Dodaj do ulubionych

glottodydaktyka

IP: *.eranet.pl 10.01.09, 14:12

witam,
czy mogłabym prosić o przybliżenie na czym dokladnie polega
glottodydaktyka i jak samemu można wprowadzac ją u trzyletniego
dziecka, które nie chodzi do przedszkola? a może jest jakaś
przystępnie napisana książka na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: emila Re: glottodydaktyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 15:26
      www.babyboom.pl/dzieci_6_9/szkola/nauka_czytania_bez_stresowania.html
    • anna.kosk Re: glottodydaktyka 12.01.09, 17:59
      Witam
      Proponuję zapoznać się z bardzo ciekawą dyskusja na temat tak wczesnego uczenia
      czytania, która odbyła się na tym forum.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1014&w=72663094&a=72722147
      Jest wielu zwolenników wczesnego uczenia dzieci czytania - ja myślę , że
      wszystko ma swój czas, i czytaNIE WSPÓLNE KSIAŻECZEK W ZUPEŁNOŚCI WYSTARCZY...w
      pewnym momencie padnie pytanie - a co tu jest napisane - i tak się zacznie.
      Dziecko będize czytało wszystko - nazwy sklepów, ogłoszenia w gazecie i rozkłady
      jazdy autobusów.
      Jeśli już koniecznie - to proponuję powolutku, powyklejać nazwy prostych
      przedmiotów codziennego użytku: stół, krzesło, imiona domowników - np na ich
      miejscach przy stole ,tak aby oswoić dziecko z literami. Zazwyczaj jako
      pierwszego wyrazu dzieci uczą się rozpoznawania swojego własnego imienia,
      najpierw umieją je przeczytać a potem napisać.
      Artykuł na temat różnych metod nauki czytania, w tym glottodydaktyki Rocławskiego;
      www.literka.pl/nauka-czytania-i-przygotowanie-do-nauki-pisania-dzieci-w-wieku-przedszkolnym,artykul,14243.htmlpozdrawiam.ak

• glottispol Re: glottodydaktyka - oficjalna strona internetowa 13.02.09, 15:39
      zapraszam na oficjalną stronę odpowiadająca na wszystkie pytania dotyczące
      metody Glottodydaktyki prof. B. Rocławskiego

www.glottispol.gda.pl

Zapraszamy na konferencję w maju 2009 gdzie będą szczegółowo omawiane możliwości
      wykorzystania metody.

tel. 058 5560890

GLOTTISPOL
    • Gość: glottispol Re: glottodydaktyka IP: *.219.204.63.pentex.pl 17.02.09, 09:31
      Glottodydaktyka - edukacja językowa - to innowacyjna metoda przygotowująca
      dziecko do nauki czytania i pisania. Metoda ta pozwala inaczej spojrzeć na
      wychowanie i nauczanie dziecka, na jego rozwój emocjonalny i społeczny.
      Odpowiednio wydłuża czas przygotowania dziecka do nauki czytania i pisania, aby
      skrócić do minimum czas opanowania płynnego czytania i pisania. Pojęcie
      "glottodydaktyka" wpisuje się również w ogólnie pojętą metodykę, dydaktykę oraz
      psychologię nauki języków obcych.

Jej cechą charakterystyczną jest wyróżnienie pośrednich etapów w kształtowaniu
      syntezy i analizy fonemowej.

Metoda stworzona przez polskiego naukowca Bronisława Rocławskiego. Aktualnie
      rozwijana i popularyzowana także na forum międzynarodowym głównie przez Zakład
      Glottodydaktyki Instytutu Filologii Germańskiej Uniwersytetu Wrocławskiego pod
      kierunkiem prof. Romana Lewickiego oraz kontynuatorów jego działalności np. na
      Uniwersytecie w Salzburgu. Niemal każda większa polska wyższa uczelnia
      filologiczna lub lingwistyczna dysponuje obecnie własnym zakładem, instytutem
      lub działem glottodydaktycznym.

Zapraszamy na stronę internetową, na konferencję i szkolenia

www.glottispol.gda.pl
      • super_czekolada Re: glottodydaktyka 07.07.09, 19:47
        Witajcie...Powiem Wam, że glottodydaktyka to "dobra sprawa". Skończyłam Szkołę
        Letnią Glottodydaktyki, pracowałam 2 lata z dziećmi w przedszkolu
        glottodydaktyką i dzięki temu moja 1,5 roczna córeczka zna samogłoski, dzieli
        proste wyrazy na sylaby...jestem z niej dumna. Życzę powodzenia z
        glottodydaktyką. Iwona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka