Dodaj do ulubionych

Zgrzytanie zebami

20.04.09, 14:47
Czy ktore z waszych dzieci zgrzytalo zebami?lub to dalej robi?Moja
corka 3,5 letnia w nocy bardzo zgrzyta zebami.Slyszalam ze wiele
jest powodow ale nie pewnych np.robaki ,stres,zly zgryz.Robakow nie
ma,robilam badania,stresu tez nie,jednak zgryzu nie ma dobrego.
Czy moze ,jak zeby mleczne wyleca przestanie zgrzytac?Wiem,ze ja
tez zacikam w nocy zeby,moze to byc dziedziczne?Prosze o
odpowiedzi,Dziekuje
Obserwuj wątek
    • eidbell Re: Zgrzytanie zebami 20.04.09, 16:57
      moja tesciowa jest pielęgniarką i z tego co mi wiadomo, przy zgrzytaniu, pierwsze podejżenie trafia na owsiki. Laboratoryjne bad moczu polecam.
      • mammajowa Re: Zgrzytanie zebami 21.04.09, 18:39
        eidbell napisała:

>Laboratoryjne bad moczu polecam.

kau raczej. a najlepiej test plastrowy.
        • mammajowa kału/nt 21.04.09, 18:39

• ga-ti Re: Zgrzytanie zebami 21.04.09, 13:21
      Faktycznie może to byc "objaw" owsików, na pocieszenie, nie zawsze wychodzą w badaniu (odsyłam do postów na ten temat). Słyszałam też, że wielu ludzi (pewnie dzieci też) zaciska zęby przez sen, zgrzyta zębami i często dopiero po wielu latach dentysta ich o tym powiadamia, zęby są rozchwiane, starte, itp. Mój synek zgrzyta przez sen, my podejrzewamy pasożyty i jego temperament, odreagowywanie wydarzeń z dnia.
      Dla uśmiechu dodam, że moja 15 miesięczna córa też zgrzyta ząbkami, w dzień i ma z tego niezły ubaw (im my bardziej jej zabraniamy, tym ona robi to z większą satysfakcją).
    • koletcik Re: Zgrzytanie zebami 21.04.09, 21:03
      Moja corka ma 5 lat i od drugiego roku zycia tez zgrzyta zebami w nocy,robilismy
      rozne badania i nic.Dwa tygodnie temu bylam z nia u bardzo dobrej pani
      stomatolog,ktora jest najlepsza w naszym miescie(mieszkam w duzym miescie ponad
      pol miliona mieszkancow)ona jest Niemka i specjalistka od leczenia dzieci i
      napomknelam jej ze moja corka zgrzyta zebami w nocy,a ona na to ze male dzieci
      maja to w sobie ze po calym dniu roznych zabaw itd.przezywaja to jeszcze raz w
      nocy poprzez zgrzytanie zebami.Mam jeszcze jedna corke ktora ma 2 latka i juz
      teraz zaczela zgrzytac zebamismile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka