Dodaj do ulubionych

CZY WARTO kupic termomix???

25.02.04, 19:32
chcialam was zapytac czy warto kupic termomix pozyczam latem od tesciowej
zeby robic dzemy i konfitury pytalam tesciowej jak czesto z niego korzysta
ona i jej corki ... powiedziala ze napewno kilka razy w tygodniu i robi w nim
przerozne rzeczy
mam male dziecko 2 letnie slyszalam ze z niego szybko fajne zdrowe zupy i
budynie 2 dzidzia w drodze wszyscy mowia ze zaoszczedze czas i wysilek na
obiedy
czy to prawda prosze o opinie i wase rady kiedy i do czego najbardziej mi sie
przyda?

Obserwuj wątek
    • anma09 Re: CZY WARTO kupic termomix??? 25.02.04, 21:50
      warto, warto, warto, bardzo przydaty, można w nim robić wszystko, zastępuje
      robota kuchennego,maszynkę do mięsa,praktycznie wszystko, tyle,że jest trochę
      drogismile, ale uważam, żę warto
    • kapy1 Re: CZY WARTO kupic termomix??? 26.02.04, 10:16
      Warto!!!
      A problem ceny - my kupiliśmy używany, ale w idealnym stanie od osoby która z
      powodu pogorszenia sytuacji finansowej nie może spłacić kredytu.
      • titicaka Re: CZY WARTO kupic termomix???prosba 26.02.04, 11:22
        Warto , przydaje sie do wszystkiego smile , my dostalismy go jako jeden z
        prezentow slubnych jest super. Jednak mamy ksiazki tylko z przepisami
        hiszpanskich potraw (sa przepyszne) ,ale bardzo bym chciala miec rowniez
        przepisy polskie i tu prosba , czy w jakis sposob moglyby skontaktowac sie ze
        mna mamy ktore maja ta poska wersje , moze moglabym odbic na ksero gdy bede w
        Polsce ?
        Beata
        • aguleek Re: CZY WARTO .. - do titicaki 26.02.04, 12:52
          Beatko
          ja mam przepisy polskie - jest tego sporo, mogę je skserować
          Odezwij się na priv to się umówimy konkretnie
          Pozdrawiam
          Aga
        • teje Re: CZY WARTO kupic termomix???prosba 03.03.04, 01:43
          A gdzie Ci te przepisy wysyłać, na pocztę gazetową??
      • skay5 Re: CZY WARTO kupic termomix??? 26.02.04, 11:32
        co to jest dokładnie wytłumaczycie???????
        z góry dzia!
        Maszynkę do mięska mam, ale zastanawiam się nad jakims mikserem,albo czyms
        wielofunkcyjnym
        • jasiek33 Re: CZY WARTO kupic termomix??? 26.02.04, 13:30
          A wg mnie nie warto. Baaardzo drogi, to samo można zrobić w innym urządzeniu -
          wystarczy mieć przepisy. Ja też sie nabrałam na zupki i budynie dla dzieci.
          Jeśli chciałabyś zrobić porcję zupki to nie miałabyś co zbierać ze ścianek.
          Chętnie sprzedam - prawie nowe - nie używane.
          Ania
          • nervusmama do jasiek33 26.02.04, 14:35
            zapodaj cene i skad jestes wogole to napisz na priva basiara@a4.pl
            • titicaka do Aguleek 26.02.04, 15:06
              Agnieszko , napisalam na Twojego maila , przepraszam ,ze nazwalam Cie Ania smile .
              Czekam na odpowiedz .
              Bea
              • titicaka Re: do Skay5 26.02.04, 15:14
                Termomix to jest wielofunkcyjne urzadzenie ,ktore potrafi zrobic wszystko
                bardzo szybko i bez zabrudzenia calej kuchni . Pizze robie w 3 minuty (plus
                pieke 30 minut) Jablecznik 3 minuty (nie przesadzam) plus oczywiscie pieke 40
                minut.Wszystko czysciutko i musi sie udac , gdyz termomix wazy to co
                dodajesz ,a do niego masz ksiazke z przepisami np.wsyp X maki,dodaj jajko ,
                wsyp X cukru, nastaw temperature 40 , szybkosc 4 ,na 2 sekundy , dodaj costam
                miksuj 8 sekund szybkosc 6 . Ja jestem noga w gotowaniu ,ale w termomixie
                wszystko wychodzi mi swietnie i szybkosmile.Tylko ze jest bardzo drogi , ale przy
                zakupie masz pokaz gotowania w domu przez specjaliske od tego urzadzenia i
                mozesz tez do niej zadzwonic kiedy zechcesz proszac o rade.
                TO BYLA REKLAMA wink)))
                Beata
                • skay5 Re: do tikicaka 27.02.04, 09:08
                  wowo jestem pod wrażeniem....o cene nie pytam bo pewnie jest bardzo.b.b.b..b.b
                  wysoka
                  pozdr. dla Ciebie titicaka!
    • kruszynka301 Re: CZY WARTO kupic termomix??? 26.02.04, 18:43
      Termomix jest super sprawą, dla mnie najważniejsza jest funkcja gotowania na parze i możliwość jednoczesnego mieszania i podgrzewania potrawy (sos do pizzy, zupa, ciasto ptysiowe). Używam TM parę razy w tygodniu, do pizzy, ciast, kluseczek itp, moja mama go również notorycznie pożycza.
      Ale... czy warto?
      Kosztuje teraz jakieś 3,5 tys, więc nie za bardzo sobie wyobrażam, w jaki sposób miałby się zwrócić.
      Jedynymi rzeczami "oszczędzającymi", które w nim robię, to mielenie bułki tartej i cukru na cukier-puder.
      A do głowy by mi nie przyszło, żeby w nim ugotować zupkę dla dziecka - gotowych słoiczków nic nie przebije, pod względem jakości również.
      Więc jeśli ktoś oblicza, ile zaoszczędzisz -to tylko chwyt marketingowy.

• kalpa Re: CZY WARTO kupic termomix??? 27.02.04, 07:04
      Ja mam termomix od czterech lat i chwalę go pod niebiosa. Dla mnie to prawie
      przyjaciółka! W domu wszyscy traktujemy go jak członka rodziny i nazywamy
      pieszczotliwie Maryśka. Robi za mnie mnóstwo rzeczy -od chleba, który jest
      przepyszny, przez pasztety, sałatki, ciasta, musy, boskie LODY i słodycze. No i
      gotuje super zupy, nadzienia i na dodatek sam się myje! Ja go kupiłam min. ze
      względu na częste wyjazdy, gdzie wiecznie był problem z dostępem do kuchni. A
      tak pakowałam termomix do torby i o nic nie musiałam się martwić. Teraz już
      wyjeżdżać nie mogę, bo nie mam samochodu, ale nadal w domu Maryska spisuje się
      na medal. Znajomi też są pod wrażeniem i dla nich na zamówienie robię rózne
      rzeczy, zwłaszcza chleb. I w ten sposób sobie dorabiam. Polecam, choć nie
      powiem, że zastąpi wszystkie inne urządzenia, bo to nie prawda. Ale warto. Choć
      oczywiście jest pierońsko drogi i z powodzeniem można się bez niego obejść.
      A co do rozchlapujących się na ściankach małych ilości potraw, to ja radzę
      sobie w ten sposób, że albo zakładam motylka, albo koszyczek i całość zostaje
      pięknie zmiksowana pod spodem.
      Pozdrawiam
      Kalpa
    • kapy1 Re: CZY WARTO kupic termomix??? 27.02.04, 07:47
      Do tych wszystkich rzeczy, które wypisała Kalpa dodam swój własny patent:
      miksuję w TM suszone grzyby. Przesypuję do słoiczka i traktuję jak przyprawę do
      mięsa, kapusty, żurku, itp., albo robię sos grzybowy - łyżka proszku
      grzybowego, "ciutka" masła, woda, mąka i śmietana - w 3 minuty mam pyszny sos z
      prawdziwych grzybów a nie jakiegoś knorra.
      A w każdą niedzielę "musowo" cappucino z piętrową pianką...
      Pozdrawiam smacznie, Kasia.
    • kerstink Re: CZY WARTO kupic termomix??? 27.02.04, 08:28
      Dyskusja spadla mi z nieba, bo wlasnie na forum 'Alergie' o to sie zapytalam, ze
      wzgledu na alergie mojego dziecka.
      Grzebiac w Internecie trafilam nawet na strone 'przyjaciol' thermomixa, z
      przepisami i radami. Z tego co czytam, urzadzenie mi sie bardzo podoba (szybkosc
      przygotowania, szybkosc umycia tego, bo sie myje w zasadzie sam, mala ilosc
      dodatkowych nastawek/przystawek, dla ktorych trzeba znalezc miejsce w szafie -
      czy ktos pod tym katem jeszcze cos dopisuje ??). Slyszalam, ze pojemnosc jest
      mala, i ze to akurat dla rodziny 4-osobowej.
      Wiecej informacji znalazlam na niemieckich stronach internetowych. Tam
      przeczytalam bardzo ciekawy watek, w ktorym probuja porownywac thermomixa do
      podobnych urzadzen: KitchenAid i jednej z maszyn firmy Kenwood. Te maszyny sa
      tansze, ale z kolei dokupuje sie w zaleznosci od potrzeb rozne dodatkowe czesci.
      I z troche inna funkcjonalnoscia. I teraz juz zupelnie nie wiem, czy warto, czy
      nie. Boje sie, ze nastepne urzadzenie bedzie stalo niewykorzystane. Boje sie, ze
      elektronika mi kiedys siada - mniej sie boje o czesci zamienne.
      A czy ktos zna te inne maszyny ? Prosze dopiszcie jeszcze cos.

Kerstin
      • skay5 Re: CZY WARTO kupic termomix??? 27.02.04, 09:10
        wiecie co gdzie ja byłam...ale wcześniej o takim suuuuuuper wynalzaku nie
        słyszałam!!!!!!!!!!
        dzieki kochane dziewczyny!
        Ale te 3.5 tys............
    • anes28 Re: CZY WARTO kupic termomix??? 27.02.04, 10:53
      Mam Thermomix od kilku miesięcy i mam mieszane uczucia. Uzywam go głównie do
      miksowania zupek dla mojej małej....do tego sie nadaje znakomicie !
      A kupiłam go by oszczedzic na soczkach i Kubusiach dla moich dzieci...nie udało
      sie.....nie chca tego pic...ale dlaczego ??
      Jedno jest pewne nie potrzebuje juz innych sprzetów w kuchni, to cudo wazy,
      mieli, miesza, miksuje, gotuje i ma dodatek Varoma do gotowania na parze.
      Zupka z sałaty czy świezego ogórka...pycha.....
      Trzeba tylko chciec cos w nim robic bo jak nie to bedzie stał......a mnie sie
      za bardzo nie chce zwłaszcza ze nie robie codziennie obiadków.......

Co do ceny to wole nie mowic, my spłacamy go na raty...wiec ponad 4 000 !!! Na
      3 lata !!!

Osobe która pisała o str dla fanów thermomixa bardzo bym prosiła o adres tej
      strony.....moze tam sa jakies extra przepisy................

Ania
      • kerstink Re: CZY WARTO kupic termomix??? 27.02.04, 11:11
        republika.pl/klub_tm21/
        K.
        • anes28 Re: CZY WARTO kupic termomix??? 05.03.04, 18:01
          Dzieki
      • mama007 Re: CZY WARTO kupic termomix??? 28.02.04, 21:38
        hej anes28
        do robienia sokow wystarczylaby sokowirowka za 60zl smile ja Asi robilam na
        poczatku soki i dopóki piła tylko te "domowe" to nie było problemu, niedawno
        dałam jej spróbować gotowych soków jabłkowych (tych klarownych) dla niemowląt i
        skończyło się... O przecierowych sokach kupczych, nie mówiąc już o domowych nie
        chce słyszeć....
        pozdrawiam
        • pesteczka5 Do kapy1 plus parę luźnych uwag 01.03.04, 23:09
          A jak się robi to capuccino z piętrowa pianka? Nigdy mi nie wychodzi, choć na
          prezentacji piłam właśnie takie.

Napisz mi proszę jak krowie na rowie, bo ślinka mi cieknie!

Kupuję także patent z grzybami. Bomba!!!

Ja robię m.in,. dzieciom pyszne lody : miksuję zamrożone owoce (truskawki,
          banany, porzeczki, morele, co tam mi się wyjmie z zamrażarki) i dodaję lub nie
          zamrożony serek waniliowy i/lub smietanę. Znajomi pytają, czy i oni nie
          mogliby dotać tych dzidziowych lodówsmile Dzieci same nabierają sobie zgrabne małe
          i duże kuleczki.

A mój mąż uwielbia robić chleb jako odstresowujace zajęcie. Pyszny,

Generalnie jednak uważam, że jak się nie ma tych pieniedzy na zbyciu, to
          termomiksu naprawdę mieć nie trzeba. Ja mam pożyczony od mamy, która z
          termomiksem czy bez, kuchni nie kocha.

P.S. Robię namiętnie jogurt, choć głównie latem.

• kapy1 Re: Do kapy1 plus parę luźnych uwag 02.03.04, 09:10
            To cappucino to nie ja, to mój mąż uskutecznia. Ale z tego co się zorientowałam
            (usiłuje zachować w tajemnicy) musi być mleko z co namniej 2,5% tłuszczu,
            najlepiej 3,2%, i jednak łyżeczka cukru (ja nie słodzę, więc przestał sypać
            cukier w ogóle i pianka nie wychodziła). Spróbuję wyciągnąć z niego krok po
            kroku te tajemnice, ale wraca z pracy dopiero po 22.00.
            A tak poza tym w niedzielę złapałam katar i zrobiliśmy w celach leczniczych
            ajerkoniak, który spożywałam na ciepło. Baaardzo skuteczne lekarstwo...
            • nervusmama Re: Do kapy1 plus parę luźnych uwag 02.03.04, 18:59

> A tak poza tym w niedzielę złapałam katar i zrobiliśmy w celach leczniczych
              > ajerkoniak, który spożywałam na ciepło. Baaardzo skuteczne lekarstwo...
              no po tych slowach odjechalam uwielbiam ajerkoniak dalabym sie za niego ogolic
              i pomyslec ze jeszcze taki swojski uuuuuuu az slinka mi cieknie
              • kapy1 Re: Do pesteczki - capuccino 03.03.04, 08:22
                Przesłuchałam męża w sprawie kawy - okazuje się że on też rozwijał temet w
                pracy - ponoć w niektórych wydaniach książki z przepisami nie jest powiedziane
                że na koniec całego procesu preparacji trzeba dać na "turbo" (kilka sekund),
                żeby się mleko spieniło. Resztę robi tak jak w książce tylko cukru daje 1
                łyżeczkę.
                A katar mam znowu, więc dzisiaj chyba "hot whisky", ale już nie z TM.
                Pozdrawiam - zakatarzona Katarzyna.
    • mamaimarta Re: CZY WARTO kupic termomix??? 03.03.04, 12:00
      Hej!
      Termomix mam od 5 lat odkąd dostałam go na prezent ślubny i teraz nie wyobrażam
      sobie juz życia w kuchni bez niego. Doszło do tego ze wywożę go do rodzinki jak
      gdzies wyjeżdżamy bo stwierdziłam ze jak mnie okradną to w końcu kiedyś tam
      telewozor kupię, a na TM juz by mnie nie było stać...
      A co w nim robie? Wszystko: bułke tarta, cukier puder, oraz lody!, koktajle,
      ciasto drożdzowe - wychodzi naprawde super (chleby, róznego rodzaju drożdzówki,
      placki drożdżowe), soki owocowe, pasty kanapkowe, gotuję na parze, no i jak
      Marta była mała robiłam zupki mieląc wszystko na gładka masę. Zupki były
      pyszne - ze swoich warzyw - Marta je uwielbiała.
      W ostatni weekend potrzebowałam coś szybko upiec...sięgnęłam do ksiązki z
      przepisami termomixowymi i ugduliłam babkę...Robi sie ją tak - wbijasz jajka
      dodajesz cukier i miksujesz na puszysta piane. Następnie dodajesz make i
      pozostałe ingredienta i mieszasz. Wkladasz do piekarnika i za godzinke masz
      naprawde pyszna babeczkę. Zero roboty, maximum oszczednosci czasu czyli to co
      dla nas młodych mam najważniejsze!
      Moja kuzynka równiez ma TM i wiem ze ona chyba jeszcze częściej go używa piekąc
      na okrągło przepyszne chleby na przykład.
      Ja polecam gorąco - nie zamieniłabym go na żaden inny robot.
      A - no i sam się myje!!!!

Justysia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka