Dodaj do ulubionych

złość u 5latka

24.07.08, 17:51
Czy Wasze dzieci tez się tak złoszczą przy ubieraniu, albo w zabawie jak coś się nie udaje tak jakby chcialy. Mój dostaje "wścieklizny" jak np nie potrafi sam zapiąć guzika, albo nie umie sie rozebrać( a o pomoc nie poprosi)Czasem sie zdarza, że ubierze z roztargnienia dwie pary majtek, albo tylko spodnie o majtkach zapominając. Do zajęć które go interesują ma cierpliwość ( długie układanie klocków lego, oglądanie ulubionych książek), a codzienne czynnosci go nudzą i złoszczą. Jakie macie sposoby na opanowanie złośników?
Obserwuj wątek
    • pryszczella_warchlinska Re: złość u 5latka 24.07.08, 18:19
      hmmm. ja mam trójkę 9, 8 i 3 lata... i każde chyba przechodziło taki etap - to jest normalne, dziecko bardzo chce coś zrobić a mu się nie udaje to się złosci, a pomocy nie chce bo uważa, że już jest duże i sobie poradzi..sposoby na opanowanie... no cóż, ja spokojnie czekam z boku i przy kolejnym wybuchu wścieklizny pytam cichutko czy może jednak mogę pomóc... przy okazji nadmieniam, że taki guzik czy tam cos innego to wcale nie taka prosta sprawa i i tak świetnie sobie poradzili, a nastepnym razem napewno bedzie lepiej i się uda.. z reguły skutkuje i konczy się cała złość...poza tym to wcale nie takie dziwne, że dziecko się złości gdy coś nie wychodzi - przecież my dorośli też reagujemy irytacją na niepowodzenia, może tylko zakres tych "trudnych spraw" jest nieco inny...
    • sabina871 Re: złość u 5latka 06.05.14, 15:24
      Polecam szkolenie

julamedia.pl/produkt/wybuchy-dziecka-system-kar-i-nagrodszkolenie-praktyczne/
      • rulsanka Re: złość u 5latka 06.05.14, 16:12
        Systemem nagród i kar to można sobie pieska tresować, trollu. Zgłosiłam do skasowania.
        • monika6576 Re: złość u 5latka 07.05.14, 09:59
          Szanowna Pani nie ocenia się książki po okładce ale jak się jest niedojrzałym to się o tym nie wie. Powodzenia.
        • ameliafr Re: złość u 5latka 07.05.14, 10:08
          Jak ty jeszcze mało wiesz o życiu. Weź proszę pierwszą lepszą książkę do wiedzy o społeczeństwie, socjologii czy psychologii i przeczytam zaraz na początku, że proces wychowania człowieka, a potem życie w społeczeństwie opiera się na karach i nagrodach. Zrobisz dobrze zostaniesz nagrodzona, źle - spotka cię kara. Przykro mi, że cię rozczarowuje, ale tak to wygląda w praktyce.
          • rulsanka Re: złość u 5latka 08.05.14, 07:31
            3 klony tej samej osoby, co wciskarka reklamy uncertain Nie spamuj.

Jeśli chcesz podyskutować o sensowności systemu nagród i kar to załóż nowy wątek a nie obrażaj innych, że są niedojrzali. Bo ja ci też powiem, że jesteś niedojrzała. Super ciekawa i rozwijająca rozmowa.
    • camel_3d Re: złość u 5latka 06.05.14, 16:37
      tak...
      • bbuziaczekk Re: złość u 5latka 07.05.14, 10:59
        Tak.
        Ale to chyba normalne suspicious
        Mój 5 latek najbardziej się wścieka jak mu cos nie wychodzi albo nie udaje mu się postawić na swoim
    • minerwamcg Re: złość u 5latka 07.05.14, 22:49
      U nas młoda złości się raczej jak jej nie wolno zrobić czegoś, na co ma ochotę. A to też nie zawsze, czasem się awanturuje, czasem przyjmuje spokojnie. Jak każdy.
      Natomiast frustracja... muszę przyznać, że nie wiem. Chyba doświadcza jej dość rzadko. Wypróbowanym sposobem jest "mama, chodź mi pomóż!" smile
    • rulsanka Odpowiadacie na wątek sprzed 6 lat! 08.05.14, 07:28
      Wyciągnięty przez trolla w celu wciśnięcia durnej reklamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka