Dodaj do ulubionych

e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!!

26.01.04, 17:43
Wygląda na to że jakaś osoba sprzedała maile z forum,albo celowo wysyła po
przez zagraniczny servic maile z wirusami-wirus ten jest z rodziny trojanów
i
po zagnieżdzeniu się w kompie może udostępniać nasze dane i informacje
osobie
która przysyła te maile ja osobiście podejzewam oto nijaką Scharlet1 która
to
ostatnio groziła ze wszystkim wysle listy polecone z ich adresami
zamieszkania.
I tą drogą prubuje wydębić dane lub też hasła do loginów na gazeta.pl a tam
przy zakładaniu konta podaje się dużo danych.Mężulek tej Scharlet1 pracuje w
szkole może jakiś z bozej łaski informatyk,ale te numery to dzieci z
przedszkola potrafią i wystarczy antyvirus w kompie i mozna spac spokojnie
Dla
obawiających się bardziej polecam zainstalowac jakikolwiek firewal u siebie-
wersji freeware dostępne pod adresami www.pcworld.pl www.chip.pl itp.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zarra Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 26.01.04, 19:05
      Dostałam dziś chyba z pięć maili od Ellen.
      Żadego nie otworzyłam,domyślając się że to jakis podstęp wredny.
      Mam firewala, mam nadzieję że to wystarczy.
      Dzięki za info.
      • catalinka Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 26.01.04, 19:30
        Ja włączyłam skanowanie mksem i miałam 102 różnych wirusów, głównie trojany.
        Nie wiem czy to z powodu tych listów, ale zgroza mnie ogarnęła. Radzę więc
        zrobić to samo. Pozdrawiam
        • aka10 Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 26.01.04, 19:58
          Polecam Norton Personal Firewall.Widac,co za swinstwo probuje sie dostac do
          komputera,widac dokladnie skad i jaki numer IP ma ten komputer.Atakow jest
          srednio chyba 10-15 na godzine.Pozdrawiam.
          • sylwik7 Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 27.01.04, 10:22
            Czy wystarczy nie otwierać i usunąć maile od tej zakichanej Ellen czy trzeba
            coś więcej zrobić? Mąż będzie dopiero wieczorem a ja nie znam się na anty
            wirusach.
            • catalinka Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 27.01.04, 10:48
              Jeżeli masz mks polski program antywirusowy to możesz go włączyć. Jeżeli nie
              to ściągnij go z internetu, tujest adres www.mks.com.pl/. Pozdrawiam
              Kasia
              • aniamr Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 27.01.04, 12:23
                Ja równiez dostałam nawet dwa razy. Są to skompensowane pliki o nazwie "my
                foto". Całe szczęście, że nie otworzyłam, uffff
              • cz.wrona Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 27.01.04, 12:26
                Pomocy!
                Ja niestety otworzyłam ten świniowaty meil i cały czas mi system Outlooka
                wysyła meile, że nie mogę nic innego zrobić! Komp. działa mi tylko przez jakieś
                5- 10 min po uruchomieniu!!! Mam Nortona AntiVirusa ale on nie daje sobie z nim
                rady, co teraz? Skontaktowałam się już z informatykiem ale nie wiem czy nie
                trzeba będzie instalować tego jeszcze raz. Przyrzekam,że jak dowiem się że to $%
                #@^ pochodzi od Scharlet to moją delikatną rączkę włożę jej głęboko w gardło. A
                na razie help!
    • sylwiakrol Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 27.01.04, 16:21
      Witam.
      Kochane, nie siejcie niepokoju i paniki.Nie oskarżajcie również bezpodstawnie.
      Spam od Ellen przychodzi nie tylko na Gazetę ale również na inne portale
      (Interia).Nie ma w nim wirusa ani innego robactwa. Otworzyłam ten list i nie
      stwierdziłam takowej obecności,a w zasadzie antywirus nie stwierdził (NAV i
      MKS). Na szceście poczta na Gazacie posiada Spamkillera,należy dodać ten adres
      do listy spamu i bedzie automatycznie filtrowany.
      Wirusy które zadomowiły się w Waszych machinach załapałyście wcześniej nie
      wiedząć o tym. Radzę używać programów antywirusowych a nie tylko skanerów
      online.
      • cz.wrona Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 27.01.04, 22:35
        Sylwio kochana to jest WIRUS. Zajrzyj na stronkę podaną powyżej mojego
        wcześniejszego postu tam ten #$%$%@ jest dokładnie opisany. Mimo, że mam
        Nortona nie poradził on sobie z nim.
        • dzidecka Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 27.01.04, 22:39
          To jest wirus. Też dostałam Ellen ale nie na gazete. Teraz łazi ten robak.
          Tytuł maila to albo: test, hello, error, Mail delivery system. Wirus nazywa
          się Mydoom. Na mks_vir piszą o nim. Żaden antywir nie chce go wykryć bo go
          jeszcz w bazie nie mają. Ja bede ściągać mks'a.
          • mama_ola DO CZ.WRONY I INNYCH - PROGRAM DO USUN.TEGO WIRUSA 27.01.04, 22:56
            Ten wirus zwie się Worm.Win32.Lovesan.a-f (kolejna mutacja Blastera). Mam na
            niego tzw.szczepionkę. Po uruchomieniu tego programu komputer działa już bez
            zarzutu. Przesyłam Wam na konto gazetowe.
            Ja też otworzyłam tą wiadomość... sad((
            POZDRAWIAM!!!
            Ola
          • mama_ola Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 27.01.04, 23:05
            mam problem z wsłaniem tego programu na Wasze konta gazetowe więc wysłałam
            cz.wronie na pocztę wp. Jeśli ktoś jeszcze potrzebuje pomocy piszcie na
            olakir@yahoo.com
            Całuję! PA
            • dzidecka Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 27.01.04, 23:42
              Więc tak:
              Wirus od Ellen:
              "
              Baza wirusów - Dumaru.J
              26 stycznia 2004

Również znany jako: Worm.Dumaru.J
              Typ: robak
              Niszczący dyski: nie
              Niszczący pliki: nie
              Efekty wizualne: nie
              Efekty dźwiękowe: nie

Dumaru.J jest kolejnym członkiem rodziny robaków internetowych, których
              działanie polega na rozsyłaniu własnych kopii za pomocą poczty elektronicznej.

Zwykle robak pojawia się w komputerze ofiary w postaci załącznika do listu
              elektronicznego o następujących parametrach:

Od: "Elene" (censored)

Temat: Important information for you. Read it immediately !

Treść:
              Hi !
              Here is my photo, that you asked for yesterday.

Załącznik: myphoto.zip

Po rozpakowaniu przez użytkownika załączonego archiwum i uruchomieniu
              znajdującego się w nim pliku myphoto.jpg.[wiele spacji].exe robak tworzy na
              dysku swoje kopie w następujących plikach:

L32x.exe
              Vxd32v.exe
              Dllxw.exe
              Zip.tmp

oraz modyfikuje tak rejestr by jego kopia była automatycznie uruchamiana przy
              każdym starcie systemu Windows oraz przy logowaniu się do systemu. W systemach
              Windows 95/98/Me robak modyfikuje również plik system.ini dodając do niego
              swoje wywołanie.

Robak rozsyła własne kopie za pomocą poczty elektronicznej do wszystkich
              adresatów, których adresy odnajdzie w plikach z rozszerzeniami: htm, wab,
              html, dbx, tbb, abd, znajdujących się na dysku."

Uważajcie jeszcze na tego:
              "
              Baza wirusów - Mydoom.A
              27 stycznia 2004

Również znany jako: Worm.Mydoom.A
              Typ: robak
              Długość: 22528
              Niszczący dyski: nie
              Niszczący pliki: nie
              Efekty wizualne: nie
              Efekty dźwiękowe: nie
              Data aktywacji: 1 lutego

Mydoom.A jest robakiem internetowym, którego działanie polega na rozsyłaniu
              własnych kopii za pomocą poczty elektronicznej oraz udostępnianiu możliwości
              przejęcia kontroli nad zainfekowanym komputerem. Robak umożliwia również
              przeprowadzanie ataku typu Denial of Service.

Zwykle robak pojawia się w komputerze ofiary w postaci załącznika do listu
              elektronicznego o następujących parametrach :

Temat: [jeden z poniższych]
              test
              hi
              hello
              Mail Delivery System
              Mail Transaction Failed
              Server Report
              Status
              Error

Treść: [jedna z poniższych]

Mail transaction failed. Partial message is available.

The message contains Unicode characters and has been sent
              as a binary attachment.

The message cannot be represented in 7-bit ASCII encoding
              and has been sent as a binary attachment.

Załącznik: [poniższa nazwa]

document
              readme
              doc
              text
              file
              data
              test

[z jednym z poniższych rozszerzeń]

.pif
              .scr
              .exe
              .cmd
              .bat
              .zip

Po uruchomieniu przez użytkownika pliku załącznika robak tworzy na dysku
              następujące pliki: shimgapi.dll, taskmon.exe oraz modyfikuje tak rejestr by
              jego kopia była automatycznie uruchamiana przy każdym starcie systemu Windows.

Robak wyszukuje adresy poczty elektronicznej z plików z rozszerzeniami htm,
              sht, php, asp, dbx, tbb, adb, pl, wab, txt i następnie wysyła na nie swoje
              kopie za pomocą poczty elektronicznej. Również adres nadawcy jest jednym z
              adresów odnalezionych w powyższych plikach. Do wysyłania poczty robak korzysta
              z własnego silnika SMTP.

Dodatkowo robak umożliwia nieautoryzowany dostęp do zainfekowanego komputera
              oczekując na połączenia na portach od 3127 do 3198. Ponadto robak zawiera
              procedurę przeprowadzaniu ataku typu Denial of Service aktywowaną 1 lutego
              2004.

12 lutego robak przestaje się rozprzestrzeniać."

U mnie była dziś jedna Elen i 5 Mydoom. Mamo_oli, jakim antywirem znalazłaś
              robala? żaden mi nie znajduje bo nie mają robala w bazie. Mks_vir ma, więc
              ściągam mksa. Miałam zainstalowanego Avasta, który przy odbieraniu poczty
              usunął załączniki a jednak robal się u mnie zadomowił, bo sie sam wysyła i
              przysyła na mojego maila wiadomość o terści Hello z konta mojego męża. Oj
              podszywa się bestia smile
              No nic, będe ściągać ks_vira. Nareczka.
              • mama_ola Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 28.01.04, 00:50
                korzystałam z programiku ze strony www.gdata.pl.
                ALE ŚCIĄGNĘŁAM MKS_VIR DEMO I ZNALAZŁ MI DUMARU.J!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                SZKODA, ŻE TO WERSJA 30 DNIOWA...
          • mama_ola ważne! 27.01.04, 23:06
            mam problem z wsłaniem tego programu na Wasze konta gazetowe więc wysłałam
            cz.wronie na pocztę wp. Jeśli ktoś jeszcze potrzebuje pomocy piszcie na
            olakir@yahoo.com
            Całuję! PA
            • dzidecka Re: ważne! 28.01.04, 01:44
              Oto adres do programu który automatycznie usunie wirusa
              z Waszych komputerów (plików, rejestru):

www.f-secure.com/tools/f-mydoom.exe

smile)
              • kummin Re: ważne! 28.01.04, 02:17
                witam i mam pytanie:

czy ellen moze sie uaktywnic w macintoshu czy problem dotyczy tylko pc?

pozdr
                k.
                • mala_kasia Re: ważne! 28.01.04, 19:49
                  kummin napisała:

> witam i mam pytanie:
                  >
                  > czy ellen moze sie uaktywnic w macintoshu czy problem dotyczy tylko pc?
                  >
                  > pozdr
                  > k.

Jeszcze się taki nie urodził, coby na wersję 10.X wirus stworzył wink A jeśli nawet masz niższą wersję
                  (8.6 - 9.2) to i tak żaden PC-towy wirus nic Ci nie zrobi. Natomiast Ty możesz być "pośrednikiem"
                  w wysyłaniu wirusa, jeśli np. dostaniesz go z PC-ta i poślesz dalej.

Pozdrawiam.
    • isma Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 28.01.04, 11:42
      Fakt, ostatnio liczba wirusow lapanych przez mojego f-secure sie znacznie
      zwiekszyla. Ostatnio wykryl w poczcie z nieznanego mi adresu
      grzegorzkaczmarek@poczta.onet.pl. Diagnoza: Mydoom.
    • lika_26 Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 28.01.04, 12:16
      Dzięki kwiatku za info wink
      Ja tez dostałam dwa meile od elen (wrrrrrrrr),ale dzęki Tobie wiedziałam ze to
      wirusy,i od razu poszły do kosza
      pozdrawiam
      lika_26
    • sabina74 Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 29.01.04, 08:47
      dziewczyny jesteście cudowne. Właśnie otworzyłam swoją pocztę i znalazłam aż
      trzy maile od elen, myślę, że wszyscy je mają. oczywiście je skasowałam jeszcze
      przed otwarciem.pozdrawiam i dzięki za czujność
      • cz.wrona Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 29.01.04, 11:23
        dzidecko kochana ściągnęłam ten program ale nadal mam ten $@#% wirus. Niech
        ktoś mi pomoże!!!!!!!!!!
        • wikipati Do czarnej wrony :) 29.01.04, 23:25
          Nie martw sie.
          programy.onet.pl/74,63,9371,programy.html
          to jest adres strony, z ktorej mozesz sciagnac bardzo dobry darmowy
          program.Nam pomogł na wszystkosmile) Nawet na to, czego nie wywalił Norton i
          Kaspersky.
          powodzeniasmile
          • cz.wrona Re: Do czarnej wrony :) 29.01.04, 23:50
            Jejku już ściagam go. Jak zadziała to wycałuję wirtualnie od stóp do głowy....
            • wikipati Re: Do czarnej wrony :) 30.01.04, 14:16
              hahahaah trzymam za słowo smile))))
              i zwycięskiej walki z robalami zyczę smile)

na "pocieszenie" powiem, ze do nas przychodzi dziennie conajmnij kilka na
              pocztę, ostatnio nawet z tak szacownych instytucji jak dom brokerski smile)
              ze ja taki zwykły szary uzytkownik moge "cos złapac" smile to rozumiem, ale zeby
              takie szacowne instytucje nie posiadały odpowiedniej ochrony....
              moze nastepnym razem dostaniemy cos np. z banku albo z ministerstwa
              jakiegos smile))

jak widac wobec wirusów wszyscy jestesmy rowni hihihi
              • mama_ola Re: mama_ola do Czarnej Wrony :) 30.01.04, 22:27
                No i jak??? Poradziłaś sobie?
                Pozdrawiam!
                PS. Nic nie piszesz, to już zaczynam się zastanawiać czy Ci całkiem komp nie
                siadł od tego ^%$#@(*&^%@# wirusa wink))
                OLA
                • cz.wrona Wygrałam, zgniotłam ELENE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.01.04, 23:18
                  Wikipati- CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK
                  CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK
                  CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK
                  CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK
                  CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK
                  CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK
                  CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK
                  CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK
                  CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK
                  CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK
                  CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK
                  CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK
                  I jeszcze raz CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK

chyba sie udało. Mamo_Olu również bardzo dziekuję. Ściągnęłam program z onetu i
                  chyba sobie poradził z tym @$%# bo od 2 włączeń kompa nie wyświetla mi się już,
                  tylko jak włączam to mi wyskakuje, że nie ma jakiegoś pliku exe- nie wiem o co
                  chodzi ale zamykam i jest w porzo!

Dziękuję wszystkim, którzy mi pomogli- radą i duchem- CMOK CMOK CMOK CMOK CMOK
                  • mrufkaa Re: Wygrałam, zgniotłam ELENE !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.01.04, 21:53
                    O zebysz to jasna... no wiec dostalam maila ze to niby zwrot bo nie dotarlo
                    do adresata, a poniewaz wysylalam do starego znajomego i nie bylam pewna czy
                    ma jeszcze aktywne konto, wiec otworzylam! no i wtedy przypomnial mi sie post
                    dzidecki... Sluchajcie, czy ja rozpakowalam tego robaka jesli nie otworzylam
                    zalacznika tylko skasowalam maila?
                    antivbirus nic nie wykryl, ten program, do ktorego podala link Ania tez nie...
                    • kiranna do mrufkii :) 01.02.04, 01:11
                      mrufkaa napisała:

> ... Sluchajcie, czy ja rozpakowalam tego robaka jesli nie otworzylam
                      > zalacznika tylko skasowalam maila?
                      > antivbirus nic nie wykryl, ten program, do ktorego podala link Ania tez nie...

Na moj gust nie rozpakowalas, skoro nie otworzylas zalacznika. Ja tez tak
                      zrobilam, zreszta z reguly nie otwieram nieznanych zalacznikow, nawet jak mi
                      pisza, ze wygralam milion $ ;D
                      U mnie tez NAV nic nie wykryl, program od dzideckiej rowniez, to chyba wszystko
                      jest ok. KOmp chodzi jak na razie wink
                      Wesolych Swiat dla mezasmile
                      pozdrawiamsmile
                      Anka
                      • mrufkaa Re: do mrufkii :) 01.02.04, 22:17
                        No, moj komp tez jak na razie chodzi ladnie smile miejmy nadzieje, ze nic sobie
                        nie sciagnelam...
                        maz dziekuje! smile))
                        • utalia ale numer 01.02.04, 23:44
                          Dziewczyny, ale numer. Przyszedl do mnie tez ten mail od Elen. Nie wykasowalam
                          ale i nie otworzylam bo pomyslalm, ze moze to do mojego meza. Mamy kuzynke we
                          Francji o imieniu Elen, niedawno jej rodzona siostra urodzila synka. Pisalam do
                          mojej ciotki a ich matki list z pytaniem jak sie miewa malutki. Moj malzonek
                          pomysla zadowolony, ze to list od Helenki czyli Elen. Nawet poczatkowy tekst
                          listu sie zgadzal. Zrozumielismy, ze pewnie rozmawiala Helenka z matka i
                          przesyla nam zdjecie synka siostry. Choc ten list byl jakis taki dziwny. Moj
                          maz juz go rozzipowal ale mial jakies problemy z jego otwaciem. Wyczulam, ze to
                          chyba jednak wirus i wykasowalismy cholerstwo ale nie wiem czy nie za pozno.
                          Jak myslicie? Utalia
    • kiranna jeszcze jeden programik do usuniecia Mydoom'a:) 02.02.04, 00:38
      securityresponse.symantec.com/avcenter/FxMydoom.exe
      • cz.wrona Re: jeszcze jeden programik do usuniecia Mydoom'a 02.02.04, 10:29
        Utalio nie chce Cie martwic ale ja własnie w ten sposob zainfekowałam sobie
        kompa...
    • beatach1 Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 02.02.04, 13:29
      Ja tez dostalam i oczywiscie otworzylam glupia.
      Ale jak narazie moj komputer chodzi zupelnie normalnie. raz tylko (jakies 3 dni
      temu), mialam 3 dziwne emeile od Mailer Demon (czy jak sie to pisze). Adresy
      ktore tam znalazlam pierszy raz wdzialam na oczy. Po za tym moj maz nie
      korzysta z funkcji emeil wink. Wjec on nic nie wysylal.
      Czy to znaczy, ze mam tego ROBAKA????
      Sciaglam juz program, do ktorego link podala Dzidecka. Nic nie wykazal a zrobil
      przeglad wszystkich programow na C.
      Teraz sciagam, to co dziewczyny podalyscie na onecie.
      Ale moze ktos mi odpowie, czy mam te swinstwo czy nie?

Pozdrawiam serdecznie
      BeataCh1 mama Maximiliana
      Moderator "Karmienie piersia"
      ------------------------------------
      Nasze zdjecia:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=5582665
    • steffa Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 02.02.04, 14:00
      Ale na pewno trzeba rozpakować rzekome foto, żeby robak się 'wgryzł'. Bo ja
      też miałam kilka "elenów", ale z zasady nie otwieram tego typu rzeczy...
    • mama_ola Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 03.02.04, 00:05
      www.virusportal.com/com/downloads/utilities/
      dla wszystkich zainfekowanych
      smile))
      Programiki do skanowania na konkretne wirusy (również MyDoom.B.).
      Szybko i skutecznie.
      Również dla tych Mam, które usunęły wirusa ale komp nadal nie działa poprawnie-
      programiki te naprawiają wszystko co naknociły wirusy.
      Pozdrawiam antywirusowo!
      Ola
      • dzidecka Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 03.02.04, 08:10
        www.mks.com.pl

I na dole: Narzędzie do usuwania robaka Mydoom smile)))
        • dzidecka Re: e-mail od Ellen,wirusy itp !!!!!!!!!!!!!! 03.02.04, 08:15
          aa i zróbcie sobie skaner online smile))
          Ja dostaje tysiące maili dziennie ale wira nie mam bo nigdy nie otwieram
          takich badziewi. Jak mail jest po angielsku to wiadomo, że reklama albo wirus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka