kropkacom 23.10.09, 11:14 Skoro już święta na forum Przeglądam sobie oferty rożnych firm zwłaszcza tych robiących zabawki i żeby spełnić nawet pojedyncze marzenia dzieci trzeba mieć nieźle napchany portfel. Dajecie się wkręcić w ten gwiazdkowy wyścig: kto wyda więcej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 11:30 Jesteśmy szybsze niż galerie handlowe, u nich Święta zaczną się po 2 listopada... Fortuny nie wydam, bo nie mam. Ale liczę, że w grudniu wpłynie mi na konto pewna sumka, która ułatwi kupienie każdemu czegoś fajnego (nie przemawia bowiem do mnie idea kupowania prezentów tylko dzieciom). Trochę kasy więc wydam, wiadomo, ale to sama przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabuly Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 13:54 > Jesteśmy szybsze niż galerie handlowe, u nich Święta zaczną się po 2 > listopada... Wcale nie!! Pod koniec września w naszej Ikei już zawitały święta! Nawet moja córka zdziwiła się, że jeszcze haloween nie było! Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 21:51 U nas to samo. Koniec wrzesnia a w Ikei oferta swiateczna na calego. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 24.10.09, 11:01 Nie bywam w Ikei (za daleko), więc nawet nie wiedziałam. Zaskoczyłyście mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 11:34 Nie dajemy się wkręcić, wydajemy tyle, na ile nas stac. Myślę, ze nie to jest ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 11:37 Dobrze napisane ale czy realne? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 11:41 wydam fortunę na dziecko, ale dlatego, że w grudniu juz może byc z nami Na prezenty gwiazdkowe raczej nie wydam nic, bo nie robimy sobie "gwiazdki" Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 16:02 U nas podobnie- nnie ma gwiazdki. Na Mikołaja dzieci dostaja prezenty ale tez w rozsądnych granicach. Nie daję sie wkręcac. Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 11:42 a czemu nierealne ?? Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 21:26 a dlaczego nierealne? wydajemy tyle na ile nas stac, nie zamierzamy się zadłużać z powodu niewiadomo jakich bajerów. Odpowiedz Link Zgłoś
llidkaa Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 11:41 U nas prezenty dla dzieciaków nieco droższe, ale tylko dlatego, że będą składkowe, każdy daje ile chce i kupujemy jeden, ale ten wymarzony prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 11:40 no zabawki i akcesoria dla dzieci wyjatkowo drogie sa Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 11:43 Zalezy od marzeń dziecka.. Moja akurat marzy o pozbyciu się alergii na kota. Dużo bym dała, żeby móc spełnić taką "zachciankę" Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 11:45 To jak moja Ale inne marzenia też ma. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 12:39 kropkacom napisała: > To jak moja Ale inne marzenia też ma. moja kilka dni temu miała urodziny, wypytawałam o czym marzy.. czy jest coś (namacalnego) co baaaardzo chciałaby mieć. Nic konkretnego nie wymyśliła. Co nie znaczy, że nie cieszy się z otrzymywanych prezentów, wręcz przeciwnie. Ale nie ma szalenie drogich marzeń Własnie głowkuję co by tu pod choinkę wymyślić, zwłaszcza, że kupujemy od dziadków, babci, reszty rodziny, od nas.. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 11:50 Nigdy nie kupowalam bardzo drogich prezentow i nadal zamierzam sie tego trzymac. Moja córa bedzie najpewniej chciala gre sims3, wiec nie czeka mnie jakis wielki wydatek. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya nie przesadzamy z wydatkami 23.10.09, 12:21 po pierwsze jest wcześniej Mikołaj, poza tym mamy z mężem duże rodziny więck kupowanie prazentów dla wszystkich dorosłych i dzieci, nawet drobiazgów byłoby dużym obciażeniem finansowym... przyjelismy system losowania z limitem ok. 100 zl na prezent, każda dorosła osoba losuje innego dorosłego, dzieci dostają prezenty od wlanych rodzicow, plus kupuje się drobiazgi typu slodycze itp dla innych dzieciaków w rodzinie... tym sposobem mieścimy się w kwocie ok. 300 zł przy dwojce wlasnych dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: nie przesadzamy z wydatkami 23.10.09, 12:23 Wydam fortunę, bo uwielbiam to robić. Pozwalam sobie na takie wydatki tylko w święta Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka89 Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 12:47 Nie. Jestesmy mala rodzina narazie bo mamy zaledwie 1 dziecko. Swieta planujemy spedzic w domu. Corka zaledwie trzyletnia wiec nie ma sprecyzowanych pragnien, jedyne czego aktualnie pragnie to malego plastikowego slimaka Jestem bardzo przeciwna kupowaniu niepotrzebnych rzeczy w imie prezencikow dla wszystkich bo i tak w wiekszosci przypadkow sa to pomysly nietrafione. Nie spodziewamy sie dostac prezentow od nikogo, corka pewnie cos dostanie od babci i dziadka. Zaoszczedzone pieniadze z przyjemnoscia wydam potem na ksiazki Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 13:20 Prezenty dla rodziny z mojej strony już mam kupione, zapakowane i wysłane, bo świeta spędzam daleko od domu rodzinnego. Nie czuję abym wydała dużo. Na grudzień zostanie mi jedynie drobiazg dla partnera i coś dla dzieciaków jego rodzeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 13:54 Nie wydam, bo nie spodziewam się do końca roku większego przypływu kasy. Szczerze mówiąc, z wiekiem coraz mniej mnie kręci idea wypasionych świątecznych prezentów - we własnym dzieciństwie i przy małych dzieciach bardziej mnie to bawiło. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 14:40 Dajecie się wkręcić w ten gwiazdkowy wyścig: kto > wyda więcej? Nie porównuje, kto ile wydał, więc nie traktuje tego w kategoriach wyscigu. A czy wydam fortunę? zawsze planuję, że nie, a pózniej wychodzi jak zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
adsa_21 Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 14:48 ja kupuje drobiazki - dla dziecka zestaw detektywa, dla mamy ksiazka, dla taty - krem do golenia. nie mam w tym roku pieniedzy na drogie podarki. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 16:27 w wyscig sie wkrecic nie daje, ale na Gwazdke na ogol jest specjalny prezent. W tym roku specjalny bedzie znaczyc drogi bo bedzie to konsola oraz laptop (nie dlatego samego dziecka). Jedno marzy o koniu ale bedzie jakies konskie akcesorium tez nietanie Reszta ma tanie marzenia Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 21:21 Mam gdzieś komercyjny wyścig portfeli W rodzinie męża nie ma takich zapędów na szczęście A moje dziecko miało kilka dni temu urodziny i zapytane, jaki chce prezent odpowiedziało (wielokrotnie zresztą) "Ja nic nie chcę dostać, ja mam dużo zabawek. Ale może pójdziemy do pizzerii na pizzę?" To chyba niezły dowód na nasz antykomercyjny styl wydawania kasy Wolimy przeżycia od rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 truscaveczka 24.10.09, 15:39 > zapytane, jaki chce prezent > odpowiedziało (wielokrotnie zresztą) "Ja nic nie chcę dostać, ja mam dużo > zabawek. Ale może pójdziemy do pizzerii na pizzę?" To chyba niezły dowód na nas > z antykomercyjny styl wydawania kasy Wolimy przeżycia od rzeczy A wiesz, że ja to kompletnie inaczej odebrałam? IHMO jeśli dziecko w ramach prezentu urodzinowego wybiera wyjście z rodzicami do pizzerii, to daje w ten sposób sygnał, że zabawek może i ma dużo, ale za to za mało czasu spędza z rodzicami na wspólnych wyjściach, spacerach, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bbb21 Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 21:26 nie wkręcam się w żaden wyścig... to zupełnie poza mną i w wyścigu udziału nie biorę; nie, nie wydam fortuny na prezenty, nawet dla własnego dziecka; kropkacom napisała: > Skoro już święta na forum Przeglądam sobie oferty rożnych firm zwłaszcza > tych robiących zabawki i żeby spełnić nawet pojedyncze marzenia dzieci trzeba > mieć nieźle napchany portfel. Dajecie się wkręcić w ten gwiazdkowy wyścig: kto > wyda więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 23.10.09, 21:34 Witam, Tak. Wydam fortunę. Wolę obdarowywać niż dostawać. Serio. Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
agatracz1978 Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 24.10.09, 00:21 Nie, niekoniecznie to co najdroższe musi byc najfajniejsze. DLa maluszków robimy prezenty składkowe a dla dorosłych coś miłego symbolicznie kupujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 24.10.09, 13:21 O świętach to pomyślę w grudniu, na razie mam ważniejsze sprawy na głowie Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 24.10.09, 14:54 Nie mam zamiaru wydawać fortuny. Odpowiedz Link Zgłoś
kasialip5 Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 26.10.09, 11:28 Ja pewnie kupię duże i drogie prezenty dla dzieci. Nigdy nie mogę się powstrzymać, kiedy robię zakupy prezentowe dla chłopców. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 26.10.09, 12:31 Zdecydowanie wydam niewiele. Od lat u mnie w domu wprowadzona jest zasada prezenty tylko dla dzieci. Ponieważ dwójka dzieci bardzo mnie wkurzył swoim podejściem do prezentów i obowiązków gości, już w sierpniu zadecydowałam,że otrzymają prezent za 10 zł. Dla córki jeszcze nie zdecydowałam, sądzę jednak że spokojnie zamknę się w kwocie 150 zł Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Fortunę jak fortunę, ale 26.10.09, 12:57 jakąś kwotę przekraczającą "zwyczajne" zakupy na pewno. Co więcej, uważam to za normalne - to dla mnie specjalny czas i specjalne prezenty wchodza w grę. Aczkolwiek na pewno nie takie, na jakie nas nie stać - przyznam, że zapożyczania się na cele konsumpcyjne nie rozumiem i nie popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
skanke co dla jednych jest fortuną 26.10.09, 13:08 to dla drugich kieszonkowym. dwa prezenty do 200zł Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 26.10.09, 13:30 Hmmm... u mnie w rodzinie nigdy nie dawało się na gwiazdkę prezentów dorosłym. Sama jako dziecko nigdy nie dostałam żadnego prezentu z tej okazji od babci, ciotek, chrzestnych itd. U mojego męża chyba podobnie było. Fortuny pewnie nie wydam. Kupię prezenty dla swoich dzieci i dziecka mojego męża siostry. Myślę,że w 300 zł na to przeznaczę. Dam prezent moim rodzicom, który będzie kosztował jakieś 100 zł i dla męża rodziców też ta sama cena. Czyli 500 zł + jeszcze jakiś prezent dla męża. Myślałam, żeby kupić mu strój świętego Mikołaja, żeby dzieciakom prezenty porozdawał P. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Chciałabym wydać mało... 26.10.09, 13:46 Ale to nie takie proste. Córka ma konkretne marzenia i nic tego nie zastąpi. Przy małych dzieciach jest prostsza sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
blanka_32 Czy wydajecie fortune na prezenty gwiadkowe? 11.11.09, 16:54 Swojej nastolatnie córce zawsze kupuje kilka prezentów. W tym roku zażyczyła sobie: książke ,,Widmo Hitlera'' , worek treningowy i rękawice bokserskie, model Titanica, perfumy, kolczyki oraz ciuchy. Z tych wymienionych rzeczy na pewno kupie jej książke ,,Widmo Hitlera'', te rękawice bokserskie i worek treningowy, model Titanica oraz zapewne jakieś fajne perfumki i bluzke. A nad prezentem dla męża to muszę się jeszcze zastanowić. Zawsze wydaje dużo w okresie świąt, gdyż przywiązuje do Bożego Narodzenia ogromną wage, zarówno do róznorodnych ozdób itp., jak i własnie prezentów. Odpowiedz Link Zgłoś
bellinetta Re: Czy wydajecie fortune na prezenty gwiadkowe? 11.11.09, 17:01 To zalezy jaką "fortunę" masz na mysli u mnie zazwyczaj w wysokości zasobności mojej kieszeni czyli jakieś perfumy, może książka, albo jakiś inny drobiazg Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 11.11.09, 18:26 Tak. Z duza przyjemnoscia. Uwielbiam choinke i obdarowywanie najblizszych. 6go Grudnia dzieci dostaja po drobiazgu a w Wigilie pod choinka znajduja stosy prezentow. Dostaja to co sobie zycza (z pewnymi ograniczeniami, syn nie dostanie np. X-Box o ktorym marzy poniewaz ma juz inne konsole, uznalismy to wiec za zbyteczne, nie kupujemy rowniez zabawek ktore uznajemy za promujace przemoc) i dodatkowo to co my wymyslimy jako fajne i edukacyjne. Wydaje duze kwoty na te prezenty i wcale nie zamierzam sie tego wstydzic. Odpowiedz Link Zgłoś
bogoosia Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 11.11.09, 18:27 kropkacom napisała: > Dajecie się wkręcić w ten gwiazdkowy wyścig: kto > wyda więcej? jaki wyścig? ja staram się na gwiazdkę nie przesadzać, duże prezenty, to na urodziny bardziej... ale, że mam liczną rodzinę i nie lubię dawać badziewia, to i tak zawsze kupa kasy idzie... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Wydacie w tym roku fortunę na prezenty gwiazd 11.11.09, 18:51 Prezenty robię, aby sprawić przyjemność, a nie, żeby chwalić się, ile wydałam. Tak więc w żadnym wyścigu nie biorę udziału. Odpowiedz Link Zgłoś