ania_nahorna Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 06:18 W przedszkolnej grupie mojej córki: Mejsi, Matas oraz Dejzi. W połączeniu z polskimi nazwskami oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 08:57 Na studiach miałam świetną koleżankę - MAURĘ. Nie wiem jak się zdrabnia. Spotkałam (przyszłego księdza) GRACJANA - do niego pasowało . Chciałam nazwać córkę JANA (syn Jaś), ale wybito mi to z głowy . Mnie bawią te wszystkie Sandry Kowalskie... Kolega nazwał synka NIKODEM (podoba mi się zdrobnienie). Mam ciocię WENANCJĘ - zdrobnienie WENIA. Moja siostra ma dosyć oryginalne imię (przynajmniej na ten czas kiedy było nadawane) i zawsze była z tego dumna, lubi być odróżniana, lubi zdrobnienia i dowcipy - MILENA (w latach 80 nie było zbyt popularne). Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 09:24 kowalikm napisała: > Na studiach miałam świetną koleżankę - MAURĘ. Piękne imię! > Kolega nazwał synka NIKODEM (podoba mi się zdrobnienie). Teraz to imię robi się coraz popularniejsze - w Warszawie nadano je w tym roku 11 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia19-84 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 09:27 Mnie też podoba się imię Nikodem. W ogóle bardzo lubię imiona biblijne Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 10:01 Mnie się Nikuś kojarzy tylko z Romanem Wilhelmim Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 22.09.08, 12:57 He he Mojemu mężowi też tak się kojarzył( NIkodem). A że jest fanem RW to uparł się na to imię dla naszego syna. Na Romana stanowczo się nie zgodziłam. Teraz nikogo już nie dziwi choć ostatnio ksiądz po kolędzie się zachwycał że taki święty był. Syn ma 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 22.09.08, 13:01 Aha, ponieważ urodził się mały i trochę za wcześnie mówiliśmy na niego Nikodemcio, on sam mówił na siebie nini. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 09:39 Rościsław, Wawrzyniec (tatuś wołał na niego Wawrzek) Odpowiedz Link Zgłoś
tika.1980 Roch ( zwany przez niektórych Rożkiem) 09.09.08, 10:04 Dziecko w rodzinie w męża ma tak na imię. Jego babcia do dziś nie może się z tym pogodzić i woła na tego dwulatka - Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Roch ( zwany przez niektórych Rożkiem) 11.09.08, 11:30 Ten "Rożek" to może ma być "Roszek"...? Dla takich niecodziennych imion nie pokusiłabym się o zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Ksawery 09.09.08, 12:42 agnieszka369 napisała: > kurcze jak zdrobnić takie imię? Jak to jak? Normalnie. Jest masa możliwości: Ksawerek, Ksawuś, Ksawcio, Ksawek, Ksawi, Ksawer, Ksawulek, Werek ... Odpowiedz Link Zgłoś
mloda_kobitka2 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 10:37 Teodozja... Todzia, Tosia oraz Majkel Kowalski Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 11:39 Ze mną do szkoły chodziła Bogna. Mój jakże ulubiony teść ma na drugie Barnaba i sie nim nazachwycac nie może. Słyszałam o jednym Dioklecjanie. Z tym, ze dwaq pierwsze imiona są chyba takie wiecej staropolckie, a Dioklecjan nie wiem, czy nie rzymskie albo greckie dawne. Miriam, Szaweł - biblijne. Uważam, ze głupotą jest dawać dziwne imiona przy "pospolitych" nazwiskach, bo wychodzą cudeńka typu "Celestyna Rura", "Maja Bąk" czy inny "Ksenofont Ogórek". Tak jak i imiona obcojęzyczne z polskim nazwiskiem [chyba, ze jedno z rodziców jest innej narodowości]. Chodził też ze mną do liceum Omar Mohammed [chyba tak sie go pisało] i nie budził zdumienia, jako ciemnoskóry. Dziwniej by było, gdyby sie nazywał Kazio Kowalski I bardzo mnie ciekawi, jak sie czują teraz te wszystkie biedne Isaury sprzed iluś lat... Jako szczęśliwa posiadaczka stosunkowo rzadkiego imienia raczej zwracam uwagę na całość konstrukcji niz samo tylko imię, choćby nietypowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 11:46 Kuzynka mi opowiadała, że jej znajomi mają małego Wergiliusza (w Warszawie). Kuzynka zapytała malca: jak rodzice na Ciebie wołają?, i usłyszała... A może ktoś się pokusi o zgadnięcie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 11:55 mama-ola napisała: > Kuzynka mi opowiadała, że jej znajomi mają małego Wergiliusza (w > Warszawie). Kuzynka zapytała malca: jak rodzice na Ciebie wołają?, > i usłyszała... > A może ktoś się pokusi o zgadnięcie? Werek? Gilek/Giluś? Uszek? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 12:06 Nic z tych rzeczy Misiu! Wołają na niego Misiu Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 11:52 Tran - mala Chinka Baran - Turek Odpowiedz Link Zgłoś
mala242 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 12:31 Klaudyna,Dżamila,Sylwana Odpowiedz Link Zgłoś
syla_77 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 12:57 Telesfor (mój wujek), Dobrosława, Dżaneta Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 16:47 Mały Turek to miniaturek)) Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 14:45 Venezia (Wenecja) Odpowiedz Link Zgłoś
amo2amo2 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 09.09.08, 21:46 Moje dziecko ma nadane imię Adamina, tato Ady to Tomisław, przyjaciel Taty - Kryspin, a jedo synowie to Jonatan i Kajetan. Odpowiedz Link Zgłoś
paniwaz Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 10.09.08, 00:08 Wenacjusz czyli Wenuś spodobało mi się niezmiernie a synkowi dalismy na imię Benuś (Benedykt). Pani Wąż Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 10.09.08, 09:32 Mój M. ma swira na punkcie imion biblijnych i tak mamy: Judytę i Sarę, syn się nie załapał, bo urodził się przedwczesnie i szybko chrzczony dostał ode mnie Miłosz. Ale M. ma już w planach Rachelę i Arona. Jakoś mi ten Aron nie podchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
otrzewna Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 13.09.08, 10:55 moze Arona zamien na Adama - no juz bardziej Biblijnego nie znajdziesz mam sasiadke Rachele - jest otyla i doczepia sobie wlosy wiec mam uraz, proponuje Rebekę Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 13.09.08, 12:45 E, no Adam to się raczej w tym sensie biblijnie nie kojarzy, to jednak inny styl. A może Abram? I Ruta? Odpowiedz Link Zgłoś
otrzewna Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 13.09.08, 12:52 no to skoro na stylowo to: Noe i Noemi Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 13.09.08, 17:28 Uwielbiam Noemi! Odpowiedz Link Zgłoś
one.way.ticket Ha ha 15.09.08, 21:47 Czekałam właśnie kiedy ktoś wymieni Noemi. I szczerze mówiąc myślałam że będzie jedną z pierwszych...a tu proszę W każdym razie mija córcia ma tak na imię, pasuje do niej idealnie, i teraz nikt nie wyobraża sobie że mogłaby mieć inaczej na imię Jednych to imię dziwi, innym się bardzo podoba, jeszcze innym wcale. Tylko jak się ktoś z imieniem osłucha to staje się ono najzwyklejsze na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mismon Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 17.09.08, 14:05 Orest Cedryk Natanael Gwidon Beatrycze Odpowiedz Link Zgłoś
spartanka4 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 18.09.08, 10:50 Milan - ojciec fan piłki nożnej Odpowiedz Link Zgłoś
spartanka4 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 18.09.08, 10:52 zapomniałam jeszcze dopisać, znajomego o imieniu Gniewko, a ostatnio na imprezie moja szwagierka poznała Gorana (jak dla mnie imię cudne a nie dziwne) ale piszę bo mało spotykane Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 10.09.08, 14:48 Wenancjusz, Kamilja, Menka Odpowiedz Link Zgłoś
anikos81 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 14.09.08, 00:02 egidio brat elpidio. Odpowiedz Link Zgłoś
a-bara Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 10.09.08, 21:20 Rodzenstwo: Taisa i Amesjasz Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 10.09.08, 21:37 Winicjusz, Lubomir, Jeremi Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 11.09.08, 08:58 Jeremi teraz modne,w ty roku w Warszawie nadano to imię już 50 razy ( w całym zeszłym: 13 razy) Odpowiedz Link Zgłoś
akado Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 11.09.08, 00:22 Tyberiusz - wołali na niego Tybuś... Kasandra - wołali na nią Kasssi... Odpowiedz Link Zgłoś
akado Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 11.09.08, 00:25 A - i jeszcze na egzaminach na studia zdarzył się Orestes - wszyscy się gapili na niego jak go wywołali po imieniu i nazwisku, a przystojny był oj przystojny ... Odpowiedz Link Zgłoś
ambient30 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 12.09.08, 22:03 Karwena, Jaromir, Argymir, Aurelia, Liwia, Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 11.09.08, 11:27 Rodzeństwo: Radomir, Dagomir, Ines Odpowiedz Link Zgłoś
mala242 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 11.09.08, 19:00 przypomniała mi się jeszcze Aksana,a na studiach była Elektra, a mój pacjent (90wiosen) ma na imię Symforian Odpowiedz Link Zgłoś
anikos81 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 14.09.08, 00:03 Anno bo miala byc Anna ale urodzil sie chlopiec. Odpowiedz Link Zgłoś
gikss Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 11.09.08, 18:19 Jak wybierałam imię dla mojej córki bardzo mnie śmieszyły takie imiona rodem za czasów Mieszka I np. Mścisława, Zytomir, pełno jest takich a tak z życia codziennego to w telewizji raz słyszałam o jakiejś pani nazywanej Dolores Miednica haha Odpowiedz Link Zgłoś
j.k.k Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 12.09.08, 08:56 Ewerencjoniusz- dziadkowie nie umieli wymowic wiec mowili Eferalgan Odpowiedz Link Zgłoś
laeticia Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 12.09.08, 14:46 Śmieżka. I to nie jest zdrobnienie, tylko całe imię. Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 12.09.08, 16:01 Natan Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Natan 13.09.08, 10:37 Jak inne imiona biblijne, Natan (oraz podobne Nataniel i Jonatan) są coraz popularniejsze, modne szczególnie w pewnych środowiskach. W bieżącym roku w Warszawie urodziło się już 13 Natanów, 15 Natanielów i 8 Jonatanów. (Dla porównania w całym 2006 Natanów - 5, 5 Natanielów - 5 i Jonatanów - 2.) (U mnie w Warszawie na placu zabaw jest jeden Natan) Odpowiedz Link Zgłoś
mozambia80 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 12.09.08, 22:06 Żyraf dla chłopczyka, oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
zulcia79 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 19.09.08, 21:59 Protazy-miałam kolegę w podstawówce,mówiliśmy na niego Protek Odpowiedz Link Zgłoś
otrzewna Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 13.09.08, 11:01 znam dziewczynke o imieniu Mela ... slyszalam gdzies Teodorę - podoba mi sie gdzies tez przewinal sie Albinek i Arielek hihi slyszalam o Zefirynie i Dolores ale i tak najlepszy jest Wilson - Łilson, jest mulatem co ratuje nie co sytuacje Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 24.09.08, 12:00 Mela to od Melanii. Może mało popularne, ale jak najbardziej polskie Odpowiedz Link Zgłoś
otrzewna Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 24.09.08, 19:28 mozliwe, choc wydaje mi sie ze to skrot od Ameli tak czy siak brzmi fatalnie, bracia Meli: Smark i Gil ZARTOWALAM! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak123 Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 13.09.08, 16:52 Może nie jest dziwne ale spotkałam sie tylko raz no i na pewno wzraca uwagę. Chłopczyk nazywał się Mojżesz Kowalski Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Linus,Elvis :) 13.09.08, 22:21 dzieci sa polskich rodziców. Elvis i Nicola to rodzeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
naja79 Re: Linus,Elvis :) 14.09.08, 11:45 Teofila - moja mama w zdrobnieniu Tosia, ale zawsze wszyscy mówili na nią (na jej życzenie) Lilka. Pozdrowienia dla mamy Odpowiedz Link Zgłoś
corneliss Re: Orest 14.09.08, 16:59 bardzo podoba mi sie Orest to cos jak Ernest spotkalam mala Maline tu gdzie mieszkam mnogosc dziwnych imion az tak nie bije po oczach, ale wystepuje, sasiadka ma corke w wieku mojego syna; dziecko ma na imie Kiki (co kojarzy mi sie z malpka nie wiedziec czemu) ale 'rozwalila' mnie Chenelle (czyt. szenele, chanel), mala pinky star moj Cyprian jest taki zwyczajny... Odpowiedz Link Zgłoś
aganioq Kalasanty 15.09.08, 08:20 jak to zdrabniać??? on sam przedstawia się jako Kajtek, ale ciekawa jestem jak na niego rodzice w dzieciństwie wołali... Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Jak to zdrabniać? 15.09.08, 10:23 Hmmm. Kalasanty - Kaliś, Kali, Sańcio, Kasik Dezyderiusz - Dyzio, Derek, Dusio, Eufenia - Efka, Efcia, Fenia, Enia, Fisia, Odpowiedz Link Zgłoś
anszetka Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 15.09.08, 12:21 Rainbow(dziewczynka) oraz Anandaradzan(chlopiec) Odpowiedz Link Zgłoś
corneliss Re: Najdziwniejsze imie z jakim się spotkałyście 15.09.08, 13:29 Cindy - dziewczynka w polskiej rodzinie w Stanach, nazwisko do bolu polskie typu (Wiatr, Maslanka itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
elske Knut 18.09.08, 11:44 Mieszkam w Nowegii i tutaj Knut to popularne imie.Maz ma kolege o imieniu Tronteryk,A w przedszkolu mojej corki zdziwily mnie imiona Jakk,Hokon. Odpowiedz Link Zgłoś