały egzaminu, bo sie te guziczki ropinały. Ja już prawie od pierwszego miesiąca życia ubierałam małą jak większe dziecko tzn. jak gdzieś wychodziłyśmy to nigdy nie była w śpiochach czy temu podobnych ubrankach, sukienusia, ogrodniczki to było to w czym mi sie najbardziej podobała. Teraz już jest więcej ubranek tego typu dla takich kruszynek, ale niekiedy ich styli kolorystyka pozostawia wiele do życzenia. Jak jeszcze mi cos przyjdzie do głowy to napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_mart Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 13:02 Na razie przychodzi mi do głowy tylko jedno, mogłabym to określić jako za krótkie rękawy. Wyjaśniam mój syn jest wysoki ma rok i 5 miesięcy i mierzy 89 cm. Ubranka kupuję mu rzcz jasna na rozmiar 92 (teraz), trochę za duży. W zasadzie powinien mieścić się w 86 ale rękawy sięgają mu do połowy przedramienia. I tak długoś bluzy dobra, szerokość dobra, rękaw za krótki. Zmierzyłam ma tą samą długość co w rozmiarze 80 tylko bluza jest szersza. Dotyczy to prawie wszyskich firm polskich, zagraniczne mają dłuższe rękawy. Czegoś mi jeszcze brakował, ale w tej chwili nie pamiętam, postępująca skleroza )))), jak mi się przypomni - napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 13:14 mi brakuje pajacyków na lato - krótki rękaw i nóżki. takie pajace w wersji długiej sprzedaje m.in.Mothercare, są rozpinane wzdłuż ciała aż do nóżek. wersja lato u nich przemknęła. w ogóle rozwiązania firm zagranicznych są bardzo funkcjonalne. a czego na pewno mi brakuje??? mądrych czapeczek i letnich i zimowych, z jakimś sprytnym estetycznym rozwiązaniem zasłaniania uszków (może być zapinane na lato, ale koniecznie cos ładnego by nam się przydało). dostałam kiedyś z usa czapeczkę z daszkiem (model bejsbolówki), która miała nauczniki zapinane na rzep pod brodą lub na czubku głowy. na dodatek na świetna czapeczka miała polar od wewnątrz, na lato bardzo nam się przydała. mimo usilnych prób nigdzie nie znalazłam podobnego rozwiązania. polskie firmy starają sie już bardzo dostarczyć odpowiedni produkt, często jednak obserwuję jakieś takie nasze polskie rozwiązania - jak guziczki zamiast napów (co za bzdura, nie dość, że rozpinanie i zapinanie takiego ciuszka to mordęga, to jeszcze przy częstym uzywaniu zaczynają się po prostu same rozpinać), albo jak fajny letni strój który kupiłam w 5.10.15 - takie połączenie bluzeczki z krótkim rękawem ze spodenkami, które ma zapięcie (3 napy podszyte od wewnętrznej strony tkaniną, nic nie dającą) na pleckach!!!! moja córka ma 10 miesięcy, duzo czasu w ciągu dnia już spędza w pozycji siedzącej lub stojącej, ale wciąz śpi w ciągu dnia, i te napy naplecne to koszmar (że nie wspomnę przewożenie w foteliku samochodowym). pozdrawiam, Mona mama Polci Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 15:01 ann_mart napisała: > Na razie przychodzi mi do głowy tylko jedno, mogłabym to określić jako za > krótkie rękawy. > I tak długoś bluzy dobra, szerokość dobra, rękaw za krótki. > Dotyczy to prawie wszyskich firm polskich, zagraniczne mają dłuższe rękawy. A to ciekawostka, bo mnie z kolei do rozpaczy doprowadzają dresy i piżamki z nieproporcjonalnie długimi rękawami w stosunku do długości bluzy. Szlag mnie trafia, bo zwykle jest tak, że jeśli bluza od dresu czy bluzka od piżamy zasłania nerki, to spodnie są ze dwa rozmiary za długie. Z kolei, jak Gabryśka dorasta już do spodni i rękawów, to ma plecy na wierzchu. Dlatego postuluję, dłuższe bluzy, nie takie za pępek :-, ale żeby nie trzeba było przy tym zawijać rękawków i nogawek. pozdrawiam, skarolina Odpowiedz Link Zgłoś
izunia6 Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 13:06 Nie wiem o jakie dzieci ci chodzi, ale największa katastrofa jest z ciuchami dla nastolatków. Taki mierzy juz 160 cm, ale jest chudy jak patyk. Nie ma dla osobnika(osobniczki) już rzeczy dziecięcych, a dorosłe (męskie przewaznie zaczynają się od M) są za szerokie. Z dziewczynkami jest trochę lepiej, powstało ostatnio pare firm (patka, pesto, zigzag) które zajęły się tą grupą społeczną. O bieliźnie i butach już nie wspomnę, bo to wogóle jest katastrofa! Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 13:21 Po pierwsze body: jeżeli są to body bez żadnych zatrzasków z boku (chodzi mi o otwór na głowę) tylko z takimi pęknięciami, to bardzo często jest tak, że te pęknięcia powodują zbyt duży otwór i efekt jest taki, że body się zsuwa na ramię i dziecko jest w połowie gołe. Guziki w spiochach odpadają. Czasami bluzeczki mają za mały otwór na głowę (jeżeli nie ma żadnych guziczków, lub zatrzasków). Na razie to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
viola000 Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 13:27 Dziękuje bardzo za cenne uwagi. Zgadzam się z nimi w 100%. Również ciekawi mnie co młode mamy potrzebują z ciuszków, a czego nie mogą nigdzie kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
agaj111 Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 13:29 Pamiętam, do szału mnie doprowadzało, gdy moja córeczka buła, tuż po urodzeniu i jeszcze nie trzymała główki, body które zakładało się przez głowę, nie ma szans aby takiemu dziecku włożyć coś przez głowę, ale takie body rozpinane do dołu znalalłyśmy jeszcze, gdy była malutka. Natomiast gdy osiągneła wzrost 80 cm, nigdzie, wżadnym sklepie nie mogłam i jeszcze nie dostałam body rozpinane do samego dołu. Wszystkie od 80 cm są już wciągane prez główkę. A nam okropnie brakuje tych rozpinanych do samego dołu, gdyż córeczka okropnie nie lubi się ubierać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_mart Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 13:44 No więc dalej: 1. pidżamki najlepiej się sprawdzają typu pajacyk (bo z innych się łobuz rozbiera), w zasadzie niedostepne w rozmairze większym od 86 Ja osobiście preferuję bez stóp, ale na zimę ze stopami lepsze. Rozpinane od góry do dołu (zatrzaski, NIE guziki) przynajmniej do rozmiaru 92 (bo takie dzieci na ogól się przewija jescze, czasami w nocy też)(( 2.kolorystyka ubranek dziennych "dorosła", z niewielka ilością dyskretnych ozdób, najlepsze aplikacje lub hafty, najgorsze naklejanki (znowu skleroza, nie mogę sobie przypomnieć jak to się nazywa, ale chyba będziesz wiedziałą o co chodzi), 3. Czapki - już ktoś o tym pisał, na ogół mają niefunkcjonalnie rozwiązane nauszniki, w większości nie da się jednocześnie nakryć obu uszu równie dobrze (a głowa w normie 50 centyl) Katastrofa jest z czapkami letnimi dla dżentelmenów: bejsbolówki szyte są z grubego materiału, zbyt ciężkie na duże słońce, cienkie czapeczki mają albo za małe daszki, albo wcale 4. rajstopy - błagam bez ozdób, gładkie (nie sposób dostać w normalnych kolorach) 5. przydałyby się dla dzieci w wieku ok. roku (raczkujących i uczących się chodzić pajace "domowe", luźne, bez stóp, na zimę, w neutralnych kolorach co to nie żal szargać i pod kombinezon można włożyć jako ocieplacz. Uwaga dzianina musi być doberj jakości, nierozciągliwa i mięsista (miałam coś takiego ze stanów i tęsknię)))) 6. skarpety z prawdziwymi, niespierającymi się, gumowymi antypoślizgami (i rajstopy) - wzór niedościgły przez polskich producentów - H&M 7. rozmiarówka - dlaczego zachodnie rzeczy w tym samym rozmiarze są zawsze większe (i się nie zbiegają) Odpowiedz Link Zgłoś
grajka11 Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 14:07 Chciałabym poprzeć prośbę o body na ramiączkach i czapeczki z lekkiego, przewiewnego materiału z daszkiem dającym cień na buzię, bo jak odpowiedni daszek to reszta z grubego płutna, jak cienki materiał to daszek mikroskom. Nam osobiście brakuje cienkich spodenek, lużnych na chłodniejsze letnie wieczory - ja kupuję krótkie spodenki np. na metr dwadzieścia, zwężam w pasie i już mam długie spodenki dla Grzesia. Drugi problem to z odzieżą dla Kasi, jest bardzo szczupła i ma 152cm, spodnie dobre w pasie to 128 i tym sposobem ma 3 pary rybaczek. Z wielkim trudem można kupić spodnie o odpowiedniej długości i obwodzie pasa, dodam, że takich leszczy jak ona znam kilka w jwj otoczeniu więc wymieniamy się zdobytymi spodniami (szybciej rosną niż grubną), albo adresami sklepów, gdzie producent pomyślał o chudzielcach. Z mojej strony to narazie tyle. Pozdrawiam i życzę udanych pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
ewok Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 14:04 No nareszcie ktoś się tym zajmie! Przede wszytkim więcej ubranek zapinanych na zatrzaski i suwaki, guziki są takie niewygodne, ciężko je pozapinać wyrywającemu się maluchowi, poza tym może on oderwać guzik i go połknąć. Więcej bluzek i bluz (np. z polaru) zapinanych, a nie wkładanych przez głowę (dzieciaki tego nie lubią) i koniecznie bez kapturów (bo się nie mieszczą pod kurtką). Spodenki z regulacją w pasie (dla grubych i chudych maluchów). Bardzo praktyczne są półśpiochy a niełatwo jest mi je zdobyć. Rajtuzy bez wzorów - bo gryzą. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
carmelaxxx Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 14:21 ja mam ubranka kupowane dla synka w norwegii i tam sa swietne rozwiazania ubrankowe dla dzieci 1. czapeczka z cieniutkiej welenki typu kominiarka (uszy szyjka zatoki zakryte) zakladana pod wierzchnia czapke. 2. specjalna odziez wierzchnia przeciwwiartowa i przeciw deszczowa (maluch moze sie w kalurzach taplac i nic mu nie bedzie 3. foliowy ladnie wykonany fartuszek (podobny do tych spzred 20 lat materialowych) sluzacy jako sliniaczek i ochrona przy zabawach z farbami itd. a brakuje: 1. dobrych skarpetek bawelnianych ktore nie cisna i nie zjezdzaja z nozki 2. czapek porzadnie wykonanych 3. pajacykow powyzej 86 takich na dzien i na noc Odpowiedz Link Zgłoś
hauck Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 14:23 Hej!!! Jestem mamą dwulatka , i najbardziej co mnie męczy przy zakupach ciuszków to ich kolorystyka.Dla maluszków owszem są piekne,kolorowe rzeczy, natomiast dla dzieciaczków juz większych ostatnio można dostać ciuszki przeważnie w różnych odcieniach "zgniłej" zieleni. Marzą mi się bluzy, bluzeczki, w pieknych zywych kolorach, do tego dobrane kolorystycznie spodenki, czy inne gatki 3/4 z wesołymi kieszonkami .Przeciez dzieciaki w wieku 2 lat jak i wcześniej uwielbiają samochody, ciazarówki, traktory, pociągi, a nigdzie nie można spotkać takiego wzornictwa na koszulkach dla chłopczyków.A może zamiast tych smutnych burych kolorów lepiej by było zaprojektować cos w paseczki czy w krateczkę?.Często zdarzyło mi się dostać ciuszek z zapięciem na klatce piersiowej(zamek czy też kilka guziczków),Niestety mój synek ma sporą główkę i nie udało nam się tych łaszków założyć(każdy wie jak dzieciaki reagują przy ubieraniu), nie mówiac już o tym ,że dzieci mają króciutkie szyjki i te zamki wogóle sie nie sprawdzały a jeszcze dodatkowo podrażniały skórę dziecka.A jeżeli są guziczki czy napy , to czy mnie mogło być ich więcej,żeby swobodnie przeciagnąć taką rzecz? To samo z zapięciami na pleckach dla maluszków.Taki maluch wiekszość dnia leży i chyba nie jest wygodnie lezeć na napkach czy zamku.A jeśli chodzi o wzornictwo skarpeteczek, to producenci przechodzą samych siebie.Nie wspomnę już o tych nitkach wewnątrz skarpetek , które potem plączą sie po paluszkach dzieci.Oj długo bym mogła krytykować.Może przesadzam ,ale naprawdę drażni mnie to. Pozdrawiam i życzę udanych wzorów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mkatarynka.edziecko Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 14:41 Popieram prośbę o body z nogaweczkami na lato. Chodzi mi o takie z cieniutkiej, elastycznej bawełenki i bez okropnie wielgaśnych, paskudnych aplikacji. Najlepiej gładkie lub w drobne wzorki ale jednolite: paseczki, krateczka, kropki itp. z wstawkami z gładkiego albo odwrotnie tzn. gładkie ze wstawkami wzorzystymi ale w tym samym kolorze. Nasze dzieci to nie choinki. )) Ostatnio kupiłam suuuuper pratyczne body z nogaweczkami i (uwaga!) - wiązane na ramionkach na troczki. Praktyczne bo rośnie razem z dzieckiem. Jedyny problem polega na tym, że trochę za gruby materiał. Ale generalnie pomysł świetny. Jak Patryk był malutki to moim najbardziej ulubionym ubrankiem dla niego był komplecik - body z krótkimi rękawkami i półśpioszki z szerokim ściągaczem w pasie. Baaardzo praktyczne to było. Jak było gorąco to młody leżał w wózeczku w samym body a jak się robiło chłodniej to wkładałam mu półśpioszki. Muszę również wspomnieć, że materiał, z którego był uszyty ten komplecik był rewelacyjny. Więcej mi się nigdy nie udało kupić niczego takiego. Była to cieniutka bawełenka z takim lekkim i mięciutkim kutnerkiem od spodu (nie wiem czy to określenie ogólnopolskie czy tylko lokalne - chodzi o takiego jakby misia) Było to cieniutkie ale wytrzymałe i co najważniejsze - mięciutkie i delikatne. Coś fantastycznego...heh... Pozdrawiam i życzę sukcesów w pracy Odpowiedz Link Zgłoś
carlafehr Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 14:50 Głównie bielizna: 1. body i koszulki z krótkimi/długimi rękawami dla wysokich ale SZCZUPŁYCH dzieci. Większość jest szeroka i krótka, w przypadku koszulek to zupełna katastrofa. U ruchliwego 2, 3, 4-czy 5latka po chwili plecy są gołe. 2. Piżamki-pajacyki ze stópkami i bez zapinane na zatrzeski lub zamek od rozmiaru 98 wzwyż (najwieksze jakie dostałam w Polsce były na 110 cm, a ja potrzebuje na 122 i większe, rewelacyjne zimowe dla 6latka dostałam w paczce z USA). W ładnych kolorach! 3. Skarpetki antypoślizgi dobrej jakości, różnej grubości z antyposlizgami siegającymi za piętę - te które są dostepne w Polsce mają antypoślizgi kończące się w połowie pięty, w związku z czym tracące równowagę dziecko dostaje dodatkowego "przyspieszenia" próbując złapać oparcie na pięcie. 4. Fajne czapeczki zwł na lato - przewiewne ale z odpowiednią osłoną (daszkiem) 5. Fajne skarpetki - nie uciskające ale dobrze trzymające się stopy, bawełniane, kolorowe 6. Slipki i bokserki chłopięce są w kolorach ciemnoburych, jakieś żywsze kolory mi sie marzą ale bez przesady w zdobieniu. Super pomysł!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 15:53 Przede wszystkim czapek co kupię to kolejna katastrofa((((((. Teraz lat więc may chusteczki tkore wiążemy na kilkanaście sposobów ale kupic dobrą capke na jesień , zimę to nie lada wyczyn. A do tego ogrodniczek na zimę ze spodnią warstwa ocieplacza( mam takie używane zagranicy po dzieciach uzynki u nas nie widziałam) i na lato cienkich a długich spodni. Bluzki, koszulki z krotkim rękawkiem da się jakoś kupić body jeśli się poszuka też, ale trudno kupić to samow wersji bez rękawka. Widziałam ładne produkty w mothercare koszula na ramiączka, na krótki rękawek i cienka bluza wszystkozdobrej tkaniny w tym samym kolorze i z takimi samymi ozdobnikami. Tylko cena byla mało polska Tego mi brakuje Latwiej kupić zestaw bluzeczka+ spodenki. Wogłe brakuje mi całych lini. Sprenki, koszulka czapka w jedeń deseń z jednej tkaniny. Awa coś takiego zaczęła produkować tylko czapka nie pasuje do kompletu ( za mała) a bluza fatalna do prasowania. Spodenek już z serii nie widziałam. Nie brakuje mi pajacykow, bo moja 15 miesięczna córcia nigdy ich nie nosiła tak samo jak śpioszków których uzywała 1 miesiąc. Miała bluzy ( większość z demobilu lub z drogich sklepów, bo u rodzimych prducentów ciężko było kupić bluzę na 62 cm)i rajstopki ( z tym bło lepiej oraz spodenki ( jansy marki ciuchland) i dresy tych było full. Drażni mnie brak skladu w polskich sklepach dziecięcych są spodenki w rozmiarze mini a do nich nie ma bluz . Czy do spodni kaftanik mam założyć? A w większym rozmiarze przydałyby się spodnie z łatami na kolanach ciekawie wkomponowane w nie same( wiadomo po co) oraz ciuszki co rosną z dzieckiem(ŁADNIE WYKOŃCZONE NOGAWKI I RĘKAWKI) po to by za 3 miesiące odwinąć. A i zdecydowanie za mało polskich ubranek ma kapturki ( mam na myśli ubrania od 74 gdy dziecko już siedzi) No i guzikom mówię precz! Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 15:47 no to ja z własnego doświadczenia, niekoniecznie jak widzę zgodnego z doświadczeniem innych mam brakuje: płaskich szwów w niebieliźnie - nie tylko dla niemowlaków, szczególnie na karku i w jednowarstwowych czapkach body i bluz z długimi rękawami w rozmiarach niemowlaczych w dorosłych kolorach (granatowy, ciemnoniebieski, szary) bielizny w ciemnych kolorach od najmniejszych rozmiarów ciuszków dla niemowlaków WKŁADANYCH PRZEZ GŁOWĘ (tu może was zaskoczę, ale Maksio nie miał żadnego problemu z zakładaniem rzeczy przez głowę, za to nie znosił zapinania zatrzasków, a z wszelkich kopertowych rozcięć wychodził górą) na lato dla niemowlaków pajacyków z króciutkimi nogaweczkami - bardzo trudno dostać, Schiesser ma, ale drogie, a w upały świetnie się sprawdzały no i kwestia tzw ozdóbek - czasem świetny ciuch jest totalnie zepsuty kretyńskimi naszywkami, nadrukami i tak dalej, a dzieci niekoniecznie muszą chodzić ubrane w motywy z bajek (brrrrr) czapki - wszystkie czapki są dla Maksia za płaskie w tzw główce - czy on ma jakąś głowę nie teges, czy czapki są nieteges??? Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 15:53 jeszcze co mnie denerwuje, bo zapomniałam )) METKI, sztywne, drapiące, z ostrymi brzegami, przyszyte byle jak i byle gdzie a jak już przyszyte, to wszyte w obrąb, tak, że można tylko uciąć, a odpruć już nie, i tak co do zasady obcinam, ale taki mothercare robi metki, których obcinać nie trzeba, więc chyba jednak można wielkie sztywne maszynowe aplikacje na ciuszkach noszonych na gołe ciało komplety, gdzie góra jest za krótka, a spodnie za długie - Gruby nie jest AŻ TAK nieproporcjonalny, a j alubię, żeby choć połowę tyłka miał zakrytą skarpetki z ciasnymi ściągaczami - zmora dla posiadaczy nieco pulchniejszych kostek więcej jak se przypomnę Odpowiedz Link Zgłoś
viola000 Kolorowa bielizna - a PRANIE? 30.07.03, 16:15 Fajna jest ciemna i kolorowa bielizna, tylko występuje dla mnie zasadniczy problem tj. farbowania w czasie prania już przy 60 stopniach. Czy radzisz sobie w jakiś inny sposób, ażeby mieć kolorową i ciemną bieliznę dla maluchów. Co o tym sądzicie, czy gra jest warta świeczki... Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Kolorowa bielizna - a PRANIE? 30.07.03, 16:34 Ja na przykład niczego oprócz pieluch nie prałam w temperaturze wyższej niż 40 st. a taka kolorom nie szkodzi, więc w czym problem?? Też chętnie założyłabym niemowlakowi body w kolorze innym niż błękitny, bladożółty czy różowy, że o pajacykach bawełnianych nie wspomnę. Aaaa, przepraszam, kiedyś udało mi się kupić jedno body czerwone i jedno intensywnie turkusowe, ale to koniec sukcesów . Za pierwszym razem miałam szczęście i urodziła mi się dziewczynka, więc nie szpeciły jej specjalnie pastelowe ciuszki. Ale jeśli teraz będzie chłopak, to prawie nic z tego, co się nam ostało, się nie przyda . Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Kolorowa bielizna - a PRANIE? 30.07.03, 22:44 ja nie mam problemu - wszyscy w trójkę z niemężem włącznie wszystkie ciuchy mamy albo ciemne, albo białe lub zbliżone, nadające się do prania z białymi no i piorę wszystko w 40 stopniach Odpowiedz Link Zgłoś
alicjaso Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 16:33 To i ja się dopiszę ze swoją listą: 1. Czapeczki dla chłopców - wady obecnych: uszy na wierzchu lub zbyt mały daszek, gruba tkanina i koszmarny krój a dodatkwo szwy, które się odciskają. najlepsze byłyby w stonowanych kolorach, tak aby jedna pasowała do wszystkiego, albo przynajmniej do większości ubranek 2. Body na lato z cieniutkiej bawełny, najlepiej rozpinane do dołu 3. skarpetki, które nie odciskają i równocześnie nie spadaja z wierzgającej nóżki a dla starszych super antyposlizgi 4. Pajacyki do spania dla dzieci tak, aby spiące łatwo przewinąć, również w dużych rozmiarach 5. Dobrej jakości bawełniane dresiki - grubsze jeszcze się znajdzie, ale takie cieniutkie, na chłodniejsze dni latem, nigdzie nie widziałam 6. Kombinezony na zimę - jednoczęściowe, ciepłe, ale nie sztywne I jeszcze parę uwag co do wykończeń: 1. Zamek, jeśli już to musi być to pod szyjką zabezpieczony, aby nie drapał w brodę 2. Zatrzaski dobrej jakości, zabezpieczone i trwałe, aby przetrwały wielokrotne zapinanie i odpinanie 3. Spodenki w pasie regulowane - wszystkie są zbyt wąskie lub zbyt ciasne 4. Metka nie na karczku, tylko z boku, tak aby nie stykała się z ciałkiem, lepiej wszyta oddzielnie i miękka! 5. Krój "dorosły" już dla niemowlaków Powodzenia! Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
mika.r Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 16:53 Mnie najbardziej brakuje dobrych czapek dla noworodków i młodszych niemowląt.Urodziłam w maju spacery prawie od razu.,uszy dziecka na wierzchu przy każdym ruchu główki.Czapek szukałam wszędzie, w sklepach firmowych i w pasmanteriach.To naprawdę koszmar. Kolejna rzecz której mi bakuje to koszulki z krótkim rękawem mądrze wiązane na troczki.Wiem, że dziś mało kto lubi to rozwiązanie(takie staroświeckie) ale moim zdaniem dla malucha do 3,4 m-cy jest najleprze i najłatwiejsze w ubieraniu.Kiedyś miałam takie z Niemiec, ale to było 13 lat temu. Dołączam się do głosów o ciuchy dla nastolatków,a przede wszystkim buty dla dziewczynek.Nie lubię stylu na "starą maleńką" i uważa,że 13 latka na obcasach czy koturnach ,z chudymi pałąkami wygląda tragicznie.Często jednak to nie rzecz gustu, tylko producenci chyba zapomnieli, że w tym wieku nosi się rozmiar 39,40,41 Monika Odpowiedz Link Zgłoś
alicjaso Re: jakich ciuszków wam brakuje? 31.07.03, 22:20 I jeszcze sobie przypomniałam: Gumka w spodenkach nie powinna być wszyta. Wystarczy, aby była wciągnięta, tak aby było łatwo regulować szerokość spodenek w pasie. A jesli chodzi o starsze dzieci, to świetne ciuszki mają firmy włoskie (m.in. Junior): np. bawełniene, "dresikowe" kamizelki z kapturkami, które można założyć, gdy się nieco ochłodzi lub cieniutkie, ale bardzo trwałe dżinsy, koszule flanelowe, piżamki bawełniane. Pozdrawiam, Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
basha Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 17:16 Hej! Po przeczytaniu niektórych postów nasuwa mi się pytanie: Dlaczego preferujecie pajacyki bez stóp? Przecież chyba i tak ubieracie wtedy skarpetki? Zawsze mi mówiono że dziecko musi mieć ciepło w stópki. Pajace zapinane z tyłu są ok o ile nie mają zbyt ordynarnych zapięć. życzyłabym sobie jak najwięcej śpioszków rozpinanych w kroku. Ostatnio dostałam takie, gdzie były w kroku guziczki i to w dodatku tylko trzy. Moja Maja wyglądała w tym śmiesznie, bo całe nóżki miała na wierzchu. Body rozpinane do dołu-pomysł na piątkę. Brakuje mi czapeczek letnich z naprawdę cienkiego materiału dla dziewczynek. No i ciuszki wyłacznie z mięciutkiej, rozciągliwej bawełny. Nie lubie zestawienia koloru ciemnego z jasnym (np. granat z białym), bo nigdy nie wiem z czym prać taki ciuszek i czy taki granacik nie puści czasem farbki To narazie tyle Miłego projektowania Basia Odpowiedz Link Zgłoś
mika.r Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 17:29 Jeszcze jedno.Marzę o sukience dla mojej małej na przyszły rok.Głównym jej elementem miałyby byc majteczki(nie w stylu krótkich spodenek)z tego samego materiału z kilkoma falbankami na pupie.Widziałam kiedyś dziecko tak ubrane.Wygląda to nie tylko ładnie ale i zabawnie, szczególnie jak dzidzia się podnosi na rączkach i wystawia pupinę z pieluchą i tymi falbankami. Pozdrowionka Monika Odpowiedz Link Zgłoś
graaz Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 19:15 Poproszę o letnie kolorowe (gustowna krateczka)cieniutkie spodenki. Sprawdzają się świetnie w piaskownicy, jak tylko maluch zaczyna chodzić, a nawet, gdy już nieźle biega i grożą mu otarcia kolan. Mamy takich dwie pary, w tym roku to już bardziej rybaczki, żadne nie są polskiej produkcji. Szukałam w sklepach, ale takiego "cudeńka" nie ma.... Druga rzecz, też spodniowa - jeśli dżinsy dla dziecka, to proszę z miękkiego materiału!! Nie ma nic gorszego niż maleńkie dżinsiki sztywne jak stalowa blacha. Graz Odpowiedz Link Zgłoś
macinak Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 21:15 czapka z daszkiem i "legią cudzoziemską" zasłaniającą kark a na zimę dla noworodków miałam świetny śpiworek polarkowy z rękawami i kapturem + otwór do pasa fotelika samochodowego. Spiworek zapinał się na zsuwak (mogą być dwa, chyba nawet lepiej)Łatwo było dzidziula ubrać i rozebrać nawet jeśli spał Myślę, że w ogóle wożenie niemowlaczków w zimie w samochodzie jest trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
mkatarynka.edziecko Re: jakich ciuszków wam brakuje? 01.08.03, 23:24 basha napisała: > Hej! > Po przeczytaniu niektórych postów nasuwa mi się pytanie: Dlaczego preferujecie > pajacyki bez stóp? Przecież chyba i tak ubieracie wtedy skarpetki? Zawsze mi > mówiono że dziecko musi mieć ciepło w stópki. Jak ubierałam Patryka do spania w takiego pajaca ze stópkami tylko odrobine luźniejszego to się w niego w nocy tak potrafił zaplątać, że biedne dziecko nie mogło się ruszyć. Po prostu nóżki "wyłaziły" ze stópek pajacyka. Dlatego i tak na wierzch zakładałam mu skarpetki. I było mu prawdopodobnie za gorąco. Gdyby pajac był dość cienki to przecież można go ubierac nawet w cieplejsze dni i bez skarpetek. Odpowiedz Link Zgłoś
miniutka Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 21:12 To ja też się dopiszę. Dla mnie problem polega na tym, że zasadniczo polskie firmy robią wszystko tylko prawie zawsze coś jest spaprane. Przede wszystkim materiał. Niestety polskie wyroby (nie tylko dla dzieci) szyte są z fatalnej jakości materiałów. bawełna się rozciąga, polar momentalnie mechaci, coś tam jest sztuczne w dotyku. Rada: zainwestować w dobre materiały. Dotknąć ciuszki H&M czy Mothercare i kupić te same materiały. Po drugie wzornictwo. Oczywiście de gustibus non est disputandum i pewnie warto projektowac ciuszki i wesołe i 'dorosłe' ale te i te w 'dobrym tonie' Polskie wzornictwo dziecięce jest koszmarne. Może być kwiatek i kwiatek, słoń i słoń. Podpatrz słonie od Baby Baby H&M a będzie dobrze. I nie przejmuj się, że granatowe można prać tylko w 40 st. Gotowanie bielizny niemowlęcej to jakiś archaizm i mało kto to robi. Mi generalnie brakuje takich polskich ciuszków abym mogła je pomylić np z GAPem. Niestety nigdy się nie mylę... A to czy napy (bo napy!!!) na pleckach, na ramieniu czy z przodu... tego się nie dowiesz bo każda mama ma inne preferencje. Mi osobiście jest wszystko jedno byle ciuszek był fajny i dobrze wykonany. Również uważam, że czapeczki są koszmarne. Podglądać zagramaniczne patenty - można na Allegro, tam tego wiele np. polski jeansowy kapelusik, czy czapeczka safari to marzenia ściętej głowy. Precz z twardymi metkamni. Po wycięciu zostaje taki ostry kawałeczek, który np. mnie drapie zawsze w szyję więc pewnie dzieciaka też. Metki przyjazne dziecku!!! Nie wstydź się 'ściągać' z dobrych firm zachodnich. Myślę, że właśnie o to chodzi! Niestety... oczywiście dla projektanta... Powodzenia Miniutka Odpowiedz Link Zgłoś
dosiamamafilipa Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 22:18 hej moze da sie cos zrobic z metkami olbrzymich rozmiarow i to w dodatku jakimis plastikowymi odparzajacymi bo jak sie chce je wyciac to trzeba szwy naruszac pozatym moj synek jest pulchniutki i wiekszosc ladnych rampersikow uciska go w nozki i ramionka a jak sie poszzy to juz zle wyglada w czesci ubranek nawet tych swietnych firm wyrywaja sie z materialuzatrzaski pzdr. dorota Odpowiedz Link Zgłoś
teresa35 Re: jakich ciuszków wam brakuje? 30.07.03, 22:42 Mnie najbardziej brakuje spodni dla tęższych chłopców , mój syn ma trochę ciałka i zakup spodni dla niego w odpowiednim rozmiarze nie wchodzi w grę . Nie mogę dostać spodni na wzrost 150 dla mojej pociechy. Jestem zmuszona kupować portki dużo większe nawet na 168, 172 i ucinać je. Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: jakich ciuszków wam brakuje? 31.07.03, 00:04 Brakuje mi czapek z zakrytym karkiem na zime i lato ( te u góry z wywietrznikiem)no i te paskudne metki może wzorem matchercare zrobić matki materiałowe. Odpowiedz Link Zgłoś
aniamr Re: jakich ciuszków wam brakuje? 31.07.03, 07:57 Ja tez dopiszę sie do prośby o czapeczki. Szczególnie mi chodzi na zimę. Gdy moja córcia się urodziła to miała wielki problem z zakupem takiej czapusi, bo Amelka jeszcze leżała, a czapki jakie miała to albo za duże, albo sie przekręcały i zsuwały się z głowy. Az wreszcie trafiłam na fantastyczną czapusię, której zazdrościły mi inne matki. Często kupuję ubranka dla małej w Auchanie, bo jak są przeceny to są za śmieszne pieniądze, są ładnie odszyte i w dobrego materiału. Kupiłam tam czapeczkę z cienkiego polaru, podszytą bawełną. Pięknie wyprofilowaną na uszka, że nie było możliwości by sie wydostały na zewnątrz. Nie uwierała jak dziecko leżało, bo była gładka bez wywijanych mankietów. A w ogóle była imitacją kotka. Z przodu wyhaftowana słodka mordka kotka i cała góra czapki była tak uszyta, że wyglądało to jak maleńkie uszka kotka. Mam nadzieję, że mnie zrozumiałaś. Z punktu widzenia krawcowej czapka była kwatratowa, a odpowiednie jej zszycie i odpowiednie zaszewki powodowały, że pięknie leżała na główce i robiła fajne wrażenie. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ximim Re: jakich ciuszków wam brakuje? 31.07.03, 09:20 Hej No to i ja dołożę swoje 3 grosze. - czapka zakrywająca karczek (jak w hełmach tropikalnych)- zwłaszcza na lato. - krótkie ogrodniczki na lato z cienkiego materiału - bawełniana dzianinka albo cienkie płócienko bawełniane - kurtki wiatrówki w rozmiarach od 62-... - mi się udało kupić coś w tym stylu, ale na 80 (na szczęście jest dobrze wykończona więc nie ma problemu podwijam rękawki - jedyna wada/zaleta to, ze ma cieniutką podszewkę z czegoś co wygląda jak skrzyżowanie weluru z szenilą i polarem więc na ciepłe ale wietrzno deszczowe dni się nie nadaje (no chyba że na samo body) - za to niezastąpiona na tegoroczny przełom czerwca i lipca i pewnie na wrzesień. - niebieliźniane body (o ile to nie jest sprzecznością samą w sobie)- chodzi o kolorystykę i materiał- jesienią np. nie trzeba by ubierać body koszulkowego i na to bluzeczki - starczy samo body z długim rękawkiem - pidżamki jednoczęściowe - pajace ale bez stóp - spodnie dla małych pełzaczo - raczków z wzmocnieniami na kolanach. - ochraniacze na kolanka dla tychże - mniej tradycyjnie błękitno-różowo-biało-cukierkowo-pastelowo-bieliźnianych ciuchów, więcej odważnych kolorów - poproszę o czewienie , pomarańcze, zieleń, fiolet (hmm jeszcze hyba nie widziałam fioletowego ciucha dla dziecka - a mi się marzy zestaw zielony + ciemno-fioletowo-bzowy) - i troche (ale tylko trochę) w opozycji do punktu powyżej - patrz na modę dla dorosłych i bierz dobre wzory - myślę, że biały gnieciony bawełniany komplecik spodenki + bezrękawnik z kapturem (+ jako wersja luksusowa - kaszkiecik z nausznikami)ucieszyłby niejedną mamę. - małe bojówki - A i poproszę na przyszłość (może jak będziemy mieć drugie dziecko to będzie to dziewczynka) sukieneczki na lato z majtaskami z falbanką (najlepiej częściowo zamocowane do sukienki) Przyłączam się do apelu o body z krótką nogaweczką. Precz gryzącym metkom (niech żyją metki papierowe, które bez trudu można usunąć z ubranka), precz zamkom błyskawicznym drapiącym brodę (pochwała dla Teofilowa za dresik - wygryżli ostatnie ząbki pod brodą i dzięki temu nic małego nie drapie), precz tandetnym aplikacjom, wprasowankom - zwłaszcza w ilościach hurtowych - brrrrr i fuj. I to chyba na razie tyle - jak mi coś jeszcze na myśl wleci to dam znać Pozdr Ximim mama Mateuszka (01.11.2002) Odpowiedz Link Zgłoś
viola000 chlopaki w zimie 31.07.03, 10:29 Chlopaki - szczególnie 5 - 11 lat to trudny temat. Znajome mamy narzekają, że trudno w zimie coś znaleźć ocieplanego pod spodnie. Rajstop nie chcą już nosić, kalesony to obciach - jak sobie z tym radzicie? Co takie chłopaki by nosiły pod spodnie w zimie? Dzięki za wszystkie posty, Viola Odpowiedz Link Zgłoś
mika.r Re: chlopaki w zimie 31.07.03, 10:55 Hej! Mam 12 letniego syna i faktycznie, namówić go na ubranie czegoś pod spodnie to koszmar.Jak miał siedem lat, trafiłam na super rzecz:spodnie, jedne dżinsy i dresy ortalionowe podszyte bawełną.Były ciepłe i wygodne.To dużo leprze rozwiązanie niż np.polar, bo przy dżinsach się nie sprawdzi, a poza tym w szkole w polarowych czy podszywanych polarem spodniach jest za gorąco.To podszycie było tak zrobione, że nie było widoczne i nie psuło fasonu.Co ważne Bawełna nie rozciągała się ani nie kurczyła w praniu. Pozdrowionka Monika Odpowiedz Link Zgłoś
alkra Re: jakich ciuszków wam brakuje? 31.07.03, 10:27 Ja też dołożę swoje trzy grosze. Gdy moje dzieci były malutkie, bardzo doskwierał mi rozmiar wszelkich body , śpiochów i pajacyków, ktore były doskonale dopasowane ale do dzidziusia bez pieluchy. Kiedy kupowalam większe, wg długości od szyi do "końca" pampersa, to rękawki i nogawki były oczywiście za długie. Teraz z kolei na trzylatka trudno kupić spodenki z luźną, ale dobrze trzymającą, gumką w pasie. Wiekszość pozostawia na brzuszku ślad. Więc wypruwam i wszywam nową, ale wolę ubrania bez poprawek Pod powyższymi postami również się podpisuję. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_franio Re: jakich ciuszków wam brakuje? 31.07.03, 10:33 Wiele cennych i trafnych uwag jest już powyżej, ja od siebie dodam, że: - fajnym rozwiazaniem dla młodszych niemowlat są długie koszulki z dł. rękawkiem zakończone u dołu luźną gumką lub troczkami do zawiązywania. Szczególnie praktyczne są do spania w lecie, nóżki zakyte (bo taki malec się nie "odkopie")ale równocześnie przewiewne. Koszulki muszą być troche dłuższe od dziecka. - płaskie szwy w bieliźnie!!! (spójrz na bielizne Carter's - moim zdaniem są mistrzami funkcjonalnosci i estetyki) - śpiworki na spacer dla młodszych niemowląt zamiast kombinezonów, z polarka, "misia", koniecznie z możliwoscią zasłonięcia małych łapek - więcej "dorosłych" rzeczy dla maluchów (nawet niemowlaczków), naprawdę dziecko wyglada super w ogrodniczkach i koszulce w kratkę - mniej guzików, wiecej zamków, zatrzasków - wieksze otwory na główkę - dwustronne kurtki (z jednej strony polarek, z drugiej przeciwdeszczowy materiał, b. praktyczne) - niebanalne ozdobniki, wiecej pasków, kratek, sympatyczniejsze postacie na ciuszkach, więcej umiaru w upiększaniu ciuszków (jeśli kotek na "klacie", to po co paski na rękawach?) - ładniejsze kolory, zrezygnujcie z turkusów i innych kolorów, które ja nazywam "syntetycznymi", granat, czerwień, szary, niebieski, pomarańczowy itp. Rzeczy dla dziewczynek to jeszcze mają jako takie kolory, ale dla chłopców to już makabra! - nakrycia głowy, szczególnie dla chłopców są zupełnie bez polotu i zazwyczaj w tzw. kolorach ziemi, a czemu nie w zabawną kratkę? No i niech maja bawełniana "wyściółkę" od wewnatrz - lepsza jakość materiałów, - "prasowanki" na ciuszkach niech się nie topią podczas prasowania - więcej chłopięcych wzorów rajstop To na razie tyle i jak pisały dziewczyny bierzcie przykład z H&M, GAP, Mothercare! Życzę skuteczności w działaniach i mocy twórczej, pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
e.beata Re: jakich ciuszków wam brakuje? 31.07.03, 12:23 Czytam, czytam i czapeczki ze skarpetkami górą!! Prawie w każdym poście. Sprawa kolorów i wzorków i wprasowanek dotyczy gustu. Jak w modzie dorosłej. To projektant ma określony wizerunek a klient ma wybór. Są mamy które uwielbiają żywe kolory i wszelkiej maści naszywki są i mamy preferujące klasykę . Mój gust np. bardzo się zmienił po wizytach na zachodzie . Niektóre ciuszki są wg mnie koszmarne. Ale widzę je na rynku od kilku lat. Czyli jest popyt. a do rzeczy: Dzieci mają 2 rodzaje kształtów głowy. Czapeczki są robione na główki okrągłe. Na na synka czapki nie dostanę. Ratują mnie ciuchbudy. Cieńkie /kora, płótno/ DŁUGIE spodnie na lato. Mają służyć ochronie ale nie przed zimnem . Ogrodniczki w większych rozmiarach. Ale niekoniecznie szerokie wory /szczupłe dzieci też są/. Na zimę ocieplane. Letnie mogą być z czegoś cieńkiego. Mój mały np. nie cierpi czuć czegokolwiek w okolicy pasa. Wszystkie spodenki nosi jak stary piwosz - pod brzuchem i mam problem, bo uwielbiane, wygodne ogrodniczki są robione do 110cm. Ja wiem, że za spodenki z aplikacją więcej się weźmie ale chłopcy też spodni potrzebują . A znaleźć 110-120cm bez kwiatka na dole czy rozszerzanej nogawki to sztuka. Ładne, męskie koszule flanelowe. Co to i pod sweter i w lecie wieczorem narzucić na plecy można. O metkach, rajstopach nie będę powtarzać. p.s. w ciuchach znalazłam rajstopy które w okolicy stopy i kostki miały frotkę od wewnątrz i na spodzie stopery. Idealne na bieganie. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_mart Re: jakich ciuszków wam brakuje? 31.07.03, 15:11 No i przypomniałam sobie coś jeszcze. Przeżyliśmy z Michałem 2 zimy ta będzie trzecia - kombinezony (niestety nie udało mi się kupić śpiworka z dziurą w kroku do samochodu) nie mają żadnego rozpięcia w kroku! Oczywiście nie mam na myśli takiego od góry do dołu tylko takie, które ułatwiałoby włożenie i wyjęcie dziecka. Myślę, że to szczególnie przydatne u niemowląt i noworodków - czasmi trzeba je wyjąć gdy śpią. Dopuszczam zamiast zapięcia w kroku inne rozwiązanie, ale pomysłu brak. Odpowiedz Link Zgłoś
bbujak Re: jakich ciuszków wam brakuje? 31.07.03, 15:59 Violu, gratuluje pracy, moja kolezanka TAM sie nie dostala Moj problem to rozmiary. Kupilam TAM ubranko na 110 cm (moja corka ma 86) i bylo ZA MALE. Niestety, nikt nie chcial ubranka z powrotem. Uwazam, ze BEZWZGLEDNIE nalezy trzymac sie rozmiarow. I pamietac o tym, ze nie wysztkie dzieci sa chudziutkie (patrz - bluzeczki z rozszerzanymi przy dloni rekawkami). Poza tym brak: twarzowych kapelusików (ktore nie przypominaja rozplaszczonego mopa) jeansow bez kwiatkow (co za wysyp!) kamizelek spodni podszytych bawelna (dostalam fantastyczne ze Stanow, z pomyslowymi suwakami - przydatne przy nakladaniu skarpetek i bucikow) Mam corke, ale nie przepadam za wszystkim w kwiatki, lubie "pograc" kolorem i dodatkami, a nie wszystkie kwiatki do siebie pasuja. Odpowiedz Link Zgłoś
aguleek Re: jakich ciuszków wam brakuje? - jaka firma 31.07.03, 16:02 moje uwagi - poza wymienionymi w postach wyżej - spodenki, gdzie z przodu nogawki na kolanku jest więcej materiału (takie zakładki) - dzieku temu nie wypycha się w tym miejscu - pajacyki z krótkim rekawkiem No i mam pytanie zasadnicze - kiedy i gdzie będzie można kupić te ciuszki? Powiadom nas koniecznie. Mam nadzieję, że uda Ci sie zrealizowac chociaż część naszych sugestii Pozdrawiam i powodzenia Aga Odpowiedz Link Zgłoś