sefora74 Re: macie firanki? 30.09.09, 11:14 od wczoraj mam w salonie rolety rzymskie są cudne, rewelacja wyglądają świetnie - rolety i zasłony w jednym Odpowiedz Link Zgłoś
adka741 Re: macie firanki?Tylko Firanki 30.09.09, 11:39 Ja mam firanki,bez nich nie wyobrażam sobie mieszkania,wygląda wtedy jakby było ciagle w remoncie.Oczywiście moje firanki nie są typowe żakardowe,mam dom,duże okna i piękne wymyślnie szyte firanki króciótkie co prawda do połowy okien, w pokojach w formie rolet (niektóre) ale sąW kuchni mam zazdroskę szyfonową w geometryczne wzory,obecnie wisi...dodaje uroku i ciepła.Uwielbiam zmieniać firanki i ciągle sama wymyślam ich szycie,nie wyobrażam sobie jak można mieć okna bez nich.Lubię też czystość więc okno bez firanki myłabym codziennie, a tak wystarczy umyć raz na tydzień latem.Różni są ludzie i różne gusta ale myślę,że brak firan to też dla niektórych wygoda....nie trzeba prać;-(.Dziewczyny,życie różne figle płata a ja UWIELBIAM firanki hihihi,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maagda224 Re: macie firanki? 30.09.09, 11:44 Ja nie mam. Mam tylko rolety. Mam małe mieszkanie, a widok za oknem ładny i to wg mnie powiększa optycznie małą przestrzeń. A poza tym nigdy u nikogo mnie żadne firanki nie zachwyciły... Odpowiedz Link Zgłoś
fotel_bujany Re: macie firanki? 30.09.09, 11:51 Ciekawy temat Pojawiły się wypowiedzi typu "precz z firankami" oraz "bez firanek jest goło". W jednym domu na przedmieściu turystycznego miasteczka zamieszkała rodzina, w mieszkaniu na parterze. bez firanek, bez zasłonek, bez rolet, żaluzji itp. I wiecie co, cała okolica miała radochę, jak się kobitka przebierała do spania Mnie nie obchodzi czy firanki są passe, czy są jazzy i co jest trendy. Lubię mieć firanki, bo robią przytulną atmosferę i już. Nikomu nie powinn się mówić co ma sobie w domu ustawić albo powiesić. I już. Rób tak, żeby się dobrze czuć u siebie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nocna-zmiana Re: macie firanki? 30.09.09, 15:06 Zawsze się zastanawiam, co też ludzi interesuje w podglądaniu bliźnich. Odpowiedz Link Zgłoś
fotel_bujany Re: macie firanki? 03.11.09, 10:23 Zastawiać się można, ale ludzkiej natury to nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
sabina Re: macie firanki? 05.12.09, 12:10 to chyba nie do konca natura ludzka, bo jedna z pierwszych rzeczyu po przyjzdzie do UK bylo oduczenie zagladania sie ludziom do okien. Tutaj na prawde tego sie nie robi i tyle. ludzie nie zagladaja innym w okna i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: macie firanki? 30.09.09, 11:59 Jeśli firanka to przeżytek, to ja jestem do kości staromodna. Pierwsze, co pojawiło się w moim mieszkaniu, to firanki i kwiaty. W moim odczuciu firanki ocieplają wnętrze. Dlatego je mam. Odpowiedz Link Zgłoś
ywwy Re: macie firanki? 30.09.09, 12:15 mamy okna bez firanek są po prostu gołe. na szczęście jest taki ich duży wybór...ja lubię lekkie, prawie przeźroczyste. Mam ekrany. Odpowiedz Link Zgłoś
takastrofa Re: macie firanki? 30.09.09, 12:15 Ja długo nie używałam firanek - jak dla mnie brzydkie i zbędne, ale teraz, gdy się przeprowadziłam przyznam że kusi mnie by zasłonić brzydki widok z okna... No i ogólnie przekonuję się jakoś do nich - chyba po prostu mam dość tej pustki i minimalizmu w oknach Odpowiedz Link Zgłoś
larenata Re: macie firanki? 30.09.09, 12:41 Firankę mam tylko w sypialni - nieciekawy widok na "ogród" sąsiadów. W kuchni są rolety rzymskie. W pozostałych pokojach są tylko zasłony. Nie cierpię firanek Odpowiedz Link Zgłoś
hefal-umpy Re: macie firanki? 01.10.09, 11:16 Wg mnie tradycyjne, haftowane, koronkowe białe firanki nie sprawdzają się w nowoczesnym wnętrzu. Jednak "gołe" okna też nie wyglądają ciekawie. Zamiast firanek powiesiłabym gładki, lekki, mocno prześwitujący materiał w jasnym kolorze dobranym do wystroju wnętrza. Najlepiej, aby miękko opadał na podłogę. Odpowiedz Link Zgłoś
veroy Re: macie firanki? 30.09.09, 13:01 mam firnaki w kazdym pokoju. tak się przyzwyczailam i nie podobaja mi się gołe okna a współczesne firanki są rewelacyjne nie zaslaniają już okna, służą wylącznie dekoracji i swietnie spelniaja tę rolę. doskonale za to rozumiem obrzydzenie do tych zółtych ,ciężkich koronek, które niegdyś wieszały w oknach nasze babcie Odpowiedz Link Zgłoś
ewag12 Re: macie firanki? 30.09.09, 13:02 Nie mam. Uważam że są brzydkie, niepraktyczne. Nooo chyba że zupełnie gładkie, proste, lekkie. A im wiecej tych upięć, klamerek, motylków, kwiatuszków tym gorzej wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wyjadacz_parkietuf Re: macie firanki? 30.09.09, 13:18 Hehe... jak to gusta się zmieniają... Proponuję zamiast "zwykłych" firanek a) żółte firanki (kto zna sklepy za żółtymi firankami wie o co chodzi) b) zamiast firanek - wylepki (modne słowo) z "Kraju Rad", "Trybuny Ludu" czy innej "Jedynie Słusznej Prasy") "Aluzyju paniał???" A serio: Nie masz własnego zdania? Czy "fora" są jakąkolwiek wyrocznią? Podoba Ci się bez firanek? Jeśli nie, to "Ku...żMać!" Miej głęboko w tzw. dooopie, kto zagląda Waszej rodzinie w okna. Odpowiedz Link Zgłoś
wyjadacz_parkietuf Re: macie firanki? 30.09.09, 13:34 oczywiście miało być "tak" > Podoba Ci się bez firanek? Jeśli nie, to "Ku...żMać!" Miej głęboko w tzw. dooopie, kto zagląda Waszej rodzinie w okna. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: macie firanki? 30.09.09, 14:01 Niemodna. To fakt. Ale prosta firana z ładnej tkaniny to fajna rzecz, pod warunkiem, że bez typowych babcinych ozdobników. Ale co kto lubi. Sporo czasu wisiała u mnie w domu firanka zrobiona w całości na szydełku. Ale się mocno niszczyła/wyciągała, więc ją zmieniliśmy w kapę na łóżko. Pewnie też się zużyje to się wywali. Ostatnio nie mam firanek, ale być może mieć będę, z gładkiego tiulopodobnego cienkiego i białego kawałka szmatki. Jak kupię Odpowiedz Link Zgłoś
aggula3 Re: macie firanki? 30.09.09, 14:04 Przez lata nie miałam , a teraz mam . Bo można znależć przepiękne!!! A zasłony cudo( i niestety to cudo słono kosztuje) . Zaczęły mi sie podobać zasłoniete wnętrza , bo jest przytulnie, bo tkaniny dekorują i nadają charakter wnętrzu, bo znudziły mi sie ,, gołe okna,, i postmodernistyczne wnetrza. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-kosa Re: macie firanki? 30.09.09, 18:46 a mnie tak bardzo podobały się firany, firanki ,firaneczki ,zazdrostki ,obrusy w tzw .:Familokach" w tradycyjnych górniczych rodzinach ,ze w pokoju już mam udzierganą w zęby ,mam zazdrostki w róże /zastanawiam sie gdzie je umieścić /w kuchni żal, ganek nie zamykany i podczas nieobecnosci mogły by dostać nogi/ Dom się robi taki z duszą..... Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkowa Re: macie firanki? 30.09.09, 14:14 Nie mam i nie zamierzam mieć. Po pierwsze nie lubię, po drugie mam w domu drewniane, duże okna i szkoda byłoby je przysłaniać firanką. W ciągu dnia jestem widoczna dla sąsiadów tylko i wyłącznie kiedy stoję blisko okna, wieczorem zasłaniam je roletami. Na paprapetach mam pełno kwiatów wysokich i niskich, dlatego nie czuć tak bardzo "okiennej golizny". Odpowiedz Link Zgłoś
epb3 Re: macie firanki? 30.09.09, 14:20 nie mam i nie wydaje mi sie, ze okna są gole. lubię tak. zawsze tak mialam. nie znosze kurzu, a firanki to niestety kolejna rzecz w domu, gdzie ten sie zbiera dlatego lubię mało rzeczy. nie lubię jeszcze dywanów, ale takie mam przeciągi, ze na zime rozkladam, szczególnie ze dziecko to tylko na podlodze... Odpowiedz Link Zgłoś
zarone Polska to fieranki 30.09.09, 15:37 Każdy prawdziwy Polak ma w domu fieranki. Niech Holendrzy i inni Duńczycy nie okrywają okień, my porządni drobnomieszczanie będziem je wieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Polska to fieranki 30.09.09, 19:39 zarone napisał: > Każdy prawdziwy Polak ma w domu fieranki. Niech Holendrzy i inni > Duńczycy nie okrywają okień, my porządni drobnomieszczanie będziem > je wieszać. porównywanie wieszania firanek do drobnomieszczaństwa to juz chyba przesada z twojej strony, jeden lubi to wiesza, drugi nie lubi to nie wiesza, a to ze w Holandii czy Danii nie ma takiego zwyczaju to nie znaczy ze oni sa lepsi od nas, no litosci, porównanie chore conajmniej Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: Polska to fieranki 01.10.09, 10:05 zarone napisał: > Każdy prawdziwy Polak ma w domu fieranki. Niech Holendrzy i inni > Duńczycy nie okrywają okień, my porządni drobnomieszczanie będziem > je wieszać. no i co z tego? Czy do jasnej ciasnej wszystko mamy od A do Z wzorować na ten cały zachód? Wszystko na ślepo ściągać stamtąd? I to nie do końca to co dobre. Może najpierw ściągnijmy ich kulturę obycia, na drogach podczas jazdy, kulturę sprzątania po psach itd. A potem porozmawiajmy o niuansach wyposażenia domów. Sprowadzamy zachodnie święta, pierdółki, dekoracyjki mając wtedy nie wiem poczucie że jesteśmy mega światowi?, a drogi dziurawe jak były tak w większości są :-].Mamy taki klimat, takie warunki życiowe i nie róbmy papierowego domu w kraju gdzie wieją silne wiatry i są powodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mustardseed Re: macie firanki? 30.09.09, 14:22 Mam firanki. Wielką miłoscia do nich nie pałam, ale są mi potrzebne: rozpraszają wpadające światło, czyli nic mnie nie razi, a jak jest ciemno rozjaśniaja czarna taflę okna. Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Re: macie firanki? 30.09.09, 15:22 mamy i firanki, i zasłony i rolety i nie dlatego bym się obawiał spojrzeń sąsiadek - bo jak mają ochotę to niech sie gapią firanka w oknie ociepla wnętrze, pozbawia wrażenia tymczasowości poza tym latem słuzy jako moskitiera, a zimą izoluje chłód przenikający od szyb (podobnie jak zasłony które tez tylko zimą zaciągam) firanki krótkie, bez żadnych ekstrawagancji Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: macie firanki? 30.09.09, 16:52 Musze mieć, bo okna z kuchni i jadalni są blisko ulicy.Mam krótkie, proste, gładkie z wąskim szlaczkiem na dole, zasłony proste, ale przymierzam się do wymiany, dlatego czytam wasze wypowiedzi.W salonie, gdzie widok jest do ogrodu mam tylko proste boki z boku podwieszone delikatnym łańcuszkiem.Nie lubię we wzorki, ani kolorowych nie lubię fantazyjnych upięć i wymyślnego szycia.Nie przepadam za całkiem gołym oknem, wtedy ostre światło powoduje, że meble i reszta wyglądają nieco surowo.Moim zdaniem dobre dla spędzających cały dzień w pracy i ogólnie tych co niewiele przebywają w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: macie firankifiranki=drobnomieszcaństwo ????? 30.09.09, 17:44 prześledziłam wątek i rzuciło się woczy stwierdzenie"nie ma firanek bo to drobnomieszcaństwo"-Buahahahahaha...koleżanki jak rozumiem arystokraktki z zamków na wzgórzu???????? Tak się składa koleżanko snobki,że ma znajomych arystkoratów, którzy po pierwsze sie z tym nie obnoszą, po drugie maja firanki atego faktu zupełnie nie wiążą ze swoja krwia błękotną..Smieszny argument. Firanki można lubić albo i nie. Mogą pasować do wnetrza albo nie, ale fakt drbnimieszcańskośki ujawnia jeno kompleksy jakieś-czego wspólczuję. Brak firanek nie stanowi o leszej, szlachetniejszej sytaucji społecznej, pzrykro mi. Odpowiedz Link Zgłoś
e.milia Re: macie firanki? 30.09.09, 18:01 OO, a ja myślałam, że to tylko u nas nie ma nic w oknach. Od 2 lat zbieramy się, żeby założyć jakieś rolety, ale się nie zebraliśmy i na początku to przeszkadzało trochę, a teraz się przyzwyczaiłam. Tak, że nawet pasują mi te gołe okna. Nie mamy żadnego bloku na przeciwko, a widok jest na drzewa, więc jest całkiem miło, gdy siedzę w pokoju, a za oknem zieleń albo jesienne kolory liści Firanki nie bardzo nam chyba pasowały do wnętrza, nie dlatego że jest postmodernistyczne, tylko takie dość luźne, trochę niedbałe wręcz, np. na oknie stoją butelki robiące za świeczniki, jedna ściana jest nierównomiernie żółta z chropowatą fakturą, na podłodze stos książek, na które nigdy nie ma nigdzie miejsca - ale na razie taki właśnie klimat nam się podoba Jeszcze przyjdzie czas i na firanki oraz dopracowanie i dbałość każdego szczegółu w mieszkaniu A jak ktoś chce, to niech się gapi (mieszkamy na 1 piętrze, ale w pobliżu naprawdę nie ma żadnego bloku). Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy postmodernizm 01.10.09, 08:31 Architektura postmodernistyczna cechuje się pluralizmem i złożonością. Zdaniem postmodernistów, architektura nie musi ulegać duchowi czasu i postępowi technicznemu, zaś przede wszystkim powinna zależeć od kontekstu, nastroju czy wreszcie osobistych upodobań architekta i inwestora. wasze uzycie slowa postmodernizm - to jak kula w plot. Co i tak nie zmienia faktu, ze BYWAJA ladne firanki, ale 99% z tych, ktore widuje, sa po prostu okropne (a w szczegolnosci te krotkie, tiulowe, blyszczace itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
brak.slow Re: macie firanki? 30.09.09, 19:09 kup sobie takie z muślinu, jesli poprawnie sie wyrażam.. są w roznych kolorach, z delikatnej prawie przezroczystej tkaniny, "lekkie" i nie mają wzorów. tez nienawidzę firanek, ale teraz mieszkam na parterze i są po prostu koniecznością. cos takiego mniej więcej: artdeco.blox.pl/resource/czerwonafiranka0.jpg ostatnio kupowałam podobne w carrefourze za 19 zl sztuka Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: mam 30.09.09, 19:15 mam, nie lubię okien bez firanek. Wyjątkiem jest sypialnia,która jest cała w drewnie ale tam tez będą w oknie firanki, jak tylko znajdę odpowiednie. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: macie firanki? 30.09.09, 19:35 owszem mam firanki w kazdym pokoju i w kuchni oczywiście tez, uwazam ze są ozdoba okna, oczywiscie pod warunkiem ze sa ładne, nikt u nas w domu nie jest uczulony na roztocza i kurz wiec tym bardziej, teraz jest do wyboru tyle róznych pięknych firan że az szkoda byłoby miec gołe okno, pozatym ze po jednej i po drugiej stronie bloku mamy inne wysokie bloki wiec jakos nie chce zeby mi do okien ludzie zaglądali Odpowiedz Link Zgłoś
czajka.only Re: macie firanki? 30.09.09, 19:53 A ja jeszcze troche inaczej - mam firanki jak mgiełka w sypialni (i żaluzje na noc) a w pokoju - trochę grubsze ale gładkie firanki, które są prawie zawsze odsłonięte i przyczepione z boku do ściany (robota własna!). Efekt - widok niezasłonięty, pokój ciepły, jak ostro świeci słońce to można zasłonic i trochę lepiej. Jak nie chcesz, żeby zmiejszały pokój to uważaj aby karnisze nie były daleko od ściany. Odpowiedz Link Zgłoś
kellss Re: macie firanki? 30.09.09, 22:18 no jasne, że mam. Był moment ze nie mialam, probowalam isc z duchem czasu,ale okazalo sie to do kitu, bylo mi jakosc w domu nieprzytulnie, zbyt na widoku, łyso. Stanowczo wole firanki, dodaja ciepla wnetrzom, jakos 'domowo' wygladaj a nie biurowo, jak wiele przeze mnie obserwowanych domow. My home is my castle, a firanki w tym pomagaja)) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: macie firanki? 30.09.09, 22:35 ja sie juz wypowiedzialam, ale tylko dodam, ze obecnosc-nieobecnosc firan MA zwiazek z mentalnoscia narodowa Powszechnie wiadomo, ze Holendrzy przestali uzywac firanek w czasach, kiedy podbijali swiat jako zeglarze i zalezalo im, zeby pozostawione w domu zony dobrze sie prowadzily. W tym celu uruchomiona sasiedzka 'kontrole', w ktorej brak firan bardzo pomagal. I tak juz zostalo. Inna sprawa to tutejsza milosc do wielgachnych okien na pol sciany lub wiekszych, bez firan rzecz jasna, ktora wynika z pogody i niedoborow slonca czy swiatla w ogole. Moda wiec, w tym rowniez dot. wystroju wnetrz, bardzo czesto odzwierciedla historie lub inne kulturowe uwarunkowania, ktore formuja mentalnosc ja widze w Polsce firanki w 99% domow, po reakcjach moich bliskich na brak firan wnosze, ze firana to cos mocno w polskosci zakorzenionego. Az sie dziwie, ile osob tu deklaruje brak firanek)) Odpowiedz Link Zgłoś
fantasmagorii i dobrze mówisz 01.10.09, 00:57 mam babcię w Holandii i od małego pamietam dysputy "o firanę". Rodzice ulegli i mielismy tylko zaluzje. ja unikam firan jak ognia ( a płoną podobno w sekundę), bo wolę widzieć moje piekne kwiaty na parapecie Odpowiedz Link Zgłoś
fantasmagorii Re: macie firanki? 01.10.09, 00:52 nie mam firanek. Od lat 10, we własnym miszkaniu. Mam tylko i wyłacznie zasłony, ale nie uzywam - to dekoracyja. ale rolety zewnętrzne mam, na lato. Odpowiedz Link Zgłoś