Dodaj do ulubionych

Czy za duzo pije?

08.11.03, 11:28
Obserwuj wątek
    • karolina_g_k Re: Czy za duzo pije? 08.11.03, 11:34
      Przepraszam niechcący wysłałam
      Mój synek 1 i 9 miesiecy wypija ok 2,5- 3l na dobe. Wchodza w to soki,
      herbatki i cycuś. Właściwie nie widziałam w tym nic nadzwyczajnego zawsze
      lubił pić i cyckać. Ale ostatnio wszyscy zwracaja mi na to uwage sugerując że
      cos jest nie tak, że jest chory. Ile piją wasze skarby? I czy to rzeczywiście
      może swiadczyc o jakiejs chorobie. Mi duże pragnienie kojarzy sie tylko z
      cukrzyca ale dzieci chore na tą chorobę są apatyczne, nie maja apetytu itd A
      mój urwis wrecz przeciwnie.
      Pozdrawiam i prosze o odpowiedź. Bo zaczęłam sie denerwować.
      Karolina
      • sugar_mama_danielcia Re: Czy za duzo pije? 08.11.03, 11:53
        Mi tez sie to kojarzy z cukrzyca, ale niestety nie umiem Ci poradzic. Pamietam
        tylko, ze bedac w ciazy pilam ok 2,5 litrow dzienie (nie lubie za duzo pic,
        ale przymuszalam sie bo ponoc zdrowo). Lekarka mi zwrocila uwage, ze za duzo
        tez nie dobrze, ze moga sie zaczac wyplukiwac jakies zwiazki z organizu...

Ale to tyle co od niej uslyszalam. Nie znam sie na tym i byc moze ktos
        orzeknie, ze to bzdura i moze taka byc prawda. Co czlowiek to inna opinia.

Ale moze Twoj synek jest bardzo aktywny i dlatego pic mu sie chce. A moze za
        cieplo ubrany lub w mieszkaniu za goraco?

Pozdrawiam, chyba nie pomoglam sad

Sugar
      • skarolina Re: Czy za duzo pije? 08.11.03, 13:03
        A z czego pije?? Przypadkiem nie z kubka - niekapka?? Wszystkie znane mi
        dzieci do czasu odstawienia niekapka piły gigantyczne ilości wszystkiego.
        Nałóg przeszedł wraz z pozbyciem się rzeczonego sprzętu.
      • ehhermiona Re: Czy za duzo pije? 08.11.03, 18:01
        Być może Twoje dziecko rzeczywiście "tak ma", ale najlepiej zrobić badania -
        krwi przede wszystkim ( w większości laboratoriów są glukometry, więc wynik
        jest w ciągu kilkunastu sekund), a potem moczu (bo gdyby był cukier, to w moczu
        pokaże się dopiero jego b. wysokie stężenie). Mam tylko jedną uwagę - dzieci
        chore na cukrzycę przed rozpoznaniem choroby mają często olbrzymi, wprost
        niewyobrażalny apetyt i nie muszą wcale być apatyczne - są, owszem, ale już w
        krytycznej fazie - kiedy zaczynają wpadać w śpiączkę ketonową. Poza tym mogą
        być całkiem żwawe i co gorsza bardzo humorzaste (wpływ wysokiego poziomu cukru).

Monika
    • goniab3 Re: Czy za duzo pije? 08.11.03, 12:25
      Moja 16 miesięczna córka też dużo pije, ok 2-2,5l na dobę. U nas wzmogło się to
      picie od kiedy odstawiłam ją odiersi. Pytałam o to lekarza,powiedział, że nie
      ma się czym martwić i kazał podawać tyle picia ile będzie chciała. Przyznam się
      że mi też cukrzyca chodziła po głowie.
    • aniask_mama Re: Czy za duzo pije? 08.11.03, 12:52
      Za dużo pije - niedobrze, za mało - też źle wink)
      A tak poważnie: jesli Cię coś niepokoi - zrób badania, najprostsze-moczu, albo
      i krwi.
      Jest tak, że dziecko okresami pije b.dużo, a potem "prawie wcale" i ... jest
      zdrowe, tak jak i dorosły wink
    • aaakkk1 Re: Czy za duzo pije? 08.11.03, 13:18
      Nie -nie ma definicji picia za dużo. Płynów nigdy nie będzie zbyt wiele - po
      prostu nadmiar zostanie wydalony. Móje starsze dziecko ma 8 lat i nigdy nie
      jest tak,że nie ma w zasięgu ręki kubka z wodą czy sokiem, a 6mies. dosłownie
      co 15 minut domaga się cyca ( nie pije z butelki)na kilka ciumknięć. Lepiej, że
      pije dużo niż mało
      • lizbetka Re: Czy za duzo pije? 08.11.03, 18:28
        Witam ! Moja 17 miesięczna Asia też wypija ogromne ilości płynów . NIe ważne z
        czego - czy to z butelki , kubka , kartonika - byle pić i łykać , byle w
        brzuchu aż się przelewało smile)))) . Jest drobna i malutka , piciem zapija
        głod .
        Też się tym martwiłam ale moja pani doktor mnie uspokoiła że to normalne ,
        zwłaszca że Asia tak robi już od ponad roku .Teraz gdy nauczyła się wołać
        siusiu , co 15 minut słuszę " si " i nocnik pełen wink . Przynajmniej to
        dobre , bo wcześniej chodziła z pampersem do kolan .
        A na wszelki wypadek zrób badania , to Cię na pewno uspokoi .
        Serdecznie pozdrawiam . Lizbetka
    • karolina_g_k Re: Czy za duzo pije? 09.11.03, 18:24
      Bardzo dziękuję dziewczyny!
      Troche mnie uspokoiłyście. Synek pił poprostu z butli a butla ze smokiem.
      Teraz zmieniełam na niekapek (butla avent) i jakoś pragnienie mu zmalało smile.
      Myslę że on lubi pić i już. Ale zrobię badania żeby wykluczyc wszystko co się
      da smile
      Dam znać po badaniach
      Pozdrawiam
      Karolina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka