krejzimama 22.04.10, 21:26 Pisałam odpowiedz w watku elzy . Zanim wysłałam wątek poleciał. To założyłam swój i tam to poszlo. POleciał zanim wrocilam na forum. Zastanawia mnie dlaczego religia zła i przemocy jaką jest islam ma tylu obrońców. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lineczkaa Re: heh, co za czasy... 22.04.10, 21:35 krejzimama napisał: > Zastanawia mnie dlaczego religia zła i przemocy jaką jest islam ma tylu obrońcó > w. Bo odczytujesz ją tak samo jak ekstremiści . Czyli źle. To raz. Dwa. Owa religia jest sporo młodsza, proponuję się cofnąć 500 lat wstecz w Chrześcijaństwie i zobaczysz jaka to była religia "miłosierdzia, zrozumienia i wspaniałego traktowania kobiet". Ale jesteście na spojrzenie na problem głębiej niż ostatnie 20 lat za płytkie. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: heh, co za czasy... 22.04.10, 21:44 Zyje tu i teraz. Oceniam to co się dzieje w czasach tu współczesnych. Dobrze zatem skoro chcesz pozwole sobie na wycieczke w historie. COfam się o te 500 -600 lat i co. Da Vinci, Michał Anioł, Rafael Santi, Donato Bramante, Kochanowski, Erazma. Czy potrafisz wskazać ich wspólczesne islamskie odpowiedniki. Mamy XXI wiek i albo oni sie s tym pogodzą albo trzeba bedzie ich zmusic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
lineczkaa Re: heh, co za czasy... 22.04.10, 22:05 Zieeeew Jakoś podczas dyskusji na dany temat, nie ma nigdy mowy, o ludziach sztuki czy nauki, za to zawsze o traktowaniu kobiet, dzieci, terroryzmie itp. Więc moja droga robiąc wycieczkę historyczną skup się na tym co jest drażliwym ani nie na opłotkach. Gdyby chrześcijaństwo również było nazwijmy to w skrócie "bezpostaciowe", to europejscy malarze zatrzymaliby się na landszaftach, o ile by do nich doszli, bo od religijnych obrazów się większość zaczęła. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: heh, co za czasy... 23.04.10, 17:44 >Jakoś podczas dyskusji na dany temat, nie ma nigdy mowy, o >ludziach > sztuki czy nauki, za to zawsze o traktowaniu kobiet, dzieci, >terroryzmie itp Nie było nigdy to już jest. > Gdyby chrześcijaństwo również było nazwijmy to w skrócie > "bezpostaciowe", to europejscy malarze zatrzymaliby się na > landszaftach, o ile by do nich doszli, bo od religijnych obrazów się > większość zaczęła. Cywilizacja zachodu ma korzenie dużo starsze od chrześcijaństwa. Starożytna Grecja i Rzym się kłaniają ze swoimi dziełami. Tak widzę, że to nie ja chadzam opłotkami ale ty próbujesz sie wywyniąć jak piskorz. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: heh, co za czasy... 22.04.10, 22:14 akurat ten zestaw nazwisk w kwestii stosunku do seksu z nieletnimi, zwłaszcza tej samej płci, to nie jest dobry zestaw Odpowiedz Link Zgłoś
lineczkaa Re: heh, co za czasy... 22.04.10, 22:31 aluc napisała: > akurat ten zestaw nazwisk w kwestii stosunku do seksu z nieletnimi, >zwłaszcza tej samej płci, to nie jest dobry zestaw padłam Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: heh, co za czasy... 23.04.10, 09:17 Że niby Kochanowski??? Z Urszulką niby choć płeć nie ta. Co do meritum to się zgadzam z krejzi, też mnie to bardzo dziwi, że w imię tolerancji udajemy, że nie widzi się pewnych rzeczy. Nie jest dla mnie argumentem, że kiedyś też u nas tak było. Równie dobrze teraz rodzice, którzy biją dzieci mogą powiedzieć, a kiedyś wszyscy bili i co z tego, że oni biją. Za każdą taką lakoniczną wzmianką w mediach o małżeństwie 10-latki jest ukryty dramat gwałconego dziecka, taka prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: heh, co za czasy... 23.04.10, 09:24 > zgadzam z krejzi, też mnie to bardzo dziwi, że w imię tolerancji udajemy, że nie > widzi się pewnych rzeczy. A co widzisz skoro w Polsce mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: heh, co za czasy... 23.04.10, 09:30 Ale od kiedy osoba, która mieszka w Polce widzi się tylko to co jest w kraju?????? tzn. są tacy, których interesuje tylko to co jest wokół nas, można i tak oczywiście. Nie uważam, że islam jest zagrożeniem dla Polski, przyjemniej nie na tym etapie, ale jest to najbardziej ekspansywna religia na świecie, w której za naturalne uznaje się takie zachowanie, które dla mnie są całkowicie nieakceptowalne. I nie widzę powodu, żeby nie mówić o tym, że małżeństwa małych dziewczynek są chore. Bo są. Odpowiedz Link Zgłoś
lineczkaa Re: heh, co za czasy... 23.04.10, 09:50 Teksty o dziczy, potrzebie wyrżnięcia, zrobienia "czegoś z "nimi", można postawić na równi owych ekstremalnych postaw. Takie samo zaślepienie. Toczenie nienawiści, ignorancja i wyzwiska, to rzeczywiście świetna forma dialogu. . Po co zagłębić się w temat, jak można wybrać tylko to co jawnie oburzające i trafi na podatny grunt. Wystarczy przecież wstawić linka o małżeństwie dziecka ze starym mężczyzną, nazwać to zezwierzęceniem i cała religię słownie zeszmacić. Ale jak już pisałam nie raz, za płytkie i zbyt betonowe są na zagłębienie się w temat, jak i dyskusję, która wyjdzie poza słowa nienawiści. Też uważam islamski ekstremizm za zły, a niektóre praktyki mnie oburzają, załamują i się z nimi nie godzę, ale daleka jestem od chęci eksterminacji. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: heh, co za czasy... 23.04.10, 17:49 Ta religia sama się zeszmaciła. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: heh, co za czasy... 23.04.10, 10:07 o Kochanowskim jako jedynym z tego zestawu niczego złego w tym kontekście nie słyszałam ależ to nie jest obrona w sensie, że dawniej to było normalne, jedno apel o lepszy dobór przykładów poza tym wszelkie dyskusje względem tego, co i owszem, nie zaczynają się od apelu o powstanie i zrobienie czegoś dla ochrony praw człowieka, ale ordynarnymi wrzutami rasistowsko-ksenofobicznymi typu "dzicz" Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: heh, co za czasy... 23.04.10, 17:48 Mój wątek nie ma nic wspólnego z pedofilią. Traktuje o islamie religii zła. POwstał bo wątki wyrazające negatywne opinie są usuwane. Odpowiedz Link Zgłoś
annvangier Re: heh, co za czasy... 23.04.10, 10:15 nie ale nie znam nawisk architektów tych ruchomych wieżowców w Dubaju i kilku innych rzeczy bardzo dobrym pisarzem jest O Pamuk, nazywam sie czerwien - dobra powiesc moze troszke zmieni twoja perspektywę co do artystów u nich nie wypada podpisywac sie imieniem i nazwiskiem a ten pan :Muhammad Junus pl.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Yunus - daje szansę kobietom na samodzielne zycie ogolnie have fun przy zdobywaniu wiedzy nim dojdzie sie do fałszywych osądów podejscie do artystów,malazry jako wybranych ktorych nazwiska znamy jest wlasnie z czasów renesansu, wczesniejszych twórców raczej się nie zna też chrzescijanie tez bywaja terrorystami- Eta, Ira, mordują i biją kobiety i dzieci - a akcpetacja spoleczna coz pamietasz historie jak facet zgwalcil bylą zone, sad go oskarżył ale wypuscil, a on zabił szwagierkę i jej narzeczonego bo zeznawali przeciw niemu, zaraz potem wypuscili innego mezczyzne oskarzonego o pobicie zony pani sedzia stwierdziła ze nie trzeba go trzymac w areszcie , przecież wiele kobiet kłamie oskarżając o pobicie no i co wszyscy Polacy i Polki, i ergo rzymskokatolicy to szowinisci? Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: heh, co za czasy... 23.04.10, 10:28 w naszej kulturze żydzi też są do odstrzału , wiec miłość i tolerancja jakos chyba nam nie wychodzi. a tu można poczytać o tym czego o sztuce nie wiemy, www.wsp.krakow.pl/whk/miniatura.html www.bpnr.com.pl/?sztuka-arabsko-muzulmanska,44 Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: heh, co za czasy... 23.04.10, 17:56 Takich Pamuków w europie było i jest na pęczki. To co na zachodzie jest zwyrodnieniem to w islamie jest normą. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: heh, co za czasy... 23.04.10, 10:13 no mysle, ze ekstremistów nie brakuje w żadnej opcji religijnej, w irlandi północnej też wyżynają się chrześcijanie, nie jest istotne po co, i kto zaczął...chrześcijanie.... a wściekłe babcie o.rydzyka, maja w sercach miłosierdzie? muzułmanie są w polsce od lat, nie słyszałam by robili komukolwiek krzywdę... skłonna jestem przypuszczać, ze gdyby nasi obecnie mieszkali w afryce, tez by się w końcu powyrzynali, patrząc na krucjaty w obronie zycia poczetego i innych akcji.. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: heh, co za czasy... 23.04.10, 13:33 krejzimama napisał: > Zastanawia mnie dlaczego religia zła i przemocy jaką jest islam ma tylu obrońcó > w. Nie bronie nie podoba mi się ich religijna,nie podobają mi się ich obyczaje.Ale to ich religia i ich życie nie wolno Nam ludziom zachodu włazić w ich życie z buciorami. A niedowoływanie do nienawiści tylko dla tego że żyje inaczej ,jest dla mnie rasistowskie i to tak naprawdę trzeba tępić Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: heh, co za czasy... 23.04.10, 17:51 Nie chodzi by włazić im w życie, ale by oni nie włazili w nasze. Choć uwazam ze ropa powinna kontrolowana przez zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: heh, co za czasy... 23.04.10, 19:10 krejzimama napisał: > Nie chodzi by włazić im w życie, ale by oni nie włazili w nasze. > Choć uwazam ze ropa powinna kontrolowana przez zachód. Ale ropy nie przeniesiesz a Oni swojego bogactwa nie oddadzą więc nie mamy na to wpływu.I podaj mi proszę przykład jak Oni wchodzą w nasze życie,bo Ja jakoś tego nie zauważyłam ,a możne jestem ślepa .W berlinie gdzie mieszka moja siostra jest ich pełno i nikomu nie wadzą . Odpowiedz Link Zgłoś