attiya 29.03.10, 12:57 I to, że się tak wyrażę cywilne? Fakt, pomijam - ile biblii można dać dziecku tudzież medalików. Ale w ogóle - po co te prezenty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzelda71 Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 12:59 A po co tak hucznie w Kościele się to obchodzi?Próby,przygotowania(najmniej duchowe)składki itp.... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:02 no fakt - obowiązkowo - roraty, wszelkie różańce, czuwania, msze poranne, wieczorne, popołudniowe, tysiąc pytań, msza na pamięć, oazy, służenie do mszy, pielgrzymi, obecność obowiązkowa także rodziców. Prezent dla proboszcza, księdza odprawiającego mszę, siostry zakonnej jednej, drugiej, trzeciej, prezent dla organisty, kwiaty dla biskupa.....itepe, itede Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:09 piszesz nieprawdę...nic takiego przed Komunią nie występuje... attiya napisała: > no fakt - obowiązkowo - roraty, wszelkie różańce, czuwania, msze poranne, > wieczorne, popołudniowe, tysiąc pytań, msza na pamięć, oazy, służenie do mszy, > pielgrzymi, obecność obowiązkowa także rodziców. > Prezent dla proboszcza, księdza odprawiającego mszę, siostry zakonnej jednej, > drugiej, trzeciej, prezent dla organisty, kwiaty dla biskupa.....itepe, itede Odpowiedz Link Zgłoś
annvangier Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:24 rozance na pewno , msze i odpytywanioa na religii sie zdazaly, czucenie sie na pamiec modlitw i piesni plus odpytywanie tez chyba byly jeszcze gorzkie zale bralo sie na koniec taka karteczke jako dowod dzieciaki tez komunijne czytały jakies teksty na mszy - wiadomosci duszpasterskie pomagalay cos przsytrajac - ale to akurat czyli caly aspekt - pracy i zakuwania nie jest taki bez sensu a kwiaty za mojego dziecinstwa zbieralo sie całą klasa czy tam grupa na bukiet plus bomboniere Odpowiedz Link Zgłoś
annvangier Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:33 tak i probyw kosciele te to pamietam jak sie organista co juz przygluchy byl sie pokłocil z siostra o imieniu Nulla, ta skole i była takim Cejrowskim w habbiciea co uwazasz ze od komunistów nie wpowinno sie wymagac ojcze nasz i aktywnego udzialu w swietach koscielnych? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:30 a tak w ogole o co ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:18 Może z tego samego względu, co kupuje się prezenty proboszczowi. A ten z góry mówi co chce dostać, więc widać to norma. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:24 a kto i gdzie kupuje prezenty proboszczowi? Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:29 A kto i gdzie ich nie kupuje? Jak ja przystępowałam do Komuni, tak było i przy moich dzieciach było podobnie. Zawsze są jakieś konfesjonały, kielichy, ornaty..... Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:37 kupuje się konfesjanały kielichy i ornaty??? Odpowiedz Link Zgłoś
becbec5 Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:53 No wyobraź sobie )))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw A co to ma wspólnego z prezentami? 29.03.10, 13:34 Cytatattiya napisała: > no fakt - obowiązkowo - roraty, wszelkie różańce, czuwania, msze poranne, > wieczorne, popołudniowe, tysiąc pytań, msza na pamięć, oazy, służenie do mszy, > pielgrzymi, obecność obowiązkowa także rodziców. > Pomijając pytanie tytułowe - za cholerę nie zrozumiem ludzi, którzy upierają się wdrażać potomstwo do wypełniania rytuałów w religii, której poznanie prawd i przestrzeganie podstawowych zasad jest taką straszliwą katorgą... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: A co to ma wspólnego z prezentami? 29.03.10, 13:40 iwoniaw napisała: > Pomijając pytanie tytułowe - za cholerę nie zrozumiem ludzi, którzy > upierają się wdrażać potomstwo do wypełniania rytuałów w religii, > której poznanie prawd i przestrzeganie podstawowych zasad jest taką > straszliwą katorgą... > > z tego co pamiętam gdy sama chodziłam do szkoły, dzieci, które przystępowały do komunii nie biegały do kościoła 7 dni w tygodniu. Nikt nikomu nie kazał podpisywać zeszytów w kościele, że było się na mszy albo wklejać puzzli do zeszytu - jeden element- jedna msza. I nikt nie stawiał złych ocen za nieobecność na mszy. Przynajmniej z tego co opowiadały osoby, które chodziły na religię do salek katechetycznych. O ile rodzic zdąży wrócić do domu z pracy coby dziecię zawieźć na takową lekcję. I nikt nie wyciągał jakowyś kar strasznych za tą nieobecność. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: A co to ma wspólnego z prezentami? 29.03.10, 13:51 A teraz biedaczko to ktoś cię zmusza do tego szalonego biegania i nie wyrabiasz? Jakichś rad oczekujesz organizacyjnych czy co? I czemu w wątku o prezentach? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: A co to ma wspólnego z prezentami? 29.03.10, 13:53 iwoniaw napisała: > A teraz biedaczko to ktoś cię zmusza do tego szalonego biegania i nie > wyrabiasz? Jakichś rad oczekujesz organizacyjnych czy co? I czemu w > wątku o prezentach? > coś cię boli w związku z tym tematem? nadepnęłam na jakowyś odcisk? Widzę, że bardzo boli I o to chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: A co to ma wspólnego z prezentami? 29.03.10, 13:57 Póki co to milion problemów z tematem masz ty Mnie nie bulwersuje, że ktoś obchodzi święta z prezentami dla bliskich i nie jestem przez nikogo zmuszana do dziwacznych praktyk, z którymi w dodatku nie jestem w stanie się wyrobić Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: A co to ma wspólnego z prezentami? 29.03.10, 13:59 iwoniaw napisała: > Póki co to milion problemów z tematem masz ty Mnie nie bulwersuje, > że ktoś obchodzi święta z prezentami dla bliskich i nie jestem przez > nikogo zmuszana do dziwacznych praktyk, z którymi w dodatku nie jestem > w stanie się wyrobić > i dlatego później matki z dziećmi komunijnymi zakładają wątki, kw których są zbulwersowane, że muszą chodzić z dziećmi codzienne na msze Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: A co to ma wspólnego z prezentami? 29.03.10, 14:01 Cytati dlatego później matki z dziećmi komunijnymi zakładają wątki, kw których są > zbulwersowane No sądzę, że dlatego właśnie. Tylko co mnie to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
llidkaa Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:03 Czemu trzeba biblię, zawsze można dać quada lub laptopa. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:05 llidkaa napisała: > Czemu trzeba biblię, zawsze można dać quada lub laptopa. quada - to nie jest już na topie, nie wiedziałaś? Teraz daje się zadatek na mieszkanie - nie mniejszy niż z 3 zerami Poza tym nie lepiej kupić od razu samochód? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:09 Samochód nie.Po co coś czego dziecko nie będzie mogło samo używać. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:27 quada też teoretycznie nie powinno używać Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:10 piszesz nieprawdę, nie daje się takich kwot na I Komunię... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:16 Aż takich nie.Ale wspomniany laptop to teraz chyba standard. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:26 standard bo za 1500 zł mozna kupić przyzwoity sprzet na promocji... moje dziecko uzbierało 500 zl, do tego z "prezentów" rodzinnych dozbierało 2000 i kupiło sobie desktopa... nie spotkalem się z quadami, mieszkaniami i innymi rakietami...standard to wlaśnie komputer i rower... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:28 des4 napisał: > piszesz nieprawdę, nie daje się takich kwot na I Komunię... czyżby? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:38 wiem z wlasnego doswiadczenia, jakieś jeszcze pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:03 A po co się daje prezenty na urodziny, imieniny, ślub i Gwiazdkę? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:07 urodziny jestem w stanie zrozumieć ale jakoś nie za bardzo typowo kościelną imprezę związaną ściśle z wyznaniem Aha - szybciej jestem w stanie zaakceptować prezent na chrzest czy ślub Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:11 Bez sensu. Przecież idei prezentu z okazji chrztu dziecko zazwyczaj nawet nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:30 a1ma napisała: > Bez sensu. Przecież idei prezentu z okazji chrztu dziecko zazwyczaj nawet nie > rozumie. > za to dobrze już takie dziecię rozumie ideę prezentu na komunię. Bez tego jakby cała impreza nie liczy się Pomijam jednostki, dla których komunia sama w sobie jest ważnym sakramentem bez tego całego blichtru otaczającego ów sakrament Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:33 Ja mysle, ze ludzie - co najdziwniejsze, glownie niewierzacy - przypisuja sakramentom zbyt wielka role. Swieta koscielne to przede wszystkim kwestia tradycji i kultury, tworzenia pewnej spolecznosci etc.(nizej w tym watku pisze o rytualach przejscia). Owszem, dla niewielu moga spelniac jakies potrzeby metafizyczno-duchowe, ale nie o to generalnie w tym wszystkim chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:36 nareszcie jakiś głos rozsądku Odpowiedz Link Zgłoś
cler27 Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 14:38 I Komunia Święta nie jest sakramentem. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 14:42 Przyjmowanie komunii jest sakramentem, a ze to pierwszy raz, to i wazne wydarzenie etc. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 14:45 cler27 napisała: > I Komunia Święta nie jest sakramentem. * chrzest (łac. baptismum) * bierzmowanie (confirmatio) * Eucharystia (komunia święta) (eucharystia) * pokuta (spowiedź, sakrament pokuty i pojednania) (paenitentia) * namaszczenie chorych (unctio infirmorum) * święcenia (sacri ordines) * małżeństwo (matrimonium) chyba jednak jest Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:21 Po prostu przyjęło się, że na wszystkie ważne, radosne wydarzenia daje się prezenty. Nic złego czy dziwnego w tym nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:12 Nie wiem, ale prezenty komunijne to nic w porownaniu z tymi na Bar/Bat Mitzva Zakochani w corkach tatusiowie daja nawet ogloszenia do gazet z profesjonalnie zrobionymi zdjeciami corek, w ogole rozmach jest wiekszy. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:15 Przyszlo mi teraz do glowy, Bar/Bat Mitzva traktowane jest jako rytual przejscia, dzieciak staje sie dorosly. W pewien sposob taka role spelnia tez I Komunia, rola dziecka w Kosciele i spolecznosci chrzescijanskiej sie od niej zmienia, ma pelne prawa uczestnictwa etc. Moze o to chodzi - specjalna okazja wymaga specjalnych srodkow i swietowania. To nie tylko swieto 'religijne' w koncu, ale wlasnie jakby ponowne, juz w dorosly sposob, przyjecie do wspolnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:31 może gdyby komunia odbywała się kilka lat później, bo jakoś mi trudno uwierzyć w tę dorosłość ośmioletniego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:36 To nie chodzi o doroslosc w sensie spolecznym, ale o inna role, jaka dziecko bedzie od tej pory mialo w spolecznosci koscielnej, czyli stanie sie jej pelnym 'obywatelem' ze wszystkimi przywilejami (przystepowanie do komunii) i obowiazkami (spowiedz). Takze dla spolecznosci chrzescijanskiej jest to jak najbardziej powod do swietowania i do radosci, porownywalny z przyjmowaniem nowych czlonkow, albo - nie wiem - nadawania obywatelstwa. Dlaczego taki wiek - pojecia nie mam, ale taki jest, wiec pewnie jest jakis powod. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:44 bez żadnych złośliwości W sumie można byłoby jednak przesunąć tę granicę o kilka lat - dwa-trzy powiedzmy....może wtedy dziecko miałoby większe powazanie dla sakramentu i nie ograniczałoby się do własnego wyglądu i tego ile da wujek Zdzich i co dostanie od cioci Lusi Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:46 takie imiona chodzą u ciebie w rodzinie? mezowi jest Heniek? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:54 des4 napisał: > takie imiona chodzą u ciebie w rodzinie? mezowi jest Heniek? Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:50 Ale ja wlasnie o tym mowie, ze wcale nie uwazam, ze sakrament powinien byc najwazniejszy. IMHO jest to swieto przylaczenia do wspolnoty wiernych, swieto w pewnym sensie SPOLECZNE, i wg mnie nie ma nic zlego w skupianiu sie na tym, a nie na jakims efemerycznym religijnie sakramencie. Dla mnie taka wlasnie role spelnia religia, a jesli ktos ma potrzeby duchowe, to juz nie wiem, angazuje sie jakos bardziej, czy cos. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Jaki właściwie masz problem? 29.03.10, 13:38 Boli cię, że niektóre dzieci dostają od swoich rodzin prezenty, których ty nie dostałaś i nigdy nie dostaniesz czy co? Co to ma do rzeczy, czy są dorosłe czy w powijakach? Niech ludzie dają swoim bliskim to, co uważają za stosowne i po sprawie. Masz ideę niedawania i nieprzyjmowania prezentów, to powiedz w swoim otoczeniu, żeby się nie fatygowali i nikt cię nie będzie, podejrzewam, molestował świeckim prezentem z okazji religijnej uroczystości Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Jaki właściwie masz problem? 29.03.10, 13:45 bardzo cię boli postawione przez mnie pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Jaki właściwie masz problem? 29.03.10, 13:49 Skądże, w ogóle mnie nie boli. Zdumiewa mnie, że takie rzeczy mogą dziwić osobę choćby z mocno ograniczoną sprawnością umysłową. Gdzieś ty się chowała, że cię tak bulwersuje to, że ktoś komus prezent daje w dniu, który uważa za uroczysty? Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 30.03.10, 00:06 Nie masz racji, rolę rytuału przejścia spełnia raczej w katolicyzmie bierzmowanie. Od momentu bierzmowania uznaje się takiego 9nastoletniego zwykle) osobnika za dorosłego i zdolnego do podejmowania samodzielnych decyzji w kwestiach wiary np. do ślubów małżeńskich lub zakonnych. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw A cóż w tym dziwnego? 29.03.10, 13:19 Z wielu okazji daje się prezenty, żeby podkreślić nimi jeszcze wyjątkowość tego czy tamtego dnia. I podobnie jest z I Komunią - to ważne święto w życiu katolickiego dziecka i jego bliscy z tej okazji obdarowują go jak chcą i mogą. Co cię tak dziwi? Nie dajesz bliskim nic z żadnej okazji ani sama nie dostajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: A cóż w tym dziwnego? 29.03.10, 13:28 autorce wątku prowdopodobnie chodziło o to aby kolejny raz dowalić "katolom"... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: A cóż w tym dziwnego? 29.03.10, 13:35 des4 napisał: > autorce wątku prowdopodobnie chodziło o to aby kolejny raz > dowalić "katolom"... > > zadałam proste pytanie i proszę o sensowną odpowiedź byłbyś zadowolony jakbym napisała, że muzułmanie chcą wybudować meczet w stolicy i jestem temu przeciwna bo wszyscy nie będący katolikami są be? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: A cóż w tym dziwnego? 29.03.10, 13:39 na uroczystość kupuje się prezenty... masz z tym jakiś problem? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: A cóż w tym dziwnego? 29.03.10, 13:32 tylko skoro jest to święto osoby wierzącej to jakoś mi nie podchodzi dawanie prezentów świeckich. Jedno z drugim powinno miec coś wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw No to nie dawaj, jak ci nie podchodzi 29.03.10, 13:35 Zmusza cię ktoś? A od charakteru prezentów, które innym dają ich bliscy się łaskawie odpimpaj - nie powinno cię to w ogóle obchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: No to nie dawaj, jak ci nie podchodzi 29.03.10, 13:41 jeśli coś sie dzieje w kraju w którym mieszkam, to nie widze powodu aby się nie wypowiadać Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: No to nie dawaj, jak ci nie podchodzi 29.03.10, 13:45 kolejna teoretyczka? wypowiadać się można, a że bez sensu, to już inna bajka, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: No to nie dawaj, jak ci nie podchodzi 29.03.10, 13:52 bo ty rozumiem, nigdy się nie wypowiadasz w tematach w których nie masz nic do powiedzenia haha teoretyczka? może tak a może nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: No to nie dawaj, jak ci nie podchodzi 29.03.10, 13:56 gawędziarka-teoretyczka? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Sugerujesz, że w innych krajach ludzie nie dają 29.03.10, 13:47 dzieciom prezentów - także z okazji uroczystości religijnych (w tym I Komunii)? To się nie dzieje "w kraju", tylko "w rodzinach/ gronie przyjaciół". Ludzie sobie dają prezenty z różnych okazji pod wszelkimi szerokościami geograficznymi i oni i tylko oni decydują o ich rodzaju i ilości. Gdzie ty żyjesz, że tego nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: widać ją to zabolało ;) 29.03.10, 13:58 des4 napisał: > że sama nic nie dostała... o ty to na pewno wiesz haha Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Sugerujesz, że w innych krajach ludzie nie da 29.03.10, 13:55 bingo a myślałaś, że w każdym kraju gdzie są katolicy jest komunia? haha Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Sugerujesz, że w innych krajach ludzie nie da 29.03.10, 13:56 attiya napisała: > bingo > a myślałaś, że w każdym kraju gdzie są katolicy jest komunia? > haha sory, źle napisałam - myślałaś, że w każdym kraju, gdzie są katolicy jest np kolęda Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Sugerujesz, że w innych krajach ludzie nie da 29.03.10, 14:01 w większości jest, w krajach protestanckich konfirmacja, gdzie te się daje prezenty... zabolało? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Sugerujesz, że w innych krajach ludzie nie da 29.03.10, 14:05 des4 napisał: > w większości jest, w krajach protestanckich konfirmacja, gdzie te > się daje prezenty... > > zabolało? mnie? haha Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Sugerujesz, że w innych krajach ludzie nie da 29.03.10, 14:16 zadałam proste pytanie - czemu daje się na komunię prezenty - nie umiesz odpowiedzieć na to pytanie? No może w ogóle się nie wypowiadaj Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Sugerujesz, że w innych krajach ludzie nie da 29.03.10, 14:26 ciebie naprawdę ktoś przeciagnął przez rynnę, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Sugerujesz, że w innych krajach ludzie nie da 29.03.10, 14:10 Jak nie ma I Komunii, to jest Bar Micwa czy konfirmacja, czy cokolwiek innego. Prezenty nie są polskim wynalazkiem, poczytaj sobie może jakieś prace antropologiczne na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Sugerujesz, że w innych krajach ludzie nie da 29.03.10, 14:17 że się prezenty daje z różnych okazji to każdy wie - pytam się dlaczego z okazji komunii daje się je Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Sugerujesz, że w innych krajach ludzie nie da 29.03.10, 14:26 Bo daje się je na wszystkie wazne i radosne okazje, co ci powiedziało w tym wątku jakieś pięć osób Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Sugerujesz, że w innych krajach ludzie nie da 29.03.10, 14:43 i za taką odp dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Sugerujesz, że w innych krajach ludzie nie da 29.03.10, 15:42 A nie wiedziałaś tego wcześniej? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: A cóż w tym dziwnego? 29.03.10, 13:35 Wybór prezentów sakralnych jest mocno ograniczony. Poza tym - prezent powinien dawać radość, a jaka będzie radość ośmiolatka z piątej Biblii i siódmego medalika? Odpowiedz Link Zgłoś
annvangier Re: A cóż w tym dziwnego? 29.03.10, 13:36 no ale to ma tez sparwidz radosc dziecku chcoc teraz idzie tow zla strone - ja rozumiem ze dzieciak dostanie biblie rozaniec i na przyklad rower czy nowe rolki , ale bez jakiegos bezsensownego zarzynania sie finansowego to chyba szkodzi całej tej ceremonii i sparwia ze dzieci sa gorszymi materialstami jak rodzice - taka postawa wlasnie - juz to widze niestey po dzieciachw rodzinie i u starszych kolezanek Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: A cóż w tym dziwnego? 29.03.10, 13:41 "prezentomania" raczej się już kończy, podobnie jak "rewia mody"...od kilku lat widać powrót do skromnych alb i praktycznych i rozsadnych finansowo prezentów... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: A cóż w tym dziwnego? 29.03.10, 13:46 i słusznie powinno się raczej takie dziecię komunijne skupić na meritum sprawy a nie czy Zosia czy Joasia będzie miała ładniejszą sukienkę Dlatego alby są chyba dobrym produktem zwiazanym z komunią Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: A cóż w tym dziwnego? 29.03.10, 13:48 a skąd wiesz czy się nie skupia na meritum? Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: A cóż w tym dziwnego? 29.03.10, 13:52 To zalezy, co dla kogo jest meritum, dla mnie zdecydowanie nie sakrament (jak pisalam juz wyzej). Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: A cóż w tym dziwnego? 30.03.10, 00:17 "od kilku lat widać powrót do skromnych alb" Jaki powrót? Alba byla zawsze strojem liturgicznym noszonym przez księdza oraz ministrantów odprawiających mszę. Zakładanie alby przez dziewczynki to zupełne novum. Poza tym nawet chłopcy idący do I Komunii nie zakładali alb. Jakiś czas temu pojawił się rzeczywiście w Kościele pomysł, żeby dzieci ubierać skromnie i bez dotychczasowej rewii mody. Jednak ja obserwuję inną tendencję: niby mają być proste alby, ale często u dziewczynek są długie do ziemi i rozkloszowane, jak, nie przymierzając, aktualnie modne suknie ślubne. I często te "skromne" alby mają ceny porównywalne z cenami sukienek komunijnych. Gdybyśmy chcieli "powrotu do tego, co było dawniej" musielibysmy zakładać dziewczynkom komunijnym weloniki na głowy. Właśnie tak się robiło przed wojną, popatrz np. tu: babkapolka.blox.pl/resource/komunia_modified.jpg albo tu www.krynica24.pl/_/img/Aktualnosci/Ul%20Jastrzebia/Buchta%20Krynica/z_1.17_komunia_zofii_krynica.jpg Alb to te sukienki nie przypominają, raczej odświętne sukienki, które się potem zakładało dzieciom na niedzielę, imieniny itd. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: A cóż w tym dziwnego? 29.03.10, 13:44 a co jest? i dlaczego wzbudza twoje podniecenie? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: A cóż w tym dziwnego? 29.03.10, 13:47 des4 napisał: > a co jest? i dlaczego wzbudza twoje podniecenie? me? ja się nie podniecam natomiast ty bardzo jak widze Odpowiedz Link Zgłoś
dynema Re: A cóż w tym dziwnego? 29.03.10, 13:56 Na calym swiecie, niezaleznie od wiary dostaje sie prezenty z okazji duzych uroczystosci, najczesciej powiazanych z wiara. Czy byl to naszyjnik z muszelek, zlote kolczyki czy zegarek. Nic nowego pod sloncem. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Iwoniaw, Attiya 29.03.10, 15:07 A \co Wy dziewczyny tak z tym bólem? Co post to jedna druga o dolegliwości bólowe pyta...) Odpowiedz Link Zgłoś
attiya haha 29.03.10, 15:42 może to z powodu szczególnej troski w dbałości o zdrowie bliźniego A Ty nic nie napisałaś jak się dzis czujesz? No bo wiesz, te ciśnienie i takie tam Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: haha 29.03.10, 16:38 > A Ty nic nie napisałaś jak się dzis czujesz? No bo wiesz, te ciśnienie i > takie tam No właśnie, właśnie! Stąd moje pytanie. Mnie od jakichś 3 tygodni głowa boli (migrena) a na forum NIKT nie spyta czy boli. Tez bym chciała, żeby ktoś tak się moim samopoczuciem martwił i o dolegliwości bólowe dopytywał... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya marychna31 29.03.10, 17:30 wątku nie założę bo zaraz zleci się stado, że prywatę sobie urządzam ale będę pamiętać, żeby przynajmniej od czasu do czasu zapytać się Ciebie o to Na migrenę ponoć najlepszy - wybierz tu sobie a seks b alkohol c zakupy (i nie mylić tu z zakupami przed świętami) Odpowiedz Link Zgłoś
dynema Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 13:49 A dlaczego daje sie z okazji slubu, chrzcin? Dlaczego daje sie przy slubie cywilnym czy tez urodzinach? Juz widze te watki kiedy jakas ematka nie dostalaby nic od nikogo z okazji slubu cywilnego, badz tez 1 biblie z kazji koscielnego Po co kiedykolwiek te prezenty? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Dlaczego na komunię daje się prezenty? 29.03.10, 15:46 Bo impreza w eestauracji "musi" sie zwrócic Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 A dlaczego rodzice 29.03.10, 17:38 dzieci nie przystępujących do komunii fundują im w tym samym czasie jakieś wycieczki czy prezenty(było o tym nie raz)?To dopiero zagadka. Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: A dlaczego rodzice 29.03.10, 20:13 To akurat proste. Żeby nie czuły się gorsze. Komunia to jak pisały już dziewczyny wyżej nie tylko sakrament. Jak wiele podobnych rytuałów obudowana jest dodatkowymi znaczeniami. Najprościej powiedzieć że to taki relikt rytuałów przejścia zaadaptowany na naszego współczesne potrzeby. Prezenty podkreślają świąteczność i wyjątkowość tego dnia, mają nawiązywać do świeżo nabytej przez dzieciaka "dojrzałości" no i cudnie wpisują się w nasz konsumpcjonizm. Mają także wymiar praktyczna a tak, żeby impreza się zwróciła albo żeby dać dziecku jakąś sumę na poczet przyszłych dorosłych potrzeb typu studia. Zależy to oczywiście od rodziny, jedni mają tak, inni siak, każdy najlepiej jak umie i jak lubi. I tego się trzymajmy. Odpowiedz Link Zgłoś