majka042004 29.07.09, 07:53 Mam zamiar zaszczepić dziecko na pneumokoki i memingokiki. Właśnie powiedziano mi, że nie ma sensu szczepić na meningokoki bo akutar one maja mało szczepów. Na pneumokoki jak najbardziej.Co o tym sądzicie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiek289 Re: pneumokoki i meningokoki 29.07.09, 08:11 ja niedawno szczepiłam mojego 3 - latka na pneumo i menigokoki wg. mnie warto obie szczepionki działają na inne spektrum bakterii wrzuć w wyszukiwarkę - pneumo i menigokoki a zobaczysz, ze co innego chronią Odpowiedz Link Zgłoś
edor67 Re: pneumokoki i meningokoki 29.07.09, 08:44 Na pneumo szczepiłam, zaraz potem poważnie wyladował młody w szpitalu. Na meningo nie zaszczepię. Uraz?Być może. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 Re: pneumokoki i meningokoki 31.07.09, 23:07 szczepiłam na jedno i drugie,czuje się spokojniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: pneumokoki i meningokoki 29.07.09, 12:37 Nie szczepiłam i nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaalana1 Re: pneumokoki i meningokoki 30.07.09, 14:20 Ja swojego 5-latka ostatnio zaszczepiłam i na to i na to jednocześnie. Uważam że szczepienie jest jak najbardziej zasadne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pecja Re: pneumokoki i meningokoki 31.07.09, 11:13 Lekarka w poradni szczepień namawiała mnie ostatnio, żeby koniecznie zaszczepić dzieci przeciwko meningokokom, a szczególnie synka, który choruje przewlekle i jest bardziej narażony na różne zakażenia. Ja jednak poczytawszy trochę na pewno sie na tę szczepionkę nie zdecyduję. W Europie większość zakażeń wywołują meningokoki typu B, przeciwko którym szczepionka nie chroni (działa na typ A, C, Y, W-135). Za to zastanawiam się nad Pneumokokami. Tutaj informacja na temat zachorowań i szczepienia na meningokoki: www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,499,Meningokoki%20-%20szczepienia%20ochronne Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: pneumokoki i meningokoki 31.07.09, 11:21 zaszczepiłam córki na jedno i drugie. to prawda, że na typ B meningokoków nie ma szczepionki, ale nie jest też prawdą, że u nas zachorowania są tylko z typu B. to zalezy od regionu, w którym się mieszka. można zadzwonic do sanepidu i dowiedzieć się, jakie typy wywoływały choroby w Twoim regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: pneumokoki i meningokoki 31.07.09, 12:26 szczepilam cala seria przeciw pneumo i meningo A i C. Odpowiedz Link Zgłoś
janka39 Re: pneumokoki i meningokoki 31.07.09, 22:19 nas jeden pediatra namawia na meningokoki, drugi - na pneumo... a znajomi, lekarze innych specjalności - często twierdzą, że nie szczepią swoich dzieci ani na jedno ani na drugie jesli juz, to częsciej wybieraja meningokoki i bądz tu mądry Odpowiedz Link Zgłoś
kasulka79 Re: pneumokoki i meningokoki 03.08.09, 09:49 mamy właśnie to samo - nasza pani pediatra stwierdziła, żeby meningo sobie odpuścić. 20tego szczepimy na pneumo ale jeszcze cały czas się zastanawiam, czy jednak nie zdecydować się i na drugą ... w końcu może i nie jest bardzo potrzebna ale napewno nie zaszkodzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
asiulenka1981 Re: pneumokoki i meningokoki 03.08.09, 10:09 Nasza Pani doktor doradzila, że lepiej zaszczepić na meningokoki, pneumokoki mozna sobie darować. I tak też zrobilismy - córcia jest juz po dwóch dawkach na meningokoki. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: pneumokoki i meningokoki 04.08.09, 18:17 Nie widze celowości szczepienia na wszystko co popadnie. Swoich dzieci nie szczepiłam na żadne "koki" i nie planuję. Odpowiedz Link Zgłoś