agapom1 29.03.09, 13:07 Pierwszy raz będę chrzestną matką. Nie wiem co lepsze dla maluszka prezent czy pieniążki. Jeśli pieniążki to ile bo nie jestem zbyt zamożna, ale nie chce też wyjść na skąpą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deela Re: prezent na chrzest 29.03.09, 13:11 pieniążki? to slowo powinno byc prawnie zakazane a co do prezentu to CHRZEST - doskonale wystarczy pamiatka z chrztu, a co ci niemowle z pieniedzmi zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
aniak37 Re: prezent na chrzest 29.03.09, 14:20 Raczej jakaś pamiątka, nie wiem medalik, biblia, obrazek anioła stróża itp. Odpowiedz Link Zgłoś
an-der Re: prezent na chrzest 29.03.09, 14:22 a może butelka dobrego wina, które wypije na 18-stkę albo w trakcie wesela? może pomysł trochę kontrowersyjny, ale uważam, że fajny Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: prezent na chrzest 29.03.09, 14:23 Dziecku raczej wszystko jedno. Najfajniejszy prezent, jaki dostały moje dzieci na chrzciny jest ramka na elektroniczne zdjęcia - był to prezent dla córki, która ma teraz 3,5 roku, ramka stoi u niej w pokoju i córka uwielbia patrzeć przed zaśnięciem na zmieniające się zdjęcia swoje i rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: prezent na chrzest 29.03.09, 14:47 osobiscie jestem za kupieniem czegos, co bedzie pamiatka chrztu, przydatne rzeczy mozna kupic na kazda inna okazje. Mozesz kupic obrazek z Aniolem strozem z dedykacja i data chrztu z tylu, fajna ramke na zdjecie z Chrztu, np posrebrzana z wygrawerowanymi imionami i data chrztu, ewentualnie jakis srebrny czy posebrzany drobiazg, ja dla siostrzenicy (nie bylam na chrzcie niestety) kupilam posrebrzana skarbonke i dalam do wygrawerowania, wszystkie imiona z chrztu i data chrztu, urodziny wszyscy pamietaja, a z data chrztu po jakims czasie bywaja problemy Moj syn dostal fajny komplet dzieciecych sztuccow, rowniez z wygrawerowana data chrztu, ma 5 lat i uzywa do tej pory, dla syna znajomej zrobilam taki sam prezent, bardzo sie spodobal, bo i ladne, i pamiatka i przydatne, a jak maluch wyrosnie to latwo przechowac na pamiatke, bo ani sie nie zniszczy, ani duzo miejsca nie zajmuje. Mozesz kupic jakas fajna biblie dla maluchow, albo jakas fajna ksiazeczke, cos dla najmlodszych dzieci o tematyce religijnej, moj syn ma kilka ksiazeczek z twardej tektury z serii o malym Panu Jezusie, bardzo je lubi, maja super ilustracje i sa napisane jezykiem zrozumialym dla 2-latka, wierszowane. Polecam! Moze tu cos znajdziesz, sprawdz serie kartonowych ksiazeczek gryzaki: www.edycja.pl/index.php?mod=ksiegarnia&sec=2 pieniedzy bym nie dawala, bo rozejda sie nawet nie wiadomo na co. Niektorzy daja lancuszki z medalikiem czy krzyzykiem, ale taki maluch nosic tego nie bedzie, lepiej poczekac z tym do Komunii, wtedy tez bedzie mniejszy problem z wyborem Odpowiedz Link Zgłoś
cytruska1 Re: prezent na chrzest 29.03.09, 23:33 U nas w rodzienie, chrzestne prawie zawsze kupuje zloty lancuszek. I praktycznie i pamiatkowo. I ja jakbym miala taki ze chrzcin to bym sie cieszyla. Niestety dostalam kolczyki i nigdy ich nie uzywalam bo najpierw bylam za mala i nie mialam przebitych uszu, a potem sie okazalo, ze sa za ciasne i tak lezaly az do dzis (takze kolczykow nie polecam). Na komunie dostalam cieniutki lancuszek z literka mojego imienia, zawsze go bardzo szanowalam i do dzis szczesliwie wspominam darczynce Wszyscy ci, co z mojej rodziny podostawali lancuszki, na chrzciny sa juz dorosli i nosza je dumnie do dzis Zloto zawsze w modzie, a wcale nie znaczy ze prezent musi byc bardzo drogi. Solidny lancuszek to koszt okolo 200zl (tyle ja mniej wiecej wydalam na moich chrzesniakow), ale tansze tez spokojnie znajdziesz. Nie wiem ile chcesz wydac. Poza tym u nas panuje zwyczaj ze matka chrzestan kupuje biala szatke i na niej wyszywa imie dziecka oraz date chrztu. To tak typowo pamiatkowo. Ja Moja szatke mam do dzis i czesto chetnie zagladam do pudelka gdzie jest schowana, razem z kartkami z zyczeniami. Moja coreczka tez ma juz takie pudelko gdzie jest schowana jej szatka i kartki. Pewnie jak podrosnie to je dostanie. A na komunie nie wiem czemu u nas zawsze kupowano rower i biblie- mysle ze rozsadnie bo noworodek biblii dlugo nie poczyta, a jednak 10-12 latek juz sie zainteresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
esofik Re: prezent na chrzest 30.03.09, 00:40 wg tradycji matka chrzestna ubiera dziecko do chrztu Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: prezent na chrzest 30.03.09, 08:14 Matka chrzestna według tradycji powinna kupić szatkę, nie ubranko do chrztu tylko samą szatkę, choć w niektórych rodzinach jest praktykowane, ze ubranko. Jestem przeciwniczką dawania pieniędzy oraz przeciwniczką łańcuszków, kolczyków, itp. Także nie dawałabym samej pamiątki chrztu jako jedynego prezentu, owszem obrazek z aniołkiem, jakąś drobna pamiątkę chrztu tak ale jako dodatek do właściwego prezentu. Odpowiedz Link Zgłoś
pistacja29 Re: prezent na chrzest 20.04.09, 22:44 Ja kupiłam aniołka: wszystkonachrzest.pl/aniolek-ksiazka-val16102-p-380.html jest śliczny Odpowiedz Link Zgłoś
rzasik Re: prezent na chrzest 15.05.09, 20:06 A może pamiątkowa sesja fotograficzna z chrześniakiem i rodzicami? Zdjęcia to pamiątka na całe życie. W ofercie prezentacje DVD, fotoksiążki i unikatowy znaczek z datą chrztu lub imieniem dziecka z wybranego zdjęcia. Ciesząca się sporym zainteresowaniem, atrakcyjna cenowo oferta jeśli jesteście z Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mw1975 Re: prezent na chrzest 15.05.09, 20:36 Mój starszy syn od chrzestnej dostał krzesełko do karmienia i leżaczek. Szatkę równiez kupuje u nas chrzestna. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: prezent na chrzest 15.05.09, 22:02 Ja zawsze pytam się rodziców co by się ich dziecku przydało. Jednej dołożyliśmy do wózka, drugiemu kupiliśmy fotelik samochodowy, trzeciej krzesełko do karmienia a czwartej daliśmy pieniążki bo rodzice nie mieli pomysłu. Fajnym prezentem jest np. medalik ale w każdym z tych przypadków dziadkowi kupowali medalik z łańcuszkiem. Ja wychodzę z założenia, że lepiej kupić coś pożytecznego, coś co się dziecku przyda (jeśli ktoś z rodziny kupuje pamiątkę) bo w końcu ile można mieć pamiątek. Ja zachowałam na pamiątkę wyszyte szatki moich dzieci, no i oczywiście wspomniane medaliki i kartki z życzeniami. Chrzciny mojej najmłodszej miałam w święta i mała dostała medalik, łańcuszek, kolczyki (nie wiem kiedy je założy) no i pieniążki, które w całości przeznaczyliśmy na dziecko (szczepienia na które nie było by mnie stać, chusta do noszenia itd). Wiktor ur. 29.11.2006 godz. 9.20 waga 4170 Matylda ur. 02.02.2009 godz. 12.50 waga 3350 Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: prezent na chrzest 16.05.09, 11:47 zależy od rodziców dziecka. jeśli niczego im nie brakuje, pieniądze raczej nie. ale jeżeli nie zdołali skompletować wyprawki, albo czegoś konkretnego im brakuje, to dałabym pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: prezent na chrzest 16.05.09, 16:10 Moja mala dostala w prezencie od chrzestnej przepiekna srebrna bransoletke z mozliwoscia regulacji rozmiaru. Na bransoletce jest wygrawerowane imie i data chrztu. Do bransoletki przyczepiac mozna w zaleznosci od okazji rozne "przywieszki": w ksztalcie kropli wody (na chrzest), "jedynka" na pierwsze urodziny, olowek na pojscie do szkoly, lilia na pierwsza komunie swieta, golabek na bierzmowanie... Bransoletka rosnie wraz z wlascicielem, towarzyszy mu w najwazniejszych momentach jego zycia i je "upamietnia". Moze nosic ja kilkumiesieczna "dama" jak i nastolatka Mnie bardzo sie ten pomysl spodobal - przynajmniej jesli chodzi o dziewczynke. Odpowiedz Link Zgłoś
shintzie Re: prezent na chrzest 17.05.09, 10:52 Ja tutaj kupowałam pamiątkę na chrzest www.pasazhandlowy.eu , pieniedzy nie dałam - wolałam by miała pamiątke na całe zycie Odpowiedz Link Zgłoś
anula19801 Re: prezent na chrzest 17.05.09, 13:45 Ja w czerwcu będę po raz trzeci chrzestną. Kupiłam krzesełko do karmienia i obraz Aniołka Stróża z dedykacją - na allegro. Poprzedniej chrześnicy kupiłam srebrny obrazem Matki Bożej z dedykacją. Mój maluszek dostał na chrzest złoty łańcuszek. Leży w szufladzie ... założy pewnie na komunię a później znowu do szuflady. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalas Re: prezent na chrzest 17.05.09, 14:28 u naszej córki było różnie, byli tacy co dali kasę, prawda jest taka, że nigdy nie wiesz na co tak naprawdę rodzice te pieniądze przeznaczą. Druga grupa kupiła złotą biżuterię, schowałam i czeka, aż mała do niej dorośnie. Trzecia grupa poszła w zabawki (takie fajne, edukacyjne) jak dostala to byla na nie za małą ale teraz się nimi bawi i jakoś tak z perspektywy 2 lat myślę, że to były najbardziej trafione pomysły. Jedyny nietrafiony to był wielki miś, taki mojego wzrostu, Mała się raczej go boi i podchodzi do niego bez przekonania. Odpowiedz Link Zgłoś