hamerykanka Re: wasz pierwszy samochod 01.10.09, 20:22 Toyota 4Runner pieszczotliwie zwana Blackie z racji koloru. Bedac w Kolorado zdecydowalam ze musze dojezdzac do pracy, komunikacje miejska 200 000 miasta stanowilo slownie 12 autobusow jezdzacych raz na godzine do godziny 17.00, a potem wogole, wiec prawde mowiac nie mialam wyboru. Zawsze chcialam terenowke, zreszta od znajomych nasluchalam sie o surowych zimach gdzie snieg zasypywal wyzej drzwi wiec dobre 4x4 wydawalo sie nieodzowne. Nastepna zima byla lekka i tylko 3 dni sniegu). Za to przydalo sie wysokie zawieszenie- odprowadzanie deszczowki z ulic wygladalo jak glebokie a krotkie rowy w poprzek drogi wiec widzialam wiele sedanow zostawiajacych fragmenty jak tylny zderzak czy rura lub tlumik na drodze. Mam ja do dzis i choc jest juz leciwa, nigdy mnie nie zawiodla. Nawet akumulatora nie musialam wymieniac, pali od razu. Pakowna jest, niezbyt paliwozerna jak na te klase, oleju nie bierze i mam zamiar miec ja do jej naturalnego konca. Choc nie powiem, marzy mi sie fajny pickup V8.... Odpowiedz Link Zgłoś
skoobuss Re: wasz pierwszy samochod 01.10.09, 20:35 POLO... niebiesko=fioletowy, sama nie wiem jaki to kolor hehe. Kupiony w zeszłym roku, dlaczego ten?? Mimo, ze ma 10 lat jest w idealnym stanie, super się jeździ, zero napraw i przegląd na 6. Niestety nie na klimy i nie da sie zamontować, bo ma za słaby silnik. Ale to cudowne autko - moja pieszczotliwa pola (albo polusia). Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: wasz pierwszy samochod 01.10.09, 21:08 Mój pierwszy (samodzielnie kupiony i tylko mój) samochód to połowa szalonych lat 90. Z rozrzewnieniem wspominam te czasy. Byłam rok po studiach, niezłe zarobki, zero zobowiązań - dał mi poczucie wolności, faktycznej niezależności. Jeździłam nim 3 lata, nastukałam mu 90 tys. km... Moje pierwsze auto do tej pory jest na chodzie, wytrwale służy drugiemu właścicielowi /jak on to robi, że "toto" jeszcze się toczy - nie wiem / Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen.100 Re: wasz pierwszy samochod 01.10.09, 21:22 Toyota Starlet. Miala 10 lat i mialam sie nauczyc samodzielnie ja jezdzic. I zeby nie bylo mi szkoda jak ja poobijam. Nie poobijalam. Ale wymienilam w zeszlym roku na lepszy model dwuosobowy z duzym silnikiem o otwieranym dachem. I nie zamienilabym jej (to tez ona) na nic innego Odpowiedz Link Zgłoś
agatracz1978 Re: wasz pierwszy samochod 01.10.09, 22:10 Pierwsze moje auto to darowany fiat 126p koloru niebieskiego. Bardzo go lubiłam i miło wspominam. Ja wybrałam tylko kolor. Resztą zajmował się tata i brat. A było to lat 10 temu Odpowiedz Link Zgłoś
protozoa Re: wasz pierwszy samochod 02.10.09, 07:00 Biały maluch. Dostałam go w prezencie od rodziców gdy tylko zrobiłam prawo jazdy i zdałam maturę. Jeździłam nim przez prawie 5 lat. Podobnego malucha wniósł mój mąz w posagu, a że czasy były nieco inne - dwa samochody w rodzinie stanowiły rzadkość, więc sprzedaliśmy maluchy, dołozyliśmy pieniądze i kupili Skodę. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: wasz pierwszy samochod 02.10.09, 10:00 To był duży fiat w kolorze sraczkowatym - w 1990 r. całkiem niezłe auto. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: wasz pierwszy samochod 02.10.09, 10:07 Jako studentka odkładałam dla siebie na Forda Ka. Jak już zebrałam taką kwotę, to wyprowadziłam się od rodziców i pieniądze wydaliśmy z niemężem na remont wynajmowanego (strasznie brzydkiego i starego) mieszkania. Nasz pierwszy, drugi, trzeci itd. samochód, to były auta służbowe. Przez kilka lat ciągneliśmy więc w ten sposób. A pierwszy prywatny ... vw passat, trzyletni. Zawsze woleliśmy (i zostało nam do dziś) kupić samochód roczny, dwuletni lub trzyledni, ale bardzo dobry, bezpieczny, duży z dobrym silnikiem. Moim zdaniem leprze to niż nowy, ale mniejszy ze słabszym silnikiem. Tak nam zostało do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
grazna1501 Re: wasz pierwszy samochod 02.10.09, 10:18 pierwszy samochód taki prawdziwy mój kupiłam w 1998 r. nowy z salonu , bardzo go lubiłam i lubię do tej pory po 11 latach nie mogę na niego narzekać i jeżdżę nim do dziś Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_molinezja Re: wasz pierwszy samochod 02.10.09, 11:06 Cinquecento, 1993 albo 1994 rok... srebrny.. i pod maską wszystko trzymało się tylko na drucikach To auto było kompletną porażką Ciągle się psuło a ja wiecznie ''nie miałam'' pieniędzy na naprawę, a co za tym szło - ciągnęło się od rodziców, czyli tryb oszczędny. A kupiłam go za pieniądze z książeczki mieszkaniowej. Wpływu na model raczej nie miałam, jedynie chciałam małe i tanie. Więc wzięłam to co akurat się trafiło w dobrej cenie. Znalazł go gdzieś na drugim końcu Polski tata mojego ówczesnego chłopaka. Tyle wspomnień i przejechanych kilometrów... Mimo wszystko miło wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: wasz pierwszy samochod 02.10.09, 11:20 Ja mam swój własny dopiero 4 lata. Dostałam 9 letnie Suzuki baleno kombi po moim tacie i jeżdżę moim baleronem do dziś. Jest genialny i z gumy, ile on obsłużył przeprowadzek... Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: wasz pierwszy samochod 02.10.09, 11:39 polonez chyba wówczas 3 letni, szary... ze straszliwym przebiegiem cód miód malina płakałam kiedy po roku sprzedawałam go w autokomisie a gośc z autokomisu nie mógł uwierzyć, że samochód ma taki przebieg...po kilku sprawdzeniach wyszło, że ponieważ zanim go kupiliśmy był używany w firmie i rozliczany z km przebiegu prawdopodobnie kierujący nim przekręcał licznik do przodu kiedy my kupowaliśmy miał 90 tys. przebiegu, w ocenie faceta z komisu miał co najwyżej 50 tys. do następnego nie czułam juz takiego sentymentu Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: wasz pierwszy samochod 02.10.09, 11:46 maluch potrzebowałam mały samochodzik do wożenia dzieci do szkoły, jezdziłam nim 3 lata i poszedł na złom Odpowiedz Link Zgłoś
paolka_82 Re: wasz pierwszy samochod 02.10.09, 11:56 Kupiony dwa mies. przed ślubem biały mercedes, tzw. beczka z 1978. Piękny samochód, okazało się że w zasadzie nie miał podłogi, ale komfort jazdy był wspaniały. Czasami żałuję że go sprzedaliśmy. Do mercedesów mam sentyment, kilka lat póżniej mieliśmy czarną 124 z 1985- super maszyna. Lubię tzw. samochody z dusza. Niestety teraz mam pospolitego Peugeota 307 w kombi, ale w chwili obecnej wybierając samochód pierwsze, co biorę pod uwagę, to czy na tylnej kanapie zmieszczą mi się trzy foteliki Odpowiedz Link Zgłoś
ewag12 Re: wasz pierwszy samochod 02.10.09, 12:00 Moje Panie od tygodnia jeżdze moim pierwszym samochodem, od 3 msc mam prawko - Peugeot 307sw kombi. Narazie sie nie zabiłam ale juz go porysowałam... troche to ostudziło mój zapał do jeżdzenia ale sie nie poddaje! Odpowiedz Link Zgłoś