iwa1985-85 04.06.09, 12:03 co zrobić gdy dziecko ma biegunkę?dużo pije a oprócz tego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semi-dolce Re: biegunka 04.06.09, 12:19 Podac kleik ryżowy, marchwiankę, probiotyk, smectę. Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: biegunka 04.06.09, 13:11 tak smecte lub enterol , suszone śliwki (są chyba takie z Gerbera) Odpowiedz Link Zgłoś
whisper_1 Re: biegunka 04.06.09, 13:32 suszone śliwki podaje sie przy zaparciach a nie przy biegunce Odpowiedz Link Zgłoś
kaswo1 Re: biegunka 04.06.09, 14:08 moim dzieciom zawsze najbardziej pomaga specjalna na biegunki Humana HN (do kupienia w aptece). można rozrobić jak mleko i podać do picia lub przygotować kaszkę. jest bardzo smaczna a biegunkę zatrzymuje praktycznie od razu. Więcej informacji znajdziesz na www.humana.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andzia1022 Re: biegunka 04.06.09, 14:10 witam moj synek mial ostatnio biegunke i bylam u lekarza kazal dawac herbate z ciemnych owocow np borowek ja mialam herbapol i z apteki, gastrolit na wyrownanie elektrolitow, lakcid, zupy marchwi ryzu,mozna podac do picia troche smecty ale 1/3 co dla doroslego nie podawc sokow zageszczonych owocowych, slodyczy .jak do 3 dni nie przechodzi to kazala nam przyjsc ale na szczescie pomoglo.zyczymy zdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
annav Re: biegunka 04.06.09, 18:45 mi też lekarz zalecił marchwiankę, smectę i probiotyki ale moja córka tylko pluła tym wszystkim. W końcu któś polecił mi tą specjalną Humanę na biegunki i to jej zasmakowało. Podawałam jej prze 3 dni wszystko wróciło do normy. Problem był tylko w tym, że musiałam się sporo nabiegać za tą Humaną bo w żadnej aptece jej nie było. W końcu poprosiłam, żeby ją dla mnie zamówiłi. A swoją drogą to szkoda, że tak skuteczny preparat jest tak mało znany i trzeba go zamawiać w aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaneluni Re: biegunka 04.06.09, 22:23 U mnie nie pomagaly żadne kleiki, marchwianki ani herbatka z suszonych jagód. Smecta zadziałała od razu. Jest ochydna, córka nie chciała wypić ale dodałam do mleka jak była głodna i wypiła. Efekt od razu. Tylko podaj max jedną saszetkę i wiecej nie dawaj. U mnie po jednej była poprawa, kupka była mniej luźna, podałam drugą saszetkę i później z kolei był problem z kupą. Odpowiedz Link Zgłoś
lenddi Re: biegunka 06.06.09, 22:26 Dobrze że dużo pije, ale trzeba pić odpowiednie płyny- o odpowiedniej osmolarności. Najlepsze w tym celu są doustne płyny nawadniające( takie jak np Orsalit). Warto również podczas biegunki zastosować probiotyki które odbudują naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Swojej rodzinie podaje Lactoral, ponieważ uważam że jest on jednym z lepszych na rynku a dodatkowo ma atrakcyjną cenę. Oczywiście nie zaszkodzi również zastosowanie odpowiedniej diety. Odpowiedz Link Zgłoś
blackmaggy01 Re: biegunka 10.06.09, 08:47 Można dodatkowo podawać probiotyk. Sama u swojego dziecka stosuje Lactoral. Probiotyk odbuduje florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Skróci też czas trwania ostrej biegunki. Odnośnie nawadniania to polecam Orsalit. Najlepiej doustne płyny nawadniające(Orsalit) podawać schłodzone, w małych ilościach ale często. Odpowiedz Link Zgłoś