el_jot 07.03.10, 22:53 Przyleciały żurawie i drą sie niedaleko mojego domu. A Wy zauważyłyście coś wiosennego? Ale proszę, bez postów o psich kupach, bo ich na forum aż nadto. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gazeta_mi_placi Re: Oznaki wiosny 07.03.10, 23:00 Niestety nie Ale może za mało się rozglądam... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Oznaki wiosny 07.03.10, 23:02 Widziałam już kiełkujące kwiatki na skwerze koło pracy. Bardzo mocno podniosły mnie na duchu. Odpowiedz Link Zgłoś
sotto_voce Re: Oznaki wiosny 08.03.10, 00:35 U mnie bazie na wierzbach, krokusy, sikorki przestały przylatywać do karmnika, zapalenie spojówek i katar u alergików, zielonkawe pączki na krzakach bzu i porzeczek, ptaszki śpiewają (aczkolwiek ubolewam, że nie żurawie). Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: Oznaki wiosny 08.03.10, 00:39 wprawdzie teraz jest 9 na minusie, ale kilka dni temu pachniało wiosną. Po prostu to czułam. Odpowiedz Link Zgłoś
koteczka12 Re: Oznaki wiosny 08.03.10, 05:03 Widziałam w ogrodzie dwa kwitnące przebiśniegi - jeden faktycznie przebił się przez śnieg. Odpowiedz Link Zgłoś
abdullah_abdullah Re: Oznaki wiosny 08.03.10, 05:53 wiosna idzie wszystko mi sie pierdoli Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Oznaki wiosny 08.03.10, 07:29 moje koty z większą częstotliwością niż wcześniej chcą wychodzić na balkon Poza tym dziś było -12 stopni, więc wiosna chyba się gdzieś schowała, ale koty ją czują Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Oznaki wiosny 08.03.10, 12:47 a moj kot drze sie pod balkonem z taka sama czestotliwoscia jak przy mrozach ino on moglby na tym balkonie siedziec pewnie godzinami. Gorzej z nami - nie lubimy, gdy ten balkon otworzony przy wysokich mrozach wiosne poczulam kilka(nascie?) dni temu, gdy zima odpuscila i zrobilo sie 11 stopni na plusie Szkoda, ze znow zimno Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Oznaki wiosny 08.03.10, 16:22 koty sie nie liczą..moja się "marcowała"..na początku grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Oznaki wiosny 08.03.10, 08:18 Było kilka kluczy gęsi albo kaczek i są pierwsze przebiśniegi i krokusy. Z listy oznak wiosny dostrzeżonych i sklasyfikowanych jako oznaki wiosny przez moje dziecko: - na murku przed sklepem sprzedają warzywa; - na boisku (czyli korcie tenisowym) grają; - (w momencie, kiedy usłyszała krakanie gawrona) "o, i ptaszki ćwierkają!". Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Oznaki wiosny 08.03.10, 12:44 zauwazylam, ze dzis spadla nowa porcja sniegu na trawnik za moim blokiem Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Oznaki wiosny 08.03.10, 13:05 Żurawie drą się jak opętane. Kotka się nieco inaczej zachowuje, częściej znika. Przebiśniegi zaczynają kwitnąć, krokusy powschodziły, ale znowu przyprószył je śnieg. Widać trawę - zeszłoroczną wprawdzie, ale jeszcze niedawno było równo biało i wszędzie zaspy. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: Oznaki wiosny 08.03.10, 16:18 A ja niestety krokusów nie widzę, bo jak odśnieżaliśmy, to śnieg zwalaliśmy na ogródek. Muszę wziąć szpadel i snieg odrzucić dalej, bo krokusy mogą chyba zgnić? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Oznaki wiosny 08.03.10, 16:25 posyp śnieg ziemia lub torfem..sam zniknie, stopnieje, bo będzie pochłaniał wiecej ciepła..jak zaczniesz teraz machac łopatą to możesz uszkodzic roslinki, które pracowicie sie przebijaja przez snieg..ale nawet jak nic nie zrobisz, to nie zgniją, najwyżej później zakwitną, gdy snieg stopnieje Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Oznaki wiosny 08.03.10, 16:21 na ogródku wyszły kuz u mnie przebiśniegi i ciemierniki..te ostatnie późno, bo potrafią kwitnąć w grudniu, gdy temperatura wzrasta powyzej zera..na małym lilaku (bzie), który mam posadzony w skrzyni na tarasie nabrzmiały pączki Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: Oznaki wiosny 08.03.10, 23:25 Tydzień temu w lasku widziałam przebijające się przebiśniegi, ale na razie takie 2 cm. Szkoda, że ten tydzień był mroźny, ciekawe co z nimi? Odpowiedz Link Zgłoś