Dodaj do ulubionych

ciemieniucha-co dalej

08.09.03, 13:25
Drogie Mamy!
czy ciemieniucha jest zwiazana z dieta? czy moze sie przenosic na cala glowe
i skore?

pozdrawiamy-gretka i kamilka na reku i dlatego pisze bez polskich znakow bo
jedna rekasmile
Obserwuj wątek
    • karina17 Re: ciemieniucha-co dalej 08.09.03, 13:34
      Szczerze mówiąc nie wiem choć nasza Paula miała potworną !!!!
      A co u Was jest ciemieniucha??
      Karina mama Pauli
    • addria Re: ciemieniucha-co dalej 08.09.03, 14:08
      gretka1 napisała:

> Drogie Mamy!
      > czy ciemieniucha jest zwiazana z dieta?

Tak. Jeśli dziecko jest uczulone na jakiś pokarm.

czy moze sie przenosic na cala glowe
      > i skore?

Tak, może. Zwłaszcza jeśli j.w. Kiedy tradycyjne sposoby walki z ciemieniuchą
      (np. oliwka lub różne środki dostępne w aptece bez recepty) nie skutkują musisz
      zacząć obserwować dziecko, czy nie ma innych objawów alergii np. pokarmowej
      (bóle brzuszka, szorstkie, zaczerwienione policzki, wysypki lub biegunki).
      Być może przydała by się również konsultacja lekarska.
      Pozdrawiam,
    • edytkus Re: ciemieniucha-co dalej 08.09.03, 19:34
      Nie, ciemieniucha nie ma nic wspolnego z dieta. Dotyka ok. 40% dzieci ok. 3 m-
      ca. W wiekszosci przypadkow zanika przed 8-12 m-cem (u nas trwala tylko dwa
      miesiace). Na 10% przypadkow przerzuca sie na twarz, za uszy, szyje, pupe i pod
      pachy. Wtedy za rada lekarza przez kilka dni mozna uzywac lek z kortyzonem.
      Jesli jednak zadne sposoby walki nie pomagaja, a skora wyglada coraz gorzej
      wtedy dziecko moze miec powazna infekcje i nalezy udac sie do lekarza. Domowy
      sposob, ktory u nas sie sprawdzil to: podgrzej (nie w mikrofalowce!) w cieplej
      wodzie oliwke (zwykla, zolta, Johnson's okazala sie najlepsza) i na ok. 15 min.
      przed kapiela posmaruj nia zainfekowane okolice, nastepnie naloz szampon
      (najlepiej delikatny przeciwlupiezowy) i zeskrob miekka szczotka dla niemowlat
      lub szczoteczka do zebow. Ja po kapieli jeszcze raz smarowalam skore oliwka.
      • addria Re: ciemieniucha-co dalej 08.09.03, 22:40
        edytkus,
        ma dużo wspólnego jeśli dziecko jest alergikiem. Poza tym u dzieci
        alergicznych ciemieniucha utrzymuje się dłużej i trudniej jej się pozbyć.
        • edytkus Re: ciemieniucha-co dalej 09.09.03, 03:19
          addria napisała:

> edytkus,
          > ma dużo wspólnego jeśli dziecko jest alergikiem. Poza tym u dzieci
          > alergicznych ciemieniucha utrzymuje się dłużej i trudniej jej się pozbyć.

Addria, gdy moja mala miala ciemieniuche przeczytalam na ten temat naaaprawde
          duzo i nigdy nie natknelam sie na informacje o zaleznosci ciemieniuchy od
          diety. Nawet teraz mam przed soba "swiezy" artykul na temat problemow skornych
          niemowlat i nie ma ani slowa o alergii (chociaz przy niektorych innych
          problemach jest uwzgledniona zmiana diety). Szczerze mowiac Ty jestes pierwsza
          osoba od ktorej dowiaduje sie ze ciemieniucha moze miec podloze alergiczne (w
          ksiazce o pierwsyzm roku tez nic na ten temat nie ma).
          Addria bynajmniej nie twierdze ze nie masz racji, ja po prostu w fachowych
          zrodlach nigdy nie spotkalam opnii podobnej do Twojej.
          A swoja droga to ciekawe ile przypadlosci w Polsce objawia sie chorobami skory?!
          • addria Re: ciemieniucha-co dalej 09.09.03, 08:11
            Edytkus,
            jak mój synek miał problemy z alergią pokarmową (którą nadal niestety ma, choć
            na szczęście już wszystko się zaczyna normować) oraz kontaktową i jak wówczas
            chodziliśmy po lekarzach i czytaliśmy z mężem tony poradników, to właśnie wtedy
            się tego dowiedziałam. Owszem, zgadzam się, że bardzo rzadko w typowych
            ksiązkach o pielęgnacji dziecka spotkać można coś o powiązaniu ciemieniuchy z
            alergią. Jednak zaręczam, że nie zmyśliłam sobie tego dla potrzeb konwersacji ;-
            ) Nie zarzekam się również, że jest to jedynie słuszna teoria, bo teorii jest
            tyle co lekarzy i osób, które piszą różne poradniki.
            Mogę jedynie dodać, że u mojego synka rzeczywiście w okresach nasilenia reakcji
            alergicznych ciemieniucha się powiększała i starsznie trudno ją było usunąć.
            Tak więc w naszym przypadku to się potwierdziło.
            Pozdrawiam,
            • agar1974 Re: ciemieniucha-co dalej 10.09.03, 11:42
              Dziewczyny, u mojego synka, jak zje coś co go uczula to natychmiast pojawia
              się zaczerwienienie i strupki za uszami i odnawia się ciemieniucha na główce,
              napradę. Nasza pediatra powiedziała, że ma to związek z alergią. Oczywiście
              nie jest nasilona tak jak na samym początku u noworodka, bo natychmiast
              przestaję dawać składnik który go uczula. A drapie się wtedy potwornie po
              główce i dosłownie "rwie" uszy.

pozdrowienia
              Aga
              • gretka1 Re: ciemieniucha-co dalej 10.09.03, 12:59
                Dzieki za odpowiedzi. Zapytlam o zwiazek ciemieniuchy z pokarmem, poniewaz to
                wlasnie zasugerowala mi pani doktor, tyle ze przez telefon nie widzac dziecka.
                pozdrawiamy
          • donatta Re: ciemieniucha-co dalej 11.09.03, 09:28
            Addria ma rację. Ciemieniucha może być efektem alergii. Pierwsze pytanie
            specjalisty, do którego poszłam z moją córką z podejrzeniem alergii brzmiało:
            czy dziecko miało ciemieniuchy?
            Zresztą ja też widzę zależność. Najstarsza córka (o której mowa wyżej) miewała
            ciemieniuchy dość często i okazała się mieć alergię na wiele produktów. Mój
            synek nie miał ciemieniuchy chyba nigdy, o ile pamięć mnie nie myli, ale i też
            u niego alergia - choć obecna - okazała się naprawdę umiarkowana. Moja
            najmłodsza - siedmiotygodniowa pociecha - ma już drugą ciemieniuchę w swoim
            krótkim życiu, przy czym pierwsza umiejscowiła się jej na brwiach i ich
            okolicy. Regularnie wychodzi jej też wysypka, i jestem już pewna, że niestety
            w jej przypadku alergia sprawi nam najwięcej problemów. A taką miałam
            nadzieję, że chociaż jedno moje dziecko będzie mogło jeść wszystko...
            Pozdrawiam
            Donata
    • minolt Re: ciemieniucha-co dalej 10.09.03, 21:13
      U mojego syna z kolei ciemieniucha nie miała nic wspólngo z alergią, a
      utrzymywała się bardzo długo. Nacieranie oliwką nic nie pomagało, za to bardzo
      skutecznym sposobem okazała sie wazelina. Wystarczyło natrzeć główkę dziecka 2
      razy i po kłopocie. Spróbuj, może sie uda. Powodzenia!
    • edytkus Re: ciemieniucha-co dalej 10.09.03, 22:47
      A moze ciemieniucha ktora powstaje od alergii nie jest ciemieniucha a czyms
      innym, np. jakas forma egzemy?
      • agar1974 Re: ciemieniucha-co dalej 11.09.03, 00:12
        Edytkus, kurcze o tym nie pomyślałam, ale być może tak jest, tylko czy egzema
        znika po odstawieniu alergenu?

Pozdr. Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka