wedlowka 30.03.10, 14:30 W dwutysięcznym siódmym roku? Usłyszałam, że to błąd ale nie podano mi prawidłowej formy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vayacondios Re: Jak się mówi 30.03.10, 14:54 no bo przeciez nie powiesz w tysiąc dziewięćsetnym dziewiędziesiątym dziewiątym, nie? porque no? Odpowiedz Link Zgłoś
kasnova Re: Jak się mówi 30.03.10, 22:40 Chodziło ci chyba raczej o "w tysięcznym dziewięćset dziewięćdziesiątym dziewiątym", jeśli miała to być analogia do "dwutysięcznego siódmego". A poprawnie powinno się mówić "w dwa tysiące siódmym". Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: Jak się mówi 31.03.10, 17:56 W dwa tysiące siódmym ostatnio mój znajomy mnie też w tej kwestii prostował. Ale wiecie co mój największy językowy dylemat dotyczy kafelek - kafelków. Zawsze mnie się zdawało, że kafel, czy kafelek, to jest rzecz rodzaju męskiego. A tu zewsząd jestem atakowana określeniem hm... kafelka. I już sama zaczynam się gubić. O, jeszcze podobny problem mam z małżami czy owe małże to oni, czy one. I nie mówię tu o małżach, znaczy ślubnych Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynka200 Re: Jak się mówi 01.04.10, 13:09 estelka1 napisała: > W dwa tysiące siódmym ostatnio mój znajomy mnie też w tej kwestii prostował. > Ale wiecie co mój największy językowy dylemat dotyczy kafelek - kafelków. Z > awsze mnie się zdawało, że kafel, czy kafelek, to jest rzecz rodzaju męskiego. > A tu zewsząd jestem atakowana określeniem hm... kafelka. I już sama zaczynam si > ę gubić. O, jeszcze podobny problem mam z małżami czy owe małże to oni, czy o > ne. I nie mówię tu o małżach, znaczy ślubnych nie zrozumiałam cie, ojakich małżach mowisz? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jak się mówi 01.04.10, 13:15 > nie zrozumiałam cie, ojakich małżach mowisz? Chyba o żyjątkach takich. Gramatycznie to rodzaj męski. Kafelek też. Na kłopoty polecam słownik języka polskiego, choćby ten internetowy PWNu Odpowiedz Link Zgłoś