pokonewka
02.12.07, 21:34
Witajcie,
jestem mamą 2,5-letniej Agatki, założycielką jednego z forów rówieśniczych, a z wykształcenia - stomatologiem. Jedna z dziewczyn z tego forum poprosiła mnie kiedyś, abym pokazała się tu i napisała co nieco na temat pielęgnacji ząbków u dzieci (często piszę o tym na naszym forum Kwietniówki 2005, które od pewnego czasu jest jednak ukryte). Faktem jest, że lekarze dentyści i pediatrzy często niestety nie mają aktualnej wiedzy na ten temat i można od nich usłyszeć sporo bzdur (np. że zębów mlecznych się nie leczy, u dzieci nie stosuje się past z fluorem, a wady zgryzu leczy się dopiero, kiedy wyrżną się stałe zęby). Jako nauczyciel akademicki, a przede wszystkim jako mama, staram się jak mogę szerzyć to, co wiem na ten temat.
Na początek chciałam podać Wam link do artykułu, który ukazał się wprawdzie w czasopiśmie niefachowym, ale dzięki temu napisany jest przystępnym językiem, a jednocześnie firmowany jest przez godnych zaufania specjalistów.
tiny.pl/j2lw
Jeśli macie jakiekolwiek pytania dotyczące tego artykułu lub innych kwestii dotyczących pielęgnacji zębów dzieci, piszcie śmiało, postaram się na nie odpowiedzieć.