czar_bajry 17.04.10, 23:12 i to by było na tyle jeśli chodzi o większość delegacji zagranicznych wybierających się na pogrzeb Pary Prezydenckiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krokre Re: odwołali oczywiście miało być 17.04.10, 23:16 Może do jutro się coś zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw No dziwne, żeby nie 17.04.10, 23:18 skoro samoloty nie latają, to raczej większość z nich nie miałaby szans zdążyć innymi środkami. Odpowiedz Link Zgłoś
krokre Re: No dziwne, żeby nie 17.04.10, 23:22 z tego co mówili w tv niektórzy delegaci przyjadą pociągiem (ci z Europy rzecz jasna). Jutro wszystko się okaże Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: owołali 17.04.10, 23:24 Co im juz po tych delegacjach, nie zyja ludzie, teraz najwazniejsze, zeby inni nie ryzykowali ... Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: owołali 17.04.10, 23:26 Jakby chcieli, to by przyjechali. Taka Angela dajmy na to. Daleko ma z Berlina? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: owołali 17.04.10, 23:29 nutka07 napisała: > Jakby chcieli, to by przyjechali. > Taka Angela dajmy na to. Daleko ma z Berlina? Ona ze stanów wraca i nie może do Niemiec się dostać, jak na razie jest we Włoszech i jedzie samochodem ale też sądzę że jak by bardzo chciała to by się postarała Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: owołali 17.04.10, 23:31 tez tak uważam. Maroko dało radę, a Berlusconi np nie dał? A to ppodobna trasa jest, tyle że krótsza. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: owołali 17.04.10, 23:34 Skoro Sodano jednak dojedzie na jutrzejsze uroczystości to i Berlusconi dał by radę. Odpowiedz Link Zgłoś
x.armide Re: owołali 17.04.10, 23:36 Najprawdopodobniej premier Berlusconi razem z kardynałem Angelo Sodano dotrą jutro - dowiedział reporter TOK FM. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: owołali 17.04.10, 23:40 Chlopaki wino rozpracuja po drodze, bo podroz taka dluzsza i meczaca. Nalezy im sie. A na droge powrotna dostana siwuche za pazuche. Odpowiedz Link Zgłoś
byakhee Re: owołali 18.04.10, 14:01 Zawiesic kobiete na patyku przed nosem, a i Berlusconi dotrze Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: owołali 19.04.10, 00:20 nutka07 napisała: > Myslisz, ze Beger by sie zgodzila? Jak by jej owsa dali Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: owołali 19.04.10, 18:39 To po tym owsie, to blizej nieopisane cos opjawia sie w oczach? Znane pod potoczna nazwa'kur.wiki'. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: owołali 20.04.10, 00:12 nutka07 napisała: > To po tym owsie, to blizej nieopisane cos opjawia sie w oczach? > Znane pod potoczna nazwa'kur.wiki'. Tak a na te kur.wiki Berlusconi by chyba poleciał Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: owołali 17.04.10, 23:35 Akurat Berlusca ma teraz inne problemy na glowie, jego rzad stoi nad przepascia wiec pewnie mu na reke pretekst pylowej chmury Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: owołali 17.04.10, 23:34 > Taka Angela dajmy na to. Daleko ma z Berlina? nie jest w berlinie, wracała z usa, wylądowała w lizbonie zamiast u siebie, stamtąd miała przelecieć do rzymu i dalej busem to jednak trochę dalej Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Laski 17.04.10, 23:38 Co wy tak usprawiedliwiacie Angele? Piotr w Magdzie M jechal z Austrii czy ze Szwajcarii przez sniegi i zamiecie i dotarl. A komorki nie dzialaly. Troche realizmu prosze Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Laski 17.04.10, 23:42 to też napisałam że jak by chciała i się postarała to by dojechała Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Laski 18.04.10, 00:23 dla chcącego nic trudnego... A tak w ogole to nie miał kiedy ten wulkan wybuchnąc...??? Mogł pospac jeszcze kilka dni... Kto wybuchnął wulkan...??? Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Laski 18.04.10, 11:16 > Kto wybuchnął wulkan...??? jak to kto? moze nie bezposrednio sam wybuchnal, ale KTOS WYWIERA NACISKI na czape lodowa; presje, rozumisz, stosuje Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Laski 18.04.10, 11:21 konwalka napisała: > > Kto wybuchnął wulkan...??? > > > jak to kto? > moze nie bezposrednio sam wybuchnal, ale KTOS WYWIERA NACISKI na > czape lodowa; presje, rozumisz, stosuje Ja stawiam na obóz Tuska Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Laski 17.04.10, 23:51 Piotrem z Magdy M. wyrwałaś mnie z dostojnie żałobnego nastroju Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Laski 18.04.10, 00:24 Wlasnie podali we wloskich wiadomosciach, ze Angela zlapala gume we Wloszech Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Laski 18.04.10, 01:11 Sodomia i gomoria. A powiedzieli chociaz do kogo nalezala ta guma? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Laski 20.04.10, 10:07 Pewnie Berlusconiego. To by tłumaczyło nieobecności obojga Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: owołali 18.04.10, 01:17 Może to i dobrze. Mniej medialnego szumu będzie. Były oficjalne deklaracje przyjazdu - politycznie to się liczy. Dla rodziny pary prezydenckiej to przecież i tak mało istotne, albo nieistotne wcale ... Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: owołali 18.04.10, 03:32 I bardzo dobrze. Taki maly szturch od losu - za decyzje co do miejsca pochowku i podzielenie tym sposobem spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: owołali 18.04.10, 08:53 Szturch od losu powiadasz? A katastrofa to szturch za co? Widze, ze w temacie jestes to moze sie z nami podzielisz? Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: owołali 18.04.10, 11:56 nutka07 napisała: > Szturch od losu powiadasz? > A katastrofa to szturch za co? Widze, ze w temacie jestes to moze sie z nami > podzielisz? Nie wspomnialam o katastrofie, nadinterpretujesz. Decyzja o pochowku byla niesmaczna i mnostwo ludzi ma podobne odczucia - stad uwazam, ze dobrze sie stalo, ze ten pogrzeb bedzie mial mniej "media coverage". Moze to spusci troche powietrza z nadetej megalomanii niektorych, zupelnie nie na miejscu w obecnej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: owołali 18.04.10, 12:09 Nie nadinterpretuje tylko pytam, czy w tej kwestii tez masz jakies informacje badz przemyslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: owołali 18.04.10, 13:34 Katastrofa to kop od losu w głupią, polską, ułańską doopę www.youtube.com/watch?v=jEly79C9I3s&feature=player_embedded Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: owołali 18.04.10, 08:59 i lepiej jak kto nie może ladem, to niech nie przyjeżdża brakuje nam do pełni szczęścia jedynie jakiegoś Obamy czy innego Sarko roztrzaskanego spektakularnie "w drodze na" wywalili by nas profilaktycznie z wszystkich organizacji międzynarodowych i ewakuowali na Madagaskar Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: owołali 18.04.10, 09:14 Już fora grzmią, że tchórze ci co odwołali przylot. Że skandal bo Merkel nie przyjedzie. A ja sobie myślę, czy my chcemy pożegnać naszego prezydenta? Czy przypadkiem nie chcieliśmy wielkiej manifestacji poparcia, którego prezydent za życia w świecie nie miał? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: owołali 18.04.10, 09:16 Dziwne gdyby ryzykowali. Żadne państwo sobie nie może pozwolić na stratę członka rządu czy przywódcy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: owołali 18.04.10, 09:21 > Żadne państwo Coś mi się ciśnie na usta ale się powstrzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: owołali 18.04.10, 09:32 Nie ma warunków do lotu, transport kolejowy czy samochodowy jest dłuższy, musi tez byc mocno strzezony. Względy bezpieczeństwa przeważyły decyzje. Ty wsiadłabyś do samolotu teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: owołali 18.04.10, 09:36 Mam obawy że źle odczytałaś to co napisałam. Nie, nie wsiadłabym. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: owołali 18.04.10, 10:15 Kropce chodziło o to,że żadne państwo..poza Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
girasole01 Re: owołali 18.04.10, 09:38 Ano mi tez... "Dziwne gdyby ryzykowali"... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: owołali 18.04.10, 09:26 Dziwne gdyby ryzykowali. Żadne państwo sobie nie może pozwolić na stratę członka rządu czy przywódcy. Ale jest takie państwo.... Odpowiedz Link Zgłoś
x.armide Re: owołali 18.04.10, 15:28 "Dziwne gdyby ryzykowali. Żadne państwo sobie nie może pozwolić na stratę członka rządu czy przywódcy. Ale jest takie państwo...." a przed katastrofa Polska mogla sobie pozwolic na strate przywodcy ? wypadek chyba nie powstaje na drodze decyzji.dziwna twoja logika ... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: owołali 18.04.10, 15:33 > a przed katastrofa Polska mogla sobie pozwolic na strate przywodcy ? wypadek chyba nie powstaje na drodze decyzji.dziwna twoja logika ... Twoja jeszcze dziwniejsza. Pył wulkaniczny bardzo zwiększa ryzyko wypadku, nic nad Europą nie lata - po grzybka ktoś ma się narażać? Odpowiedz Link Zgłoś
x.armide Re: owołali 18.04.10, 15:52 "Dziwne gdyby ryzykowali. Żadne państwo sobie nie może pozwolić na stratę członka rządu czy przywódcy. Ale jest takie państwo...." poprostu to zabrzmialo tak jakby Polska mogla sobie pozwolic na taka strate. Wiadomo ,ze nie mogla i teraz rowniez nie moze a stalo sie to na drodze wypadku. nie tego czy dobrze ,ze odwolali czy zle Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: owołali 18.04.10, 15:44 A jaka jest logika pozwalajaca,ba zakładająca ryzyko? Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: owołali 18.04.10, 09:23 No i niech nie przyjezdzaja gdyby jeszcze z tego nowa katastrofa lotnicza miala wyniknac. A z Niemiec przyleci prezydent. To chyba wystarczy (wybiera sie helikopterem). Angela ma wystarczajaco problemow z dotarciem do Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: owołali 18.04.10, 09:39 Prezydent USA np. mogłby wpław. Niewielu przywodców moze sobie pozwolic na to, aby oddalić się ze swojego panstwa, nie mając możnosci szybkiego powrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: owołali 18.04.10, 10:39 Z Niemiec będzie prezydent i szef MSZ - uważam, że to bardzo ok. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: owołali 18.04.10, 09:52 I to by było na tyle jeśli chodzi o "pozycję Polski na arenie międzynarodowej". Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: owołali 18.04.10, 10:40 Uważasz, że to pozycja Polski spowodowała powstanie pyłu wulkanicznego? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: owołali 18.04.10, 11:59 Nie, uważam że przywódcy ważnych krajów jak zwykle nie chcą się narażać na dyskomfort dla jakiejś tam Polski. Trudno mi sobie wyobrazić, że tak by olali pogrzeb przywódcy któregoś ze światowych mocarstw. Dla uściślenia - nie oczekiwałam, że Obama i paru innych przyjadą na tę uroczystość, ale skoro już się zadeklarowali, słowo zobowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: owołali 18.04.10, 12:14 Obama miał przylecieć na miotle czy jednak faktycznie wpław przez Atlantyk? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: owołali 18.04.10, 12:19 Np. wylądować u Ruskich i dolecieć śmigłowcem Obama to nie wszyscy - delegacja z Maroka pokazała, że ze strefy Morza Śródziemnego można dotrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: owołali 18.04.10, 12:24 Ty chyba żartujesz? USA ma bardzo wysrubowane standardy ochrony głowy państwa. Gdyby nie mógł wyladowac w Krakowie to nawet Katowice nie przeszły by w selekcji, nie mówiac o Rosji i dodatkowym smigłowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: owołali 18.04.10, 12:41 Obamie akurat najmniej się dziwię - dla niego cała Europa to pewnie jakiś Trzeci Świat. Większą przykrość sprawili mi przywódcy państw i organizacji europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: owołali 18.04.10, 13:41 A ja sądzę, echtom, że z twojej strony to paskudna nadinterpretacja. Sama sobie leć w pyle wulkanicznym. Zwykłych obywateli nie puszczają, a głowy państwa mają życiem ryzykować? Nie dyskomfortem, ale życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: owołali 20.04.10, 10:10 Nie mógł, bo standardy ochrony zabraniają mu 'rozstawać się' z samolotem. Dlatego Air Force One nie mógł nawet 'parkować' w Warszawie, gdy Obama jest w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: owołali 18.04.10, 13:15 Tez mi Ameryka. Nawet porzadnej super szybkiej motorowki nie maja. Jakby ich samolot sie rozbil to by przez Afryke lecieli. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: owołali 20.04.10, 00:13 przeciwcialo napisała: > Jak Obama miałby sie dostac do Polski? A wpław to nie łaska? Dla sojusznika mógłby się trochę wysilić Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: owołali 18.04.10, 12:28 echtom napisała: > Nie, uważam że przywódcy ważnych krajów jak zwykle nie chcą się narażać na dysk > omfort dla jakiejś tam Polski. no taaa, dyskomfort taki Może spadnę może nie spadnę, na dwoje babka wrózyła. Rozumiem, że Ty bys bez oporów wsiadła do samolotu? Odpowiedz Link Zgłoś
bez_seller Re: owołali 18.04.10, 12:55 echtom napisała: > Nie, uważam że przywódcy ważnych krajów jak zwykle nie chcą się narażać na dysk > omfort dla jakiejś tam Polski. Trudno mi sobie wyobrazić, że tak by olali pogrz > eb przywódcy któregoś ze światowych mocarstw. Dla uściślenia - nie oczekiwałam, > że Obama i paru innych przyjadą na tę uroczystość, ale skoro już się zadeklaro > wali, słowo zobowiązuje. Slowo zobowiazuje? Co Ty pleciesz kobieto? Prezydentura to nie prywata. Prezydent Stanow Zjednoczonych, nie bedzie narazal siebie i ludzi na niebezpieczenstwo. To nie pajac, ktory robi fiku-miku wg wlasnego widzimisie. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna72 Re: owołali 18.04.10, 09:58 To taka nasza polska uroczystosc Ci wszyscy wielcy odwrocili by uwage od tego co najwazniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.p Praliż potrwa miesiąc? 18.04.10, 10:07 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7783118,Islandzki_wulkan_zwieksza_aktywnosc__WIDEO_.html To może mieć naprawdę poważne skutki. Nie mówiąc o moim prywatnym skutku - we wtorek miała przylecieć bardzo dawna nie widziana przyjaciółka ze Stanów. Właśnie odwołała Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Praliż potrwa miesiąc? 18.04.10, 12:47 Przykro mi. Wiem jak to jest. Do mnie w grudniu miala przyleciec tak dawno niewidziana przyjaciolka i - wprawdzie z przyczyn zawodowych - nie wyszlo. Bardzo bylo mi przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
chococino Re: owołali 18.04.10, 10:04 Nie dziwię się, że nie ryzykują. A Polacy przynajmniej mają teraz powód do zakładania takich wątków, przepychanek i zastanawiania się czemu ktoś pokonał 1000 km, a inny nie może 400.... Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: owołali 18.04.10, 12:28 Jaka ranga na arenie międzynarodowej- takie "ciśnienie" na udział w pogrzebie. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: owołali 18.04.10, 12:34 No właśnie o tym piszę. I po co były te wszystkie deklaracje? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: owołali 18.04.10, 12:36 Uważasz, że rozsądnie jest narażać własne życie, by być na pogrzebie? Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: owołali 18.04.10, 12:40 Jeśli to do mnie- to szczerze mówiąc się im nie dziwię. Też bym nie przyleciała Polska znaczy mało, a ex-prezydent nie był specjalnie ważną osobistością. Nie, nie narażała bym się. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: owołali 18.04.10, 13:25 Wyżej napisano że słowo dane zobowiazuje Wszyscy nie bacząc na pyły powinni przyleciec skoro dali słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: owołali 18.04.10, 14:34 przeciwcialo napisała: > Wszyscy nie bacząc na pyły powinni przyleciec skoro dali słowo. Czym? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: owołali 18.04.10, 14:41 Na miotle, względnie drzwiach od stodoły. Niektórzy chyba zakładają, że przywódcy państw mają jakąś moc szczególną, pokonują pyły wulkaniczne, o fizycznym wyczerpaniu (Merkel) nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: owołali 18.04.10, 15:07 No wiesz, po takim kraju jak USA i jego prezydencie spodziewam sie duzo wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: owołali 18.04.10, 14:46 Dla niektórych mało wazne sa względy bezpieczeństwa. Dał słowo to musi nawet jakby miał się rozbic. Ja rozumiem odmowy przylotu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: owołali 18.04.10, 12:55 > I po co były te wszystkie deklaracje? Bo były inne warunki pogodowe? Odpowiedz Link Zgłoś
kamyczek_0 Re: owołali 18.04.10, 13:00 Z Francji, Włoch, Brukseli można przyjechać pociągiem/samochodem. Nie od wczoraj wiadomo, że pył krąży tu i tam. Nie dowiedzieli się o wybuchu wulkanu dzisiaj rano. Dla chcącego nic trudnego. Merkel? No proszę, zmęczenie zmęczeniem. Kłopoty z dotarciem. Nie jest zwykłą turystkę, tylko kanclerzem. Kwestia organizacji. Gdzieś w tv niemieckiej obiło mi się o uszy, że dzisiaj dzisiaj rano dotrze do Berlina. Równie dobrze mogła od razu jechać do Polski. Wyobraźmy sobie, że to byłby pogrzeb prezydenta jej kraju-na głowie by stanęła ona + jej sztab żeby być na miejscu. Zresztą w tym rejsie do Portugalii, a potem w pociągu to może się przespać. Fakt, nie to co w wygodnym łóżku, ale dałaby radę gdyby chciała. Z Włoch do Polski jechałam autem ok. 12-13/14 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyczek_0 Re: owołali 18.04.10, 13:04 Obamie się nie dziwię. Reszta tylko dlatego chciała się stawić, że on zapowiedział swój pobyt na pogrzebie. No jak to? Obama będzie, a ja nie?! A teraz każdy powód jest dobry. Pociągi, auta jeżdżą. Trzeba chcieć. Teraz przynajmniej widać, że mają nas głęboko w d.u.p.i.e. Zresztą czy to pierwszy raz? Kilkadziesiąt lat temu już dawno ustawili nas na końcu szeregu, tak jest do dzisiaj. BTW Buzek wczoraj autem dojechał więc można. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_seller Re: owołali 18.04.10, 13:21 kamyczek_0 napisała: > Obamie się nie dziwię. Reszta tylko dlatego chciała się stawić, że on > zapowiedział swój pobyt na pogrzebie. No jak to? Obama będzie, a ja nie?! A > teraz każdy powód jest dobry. Pociągi, auta jeżdżą. Trzeba chcieć. Teraz > przynajmniej widać, że mają nas głęboko w d.u.p.i.e. Myslisz, ze Polska taka wazna, zeby ja kazdy we wlasnej du..pie nosil? Wez sie otrzasnij z tych polaczkowych kompleksow. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: owołali 18.04.10, 14:25 Po co od razu z "polaczkowymi kompleksami" wyjeżdżać? Miło było pomyśleć, że choć raz potraktowano nas poważnie, ale cóż - wyszło jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_seller Re: owołali 18.04.10, 14:33 echtom napisała: > Po co od razu z "polaczkowymi kompleksami" wyjeżdżać? Miło było pomyśleć, że ch > oć raz potraktowano nas poważnie, ale cóż - wyszło jak zwykle. Potraktowano Polakow bardzo powaznie, ale chmura to juz sila wyzsza. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: owołali 18.04.10, 14:40 > Miło było pomyśleć, że choć > raz potraktowano nas poważnie, Przy okazji pogrzebu? Kurtuazja. Co innego jeśli chodzi o partnerstwo w polityce czy gospodarce. Ale na to nie możemy liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: owołali 18.04.10, 13:54 O matkoboskop..Buzek jest POLAKIEM z krwi i kości, przy okazji tylko przewodniczacym parlamentu europejskiego( niczego mu nie umniejszam)- na niego nie można patrzeć jako na urzędasa unijnego- myslę, że on tu przyjechał jako krajanin Kczyńskich przede wszystkim, towarzyszyc w ostatniej drodze parze prezydenckiej swojego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: owołali 18.04.10, 13:05 Ojej, no widocznie nie chcieli. A tak poważnie, co innego wskoczyć do samolotu, co innego tłuc się kilkanaście godzin w pociągu czy aucie. I to nie są nic nie znaczące osoby tylko ważni dla swoich państw politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: owołali 18.04.10, 13:27 Prezydent Niemiec dotarl. I chyba widzisz roznice miedzy pogrzebem prezydenta wlasnego kraju a nawet najlepszego sasiada. Jasne, mogla wprost do Krakowa robiac przerwe w jakims supermarkecie zeby cos czarnego kupic bo na pogrzeb wypada. I co jeszcze? Nie wystarczy prezydent Niemiec na pogrzebie prezydenta Polski? A reszta istotnie, powina rzucic wszelkie zajecia na 3 dni i dzien jechac w te, dzien z powrotem plus dzien w Krakowie. A ksiaze Walii na pewno w Oxfordzie lub Cambridge zetknal sie z wioslarstwem to mogl kajakiem do gdanska i w gore Wisla. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso A ja myślę o tych, którzy NIE odwołali 18.04.10, 13:50 A ja patrzę na listę delegacji, które NIE odwołały i cieszy mnie ten skład- Prezydent Rosji, Niemiec, Ukrainy już są. Czesi, Słowacy, Litwini nie odwołali. Wszyscy są naszymi sąsiadami, z nimi nasz kraj utrzymuje najwięcej kontaktów dyplomatyczno-gospodarczych. I tak ma być, z nimi powinnismy dbac o kontakty przede wszystkim. Co tam Obama, co tam Sarkozy, książę Walii, oni są daleko i generalnie to tylko prestiż chyba miał byc podniesiony ich obecnością, gdyby przybył moglibysmy się nadymać, że "sam Baracka Obama"..... Życie, prawdziwe życie to ci, którzy przybyli/przybędą. I to mnie napawa nadzieją. Dajcie więc spokój, nasze miejsce jest w Europie i to wśród najbliższych sąsiadów o czym często zapominaliśmy i oni są i będą. I to jest budujące i tego trzeba się trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: A ja myślę o tych, którzy NIE odwołali 18.04.10, 13:55 kali_pso napisała: > > A ja patrzę na listę delegacji, które NIE odwołały i cieszy mnie ten > skład i mnie też To pokazuje, dla kogo tak na prawdę Polska jest partnerem. I w nosie miałam od początku, czy Obama przyjedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_seller Re: A ja myślę o tych, którzy NIE odwołali 18.04.10, 13:56 kali_pso napisała: > > A ja patrzę na listę delegacji, które NIE odwołały i cieszy mnie ten > skład- Prezydent Rosji, Niemiec, Ukrainy już są. Czesi, Słowacy, > Litwini nie odwołali. Wszyscy są naszymi sąsiadami, z nimi nasz kraj > utrzymuje najwięcej kontaktów dyplomatyczno-gospodarczych. I tak ma > być, z nimi powinnismy dbac o kontakty przede wszystkim. Co tam > Obama, co tam Sarkozy, książę Walii, oni są daleko i generalnie to > tylko prestiż chyba miał byc podniesiony ich obecnością, gdyby > przybył moglibysmy się nadymać, że "sam Baracka Obama"..... Życie, > prawdziwe życie to ci, którzy przybyli/przybędą. I to mnie napawa > nadzieją. Dajcie więc spokój, nasze miejsce jest w Europie i to > wśród najbliższych sąsiadów o czym często zapominaliśmy i oni są i > będą. I to jest budujące i tego trzeba się trzymać. Bardzo fajny post. Brakuje tylko wyjasnienia, ze wszyscy wyzej wymienieni goscie przyjechali pociagiem, samochodem badz przylecieli smiglowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna72 Re: A ja myślę o tych, którzy NIE odwołali 18.04.10, 14:00 Dzieki kali-pso mi tez sie cieplo na sercu zrobilo kiedy pomyslalam o naszych sasiadach i to ,ze niektorym nawet chcialo sie jechac po kilkanascie godzin samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo A ci co dotarli 18.04.10, 14:55 niech szczęśliwie do domów wrócą. Wulkan wciąz pyli. Odpowiedz Link Zgłoś
anmoko i bardzo dobrze! 18.04.10, 15:13 A ja sie ciesze, ze tak wiele delegacji nie przyjedzie (z Obama na czele). Mniej oficjeli = mniejsza pompa i mniejsza duma pis-u z tego, kto bije poklony Kaczorowi Mam juz dosyc tej calej szopki w mediach, sluchania o ludziach stojacych po kilkanascie godzin w kolejce, pielgrzymek do Wa-wy i Kra-wa, metafor w stylu "drugi Katyn" czy "pyl wulkaniczny = kir nad Europa". Ludzie zgineli - przykre to, ale do cholery dajcie juz spokoj z ta zaloba!!! Wystarczy!! Moje 3 letnie dziecko dzisiaj w parku zamiast jezdzic na rowerze chcialo usiasc, zeby "ogladac (na telebimie) o samolocie i zeby ludzie pamietali" (!) W rozpamietywaniu nieszczesc jestesmy dobrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: i bardzo dobrze! 18.04.10, 16:04 anmoko napisała: > Wystarczy!! Moje 3 letnie dziecko dzisiaj w parku zamiast jezdzic na > rowerze chcialo usiasc, zeby "ogladac (na telebimie) o samolocie i > zeby ludzie pamietali" (!) Czyli jest nadzieja - dziecko mądrzejsze od matki. > W rozpamietywaniu nieszczesc jestesmy > dobrzy. Rozpamiętujemy, że hej! Kto to widział żeby w tydzień po katastrofie jeszcze coś przeżywać? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: owołali 18.04.10, 18:00 A tuż po pogrzebie niebo nad Polską zostało otwarte. Jakie to dziwne jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: owołali 18.04.10, 18:13 Kto nie morze lądować?lotniska w większości miast są już otwarte,dziwne nie?w innym wątku napisałam swoje zdanie na ten temat,nie wierzyłam w żaden pył...mieli czystą przestrzeń lotniczą i przynajmiej o to się martwić nie musieli.Wszystkie siły skupione były na Wawelu a tak jeszcze każde lotnisko pilnować.Jedna wielka ściema. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: owołali 18.04.10, 18:16 sabka22 napisała: > Kto nie morze lądować? No morze nie może nadal lądować. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: owołali 18.04.10, 18:21 Aha. Byłaby to dość kosztowna zabawa dla całej Europy, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: owołali 18.04.10, 18:24 tylko 5 lotnisk otworzono-północ i centrum a Kraków to raczej południe Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: owołali 18.04.10, 18:28 ale co to za różnica które otworzyli?przestrzeń była całkowicie zamknięta dzięki czemu nie było zagrożenia ze strony lotniczej na ewentualne zamachy,i nie chodzi tylko o samoloty do Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: owołali 18.04.10, 18:50 przestrzeń była całkowicie > zamknięta dzięki czemu nie było zagrożenia ze strony lotniczej na > ewentualne zamachy Serio?Ewentualni zamachowcy wzięliby pod uwagę naturę? Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: owołali 18.04.10, 19:02 Kobieto pomyśl troche prosze Cię!Przecież skoro ruch lotniczy wstrzymabny całkowicie to wiadome że samolot terrorystów byłby natychmiast zauważony!A tak terroryści mogli wsiąść do każdego samolotu pasażerskiego i zrobić to co 11 września w Ameryce. Rozbawiłaś mnie,przecież niebo jest kontrolowane i obserwowane cały czas!szczególnie w tej chwili,zadanie mają łatwiejsze bo nie powinno być żadnego samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: owołali 18.04.10, 19:06 I serio uważasz, że zamknięcie ruchu lotniczego w całej Europie to z tego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: owołali 18.04.10, 19:08 Tak jak samolot delegacji z Maroko? Bo zamach tylko za pomocą samolotu można wykonać Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: owołali 18.04.10, 19:19 Napewno łatwiej z samolotu dla terrorystów nie sądzisz?Czy myślisz że można sobie było wejść bez kontroli koło Wawelu? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: owołali 18.04.10, 19:47 Komplesy mają ci, co dopatrują się lekcewazenia w tym, ze jest paraliż komunikacyjny. Jeden samolot już tak zrobił - aby nie spóźnić się na uroczystość lądowano w zlych warunkach pogodowych. Efekt - jak widać. No, ale uczcić coś kosztem życia to takie piekne - jak by było dostojnie, gdyby na ziemi polskiej rozbił się Obama... Zwracam też uwagę na dwa drobne fakty - lotniska Polski nie przyjmowały, gdzie ladowalyby samoloty z USA i Kanady? Trudno, aby przylecieli helikopterem czy awionetką. I drugi fakt - przywódcy państw nie moga zaryzykowac uwięzienia w obcym kraju, bez możliwosci powrotu i to szybkiego - mają obowiązki wobec własnego spoleczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: owołali 18.04.10, 21:18 Sprawę Obamy już załatwiłyśmy, chodzi głównie o delegacje z Europy. Nie tylko ja się dziwię. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7786173,Prezydent_Klaus_o_braku_delegacji_z_Brukseli__To_jest.html Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: owołali 18.04.10, 21:44 A ja myślę, że to nie był dobry moment na takie uwagi. Bo niby co chce tym osiągnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: owołali 18.04.10, 21:50 Pokazać kolejny raz, że Unia nie jest taka fajna Btw. w czeskim radiu powiedział, nie na pogrzebie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: owołali 18.04.10, 21:54 > Pokazać kolejny raz, że Unia nie jest taka fajna Jak zdarta płyta ... Ukrajmy całą Unię Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: owołali 19.04.10, 18:31 Nie tylko Klaus - włoska prasa też czuje, że coś nie halo. Chociaż z tym pojednaniem polsko-ruskim trochę przegięli wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7787145,Wloska_prasa__zenujaca_nieobecnosc_przywodcow_z_Zachodu.html Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: owołali 19.04.10, 09:28 nooo a Sakaszwili z jakim poświęceniem....dzisiaj mówili w jaki sposób dotarł do Krakowa...to się nazywa poświęcenie....od razu widać kto nasz przyjaciel a dzisiaj znowu zamknęli...czy nadal toeria o zamachu aktualna, bo pogrzebów na taką skalę jak wczoraj to już nie ma....?????? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: owołali 19.04.10, 10:24 Na stronie MSZ jest lista delegacji zagranicznych: www.msz.gov.pl/Informacja,o,delegacjach,zagranicznych,35125.html Widać na pierwszy rzut oka, że prawie same byłe demoludy. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: owołali 19.04.10, 16:14 wiadomosci.onet.pl/2157392,11,zginal_w_katastrofie__a_jego_nastepca_w_wypadku,item.html Straszne to. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: owołali 19.04.10, 16:45 Straszne - przy wielkich katastrofach zdarzają się niestety ofiary pośrednie, których nie wlicza się do bilansu. Jak np. znajomy, który zmarł na zawał, widząc z okna wybuch wieżowca w Oliwie 15 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 ... 19.04.10, 20:04 No i dobrze, ze Obama nie przylecial. Robilby tylko show z cala swoja ekipa goryli. Co do reszty Europy to powiedzialabym, ze kij im w oko ale niestety musimy sie z nimi jakos dogadywac. NATO i UE nie zegnala prezydenta ale jak jeden z internautow napisal pozegnal nas Uklad Warszawski. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: ... 19.04.10, 20:44 Sama się dziwię, że tak mnie to ruszyło i zachwiało moimi przekonaniami. Nie sądziłam, że kiedykolwiek przyznam rację eurosceptykowi i pomyślę, że powinniśmy olać Zachód i skupić się na dobrych relacjach z "Układem Warszawskim" Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: ... 19.04.10, 21:31 Echtom ja sie w pelni z Toba zgadzam. Denerwuje mnie tez to, ze patrzymy na nasz kraj oczami innych. Umniejszamy nasz kraj, range prezydenta itd. Nie przyjechali, no trudno nic sie nie stalo. W koncu to tylko Polska i polski prezydent. Ci ktorzy nie przyjechali powini sie wstydzic. A ze chmura akurat byla to i usprawiedliwienie przyszlo same. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: ... 19.04.10, 21:39 Za całym szacunkiem, to był pogrzeb a nie demonstracja poparcia czy obietnica zaangażowania. Nie obrażajmy się bo wyjdzie że znowu na martyrologii chcieliśmy zabłysnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: ... 20.04.10, 00:26 Nikt się nie obraża, pozostał tylko niesmak. Nikt nie zmuszał przywódców do deklaracji udziału w uroczystościach pogrzebowych, sami się zadeklarowali. Deklaracje pewnie były pod wpływem pierwszych emocji a reszta poszła lawinowo zapowiedział się jeden a po nim cała reszta ruszyła- na zasadzie " jak to wszyscy do Polski się wybierają a ja nie? To od razu prasa i wrogowie mi wytkną, suchej nitki nie zostawią, o co to to nie- niedoczekanie, też jadę..." A potem zaczęli odwoływać, poczekali na decyzję Obamy i wycofali się z pomysłu Ci co przylecieli, przyjechali zasługują na tym większy szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: ... 20.04.10, 07:45 > Ci co przylecieli, przyjechali zasługują na tym większy szacunek. To takie nasze, wypominać komuś że czegoś nie zrobił. To był pogrzeb i pożegnać mieli prezydenta najbliżsi. Dlatego też piać z oburzenia można by gdyby nie przyjechał właśnie Klaus bo to sąsiad i w dodatku polityk o podobnych poglądach (np. na Unię). Czy w Waszych rodzinach też się obrażacie na jakąś daleką znajomą jak nie przyjedzie na jakiś pogrzeb w rodzinie? Traktujecie to personalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: ... 20.04.10, 08:20 Kropko, to nie był pogrzeb dziadka Leszka tylko głowy państwa Unii Europejskiej, czujesz różnicę? Buzek dość żałośnie próbuje ratować sytuację wmawiając ludziom, że on reprezentował Unię. Nikt jeszcze nie wspomniał o delegacji z NATO, któremu w ostatnich latach daliśmy więcej niż takiej np. Gruzji. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: ... 20.04.10, 09:44 A co myśmy "dali" NATO? Jesteśmy jego członkiem, z czego to i owo wwynika. A prezydent Gruzji faktycznie wiele zawdzięcza Kaczyskiemu, pewnie czuł żal nie tylko ten formalny, lecz także zupełnie zwykły, ludzki, dlatego wykazał tyle determinacji. Ktoś, dla kogo Kaczyński był tylko głową państwa, nie musiał czuć potrzeby ryzykowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: ... 20.04.10, 09:55 > Ktoś, dla kogo Kaczyński > był tylko głową państwa, nie musiał czuć potrzeby ryzykowania. To jest wręcz kuriozalne, żądać od kogoś ryzykowania w momencie kiedy chowie się ofiary katastrofy lotniczej spowodowanej przynajmniej częściowo złymi warunkami pogodowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: ... 20.04.10, 10:18 > A co myśmy "dali" NATO? Nie wysłaliśmy wojska do Iraku i Afganistanu? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: ... 20.04.10, 10:29 A to była jakaś szczególna łaska czy zobowiązanie wynikające z tego, że w NATO jesteśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: ... 20.04.10, 10:42 Wolałabym nie sprawdzać, jak w razie czego wypełni te zobowiązania druga strona. Ale NATO jest w wątku OT, skoro nie robili szopki i nie zapowiedzieli delegacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: ... 20.04.10, 09:50 > Kropko, to nie był pogrzeb dziadka Leszka tylko głowy państwa > Unii Europejskiej, czujesz różnicę? Głowy państwa jednego z państw Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: ... 19.04.10, 23:45 > A ze chmura akurat byla to i usprawiedliwienie przyszlo same. To takie polskie: z bagnetem na czołgi żelazne i na chmurę pyłu, która paralizuje pół Europy Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: ... 20.04.10, 00:19 Też się z Wami zgadzam. Znowu potraktowali nas jak kogoś drugiej kategorii, naplują nam w twarz a my powiemy że deszcz pada. Pisząc my mam na myśli Polskę jako państwo Jestem w stanie zrozumieć nieobecność Obamy I Angeli ale cała reszta powinna się wstydzić i dobrze powiedział prezydent Czech. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: ... 20.04.10, 10:04 Tzn. jaka reszta? Najbardziej niezrozumiała jest nieobecność prezydenta Austrii, bo on faktycznie miał blisko, ale, pomijając kraje pozaeuropejskie, to ja się nawet Szwedom, Norwegom czy Duńczykom nie dziwię. Jak oni w zasadzie mieli dotrzeć? NATO w ogóle delegacji nie zapowiadało. A Włosi wypominają UE, choć Berlusconi też jakoś nie dał rady... Odpowiedz Link Zgłoś
annvangier Re: ... 20.04.10, 11:51 przesadzacie troche - ze stanów nikt nie mógł leciec, prezydenta brazylii tez chyba nie było liczy sie bezpieczenstwo ludzi i o tym mysleli, zwlaszcza w kontekscie smierci L. Kaczynskiego głowy innych pańswt europejskich, cóż z Pragi do Krakowa autem jest blisko, ale pamietajmy ze inne szychy maja napiete kalendarze pewnei pare miesiecy na przód, i to czy przybycie do krakowa zajmie im samolotem dwie godziny czy droga lądową 10 jest istotne zwąłszcza ze w przypadku niektórhc osob zabezpieczenie całej drogi przejazdu pociagu czy limuzyny np z Francji jest w tak krotkim czasie niemozliwe Odpowiedz Link Zgłoś