czar_bajry 23.06.10, 10:27 www.se.pl/wydarzenia/kraj/ziec-prezydenta-negocjuje-z-lewica_143599.html Nikt mnie nie przekona że on taki światopogląd ma Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabi683 Re: Grunt to rodzinka:) 23.06.10, 10:31 Tajna bron Kaczyńskiego pogratulować !A swoja droga to takiej chorągiewki w związku bym nie chciała raz Lewica raz Prawica hehehehh Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Grunt to rodzinka:) 23.06.10, 10:40 Dobre! Szczególnie urzekło mnie to: Nie chcę, by Sojusz tracił swoją tożsamość i był wchłonięty przez Platformę Obywatelską. (słowa Dubienieckiego). Bo, jak rozumiem, wchłonięcie przez PiS Sojuszowi nie grozi, skąd, PiS nie ma w tym żadnego doświadczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Grunt to rodzinka:) 23.06.10, 10:46 A mnie najbardziej urzekły te słowa: W kwestiach społecznych zarówno PiS, jak i SLD mają ze sobą dużo wspólnego. A najwięcej dla Polski po 1989 r. zrobił rząd Leszka Millera i Jarosława Kaczyńskiego. Wczorajsze spotkanie miało miejsce kilka godzin po tym, jak na wiecu wyborczym w Radomiu Jarosław Kaczyński wypowiedział kilka ciepłych słów o Oleksym. - Jeżeli ktoś mnie zapyta, kim jest pan Józef Oleksy, to powiem: jest to polski lewicowy polityk starszo-średniego pokolenia - mówił prezes PiS. I deklarował, że potrzebna jest też zmiana stosowanego w życiu publicznym języka, także tego używanego przez jego formację wobec polityków lewicy. Wymiękłam po prostu A w sprawach społecznych pis i lewica mają faktycznie po drodze np. aborcja Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Grunt to rodzinka:) 23.06.10, 11:16 Aborcja to nie jest sprawa społeczna tylko światopoglądowa, sprawy społeczne to np. sprawy najbiedniejszych, niepelosprawnych, bezrobocie czy polityka rodzinna. Światopogladowe to np. aborcja, in vitro, geje, lesbijki itd. Po raz kolejny widzę, ze są problemy z rozróznieniem tych dwóch rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna iuscogens 23.06.10, 11:36 Zaciekawiłaś mnie... ale chyba nie do końca się zgodzę. Bo te kwestie mogą mieć wymiar też społeczny, nie tylko światopoglądowy. Np w sprawie in vitro chodzi o dofinansowanie zabiegów - i już jest sprawa społeczna. Aborcja - zależy jak się spojrzy. Jeśli chodzi o rozszerzenie prawa do aborcji - to jest to czysto światopoglądowe. Ale jeśli chodzi o faktyczne zapewnienie i sfinansowanie z NFZ w obecnie dozwolonych przypadkach - to myślę, że tu już jest mocno społecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: iuscogens 23.06.10, 11:49 Jasne, wymiar społeczny może mieć absolutnie wszystko, nawet np. decyzje czysto polityczne. dla mnie takie rzeczy jak finansowanie in vitro mają wymiar społeczny, ale sama sprawa jest jednak światopoglądowa. Kwestia finansowania, czy dostepu jest jednak pochodną pewnych zalozen swiatopogladowych, tak samo z aborcją. Chodzi mi o to, ze podobienstwo miedzy SLD i PIS dotycza tych spraw które sa tradycyjnie pojmowane jako spoleczne, czyli własnie polityka rodzinna, prawa pracownicze, bezrobocie itd. trzeba rozróźnic, ze nikt nie mówi, z PIS nagle staje się zwolennikiem aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Grunt to rodzinka:) 23.06.10, 21:22 iuscogens niekoniecznie się z Tobą zgodzę, aborcja może mieć też wymiar społeczny, np. zbiegi finansowane przez NFZ to samo zresztą dotyczy in vitro. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Grunt to rodzinka:) 23.06.10, 11:22 angazetka napisała: > Dobre! Szczególnie urzekło mnie to: Nie chcę, by Sojusz tracił > swoją tożsamość i był wchłonięty przez Platformę Obywatelską. > (słowa Dubienieckiego). Bo, jak rozumiem, wchłonięcie przez PiS > Sojuszowi nie grozi, skąd, PiS nie ma w tym żadnego doświadczenia... w kwestiach swiatopogladowych są zbyt duze róznice miedzy SLD i PIS zeby mogło dojsc do wchloniecie. Za to PO jest tak rozmyta pod względem światpogladowym, ze da rady wchlonąc kazdego zresztą SLD widzi chyba jak skonczył Pawlak i PSL. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Grunt to rodzinka:) 23.06.10, 11:27 Wiesz co zamilcz bo naprawdę nic nie wnosisz ,propaganda jak za czasów PRL Odpowiedz Link Zgłoś
joanna35 Re: ReGabi 23.06.10, 21:40 czar_bajry napisała: > Własne zdanie- mówi Ci to coś? iuscogens też - mówi Ci to coś? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: ReGabi 23.06.10, 21:46 joanna35 napisała: iuscogens też - mówi Ci to coś? Tu raczej propagandą z głębokiego PRL-u zalatuje niż własnym zdaniem. Czujna jak zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
joanna35 Re: ReGabi 23.06.10, 22:01 Nienawidzę tego kopania dołków, nic na to nie poradzę. Propaganda czy nie ma takie samo prawo się tu wypowiadać jak Ty czy Gabi, a mniej lub bardziej "osobiste wycieczki" świadczą tylko i wyłącznie o braku argumentów, żeby podjąć merytoryczną dyskusję. Głosowałaś od razu na jednego z dwóch jedynie słusznych kandydatów? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: ReGabi 24.06.10, 01:27 Głosowałaś od razu na jednego z dwóch jedynie słusznych kandydatów? Tak. I od razu Ci powiem że Komorowski nie powala mnie na kolana i nie jest (oczywiście jak dla mnie) wymarzonym kandydatem ale... no właśnie ale... Kaczyński sprawia że mam czerwoną mgłę przed oczami i to właśnie Jarek tak na mnie działa, na Leszka nie reagowałam tak żywiołowo nie przepadałam ale nóż w kieszeni mi się nie otwierał. A najbardziej nie lubię obłudy i kłamstw prosto w monitor, czytając ochy i ach zastanawiam się czy ja jakiś omamów nie mam I dla ścisłości moje poglądy są lewicowe i najbardziej i jak już wielokrotnie pisałam miałam swojego kandydata - Szmajdzińskiego Na Napieralskiego nie głosowałam, gdyż nie było żadnych szans na to iż wejdzie do drugiej tury. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna35 Re: ReGabi 24.06.10, 17:11 Pod wszystkim co napisałaś mogę się podpisać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Grunt to rodzinka:) 23.06.10, 11:27 A Samoobrona i LPR jak skończyły? I czy między tymi partiami a PiSem nie było żadnych róznic, skoro tak łatwo zostały wchłonięte? BTW wynik wyborczy Pawlaka nie jest progonostykiem dla wyniku PSL - to były zbyt specyficzne wybory. Poczekajmy do samorządowych, to już niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Grunt to rodzinka:) 23.06.10, 11:42 angazetka napisała: > A Samoobrona i LPR jak skończyły? I czy między tymi partiami a PiSem > nie było żadnych róznic, skoro tak łatwo zostały wchłonięte? no LPR to taki bardzo zaostrzony światopoglądowo PIS, napewno im bliżej do PISu niz do PO czy SLD, co do Samoobraony to ona ma program w stylu "coś dobrego dla każdego", wiec na pewno podobienstwa się znajdą. Myslę, ze duzo rolników z Samoobrony mogło przeniesc swoje popracie na PIS, tym bardziej ze zauwazalna jest słabosc PSL-u. > BTW wynik wyborczy Pawlaka nie jest progonostykiem dla wyniku PSL - > to były zbyt specyficzne wybory. Poczekajmy do samorządowych, to już > niedługo. no jasne, zoabczymy, ale chyba przyznasz ze sytuacja przetargowa pawlaka w koalcji lekko się zmniejszyła, choc nigdy duza nie była. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Grunt to rodzinka:) 23.06.10, 11:45 Jasne. Nawet już w PSLu się mówi, by występować z koalicji z tego powodu. Ciekawa jestem, jak to się rozwinie i czy zostaniemy z systemem trójpartyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Grunt to rodzinka:) 23.06.10, 11:51 iuscogens napisał: Myslę, ze duzo rolników z > Samoobrony mogło przeniesc swoje popracie na PIS, tym bardziej ze zauwazalna > jest słabosc PSL-u. Polska wieś jest w przeważającej części katolicka. Zagłosuje tak ,jak powie ksiądz na ambonie w czasie kazania.Dlatego PSL ma zbyt słabe przebicie na wsi. A'propos księdza - w niedzielę wyborczą proboszcz z mojej parafii ( a na wsi nie mieszkam) wskazał, aby głosować na prawdziwego patriotę i katolika, człowieka wierzącego. Więc zagłosowałam - na p. Komorowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Grunt to rodzinka:) 23.06.10, 21:44 Z tego co piszesz to każdemu po drodze z PiS... A jak wytłumaczysz to że jeszcze niedawno Kaczyński chciał delegalizacji SLD? ...Prezes Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński zapowiedział w poniedziałek w Kielcach, że jego partia będzie dążyć do tego, by Sojusz Lewicy Demokratycznej został zdelegalizowany, mimo że - jak przyznał - ..."w gruncie rzeczy nie ma takiej procedury". ... PAP - 29.11.2004 A sprawa Barbary Blidy? Kiepską pamięć ma Kaczyński. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Grunt to rodzinka:) 24.06.10, 10:42 hmm, po pierwsze w polityce 6 lat to nie było niedawno po drugie to było całkiem inne SLD, w całkiem innej sytuacji, ja miałam wtedy 20 lat ale pamiętam. Naprawdę nie widzisz różnic?? Nie każdemu jest po drodze z PIS-em, ktoś kto ma liberalne poglądy gospodarcze i lewicowe w kwestiach obyczajowych nie bedzie na nich glosował, ale tez wątpię, zeby Kaczynski staral sie o ich glosy. A co ze sprawą Blidy?? Masz jakies dowody, ze kaczynski za jej smierc odpowiada?? Jesli tak, to zglos się do prokuratury albo na policję, jesli nie to chyba nie różnisz się wiele od tych, którzy uwazają, ze Tusk stoi za wypadkiem w Smolensku i ma krew na rekach. Myslisz, ze za czasów PO policja nie wchodziła rano do oskarzonych?? Ze za czasow PO nie bylo dziwnych samobójstw?? Odpowiedz Link Zgłoś