aannaa6 Re: co potrafia wasze roczniaki? 05.03.08, 13:42 Pochwalić się?, proszę bardzo: chodzi a właściwie ciągle biega, tańczy (dzidzia z reklamy pampersów wymięka przy nim), bawi się świetnie zabawkami - zaczyna składać klocki, opanował sorter. A kiedy znudzą mu się zabawki dostaje szmatę do reki i wyciera kurze, czasami zasuwa z mopem. A czego nie robi - nocnik jest beee, picie z kubeczka to tez nie to, i z gadaniem tez nie za bardzo. A tak w ogóle to w życiu się nie spodziewałam że dzieci są takie mądralińskie i tyle rozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
aannaa6 Re: co potrafia wasze roczniaki? 05.03.08, 16:57 a zapomniałam dodać że roczek skończy za 7 dni Odpowiedz Link Zgłoś
aloiw1985 Re: co potrafia wasze roczniaki? 05.03.08, 16:47 juz sie chwiale - samodzielnie potrafi zjesc banana jabko gruszke chrupki itp - wypic z kubeczka tez umie - lapie za odkurzac i jak nabalagani to potrafi poodkurzac po sobie - nawet wie jak wlaczyc odkurzac poczynajac od kontaktu przy moim bacznym obserwacjaom - rozumie juz wszystkie proste polecenia - przyniesc podaj zostaw nie wolno daj buzi ukochaj itd - mowi ladnei mama tata baba dada - to do dziadka, mniam, mam- picie lub smoczek - wszystkie smieci wrzuca do kosza - podaje czesc - przybija piatke - dje z bani- to moi bracia go nauczyli - robi hau hau - wlozy prawidlowo za kazdym razem plyte do stacji dyskow - tanczy - w duecie ze zmiotka i szufelka tez mi bardzodobrze idzie - oczywiscie biega wzorowo - pokazuje TYTY jesli cos nabroi - potrafi odmowic kiedy juz czegos nie chce - sluchac wtedy piskliwe NIE - wspina sie coraz lepiej na najprzerozniejsze przedmioty i pewnie wiele wiele jeszcze innych zwyczajnych i bardzo niezwyczajnych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
aloiw1985 Re: co potrafia wasze roczniaki? 05.03.08, 16:49 ah zapomnialam dodac ze ze szczoteczka do zebow to juz prawie nasladuje nas doskonale - swietnie wychodzi mu mycie rak i buzi Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda-naj Re: co potrafia wasze roczniaki? 05.03.08, 17:42 No tak myślałam,ze zaraz mnie zasypiecie opowieściami co wasze skarby potrafią,a mój połowy tych rzeczy nie robi(((.Staje przy kanapie,idzie trzymając się mebli,ale sam jeszcze nie chodzi.Jak mówię mu nie wolno to sie śmieje,a jak powiem dobitniej to płacze,a za chwilę robi to samo.Nie robi papa,gada sobie po swojemu,uwielbia samochody,nie chce pic z kupka niekapka,woli z butelki,albo ze szklanki/z moja pomocą/.Wydaje mi się ,że jak na roczne dziecko to trochę mało potrafi((( Odpowiedz Link Zgłoś
aannaa6 Re: co potrafia wasze roczniaki? 05.03.08, 21:16 Mało potrafi?, no coś ty. A takie trenowanie mamy, jak nie da się na śmiech to trzeba brać na płacz, to mało? Chodzenie przy meblach to też nie lada wysiłek. A na robienie papa może po prostu nie ma ochoty? W końcu dziecko też człowiek i sam lepiej wie co ma robić. W ogóle to niesamowite ile dziecko przez ten pierwszy rok się uczy. Twojemu maluchowi należą się wielkie brawa, Tobie zresztą także. I błagam nie porównuj dzieci. Ja też tak czasami mam kiedy inne dziewczyny chwalą się jak to pięknie ich maluchy śpią. Wyć mi się chce bo od roku chodzę niewyspana. Ale cóż - moje dziecko nie ma czasu na sen. A samochody rzeczywiście są warte uwielbienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aloiw1985 Re: co potrafia wasze roczniaki? 05.03.08, 22:07 dolkadnie zgadzam sie z kolezanka- samochody to cos nieziemskiego ciagle to brum brum. Sluchaj mam i nie porownuj - wszystko z czasem sie wyrowna i zdarzy sie pewnie tak ze niejednego geniusza w wieki roczku za pare miesiecy przegoni- kazde dziecko jest cudownie utalentowane i kazde pod innym wzgledem Odpowiedz Link Zgłoś
zebra211 Re: co potrafia wasze roczniaki? 05.03.08, 22:32 Moja 13-miesięczna Marysia potrafi tyle co Twój synek, plus jeszcze robi papa pokazuje jakie ma kłopoty (łapie się za głowę). Też czasem wpadam w panikę, gdy spotykam równolatki, które umieją więcej, ale generalnie to, co umie Twój synek i moja córeczka nadal mieści się w granicach normy. Czasem jak złapię jakiś test czy skalę - ostatnio dorwałam w pracy skalę Denver, to się trochę denerwuję, ale córka jeszcze łapie się w większości umiejętności przynajmniej na granicy normy. Nie oszalałam jeszcze z nerwów, bo mój mąż rozwijał się podobnie - chodził po ukończeniu 14 m-cy, mówił po ukończeniu 2 lat i nie przeszkodziło mu to w skończeniu medycyny, zatem popytaj rodziców i teściów jak to było u Was? A nawet jeśli rozwijaliście się szybciej, to pamiętaj, że umiejętności Twojego synka są nadal w obrębie normy wiekowej. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry77 Re: co potrafia wasze roczniaki? 06.03.08, 11:53 Mój tak samo, z tą tylko różnicą, że pije z niekapka. Auta też uwielbia, naśladuje odgłosy buuu (suszarka, krajalnica, odkurzacz), brrrr (auto), a jak widzi kotka to mówi jakby szeptem prrr prrr (??? może mruczenie mu wpadło w ucho). Pa pa czasem zrobi, ale na ogół nie . Za to klaszcze, pokazuje gdzie sroczka kaszkę ważyła (ciągnie się za paluszek ) i jaki jest duży. Tańczy na siedząco (podskakuje) albo na czworakach. Raczkuje z prędkością błyskawicy. Jeździ autkiem po podłodze - raczkuje jedną rączką trzymając autko )) Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry77 Acha! 06.03.08, 11:55 Zapomniałam napisać, że robi kupkę do nocnika! I że w przyszłym tygodniu skończy roczek Odpowiedz Link Zgłoś
ewas7610 Re: co potrafia wasze roczniaki? 06.03.08, 08:20 To ja też się pochwalę. Marysia samodzielnie chodzi, mówi mama, tata, bacia(babcia), jabło, bana, taputa (gdyby ktoś się nie domyślił jabłko, banan, kapusta), daj, nie , tam ,pam (uniwersalne i pan i pani), pa pa, pupa, palce. Nie chce pić z niekapka, próbuje samodzielnie jeść, śpiewa i tańczy tak,że "Mazowsze" się chowa, przybija piątkę, robi kosi kosi i sroczka kaszkę warzyła. Niestety potrafi też nie spać cały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: co potrafia wasze roczniaki? 06.03.08, 10:31 Mój roczny synek: - chodzi i tańczy, uczy się biegać - mówi mamamamama i tatatatatata, czasami da (=daj) i ne (=nie), ale nie do końca jestem przekonana, czy wie, co mówi - kręci głową, gdy mówię, że czegoś nie wolno - je sam parówki, chrupki i miśkopty, podgryza od nas kanapki, jogurty i serek wiejski - gdy bardzo chce mu się pić - to okazuje się, że jednak potrafi pić z niekapka i trzymać sam butelkę - wkłada klocki do sortera (niestety wszystkie do jednej dziury, bo wszystkie da się włożyć w kwadratowy otwór ) - celnie i z ogromną siłą potrafi rzucać różnymi przedmiotami - doskonale zdejmuje sobie czapkę - zasypia tylko wtedy, gdy ktoś jest przy nim - nie usidzi ani chwili na nocniku, więc nawet go nie zmuszamy - robi papa (ale tylko wtedy, gdy ma na to ochotę) - kiedyś dawał buzi, gdy się go poprosiło, ale ostatnio mu się nie chce - przynosi rzeczy, gdy się go o to poprosi - wie, że telefon nalezy trzymać przy uchu Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: co potrafia wasze roczniaki? 07.03.08, 09:18 I jeszcze: - pokazuje rączkami "nie ma" - potrafi klaskać "brawo" - wykonuje proste polecenia "gdzie jest żółwik/dziewczynka? przynieś żółwika", "wyjmij smoka", "daj to mamie/tacie/cioci" - wchodzi sam na łóżko/fotel i sam stamtąd złazi (tyłem) - wystarczy ze trzy razy mu powiedzieć, że nie wolno ruszać sedesu/kwiatków/kosza na śmieci, a będzie te przedmioty po prostu ignorować Odpowiedz Link Zgłoś
monika.k81 Re: co potrafia wasze roczniaki? 06.03.08, 13:19 Synek skonczy rok za 11 dni, ale opanowal nastepujace umiejetnosci: - chodzi, a raczej biega - gdy usłyszy muzekę kiwa się na nózkach - mówi mama, tata, dada, baba, ada(aga) - wie gdzie oko, ucho, nos, wlosy, zeby - wie jaki duzy urosnie - podnosi reke do gory - gdzie sroczka kaszke wazyla i gdzie poleciala - robi papa - ile ma klopotow - lapie sie za glowe - gdzie jest bozia i od razu robi amen skladajac raczki - daje buziaka - kupka tylko do nocnika z tego jestem bardzo dumna - sam je chrupki i inne stale pokarmy. Trzyma butelke, ale tylko z piciem (bo lzejsza). Nie umie pic z niekapka Kazde dziecka ma swoj indywidualny tryb rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
skarbelka Re: co potrafia wasze roczniaki? 06.03.08, 23:30 A moja córcia kończy roczek za tydzień i tyle potrafi: -chodzi najchetniej jeszcze za rączkę, ale sie puszcza co raz częściej -tańczy całym ciałem (dosłownie -pokazuje ile ma kłopotów -pokazuje nos, oko, ucho i zęby, no i pieknie na pyt. "Gdzie jest Ania?" -mówi mama, tata, baba, dada, lala, jajo (cos w rodzju łało), buuu (na odkurzacz, samochód i farelkę), ne ma (nie ma) -pokazuje ne ne ne paluszkime, jak cos nabroi -sama schodzi tyłem z wersalki -często siusia do nocnika -ostatnio zaczyna spiewać, np. taaaaaaaaaaaaaataaaa -robi papa i posyła buziaka (chybaze jej sie zapomni, jak to było -pokazuje "amen" na Bozię.... -przyniesie coś, jak się poprosi (jesli chce oczywiscie -czesze lale i samruje (siebie) kremikiem i juz nie wiem, co jeszcze... Ale ja tez jestem mile zaskoczona ile takie dziecko juz umie i rozumie!pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mirkad Re: co potrafia wasze roczniaki? 07.03.08, 00:00 moja Milenka roczek korygowany skończy w sobotę (urodzeniowo będzie miała 14,5 miesiąca): - od 2 tygodni chodzi, zaczyna już biegać - już dawno mówi: tata, baba, gie (=pies), ne, daj, dziedzi (=dziękuję), brr (=samochód) - umie robić papa, przybija piątkę, pokazuje gdzie jest Milenka, gdzie ma brzuszek - wspina się na kanapę a z niej na parapet - uwielbia obserwować ptaszki; oczywiście schodzi też sama - po ubraniu się rano idzie do lustra zobaczyć jaka jest "a a" - ładnie bawi się lalką - umie rzucać piłkę i kopać; klocki ją nie interesują na razie - lubi "czytać" książeczki - "ćwiczy" i tańczy razem z dziećmi na bbc biebbes - pokazuje : nie ma, ty ty - rozumie dużo z tego co do niej mówimy i wykonuje proste polecenia: daj mamusi...., gzdie jest......, daj buzi, przynieś piłeczkę itp. - nie umie: pić sama nawet z butli (ale to raczej kwestia lenistwa), na nocniczku tylko siedzi, sama je tylko chrupki, wafelki - resztę już dawno łyżeczką lub widelcem podajemy królewience, choć zdarza jej się coraz częściej wziąć kawałek np. parówki z talerza i zjeść Pocieszyłyście mnie że na tle dzieci urodzonych w terminie nie odstaje tak bardzo - widzę że najbardziej w sprawnościach manualnych. Odpowiedz Link Zgłoś
magaretka Re: co potrafia wasze roczniaki? 07.03.08, 05:13 moj niespelna roczniak wlasnie rozsypal kredki z takiego pudeleczka otwieranego od gory(waska szczelinka) i o moje dziwo zaczal je tam spowrotem wkladac....kretki dlugie nie tak latwo,ale prawie wszystkie powkladal-kocham cie syneczku,bardzo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mks2606 Re: co potrafia wasze roczniaki? 07.03.08, 11:14 Moja Julka skończyła właśnie rok. - mówi mama, tata, baba, dada, lala, tiocia (ciocia), wuu (wujek), nie ma, ama (sama), ada (aga), papa, buu (samochód), mniam mniam, da (daj), tak, nie i kilka innych niezrozumiałych wyrazów - śpiewa, tańczy (sama lub z lalkami) - pokazuje jaka jest duża, ile ma kłopotów, składa rączki do bozi - pokazuje jak sroczka kaszkę ważyła, robi papa, przesyła buziaki - otwiera szeroko buźkę i daje buziaka - pokazuje gdzie była u mamy w brzuszku, gdzie ma oczko, ucho, nos, pępek, sadełko (łapie się za uda) itp. - załatwia się do nocnika od 8 m-ca (daje znać jak chce kupkę) – to mój wielki sukces - jak chce pić pokazuje butelkę i mówi da - sama pije z butelki (z niekapka nie chce) - sama je chrupki, ciasteczka, banany, kanapki - karmi lale butelką z mlekiem - wchodzi na kanapę i z niej schodzi - wchodzi i schodzi sama po schodach - myje rączki i buzię - uwielbia oglądać „jaka to melodia” i pogodę - włącza telewizor i sama zmienia kanały - czyta książeczki, gazety - robi paluszkiem „nono” jak jej się czegoś nie pozwoli - wydaje mi się że rozumie wszystko co do niej mówimy (oprócz nie wolno - niestety sama jeszcze nie chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
aannaa6 Re: co potrafia wasze roczniaki? 07.03.08, 12:02 w jaki sposób Julka wchodzi i schodzi po schodach skoro nie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
mks2606 Re: co potrafia wasze roczniaki? 07.03.08, 12:20 Chodzi na czworaka - to potrafi doskonale Odpowiedz Link Zgłoś
aannaa6 Re: co potrafia wasze roczniaki? 07.03.08, 13:08 Zejść na czworaka ze schodów to niezły wyczyn! Mój tez ma parcie na schody ale że nie chce już na czworaka tylko zadziera nogi i jakoś wchodzi podtrzymując się barierki. Ale zejść ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
marysiamloda Re: co potrafia wasze roczniaki? 07.03.08, 12:16 mój potrafi słodko się uśmiechać - dla mnie to najważniejsze i najpiękniejsze co może być. To uczucie kiedy mały patrzy tymi słodkimi oczkami z pełną ufnością. Odpowiedz Link Zgłoś