Dodaj do ulubionych

głupie pytania

04.02.08, 19:52
Po pierwsze- ile własciwie powinno być mięsa w diecie 16-stomiesięcznej
dziewczynki (waga 11kg)??
Po drugie- jak zachęcić ją do samodzielnego jedzenia ??, robię juz wszystko,
co tylko mi wpadnie do głowy-ma swoją łyżeczkę i widelec, zachęcam, pozwalam
ubrudzić się po pachy a i tak woli byc karmiona i jak tylko pobrudzi paluszki
to dramat wink Księżniczka.
Po trzecie, najgłupsze ??- jak wychodzimy na spacer to nie ma dnia żeby sobie
nie zrobiła krzywdy- buzia porysowana, rączki odrapane, spodnie w kawałkach-
czy cos mogę zrobić żeby ją uspokoić, czy coś nie tak robię ??smile Biega, śmieje
się, wywraca, brudzi i szaleje, jest szczęśliwa i taka... brudna i poobijana.
Najgorsze, że wychodzimy zawsze z koleżanką i jej córką ubraną w biele i beże,
ona nigdy nawet rękawka nie ma brudnego, chodzi za rączkę i nie ma szalonych
pomysłów wink)
Obserwuj wątek
    • agnieszka_i_dzieci Re: głupie pytania 04.02.08, 19:59
      Odpowiem Ci nie pełnie,bo głównie na ostatnie pytanie: Ciesz się,że
      biega,skacze i szaleje. To zdrowe objawy. Martwiłabym się jakby nie chciała
      biegać i się brudzić... a,że poobijana-to jak najbardziej normalne (jakbyś tak
      biegała też byś pewnie nie raz podrapała sobie ręce;p). Jeśli tylko nie biega
      np.przy ruchliwej ulicy to wszystko w porządku smile
      Co do mięsa-nie znam tabelek zapotrzebowania dziecka,ale wydaje mi się,że co
      drugi 2-3 dzień mięso do obiadu i oprócz tego czasem jakaś wędlina na kanapki
      powinno być dobrze.
    • artjoasia Re: głupie pytania 04.02.08, 19:59
      No wiesz, dzieci mogą być albo brudne, albo szczęśliwe... jedno i drugie równocześnie to chyba niemożliwe...
      A z jedzeniem mam to samo (14 miesięcy). Sama to tylko bawi się łyżeczką albo jeszcze gorzej - jedzeniem - zgniata w palcach, rozmazuje gdzie się da, wyrzuca na podłogę i patrzy, jak fajnie spada.
      Pozdrawiam,
      Joanna
      • manna_poranna Re: głupie pytania 04.02.08, 20:01
        No- dokładnie tak samo smile))) Pozdrawiam- też Joanna smile
      • artjoasia upps, poprawka 04.02.08, 20:10
        za szybko nacisnęłam enter. Oczywiście albo czyste, albo szczęśliwe.
    • mika_p Re: głupie pytania 04.02.08, 20:51
      Ad. 2
      Potrzebny jest wam wspólny stół, 2 obiady, 3 widelce.
      Jeden widelec twój, drugi dziecka, trzeci wasz - tym trzecim możesz karmić
      dziecko. Ewentualnie wspólnie używac drugiego widelca - ty nabijasz, ona podnosi
      do ust. W sam raz dla księzniczki, paluszki się nie ubrudzą smile
    • epreis Re: głupie pytania 05.02.08, 21:59
      połącze z 2 z 3, bo na 1 sama nie znam odpowiedzi - mój (2,5) roku je mało, nawet bardzo mało ale dokładnie sama nie wiem smile

a co do tych pytań - to nie taka znowu księżniczka, mój na nauką samodzielnego jedzenia reaguje tak samo - on "nie ma rady sam jeść bo ubrudzi sobie koszulkę" (to był prawie cytat), nawet czekolady nie zje trzymająć jej w rączce- musi być owinięta papierkiem bo jak ubrudzi paluszka to krzyk i przerażenie...ale on przy twojej to 100% książe, na spacerze - nie wejdzie na trwakę bo tam pieski robią kupy smile, biegać nie biega, bo w mieście mieszkamy a po chodniku trzeba ładnie iść (z tego akurat jestem dumna), a jak latem idziemy do parku i ja jestem nastawiona na to że się ubrudzi, to gdy tylko dotknie piasku to leci do mnie wytrzeć raczki bo nie może mieć brudnych - jak myslicie robią lateksowe rękawiczki wtym rozmiarze? to makabryczne przez godzinę tysiąc razy machac chusteczką- to dopiero książe co?
      na pobieraniu krwi było tak samo - zero strachu, zero łez i lamentu- jedynie awantura że palec od krwi był brudny..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka