kra123snal Re: Meczet w Warszawie 27.03.10, 20:19 Jestem przeciwna. Wynika to ze strachu. Ale nie widzę w tym nic złego. Muzułmanie boją się innych religii, ja się boję ich. Poza tym uważam, że przyjezdny powinien dostosować się do warunków kraju, w którym przebywa. Przeszkadza mi to, że emigranci muzułmańscy nie chcą się asymilować, przeszkadza mi to, że źle traktują kobiety. Nie chcę, aby zasady religii przeciwstawiały się naszemu prawu (równosc płci). Jestem przeciwko ostentacyjnemu okazywaniu wiary (chusty na głowie, aranżowane małżeństwa małoletnich, krzyże w miejscach publicznych). Miejsce modlitwy - ok, ale nie w formie narzucającej się otoczeniu. Nie ma co tego porównywać do kościołów katolickich Katolicyzm to część naszej historii. W końcu początek cywilizowanego państwa polskiego jest liczony od chrztu Polski... I to mówię ja, niereligijna. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Meczet w Warszawie 27.03.10, 20:25 > Miejsce modlitwy - ok, ale nie w formie narzucającej > się otoczeniu Rób to w domu, po kryjomu? Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Meczet w Warszawie 27.03.10, 22:42 Nie w formie miejsca górującego nad otoczeniem, nie w formie pobudzającej strach i zagrożenie (w inych krajach miejsca religijne stały się jednocześnie miejscem wspierajacym terroryzm). Rozumiem potrzebę poczucia wspólnoty, nie rozumiem chęci budowy miejsca kultu wprost wziętego z krajów, gdzie nie ma poczucia tolerancji religijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Meczet w Warszawie 27.03.10, 22:52 Chyba nie rozumiem. Co to jest "forma pobudzająca strach i zagrożenie"? I, owszem, meczety na Białostocczyźnie wyglądają jak cerkwie, ale nie rozumiem, dlaczego meczet nie może też wyglądac jak meczet. Uważasz, że bez meczetu terroryzm mam nie grozi? Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Meczet w Warszawie 27.03.10, 22:55 Bez meczetu i tak grozi. Po co go wspierać? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Meczet w Warszawie 27.03.10, 23:00 Ludzie mają prawo się modlić we własnej świątyni. Proste, nie? Mamy w Polsce kilka meczetów i kilka muzułmańskich domów modlitwy i, zobacz, żyjemy jeszcze. I tak od kilku wieków. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Meczet w Warszawie 27.03.10, 23:10 W skrócie: dom modlitwy = meczet - tak. Minaret = miejsce górujące nad otoczeniem - nie - z powodów, które podałam. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Meczet w Warszawie 27.03.10, 22:57 nie mam nic przeciwko meczetowi, jak i synagogom czy kościołom prawosławnym. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Meczet w Warszawie 28.03.10, 10:44 miska_malcova napisała: > nie mam nic przeciwko meczetowi, jak i synagogom czy kościołom prawosławnym. Dokładnie tak jak Ja ,ale jak widzę tę hołotę protestującą to mi się niedobrze robi .Jakim trzeba być nietolerancyjnym członkowskim aby brać udział w takiej farsie i protestować Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Meczet w Warszawie 28.03.10, 17:07 gabi683 napisała: > Dokładnie tak jak Ja ,ale jak widzę tę hołotę protestującą to mi się niedobrze > robi .Jakim trzeba być nietolerancyjnym członkowskim aby brać udział w takiej > farsie i protestować cóż, protestują "na wszelki wypadek" Nie boję muzułmanów w Polsce. Boję się wszechpolaków i rydzykolubnych. Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Jestem za, za 29.03.10, 01:00 Niech Polska wreszcie stanie sie krajem wielokoluturowye i wieloetnicznym, otwartym jak w XVI wieku, to nam doda skrzydeł. Jestem za meczetem, synagoga, cerkwią i parkiem do chodzenia po trawie a nie tylko po alejkach Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 05.04.10, 14:13 miska_malcova napisała: > cóż, protestują "na wszelki wypadek" Szkoda, ze Szwedzi nie protestowali "na wszelki wypadek", kiedy jeszcze byl na to czas. www.youtube.com/watch?v=Bpztti4DBEM&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
slaw2222 Re: Meczet w Warszawie 04.04.10, 21:19 A Ty zgodzisz się na wszystko? Jesteś w stanie tolerować wszystko? Bezgraniczna jest Twoja tolerancja. O święta naiwności!!! Trudno towarzysza Lenina uznać za autorytet i jako takiego cytować, ale - zaryzykuję. Otóż swego czasu spora część wykształconych ludzi Zachodu została tak sprytnie zmanipulowana przez sowietów, że uwierzyła, iż Związek Sowiecki jest krajem powszechnej szczęśliwości, a komunizm ustrojem idealnym. Włodzimierz Ilijcz zwał ich pieszczotliwie "pożytecznymi idiotami". Ja proszę Ciebie i innych bezgranicznie tolerancyjnych - nie bądźcie proszę pożytecznymi i bezkrytycznymi idiotami... Please... Nie godźcie się bezkrytycznie na wahabizm, na radykałów islamskich, na finansowanie saudyjskie. To jest stwarzanie rpoblemów na własne życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Meczet w Warszawie 04.04.10, 21:59 slaw2222 napisał: > A Ty zgodzisz się na wszystko? Jesteś w stanie tolerować wszystko? > Bezgraniczna jest Twoja tolerancja. O święta naiwności!!! łyknij validol, może się uspokoisz furiacie Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Meczet w Warszawie 05.04.10, 12:24 slaw ja cie popieram szkoda ze tak nas malo a wiekszosc ma taki oglad ma religie pokoju jaki stwarza im kolega student na wymianie ktory uciekl z wlasnego kraju ze wzgledu na ten syf ktory tam gwarantuje mu islam... Odpowiedz Link Zgłoś
marminia Re: Meczet w Warszawie 05.04.10, 17:31 Jestem za wybudowaniem meczetu, tak jak byłabym za kościołem, cerkwią, synagogą i innymi miejscami "wsparcia duchowego". Jako katoliczka mam nawet niejasne przypuszczenie, że wszyscy wierzymy w jednego Boga, tylko inaczej Go spostrzegamy Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Meczet w Warszawie 05.06.10, 14:07 well - czy ktos spodziewal sie czegos innego ? oczywiscie badzmy tolerancyjni, zapraszajmy wujkow mohamedow moze w koncu zaczna gwalcic nasze 10 letnie corki starajac sie zasymilowac nasza zachodnia kulture islam jest jak BORG w startreku Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Meczet w Warszawie 05.06.10, 12:18 Jestem zdecydowanie przeciwna. Nawolywanie do tolerancji dla religii, ktora w swoich zalozeniach nie ma nawet krzty zrozumienia dla 'innowiercow' jest tragikomiczne. Islam to nie tylko religia ale i polityka, sposob zycia i myslenia. Islam jest jedynym slusznym wyborem, bez alternatywy. Ilu Polakow chce ograniczenia wplywu Kosciola Katolickiego na polityke? Nie chcecie KK godzicie sie na Islam? Wysmiewacie Rydzyka a spojrzcie co robia i mowia najwyzsi w Islamie. Sa lepsi? Bardziej lagodni? A moze mowia do rzeczy? Sa tolerancyjni? Otwieracie swoja ojczyzne na religie, ktora jest calkowitym przeciwienstwem Waszych wyobrazen i Waszej tolerancji. Nie badzmy swietsi od samego Papieza. Korzystajmy z doswiadczen naszych zachodnich sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Meczet w Warszawie 05.06.10, 14:57 Myslisz ze jak nie bedzie meczetu, to nie bedzie muzulmanow? Beda sie modlic jak dotad, w domach prywatnych albo wynajetych salach. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Meczet w Warszawie 05.06.10, 15:53 Jestem za tym, zeby zostalo to na takim etapie jakim jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś