kwiatek1979 28.07.09, 08:31 witam proszę o sugestię jakie buciki kupić dziecku, które zaczyna chodzić. Czy zwykłe, czy może ortopedyczne. pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patrice7 Re: buciki proszę o sugetsię 28.07.09, 09:11 Polecam wizyte u ortopedy.On oceni czy wystarczy zwykle obuwie czy ortopedyczne. Skad na forum dziewczyny maja wiedziec jakich potrzebuje Twoje dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: buciki proszę o sugetsię 28.07.09, 09:29 Nie wiem, jakie buty ortopedyczne masz na myśli. Buty ortopedyczne, to - moim zdaniem - buty korygujące wady, a nie zapobiegające ich powstaniu. Ja swojemu synkowi kupowałam butki z pełną piętą i skórzaną wkładką. Słyszałam też opowieść jednego z producentów butów dziecięcych o dziecku, któremu chińszczyzna zniszczyła stopy i potrzebne były wkładki ortopedyczne. W kształtowaniu prawidłowej stopy największe znaczenie ma to, by dziecko jak najwięcej chodziło na boso lub w samych skarpetkach. Buty do początkowego przedreptania "kilku" kroków na dworze nie mają aż tak dużego znaczenia. To moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: buciki proszę o sugetsię 28.07.09, 09:39 > W kształtowaniu prawidłowej stopy największe znaczenie ma to, by dziecko jak > najwięcej chodziło na boso lub w samych skarpetkach i tutaj bardzo się mylisz.To powszechny mit. Boso zdrowo? owszem ale po trawie,kamieniach ,piasku. Do "normalnego chodzenia tylko buty z usztywniana kostką,ktora u malych dzieci jest bardzo "niestabilna". Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: buciki proszę o sugetsię 28.07.09, 19:53 może nie tyle się mylę, co nie dopowiedziałam Pisząc "na boso lub w skarpetkach" miałam na myśli bieganie po domu na boso lub w skarpetkach. Przecież nikt nie spaceruje po chodnikach z dzieckiem, które jest w samych skarpetkach Odpowiedz Link Zgłoś
agsa22 Re: buciki proszę o sugetsię 28.07.09, 20:06 "i tutaj bardzo się mylisz.To powszechny mit. Boso zdrowo? owszem ale po trawie,kamieniach ,piasku. Do "normalnego chodzenia tylko buty z usztywniana kostką,ktora u malych dzieci jest bardzo "niestabilna"." OOOO a ja myslalam,ze te buty "narciarskie" to jest mit.Od zawsze dzieci chodzily w tych ciezkich sztywnych buciorach.Wiele lekarzy zaczyna wypowiadac sie,ze to buty utrudniaja chodzenie dzieciom,ktore ich nie potrzebuja i maja zdrowe stopy.Zaloz sobie buty narciarskie i chodz w nich po domu.Kiedys bylo i tak,ze wtych buciorach po domu dzieci chodzily.Moja mama tez usilnie probowala przekonac mnie do nich(i tesciowa i ciotka i pra babcie nawet).Wiec to chyba te sztywne buciory sa mitem.Moje dziecko nigdy takich nie nosilo i nozki ma proste.I nigdy nie krzywil stop i nie wiem czemu matki tak mowi,ze kostaka jest nie stabilna.WSZYSTKO JEST NIE STABILNE to jest male dziecko.Moze jeszcze je obandazujemy zeby mialo prosty kregoslop????Iczemu piszesz do dziewczyny,ze ona sie myli??Rownie dobrze mylic Ty sie mozesz tymbardziej,ze zdania LEKARZY sa PODZIELONE Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: buciki proszę o sugetsię 28.07.09, 20:13 Prosze o naukowe udowodnienie tej tezy. patrice7 napisała: > > W kształtowaniu prawidłowej stopy największe znaczenie ma to, by dziecko > jak > > najwięcej chodziło na boso lub w samych skarpetkach > > i tutaj bardzo się mylisz.To powszechny mit. > Boso zdrowo? owszem ale po trawie,kamieniach ,piasku. Do "normalnego chodzenia > tylko buty z usztywniana kostką,ktora u malych dzieci jest bardzo "niestabilna" > . Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: buciki proszę o sugetsię 28.07.09, 10:14 Jesli wybierzesz cos z oferty Ecco, Superfit lub Elefantena, to raczej nie powinno byc wpadki, bo te firmy robia dobre buty dla maluchów. Ortopedyczne - na pewno nie! Odpowiedz Link Zgłoś
asia8537 Re: buciki proszę o sugetsię 28.07.09, 13:03 Witaj ja swojemu synkowi pierwsze butki kupiłam z usztywnianą piętką (aby kostki były stabilne) i skórzane (aby stópki się nie pociły), no i oczywiście z twardą podeszwą, która zginała się na wysokości paluszków (tam, gdzie normalnie zgina sie stopka dziecka). Zwykłe, nie ortopedyczne i bez wkładek ortopedycznych (czytałam, że jeśli nie ma takiej potrzeby, to żeby dzieci chodziły bez takich wkładek "na zapas"). Takie buciki miał tylko na dwór, w domu brykał boso lub w skarpetkach antypoślizgowych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agsa22 moim zdaniem ortopedyczne powinien zalecic lekarz 28.07.09, 19:57 Jesli ze stopkami wszystko ok to moze nasic buty normalne.Przedewszystkim musza byc nie uzywane.Dziecku nie powinny krzywic sie w nich nozki(to nie znaczy,ze buty musza byc sztywne tylko zeby byly dobrze wyprofilowane).Moj maly nosi normalne adidasy bez zadnych wkladek ortopedycznych i sandalki(tego lata).Zanim kupie buty starannie je ogladam.Te sandalki swietnie na malym leza sa swietnie dopasowane i one maja moze nie wkladke ale podeszwa wewnetrzna jest na ksztalt stopy(Chipmunks).I tylko w tych sandalkach bylo mu wygodnie chodzic.Buty nie moga byc ani za male ani za duze wiec lepiej mierzyc je na nozce dziecka bezposrednio przed zakupem.W domu maly chodzi na boso(mamy dywany).U mojej mamy chodzi w skarpetkach antyposlizgowych(ma panele). Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: moim zdaniem ortopedyczne powinien zalecic le 28.07.09, 20:46 ortopedyczne to sa buty robione na miarę w zakładach ortopedycznych może masz na mysli profilaktyczne- te owszem, możesz dziecku zakładać jeśli chcesz, ale jeśli stópki są w normie wiekowej, to nie ma takiej potrzeby potwierdzam to co ktoś wyżej napisal o chodzeniu boso po naturalnym podozu oraz boso po domu- jak najbardziej jest to wskazane Odpowiedz Link Zgłoś