Dodaj do ulubionych

dokumenty Google

08.08.10, 11:57
Używa któraś z Was tej usługi ?

Muszę zacząć zbierać od grupy współpracowników pewne dane w formularzu, jak mnie zaleją mailami to oszaleję wink
Z opisu wynika, ze można w czasie rzeczywistym wpisywać dane po zalogowaniu się do gmaila. Znaczy wszyscy muszą konta tam pozakładać, dobrze myślę ?
I jeśli stworzę arkusz, udostępnię go współpracownikom wpisując ich gmailowe konta to będą mogli na bieżąco uzupełniać dane ?

Czy ta usługa jest tylko po angielsku ? Część nie zna tego języka, mogą się pogubić, da się przestawić na polski albo niemiecki ?
Obserwuj wątek
    • lolinka2 Re: dokumenty Google 08.08.10, 12:06
      ja to mam, do wykorzystywania awaryjnego jak mnie nagłe tłumaczenie
      dopadnie na wyjeździe bez komputera. Sprawdza się pięknie.
      Jak jest ze wspólną edycją danych nie wiem.
    • edycja_kopiuj_wklej Re: dokumenty Google 08.08.10, 13:48
      Nie wiem jak bezposrednio na gmailu, bo mam poczte gmail przez konto gazety,
      jest po polsku obsluga programu, przy udostepnianiu wskazujesz poziom
      udostepnienia, czyli, czy moga to robic wszyscy, tylko zalogowani(w moim
      przypadku majacy konto na gazeta.pl) albo tylko wskazani
      • fro.tto Re: dokumenty Google 08.08.10, 14:19
        Ja mam konto w gmailu. W dokumentach jest taka opcja 'udostepnij' i tam sie
        ustala status poszczegolnych osob. Ty mozesz byc i najprawdopodobniej bedziesz
        'wlascicielem', a osobom, ktorym udostepnisz dany dokument (tzn. podasz ich
        maile), mozesz nadac status: 'moze edytowac' lub 'moze wyswietlac'.

Dodatkowo jak wejdziesz w dany dokument, to w menu 'plik' jest opcja 'zobacz
        historie zmian' - wtedy widac kto i o ktorej godz. dokonal jakas zmiane.
        • alanta1 Re: dokumenty Google 08.08.10, 15:06
          Uff, już wiem gzie język zmienić, może być dowolny.

Dałam dostep swojemu służbowemu kontu wink zalogowałam się mailem i mam dostęp do tego jednego dokumentu (na koncie mam ich kilka).
          Problemem jest to, ze wszyscy mający dostęp mogą udostępniać dokument następnym osobom sad
          Muszę kolegów uwrażliwić, żeby nie dawali dostępu następnym, bo można stracić nad tym kontrolę...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka