Dodaj do ulubionych

probiotyk w Egipcie

12.07.09, 21:08
Jak to jest drogie mamy z tymi probiotykami? Jedni lekarze każą brać
np.lacidofil na tydzień przed wyjazdem i w dniu wyjazdu zakończyć drudzy
mówią, że trzeba brać przez cały pobyt . Kogo słuchać. Tym bardziej, że chodzi
o maluszka.
Obserwuj wątek
    • mala242 Re: probiotyk w Egipcie 12.07.09, 21:16
      A po jakiego grzyba pchać się z maluszkiem do Egiptu?????
      Ale jak już,to podawaj probiotyk,napewno mu nie zaszkodzi
      , a
      może uchronić przed przykrymi niespodziankami pobytu w kraju
      faraonów.
      pozdrawiam
      • zuzanka77 Re: probiotyk w Egipcie 12.07.09, 21:41
        A ile ma maluszek?moje dwie corki zaczely wyprawy do Egiptu kiedy
        mialy 5 mies a druga 4,5 mies.od tamtej pory latamy co roku.nigdy
        niczego nie zlapaly,najpierw jadly ze sloiczkow a potem normalnie
        jak my w hotelu.nigdy nie dawalabym im salatek no i oczywiscie wody
        z kranu oraz sokow z maszyn.proboitykow nigdy nie praly tylko przy
        antybiotyku.uwielbiamy Egipt i nienazwalabym wyjazdu na wakacje z
        malym dzieckiem w tamte rejony'pchaniem sie'znajdziesz wiele rodzin
        z malymi dziecmi z Europy.pozdrawiam
    • mw144 Re: probiotyk w Egipcie 13.07.09, 09:05
      Podaję trilac 2 tyg przed i przez cały pobyt.
    • ukomo Re: probiotyk w Egipcie 13.07.09, 10:03
      Dawać jak najbardziej. Ja dawałam Trilac tydzień przed i w czasie pobytu w
      Tunezji, dwa razy dziennie. I nic absolutnie się nie działo choć dzieciaki jadły
      razem z nami w knajpkach i budkach z kebabami. A nie mieli jeszcze wtedy dwóch lat.
      • anyx27 Re: probiotyk w Egipcie 13.07.09, 11:00
        Najlepiej dawać stale, nie tylko od święta smile probiotyki powinny
        znaleźć się w diecie dziecka codziennie smile
        • iit2 Re: probiotyk w Egipcie 13.07.09, 14:13
          Mój synek najmłodszy tu nie jest, bo ma 20 m-cy, ale chodzi mi właśnie o tę
          rozbieżność w zaleceniach podawania probiotyku ,bo spotkałam się z dwiema
          metodami, że tam nie wolno już podawać probiotyku,oraz , że należy podawać i
          teraz nie wiem, co robić, żeby nie przedobrzyć. Chodzi mi właśnie o wersję , że
          nie wolno podawać już będąc na miejscu.
          • black.joanna Re: probiotyk w Egipcie 13.07.09, 14:30
            Z tym nie wolno, to jakaś bzdura totalna. Najlepiej podawać cały czas, nie tylko
            na wyjeździe.
          • mbw78 Re: probiotyk w Egipcie 16.07.09, 22:58
            ja dawałam od 2 dni przed wylotem do 2 dni po prezylocie żeby jelita zdążyły się
            przyzwyczaić (accidolac w saszetkach jest najwygodniejszy bo nie musi być w
            lodówce(, w tym samym czasie podawałam saszetki Enterol (córeczka miała 14
            miesi. w dniu wyjazdu)
    • gosiek289 Re: probiotyk w Egipcie 13.07.09, 14:55
      w styczniu br byłam z synkiem - 2,5 roku w Egipcie
      około 2 - 3 tygodnie przed wyjazdem dawałam mu Dicoflor i w Egipcie też - mały
      nie miał żadnych sensacji a jadł wszystko co było oferowane w restauracji (
      oprócz warzyw smile - ale tego nie je nawet w Polsce)
    • mbw78 Re: probiotyk w Egipcie 16.07.09, 22:51
      4 lipca wróciłam z Egiptu )Hurghada, Panorama Bungalows Resort).MIałam prawie 30
      kg nadbagażu (Bogu dzięki, że nikt nie dolicz za nadmiar...słoiczki, pampersy
      zwykłe, do basenu itd...)
      Jeśli chodzi o nadbagaż -okazał się zbędny- córka jadła wszystko to,co my i ani
      śniła o słoiczkach w zastępstwie,kaszki i mleko w kartonie a także słoiczki
      podarowałam "pokojowym sprzątaczom", piła też napoje z dystrybutorów i była
      ulubienicom kelnerów (arabella, princessa).
      2 dni przed wyjazdem i przez cały pobyt zaczeła brać accidocil i enterol-
      polecam ten drugi-zapobiega biegunkom pokarmowym
      jadłą i piła to co my ( zw yjątkiem % oczywiście), nie miała "zemsty"- nikt z
      nas nie miał ale teraz nie smakują jej moje obiady...
      • mbw78 Re: probiotyk w Egipcie 16.07.09, 22:54
        zapomniałam... córka przez 2 tyg ze względu na ryzyko picia nie myła zębów ale
        to chyba nie zbrodnia przy ilości 6 sztuk...i tak się całowałyśmy... hahaha
        • brazbol Re: probiotyk w Egipcie 17.07.09, 08:07
          wybieramy się z synkiem do egiptu we wtorek na 2 tyg. mam pytanie o ten enterol
          - czy to się daje profilaktycznie? czy nie powoduje problemów w drugą stronę,
          tj. zatwardzenia? ja daję małemu od tygodnia lacidobaby, to probiotyki z
          prebiotykami, podobno bardzo dobre, czy pomogą - zobaczymysmile
          mbw78- ile m-cy ma Twoja córka? jak zniosła upały? jadła wszystko? masz jakieś
          rady na ten "gorący egipski czas"?
          • mbw78 Re: probiotyk w Egipcie 18.07.09, 17:16
            akurat za 6 dni kończyła 15 miesięcy,bałam się tegowyjazdu, właśnie upałów i
            biegunek ale niepotrzebnie, wystarczy odrobina zdrowego rozsądku. Jeśli chodzi o
            upały to znosiła bez problemu (ma długie loki więc głowka się jej pociła), tam
            jest zupełnie inny klimat i ciągła bryza od morza dlatego u nas przy 30st. jest
            dużo cieplej niż tam (różnicę odczuwasz tylko przy wejściu lub wyjściu z pokoju
            bo klima działa-jeśli będziesz mieć klimę, która działa 24h to najlepiej ustawić
            sobie tak 24st ale czasem są klimy, które po wyjęciu klucza z zamka się
            wyłączają, jak i cały dopływ prądu w pokoju). Enterol dawałąm bo zalecił
            lekarz-to nie jest probiotyk (też brała prócz tego tylko że acidolac), Enterol
            zapobiega biegunkom pokarmowym. Uważałam pod prysznicem żeby nie piła wody
            podczas mycia głowy, za to wodę w basenie piła bez przerwy...
            na stołóce jadła wszystko to samo co my,bez żadnych wyjątków, nie miałą biegunek
            ani zaparć-wszystko jak w zegareczku (ale leki miałam ze sobą na wszelki...), na
            pewno trzeba zabrać coś na gorączkę i od swojego pediatry na wszelki wypadek
            sprawdzony antybiotyk), jeśłi chodzi o "zemstę"to większość rezydentów radzi nie
            leczyć ani siebie ani dziecka samemu tylko dzwonić i od razu do lekarza (są
            specjalne zastrzyki,dają po 2 na raz i po 3 godz po chorobie). Moja córka
            siedziała cały dzień w wodzie, grubo i często smarowana 50 filtrem, cały czas
            czapka, gumowe sandałki (które nagminnie ściągała), na plaży i do morza miała na
            sobie cały czas koszulkę z rękawkiem, na basenie była bez. Nie spiekła się ani
            razu, dużo piła.
            jak byś miała jeszcze jakieś pytania to śmiało!
            acha,w recepcji przy meldunku staraj się być załatwiona z małym dzieckiem jako
            pierwsza, nie czekaj na koniec i daj do paszportu 20USD (tak żeby je widzieli)
            • brazbol Re: probiotyk w Egipcie 18.07.09, 19:55
              dziękuję Ci bardzo za szczegółowe informacjesmile) ciekawi mnie tylko jeszcze czy
              dużo jest takich małych dzieci teraz w egipcie? będzie jakiś towarzystwo dla
              takiego malucha??
              • mbw78 Re: probiotyk w Egipcie 18.07.09, 21:42
                takich jak moja było może ze 3 ale my byliśmy zaraz na początku sezonu, dużo
                było takich od 2 lat wzwyż ale i tak i na plaży i na basenie dzieci bawiły się
                razem.
                Jeszcze coś- weź dużo takich koszulek na plażę do zniszczenia, które potem
                wyrzucisz bez żalu bo piasek na rudo brudzi a tego nie da sprać, w ogóle szkoda
                brać takich lepszych ubranek;i weź kilka tetrowych pieluszek (2-3) ja
                przecierałam młodą jak spała żeby schłodzić troszkę i od słońca też okrywałam
                nawet jeśli była w cieniu
                • brazbol Re: probiotyk w Egipcie 18.07.09, 22:25
                  dziękismile) bardzo mi pomogłaśsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka