Dodaj do ulubionych

oglądacie ustawkę pod Pałacem?

09.08.10, 23:03
Ja wzięłam piwo, popcorn i zapowiada się wesoły wieczór :d
Obserwuj wątek
    • falka32 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:07
      coś mało tych obrońców krzyża... Nie odpowiedzieli na apel Rydzyka, żeby wszyscy
      mężczyźni się stawili?
      • czar_bajry Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:13
        Ja z batonikiem i colą siedzętongue_out
        Mąż żałuje że jutro do pracy za kółko z samego rana siada- wybrał by się z
        wielką chęciątongue_out

Szczerze mówiąc jestem przerażona tym co się dzieje i coraz bardziej opowiadam
        się za tym aby rozwiązać problem siłą.
        • falka32 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:15
          Ja bym ich nie ruszała. Na miejscu PO wzięłabym się szybciutko (żeby zdążyć
          przed mrozami) za jakieś niepopularne reformy big_grin
          • czar_bajry Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:18
            big_grin
            podatki- przyćmił krzyż
            aferę hazardową- występ Kaczora

Czyżby w zmowie byli???smirk
        • czar_bajry Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:16
          A na dokładkę prowadzący na TVN Warszawa powiedział słowa... niechciany Krzyż w
          Warszawie go nie chcą... jak dla mnie to porażka. Jakie nie chcą- chcą tylko
          gdzie indziej.
          • falka32 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:19
            Bo Warszawa to jest teraz tylko dziedziniec przed Pałacem big_grin
            Własciwie to... pytałam już w innym wątku - co na to HGW? Czy ktoś wie?
            • czar_bajry Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:22
              Na urlopie chyba jesttongue_out
              • iuscogens Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:25
                Hania to pewnie z kanapkami przyleci...
                • falka32 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:28
                  w sumie zastanawia mnie jej milczenie, przecież to jej rewir. Mogłaby przyjśc i
                  pokazać jaja.
                  • laminja Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 09:24
                    ale po co? DO tych ludzi nic nie trafia, więc chyba najlepsze jest milczenie.
                    Mam nadzieję, że za tym idą śpieszne działania tj. projektowanie pomnika i
                    szukanie na dla niego miejsca, żeby postawić ogół przed faktem dokonanym i nie
                    rozpoczynać kolejnej bezsensownej dyskusji.
                • czar_bajry Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:28
                  mówię prze ca że na urlopie jesttongue_out
                  Zastępca jest pod pałacemsmirk
                  • falka32 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:31
                    se znalazła moment, no. Nikt jej nie ściągnie?
            • kulma.m Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:27
              Przepraszam z gory smile mam za soba trzy piwa smile URLOP bez dziecka smile
              ale jak ja calym sercem chcialbym tam byc... Miszkam w Warszawie, z
              tym ze moj maz, po romantycznej kolacji odmowil udzialu w tej
              manifestacjii!!!
              Za to teraz siedzi przed TVN24 i kibicuje smile zupelnie go nie
              rozumiem, jak sie wkurzam i mowie zebysmy tam jechali, to odpowiada
              ze po co??? tam i tak tyle ludzi!!!!!!!! BUUUUU
              • czar_bajry Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:30
                idź na całość idź na całość....tzn pod pałacsmile
                • falka32 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:32
                  na razie nuda smile Stoją oddzieleni barierkami jak zwierzęta i nic.
                  • marzeka1 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:36
                    A co? Spodziewasz się nawalanki? Mnie tylko szokuje, że polityce
                    nawarzyli piwa i teraz nie ma tam nikogo z nich, nikogo, kto by ich
                    reprezentował.Bronek niepotrzebnie wyskoczył jako jedną z pierwszych
                    decyzji, że krzyż musi stamtąd zniknąć, a potem umył ręce; Jarkacz
                    bez sensu nakręcił ludzi, że walka o TEN konkretny krzyż jest sprawą
                    bycia Polakiem i katolikiem i mamy takie gorszące zachowania.
                    • falka32 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:37
                      > A co? Spodziewasz się nawalanki?

No big_grin
                    • angazetka Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:43
                      > Bronek niepotrzebnie wyskoczył jako jedną z pierwszych
                      > decyzji, że krzyż musi stamtąd zniknąć

To nie była decyzja, tylko jego opinia, tak dla ścisłości.
                    • mariolka55 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 07:07
                      > A co? Spodziewasz się nawalanki? Mnie tylko szokuje, że polityce
                      > nawarzyli piwa i teraz nie ma tam nikogo z nich, nikogo, kto by ich
                      > reprezentował.Bronek niepotrzebnie wyskoczył jako jedną z pierwszych
                      > decyzji, że krzyż musi stamtąd zniknąć, a potem umył ręce; Jarkacz
                      > bez sensu nakręcił ludzi, że walka o TEN konkretny krzyż jest sprawą
                      > bycia Polakiem i katolikiem i mamy takie gorszące zachowania.

mnie tez to wszystko zniesmacza
                      i tylko szkoda że ludzie sie tak nakręcili
                      Komorowski zle to rozegrał a teraz ma to w dupie
                      Kaczyński podsyca nienawiść,a zwykłe szaraki się "biją"
                      bez sensu
                  • angazetka Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:36
                    Za to jaki fajny ksiądz się wypowiadał dla TVP Info wink
                • kulma.m Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:40
                  W glowie mi sie kreci odrobine i sama nie mam odwagi smile Ale powiem
                  Wam, ze kiedy chcieli zabrac krzyz za pierwszym razem (pracuje
                  jakies 50 metrów od pałacu) poszlam na "gapia".
                  Mysle ze to zbiorowisko gapiów (byla ich zdecydowana wiekszosc,a nie
                  wiekszosc obronow krzyza) podzialalo negatywnie na sluzby porzadkowe.
                  Dlatego dzis baaardzo zaluje ze tam nie jestem i nie bede.
                  Co ciekawe, obroncy krzyza wowczas byli bardzo agresywni, a dzis
                  przciwnicy sie tylko zbiorowo smieja.
                  POPIERAM ich w 100%, nawet wtedy mialam takie mysli, ze gdyby
                  wszyscy za przeniesieniem ruszyli do akcji to policja i SM vy ich
                  nie powstrzymali.
                  Z drugiej strony rozumiem Służby Miejskie bo gdyby komus
                  z "Obroncow" stala sie krzywda, caly swiat stanalby do gory nogami,
                  posypalyby sie tony pozwow itp.
                  Lecz jesli pozwoliliby zalatwic to ludziom miedzy soba, pod
                  pretekstem naporu tlumu, kazdy bylby czysty smile
                  Ja poszlabym na calosc smile
                  • falka32 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:49
                    > Lecz jesli pozwoliliby zalatwic to ludziom miedzy soba, pod
                    > pretekstem naporu tlumu, kazdy bylby czysty smile

Też mi się ten scenariusz przyśnił smile
                    • kulma.m Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:53
                      Ale ja tak mysle powaznie smile Jakies przelamanie bariery ochrony,
                      tlum wymyka sie spod kontroli bla bla bla pewnie nie takie numery
                      robilo miasto smile
                      Jakby snilo Ci sie jeszcze raz, to chociaz badzmy na czele smile
                      • falka32 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:53
                        no ba! big_grin
                      • czar_bajry Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:55
                        Jakby snilo Ci sie jeszcze raz, to chociaz badzmy na czele smile

Ja też, ja też... weźcie mnie ze sobąsmile
                        • kulma.m Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:04
                          Pewnie ze wezmiemy smile
                    • czar_bajry Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:54
                      Ja w skrytości ducha liczyłam na tosmile
                      Miasto dało pozwolenie na manifestację i po cichu liczy iż naród załatwi sprawę
                      między sobątongue_out

Ja się zastanawiam co by było jak by ktoś podszedł do krzyża wziął go na plecy i
                      pomaszerował do kościoła- ot marzeniasmirk
                      • angazetka Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:59
                        Chyba by najpierw musiał ze spadochronem na dziedziniec Pałacu
                        zeskoczyć wink
                      • kulma.m Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:02
                        Ot i moje marzenie smile
                        Moj maz obawial sie, ze dzisiejszym stanem "ducha" moglabym co
                        najwyzej wzbudzic ciekawosc wladz i zabraliby mnie do "zlobka".
                        Ja "mam" sny o, osobistym wzieciu krzyza na plecy i zabrania go do
                        Św. Anny, akcja miasta i kancelarii Prezydenta z 03.08 to byla
                        zenada.
                        • czar_bajry Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:06
                          Ja "mam" sny o, osobistym wzieciu krzyza na plecy i zabrania go do
                          > Św. Anny,

ale on ciężki- weź nas do pomocytongue_out
                          • kulma.m Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:12
                            Co poradze "glupia" sie urodzilam, niewiele madrzejsza umre smile A tak
                            do konca czaj_bajry nie jestem pewna czy nie nabjasz sie z biednej
                            wstawionej kobiety smile (az tak bacznie nie sledze forum, aby ocenic
                            Twoje poglady smile
                            Jakbys wyrazala szczera ochote, zbierzemy sie we trzy i
                            zabierzemy wink (uda wam sie zalatwic kilku roslych meszczyzn ?????? wink
                            • czar_bajry Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:18
                              do konca czaj_bajry nie jestem pewna czy nie nabjasz sie z biednej
                              > wstawionej kobiety smile (az tak bacznie nie sledze forum, aby ocenic
                              > Twoje poglady smile

Nie nabijam się a moje poglądy anty PiS i anty kretynizm są znane na forumsmile

Mężczyzn znajdziemy po drodzesmile
                              Tylko ten mój w głowę się puka jak go o swoich planach informujębig_grin
                              Tylko nie wiem czy o krzyż mu chodzi czy też o tych mężczyznsmirk
                              • kulma.m Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 10:02
                                Pewnie o jedno i o drugie wink Moj tez sie pukal wink
                                Staralam sie mu wytlumaczyc ze to dla mnie wazne... nie dotarlo smile

A tak na marginesie, kiedy dzis ogladalam o 8:41 (w koncu mam urlop,
                                po co spac do 10 tongue_out ), jak J.Kaczyński sklada pod krzyzem wieniec
                                wielkości Małopolski, jedyne co nasunelo mi sie na mysl
                                to "Spie.rzaj dziadu".
                                Wawel dla Kaczora, to był tym wiekszy blad, ze warszawskie mohery
                                nie maja gdzie plakac za św. pamieci "bohaterem" i dlatego taka
                                eskalacja uczuc jest pod Palacem....
                                Gdyby pochowali go gdzies w Warszawie, to tam wszystkie te
                                nawiedzone istoty oddawalyby mu hold, pewnie nawet by nas to nie
                                wkurzalo.
                                Krakusy ludzie rozsadni, Palacu prezydenckiego tam nie ma, wiec i
                                Kraków miałby spokoj i Warszawa ulge...

• czar_bajry Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 10:34
                                  jak J.Kaczyński sklada pod krzyzem wieniec
                                  > wielkości Małopolski, jedyne co nasunelo mi sie na mysl
                                  > to "Spie.rzaj dziadu".

kurcze takie same odczucia miałam tylko ja oglądałam powtórkę- w końcu mam urlop
                                  więc po co rano wstawaćsmirk
                                  Patrząc na Kaczora pomyślałam : no tak jak on może się zgodzić na przeniesienie
                                  krzyża? a gdzie co miesiąc kwiaty będzie składał, gdzie pójdzie znicz zapalić w
                                  końcu na Wawel daleko: Od początku twierdziłam że z tym Wawelem to poroniony
                                  pomysłtongue_out
      • attiya Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 07:55
        smile
        i czemu tylko oni mogą pod krzyżem stać? Na własność wykupili go czy co?
    • cherry.coke Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:38
      Czy jest tam Pospieszalski i czy bedzie druga czesc Solidarnych? Bo wiecie, tym
      ludziom trzeba dac prawo glosu...
      • marzeka1 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:01
        " Bo wiecie, tym
        > ludziom trzeba dac prawo glosu..."- wiesz skąd wziął się m.in.
        fenomen -szkodliwego skądinąd- Radia Maryja??? Że wcześniej tych
        ludzi nikt nie chciał słuchać, byli wykluczeni, sfrustrowani i cwany
        Rydzyk to wykorzystał....
        • cherry.coke Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:06
          marzeka1 napisała:

> " Bo wiecie, tym
          > > ludziom trzeba dac prawo glosu..."- wiesz skąd wziął się m.in.
          > fenomen -szkodliwego skądinąd- Radia Maryja??? Że wcześniej tych
          > ludzi nikt nie chciał słuchać, byli wykluczeni, sfrustrowani i cwany
          > Rydzyk to wykorzystał....

Znaczy kazdych fundamentalistow trzeba teraz puszczac w pasmie najwyzszej
          ogladalnosci, bo sie wyrodza w radyjo?

To niech teraz koniecznie da glos tym od krzyza z puszek. Bo sie wyrodza z
          frustracji...
          • marzeka1 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:10
            Nie, tyle że to politycy: i Komorowski, i Kaczyński niepotrzebnie
            nakręcili tę sprawę: jeden, bo chlapnął jęzorem, drugi- bo zobaczył
            w tym szansę na dokopanie PO i ustawieniu przeciwnika w religijne
            szranki.
            Wiesz, co w szlacheckiej Polsce robił pieniacz, gdy kłócił się z
            sąsiadem o ziemię i chciał postawić na swoim? Stawiał krzyż, bo kto
            go ruszy, ten nie katolik- tu ten sam mechanizm jest.
            • falka32 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:12
              > Wiesz, co w szlacheckiej Polsce robił pieniacz, gdy kłócił się z
              > sąsiadem o ziemię i chciał postawić na swoim? Stawiał krzyż, bo kto
              > go ruszy, ten nie katolik- tu ten sam mechanizm jest.

Dobre, dobre! Nie znałam tego!
              • e_r_i_n Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 09:25
                Tia, nie tylko w szlacheckiej:
                wyborcza.pl/1,75478,8220076,Krzyzem_w_hipermarket.html
            • cherry.coke Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:16
              Yyy ale jak to sie ma do Pospieszalskiego? smile

Ten, kto tak stawia, to na 100% nie katolik smile
            • iuscogens Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 08:54
              marzeka1 napisała:

> Nie, tyle że to politycy: i Komorowski, i Kaczyński niepotrzebnie
              > nakręcili tę sprawę: jeden, bo chlapnął jęzorem, drugi- bo zobaczył
              > w tym szansę na dokopanie PO i ustawieniu przeciwnika w religijne
              > szranki.

co do Komorowskiego to inna rzecz go obciąża, to ze chlapnął tylko o
              przeniesieniu to pól biedy, opinia publiczna jest przyzwyczajona do jego wpadek.
              Problem polega na tym, ze on potem zapadł się pod ziemię, mógł 150 razy wyjaśnić
              i powiedzieć, ze tablica będzie, a nie czekać, az się ta dzika spirala rozkręci.
              a on nic nie zrobił i po miesiącu się ocknął.
              • beata985 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 08:59
                Wawel, krzyż, pomnik tablica...co jeszcze???
                daj palec....
      • attiya Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 08:42
        fakt - szczególnie TYM ludziom big_grin
    • ga-ti Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 09.08.10, 23:59
      A ja byłam na urlopie, bez tv, bez wiadomości kilka dni, wracam, patrzę, słucham i nic nie kumam!
      Jestem katoliczką i jest mi po prostu wstyd!
      To Pałac Prezydencki, tak? Miejsce "polityczne", tak? Nikt tam (na tym konkretnym miejscu) nie zginął, tak? Każdy ze zmarłych w tym wypadku ma swój grób, na Wawelu ma być (czy juz jest, bo nie na bieżąco jestem) tablica ze wszystkimi nazwiskami, tak? No to o co chodzi? Czy przez najbliższe 70 lat harcerze, straż miejska i kto tam jeszcze, mają palić pilnować płonących zniczy? A czy to Grób Nieznanego Żołnierza jest z "wiecznym ogniem"?
      No wkurza mnie to!
      Powinni przyjść księżą od Św. Anny (to chyba tam miał być), zabrać krzyż z modlitwą i spiewem, godnie przenieść do kościoła, wyznaczyć termin mszy św. za zmarłych i już!
      Takam mądra jest prawie o północy!
      • iuscogens Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:05
        Z tego co widzę w tv, to policja dobrze odgrodziła obie grupy, żeby do żadnej
        rozróby nie doszło.
        • marzeka1 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:07
          Najgorsze jest, że końca sporu nie widać, raczej obie strony
          nakręcają się coraz bardziej i okopują na swoich pozycjach.
        • czar_bajry Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:21
          Sądzę raczej że manifestanci nie są nastawieni agresywnie raczej pokojowo ją
          traktują.
          Za to obrońcy jak ucichlitongue_out
      • kkokos Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:06
        na W
        > awelu ma być (czy juz jest, bo nie na bieżąco jestem) tablica ze wszystkimi naz
        > wiskami, tak? No to o co chodzi?

no i właśnie ten cholerny wawel namotał - gdyby lech kaczyński pochowany był w
        warszawie, jego wyznawcy mieliby miejsce kultu, mogliby się tam modlić do niego
        do upadłego, a reszta miałaby święty spokój sad

• iuscogens Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:09
          a ktoś się pod krzyżem do Lecha modli??
          chyba, ze to jakiś nowy rodzaj makaronu...
      • trasiad Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:10
        w 85 syn siedzial na parapecie akademika, a my rodzice krzyczelismy do zomowcow
        " przyjdzcie do nas, tu nie bija!".
        w tym samym akademiku po 25 latach syn smieje sie i robi na przesieradlach
        hasla: zostawcie kżyza mjastu!
        to nie on zglupial, to Polska stala sie juz nie pawiem, nie papugą narodów, a
        karykaturą państwa
      • czar_bajry Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:15
        Powinni przyjść księżą od Św. Anny (to chyba tam miał być), zabrać krzyż z modl
        > itwą i spiewem, godnie przenieść do kościoła, wyznaczyć termin mszy św. za zmar
        > łych i już!
        > Takam mądra jest prawie o północy!

phi ale mądratongue_out Księża od św. Anny już byli, dowiedzieli się że są żydami,
        gestapowcami i takie tam... więc sobie poszlitongue_out
        • czar_bajry Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:24
          dziś wyczytałam jak Kaczor stwierdził iż...Komorowski chce wyrzucić pamiątkę po
          jego bracie...?????
          • marzeka1 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:35
            Spór między PiSem a PO dlatego jest tak koszmarny i wyniszczający
            dla kraju, bo został sprowadzony do personaliów wzajemne niechęci
            polityków z tych partii powodują, że tak to wygląda.
    • julnick Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 00:39
      A ja bym chciała, żeby taki tłum, jaki jest pod pałacem, zaprotestował przeciwko
      podniesieniu podatku VAT.
      Nie, nie jestem elektoratem PISu. Ja się Kaczyńskiego boję, bo przejawia on
      cechy osobowości paranoicznej i od jakiegoś czasu każdą swoją wypowiedzią
      potwierdza, że źle z nim jest bardzo.
      Mimo, iż uważam, że miejsce tego "krzyża" (nie został chyba w końcu poświęcony)
      jest w kościele, to mam wrażenie, że z każdej strony wszystko, co możliwe
      zostało spieprzone. Według mnie - podkreślam, że jest to moje osobiste zdanie -
      krzyż powinien zostać w odpowiedniej oprawie przeniesiony i poświęcony. W zamian
      powinna pojawić się tablica upamiętniająca wszystkie ofiary katastrofy. Tablica
      dlatego, że ja już mam alergię na wszechobecne, w większości koszmarne pomniki,
      które w znakomitej większości wywołują u mnie swoją formą odruch wymiotny.
      Ale to moje zdanie, nie ma obowiązku się z nim zgadzać.
    • mniemanologia a mi jest przykro 10.08.10, 00:47
      bo
      po pierwsze - autentycznie myślę, że obrońcy czują się zagrożeni
      po drugie - bo myślą wręcz, że słodko byłoby zginąć albo choć mieć
      siniaka "za wiarę" (mesjanizm i męczeństwo)
      po trzecie - bo ten krzyż i tak tam zostanie.

Szkoda, że to "zadyma".
      Szkoda, że ludzie są głupi.
      Szkoda, że nie można im pokazać, że większość społeczeństwa jest
      przeciwko nim.
      Szkoda, że nie zorganizowano "marszu milczenia".
      Szkoda, że Kościół umył ręce, twierdząc, że ten krzyż i jego
      lokalizacja nie leżą w jego gestii (podczas gdy krzyże w szkołach i
      urzędach to jak najbardziej ich sprawa).
      Szkoda, że ten kraj nie jest świecki. W komentarzach w tv ktoś
      nawet mówił, że dzięki temu krzyżowi odbywa się na ulicy społeczna
      debata na temat świeckości naszego kraju. Na ulicy, a nie wśród
      polityków.

Trzeba tych ludzi zostawić w spokoju. Niech sobie siedzą pod tym
      krzyżem, można się przyzwyczaić. Tylko co najwyżej turyści będą
      sobie z nimi cykać fotki. Każdy szum to kamyczek w nich rzucony,
      przyczyniający się do ich męczeństwa.
      • mniemanologia Re: a mi jest przykro 10.08.10, 00:51
        Aha, i wku...wiłam się i przełączyłam program.
        • czar_bajry i po balu 10.08.10, 01:09
          panno lalutongue_out

A wkurza mnie jedno: kto za to zapłaci?
      • gaja78 Re: a mi jest przykro 10.08.10, 09:21
        mniemanologia napisała:

> Trzeba tych ludzi zostawić w spokoju. Niech sobie siedzą pod tym
        > krzyżem, można się przyzwyczaić. Tylko co najwyżej turyści będą
        > sobie z nimi cykać fotki. Każdy szum to kamyczek w nich rzucony,
        > przyczyniający się do ich męczeństwa.
        >

Zgadzam się.
    • fajka7 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 01:18
      Lato jest, czas na wszelakie pikniki dobry, bo ciepło. Natura w
      koncu rozwiaze ten problem, jesli ludzie sobie nie poradza- zrobi
      sie zimno i oblesnie, obroncy sie zmecza, pochoruja, krzyz sie
      rozleci i sprawa padnie sama.
      • myelegans Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 02:43
        W tym czasie szybko trzeba przepchnac projekt ustawy SLD o sekularyzacji panstwa
        - wywalic religie ze szkol, krzyze z instytucji swieckich.
        Wprowadzic rozszerzona ustawe aborcyjna
        Sprywatyzowac szpitale
        Zrobic porzadek z KRUS-em
        Zrobic porzadek z gornikami
        itd. itp
        Przeszloby i nikt by nie zauwazyl.

• morgen_stern Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 09:04
          Cytat> W tym czasie szybko trzeba przepchnac projekt ustawy SLD o sekularyzacji panstw
          > a
          > - wywalic religie ze szkol, krzyze z instytucji swieckich.
          > Wprowadzic rozszerzona ustawe aborcyjna
          > Sprywatyzowac szpitale
          > Zrobic porzadek z KRUS-em
          > Zrobic porzadek z gornikami
          > itd. itp
          > Przeszloby i nikt by nie zauwazyl.

yes yes yes!!! smile
    • nihiru Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 07:54
      a ja mam wrażenie że komorowskiemu&spółce jest na rękę że środowisko
      PIS-u tak się kompromituje.

jak słuchałam tych nawiedzonych, co to chcieli "dać się rozrywać",
      to się dziwiłam, o co im chodzi: chcą żeby ten krzyż ze starości tam
      spróchniał, czy co?
      a dzisiaj w trójce puszczali wypowiedź jakiegoś sensowniejszego
      gościa, który mówił, że oni po prostu chcą żeby tam upamiętnić jakoś
      ofiary katastrofy. czyli - domyślam się - jakąś tablicę wymurować.

No więc pytam się: w czym jest problem, żeby połączyć w jedną
      uroczystość odsłonięcie tablicy i przeniesienia krzyża?

Tablica chyba nie będzie nikomu przeszkadzała?
      • iuscogens Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 08:16
        nihiru napisała:

> a ja mam wrażenie że komorowskiemu&spółce jest na rękę że środowisko
        > PIS-u tak się kompromituje.
        >
        > jak słuchałam tych nawiedzonych, co to chcieli "dać się rozrywać",
        > to się dziwiłam, o co im chodzi: chcą żeby ten krzyż ze starości tam
        > spróchniał, czy co?
        > a dzisiaj w trójce puszczali wypowiedź jakiegoś sensowniejszego
        > gościa, który mówił, że oni po prostu chcą żeby tam upamiętnić jakoś
        > ofiary katastrofy. czyli - domyślam się - jakąś tablicę wymurować.
        >
        > No więc pytam się: w czym jest problem, żeby połączyć w jedną
        > uroczystość odsłonięcie tablicy i przeniesienia krzyża?
        >
        > Tablica chyba nie będzie nikomu przeszkadzała?

no to jest pytanie do prezydenta, w swoim słynnym pierwszym wywiadzie powiedział
        tylko o przeniesieniu, nie wspomniał nic o tablicy, potem zaczęły się protesty,
        a on po miesiącu się obudził i stwierdził, że czuje się za zażenowany tym, że
        musi tłumaczyć, że para prezydencka będzie upamiętniona.
        Szkoda, że nie czuł się zażenowany tym jak ludzie protestowali, bo jak widać oni
        nie byli przekonani, że ta tablica będzie. A wystarczyło ich powiadomić, ze ta
        tablica będzie. Za trudne??
        co on w tej budzie ruskiej tv nie ma??
        z tabloidami jakoś się na sesje foto umawiał, to mógł przy okazji ogłosić
        światu, że ta tablica będzie. czemu czekał, aż się ta sytuacja nakręci??
        teraz po miesiącu protestów jego słowa niewiarygodnie brzmią.
        >
        • gaja78 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 09:27
          iuscogens napisał:

> no to jest pytanie do prezydenta, w swoim słynnym pierwszym wywiadzie powiedzia
          > ł
          > tylko o przeniesieniu, nie wspomniał nic o tablicy, potem zaczęły się protesty,
          > a on po miesiącu się obudził i stwierdził, że czuje się za zażenowany tym, że
          > musi tłumaczyć, że para prezydencka będzie upamiętniona.
          > Szkoda, że nie czuł się zażenowany tym jak ludzie protestowali, bo jak widać
          oni nie byli przekonani, że ta tablica będzie. A wystarczyło ich powiadomić, ze
          ta tablica będzie. Za trudne??

Nie chcę mieć za prezydenta kogoś, kto ulega szantażom garstki ludzi.
          • iuscogens Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 09:35
            gaja78 napisała:

> iuscogens napisał:
            >
            > > no to jest pytanie do prezydenta, w swoim słynnym pierwszym wywiadzie pow
            > iedzia
            > > ł
            > > tylko o przeniesieniu, nie wspomniał nic o tablicy, potem zaczęły się pro
            > testy,
            > > a on po miesiącu się obudził i stwierdził, że czuje się za zażenowany tym
            > , że
            > > musi tłumaczyć, że para prezydencka będzie upamiętniona.
            > > Szkoda, że nie czuł się zażenowany tym jak ludzie protestowali, bo jak wi
            > dać
            > oni nie byli przekonani, że ta tablica będzie. A wystarczyło ich powiadomić, z
            > e
            > ta tablica będzie. Za trudne??
            >
            > Nie chcę mieć za prezydenta kogoś, kto ulega szantażom garstki ludzi.
            >

podejrzewam, że nikt twojego zdania nie weźmie pod uwagę wink
            ja np. nie chcę mieć prezydenta-mysliwego i nikt tego pod uwagę nie wziął wink

zresztą jaki szantaż skoro teraz Komorro twierdzi, że to oczywiste ze będzie
            upamiętnienie pary prezydenckiej i on się czuje zażenowany, że musi o tym mówić.
            Skoro oczywiste, to o jakim szantażu piszesz??
            chyba, ze przeliczył się po prostu.
            Prezydent musi brać pod uwagę zdanie nie tylko tych, którzy na niego głosowali.
            Skoro w wyborach tyle o zgodzie mówił, to teraz powinien pokazać ją w praktyce.
            wiadomo, ze nie będzie mu łatwo, bo ma ogromną cześć Polaków przeciwko sobie.
            jak to zrobi to ja nie wiem, nie mam aspiracji być prezydentem smile
            • gaja78 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 09:47
              iuscogens napisał:

> zresztą jaki szantaż skoro teraz Komorro twierdzi, że to oczywiste ze będzie
              > upamiętnienie pary prezydenckiej i on się czuje zażenowany, że musi o tym
              mówić. Skoro oczywiste, to o jakim szantażu piszesz??

O takim, że garstka ludzi pod krzyżem miałaby decydować o tym, kiedy i gdzie
              Komorowski będzie stawiał pomniki. Dla mnie to tez oczywiste, że w jakiś sposób
              ofiary katastrofy zostaną upamiętnione, nie potrzebuję od nikogo w tej chwili
              deklaracji. Ty potrzebujesz ?
              • iuscogens Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 10:09
                gaja78 napisała:

> iuscogens napisał:
                >
                > > zresztą jaki szantaż skoro teraz Komorro twierdzi, że to oczywiste ze będ
                > zie
                > > upamiętnienie pary prezydenckiej i on się czuje zażenowany, że musi o tym
                > mówić. Skoro oczywiste, to o jakim szantażu piszesz??
                >
                > O takim, że garstka ludzi pod krzyżem miałaby decydować o tym, kiedy i gdzie
                > Komorowski będzie stawiał pomniki.

patrząc w ten sposob każdy strajk czy protesy jest szantażem.
                poza tym prezydent nie rządzi sobie a muzom, jest przedstawicielem narodu i
                wypadałoby, żeby brał pod uwagę zdanie ludzi, bo on rządzi dla nich, a nie dla
                swojej partii.
                Rządy autorytarne to nie ten wiek.

Dla mnie to tez oczywiste, że w jakiś sposób
                > ofiary katastrofy zostaną upamiętnione, nie potrzebuję od nikogo w tej chwili
                > deklaracji. Ty potrzebujesz ?

oczywiście, ze tak. Oczekiwałam od prezydenta, ze się zdeklaruje w tej sprawie.
                Nie zrobil tego, więc nie wiem czemu miałabym od razu zakładać, ze to
                upamiętnienie będzie.
                średnio wierzę w szczerze intencje Komorowskiego w tej sprawie, ale mam
                nadzieję, ze mnie zaskoczy.

>
                • cherry.coke Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 11:04
                  iuscogens napisał:

> patrząc w ten sposob każdy strajk czy protesy jest szantażem.
                  > poza tym prezydent nie rządzi sobie a muzom, jest przedstawicielem
                  narodu i
                  > wypadałoby, żeby brał pod uwagę zdanie ludzi, bo on rządzi dla
                  nich, a nie dla
                  > swojej partii.

"Zdanie ludzi" moze byc rowniez takie, ze to wszystko szopka i nie
                  nalezy ulegac naciskom terrorystow. Ulegajac twoim "ludziom"
                  prezydent zlekcewazylby tych.

> Rządy autorytarne to nie ten wiek.

Dokladnie. Nie mozna zasadzac krzyza na srodku Traktu Krolewskiego,
                  tanczyc dookola i pluc na delegacje majaca go przeniesc.

> oczywiście, ze tak. Oczekiwałam od prezydenta, ze się zdeklaruje w
                  tej sprawie.
                  > Nie zrobil tego, więc nie wiem czemu miałabym od razu zakładać, ze
                  to
                  > upamiętnienie będzie.
                  > średnio wierzę w szczerze intencje Komorowskiego w tej sprawie, ale
                  mam
                  > nadzieję, ze mnie zaskoczy.

Przeciez sama piszesz, ze o upamietnieniu rozmawiano z harcerzami i
                  kosciolem, czyli juz dawno? Komorowski byl wtedy jedynie elektem. Za
                  jedna wypowiedz o przeniesieniu go zjechano jak bura suke, wiec
                  bardzo stosownie moim zdaniem zostawil sprawy kancelarii, ktora z
                  kolei dokonala porozumienia trojstronnego. A Komorowski pociagnal
                  sprawe tuz przed zaprzysiezeniem, zreszta jak sam powiedzial planowal
                  to zrobic po. Przeciez byscie go zjedli, gdyby "sie rzadzil jako
                  elekt".
                  • iuscogens Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 11:38
                    cherry.coke napisała:

> iuscogens napisał:
                    >
                    > > patrząc w ten sposob każdy strajk czy protesy jest szantażem.
                    > > poza tym prezydent nie rządzi sobie a muzom, jest przedstawicielem
                    > narodu i
                    > > wypadałoby, żeby brał pod uwagę zdanie ludzi, bo on rządzi dla
                    > nich, a nie dla
                    > > swojej partii.
                    >
                    > "Zdanie ludzi" moze byc rowniez takie, ze to wszystko szopka i nie
                    > nalezy ulegac naciskom terrorystow. Ulegajac twoim "ludziom"
                    > prezydent zlekcewazylby tych.
                    >

Cherry nie ma czegoś takiegi jak "moi" ludzie to po pierwsze.
                    po drugie prezydent musi jakoś pogodzić te sprzeczne zdania, takie jest jego
                    zadanie.
                    po trzecie, jesli dla Ciebie te babcie modlące się to terroryści to chyba nie
                    masz pojęcia co to jest terroryzm.
                    > > Rządy autorytarne to nie ten wiek.
                    >
                    > Dokladnie. Nie mozna zasadzac krzyza na srodku Traktu Krolewskiego,
                    > tanczyc dookola i pluc na delegacje majaca go przeniesc.

to są rządy autorytarne wg Ciebie??
                    dla mnie to po prostu protest.
                    >
                    > > oczywiście, ze tak. Oczekiwałam od prezydenta, ze się zdeklaruje w
                    > tej sprawie.
                    > > Nie zrobil tego, więc nie wiem czemu miałabym od razu zakładać, ze
                    > to
                    > > upamiętnienie będzie.
                    > > średnio wierzę w szczerze intencje Komorowskiego w tej sprawie, ale
                    > mam
                    > > nadzieję, ze mnie zaskoczy.
                    >
                    > Przeciez sama piszesz, ze o upamietnieniu rozmawiano z harcerzami i
                    > kosciolem, czyli juz dawno? Komorowski byl wtedy jedynie elektem.

elekt języka nie ma??

Za
                    > jedna wypowiedz o przeniesieniu go zjechano jak bura suke, wiec
                    > bardzo stosownie moim zdaniem zostawil sprawy kancelarii, ktora z
                    > kolei dokonala porozumienia trojstronnego.

pisalam juz na czym polegal problem z porozumieniem. tuż po jego podpisaniu
                    okazalo się, ze jest opinia, ze nie można stawiać pomnika (czy tablicy to tez
                    dotyczy??).
                    biorąc to pod uwagę to porozumienie srednio wiarygodne się wydaje.
                    już to pisałam, na zasadzie kto kogo przechytrzy.

A Komorowski pociagnal
                    > sprawe tuz przed zaprzysiezeniem, zreszta jak sam powiedzial planowal
                    > to zrobic po. Przeciez byscie go zjedli, gdyby "sie rzadzil jako
                    > elekt".

wypowiedzieć przecież mógł się jako elekt, no bez przesady.
                    naprawdę mógl spokojnie wyjaśnić tą wypowiedz, nie wierze, ze jakby od razu
                    powiedział ze za niedługo będzie tam tablica to by tam dalej koczowali.

>
                    • cherry.coke Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 11:53
                      > Cherry nie ma czegoś takiegi jak "moi" ludzie to po pierwsze.
                      > po drugie prezydent musi jakoś pogodzić te sprzeczne zdania, takie
                      jest jego
                      > zadanie.
                      > po trzecie, jesli dla Ciebie te babcie modlące się to terroryści to
                      chyba nie
                      > masz pojęcia co to jest terroryzm.

Jakie babcie modlace sie? Juz nie rob z nich barankow smile Terroryzmem
                      nazywam "obrone" na zasadzie szantazu "bo ma byc tak i tak". Ani
                      harcerze, ani radiomaryjni, ani nawet kombinacja powyzszych nie
                      decyduje o urzadzaniu Krakowskiego Przedmiescia.

> to są rządy autorytarne wg Ciebie??
                      > dla mnie to po prostu protest.

Protest sie skonczyl, gdy przegnali ksiezy i harcerzy. To juz jest
                      okupacja smile

> pisalam juz na czym polegal problem z porozumieniem. tuż po jego
                      podpisaniu
                      > okazalo się, ze jest opinia, ze nie można stawiać pomnika (czy
                      tablicy to tez
                      > dotyczy??).
                      > biorąc to pod uwagę to porozumienie srednio wiarygodne się wydaje.
                      > już to pisałam, na zasadzie kto kogo przechytrzy.

Twoje podejrzenia chytrosci to juz tylko twoj problem. Porozumienie
                      bylo wzorowe i tak sie powinno zalatwiac sprawy w Polsce.

> wypowiedzieć przecież mógł się jako elekt, no bez przesady.
                      > naprawdę mógl spokojnie wyjaśnić tą wypowiedz, nie wierze, ze jakby
                      od razu
                      > powiedział ze za niedługo będzie tam tablica to by tam dalej
                      koczowali.

Ale o co chodzi z ta tablica, nie myli ci sie z Mojzeszem? Dla mnie
                      na przyklad wcale nie jest oczywiste, ze powinna tam byc koniecznie
                      tablica wszystkich ofiar pod koniem Poniatowskiego.

Mozna na przyklad upamietnic pare prezydencka i pracownikow palacu
                      poswiecona im tablica, tak samo jak bylo w Sejmie. Tam zyli i
                      pracowali, zgineli podczas pelnienia obowiazkow. Ale ja na przyklad
                      uwazam, ze wszystkie ofiary katastrofy (poza tym ze wymienione juz na
                      tablicach w wielu miejscach - bodajze Katedra, Powazki, Wawel)
                      moglyby zostac patronami jakiegos przedsiewziecia w rodzaju parku,
                      ogrodu botanicznego, biblioteki. Nie wiem, co tam sie teraz w
                      Warszawie tworzy i co pasuje.

Ale co akurat ma dac kolejna juz w kolejce, odklepana tablica? Bo tak
                      sie komus uwidzialo? Najlatwiej zawsze pieprznac pomnik, jasne, a
                      potem robic pod nim Rejtana.
      • mariolka55 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 08:50
        > gościa, który mówił, że oni po prostu chcą żeby tam upamiętnić jakoś
        > ofiary katastrofy. czyli - domyślam się - jakąś tablicę wymurować.
        >

>

tak,z tego co mówia chca pomnik lub tablice w miejsce krzyza i chcą zeby krzyz
        tam stał do czasu tej tablicy
        jak bedzie tablica to mowia ze sami krzyz przeniosą
        (wsłuchałam sie i postaralam zrozumiec)

> No więc pytam się: w czym jest problem, żeby połączyć w jedną
        > uroczystość odsłonięcie tablicy i przeniesienia krzyża?

w czym jest problem? ano chyba w tym że jak wspomniałas wyżej PO jest chyba na
        rekę to zamieszanie
        mają totalnie w dupie całe to zamieszanie

politycy sa wszyscy tacy sami,nie ufam juz nikomu
        w Polsce jest bagno i będzie coraz większe
        • mariolka55 Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 08:59
          i tak szczerze jeszcze napisze,ze jak ostatnio byłam zażenowana zachowaniem "obrońców" krzyża(zachowywali sie jak nawiedzeni)
          tak wczoraj byłam zażenowana "grupa wyśmiewczą" wyłaczyłam w końcu tv,bo żal było patrzeć
          nie rozumiem tej ekscytacji
          czy ludzie nie maja innych innych rozrywek?
          a media dodatkowo podgrzewają atmosferę
          porażka
          a jeszcze nie dawno na tym samym placu tłumy sie gromadziły pogrążone w falszywej żałobie,również podkreconej przez mediauncertain
        • angazetka Re: oglądacie ustawkę pod Pałacem? 10.08.10, 10:27
          > tak,z tego co mówia chca pomnik lub tablice w miejsce krzyza i
          chcą zeby krzyz tam stał do czasu tej tablicy
          > jak bedzie tablica to mowia ze sami krzyz przeniosą

Ooo, łaskawcy wink A kto im dał prawo decydowania o wyglądzie
          przestani publicznej? Poza tym - jedni chcą tablicę, inni uważają,
          że to daleko za mało, że ma być pomnik (te 96 dłoni np.). Poza tym
          2 - to jest rodzaj szantażu.
      • mniemanologia to nie jest "po prostu" 10.08.10, 09:13
        > gościa, który mówił, że oni po prostu chcą żeby tam upamiętnić
        > jakoś ofiary katastrofy. czyli - domyślam się - jakąś tablicę
        > wymurować.

A mnie się wydaje, że to nie jest "po prostu".

Gdyby było "po prostu", to ludzie by się nie przywiązywali do
        krzyża, nie robili z siebie fanatyków, nie śpiewali "Barki", nie
        odmawiali różańców, nie mówili np. tak: "Brońcie krzyża od Giewontu
        do Bałtyku - powiedział Jan Paweł II - mówił w radiu mężczyzna
        przedstawiony przez prowadzącego audycję jako "pan Robert". - W
        sposób godny i pokojowy, trwając na modlitwie, będziemy bronić
        krzyża, a także pamięci tych, którzy zginęli 10 kwietnia.".

Oni nie bronią miejsca czy pamięci (to jest tylko "także"), tylko
        robią z siebie męczenników za wiarę. Prześladowanych.

I ponieważ nikt nie jeste w stani NIC zrobić - czują siłę. I
        zaczynają dyktować warunki. Przypuszczam, że tablica wmurowana w
        trakt - to będzie za mało. Słyszałaś, co mówili po 3 sierpnia? Że
        chcą godnego (to właśnie podkreślali) upamiętnienia katastrofy. A
        wiesz, co w naszym kraju znaczy "godne"? Znaczy "takie, jak ja
        uważam za stosowne". Pomnik, monument, sanktuarium, kto wie. A
        architekci na to nie pozwolą, bo forma traktu królewskiego jest już
        zamknięta.

To już nie chodzi o upamiętnienie ofiar katastrofy. Zresztą - ja nie
        rozumiem - jak nie będzie krzyża i tablicy, to o tym zapomną? Tu
        chodzi co najmniej o upamiętnienie jedynego dla nich prawdziwego
        prezydenta ("Zdaniem starszego mężczyzny, który stał wśród
        śpiewających kościelne pieśni, krzyż powinien pozostać tam, gdzie
        stanął, "bo tu pracował prezydent, przez większą część narodu
        szanowany, nie tak jak poprzednicy czy następca"."). Chodzi o krzyż
        jako symbol "katolickiej Polski" (wczoraj w tv jeden z obrońców
        krzyża mówił, że "przecież Polska jest katolicka" - mnie się
        wydawało, że to świecki kraj jednak). No i chodzi o wiarę. Ludzie
        zamiast pójść na spacer czy pobawić się z wnukami, szukają rzeczy,
        które rozumieją, no i znajdują je w społeczności budowanej np. przez
        Radio Maryja (moja teściowa tak ma - za światem już "nie nadąża",
        więc zwraca się do tego, co rozumie, do ludzi, którzy mówią jej
        językiem, a cała reszta jest złem... ona już przestaje łapać kontakt
        z trzyletnim wnukiem, a co dopiero jak będzie starszy).

Oni tam są razem, oni się rozumieją, oni bronią wiary i swojego
        prezydenta, który zginął zapewne w zamachu, a teraz atakowani są
        przez opłacanych "przez kogoś" przeciwników krzyża ("Manifestujący
        zaznaczają, że codziennie pojawiają się grupy pijanych ludzi, którzy
        przychodzą, ubliżają, przerywają ludziom modlitwę. Według pani
        Teresy Nasfeter, są one celowo przysyłane i opłacane.").

Cytaty z Onet.pl, Gazeta.pl i NaszDziennik.pl.
        • gaja78 Re: to nie jest "po prostu" 10.08.10, 09:33
          mniemanologia napisała:

> Oni nie bronią miejsca czy pamięci (to jest tylko "także"), tylko
          > robią z siebie męczenników za wiarę. Prześladowanych.

Tak. To, że ktoś zginął w katastrofie lotniczej prawdopodobnie ma małe znaczenie
          dla nich. Nie podoba mi się wizja taka, że postawienie tablicy upamiętniającej
          ofiary katastrofy zostanie wymuszone przez ludzi, którym na sercu leży przede
          wszystkim własne męczeństwo.
          • mniemanologia Re: to nie jest "po prostu" 10.08.10, 09:37
            No nadają w ten sposób sens swojemu życiu.
            • gaja78 Re: to nie jest "po prostu" 10.08.10, 09:57
              mniemanologia napisała:

> No nadają w ten sposób sens swojemu życiu.
              >

Zgadza się. Tylko że wykorzystują do tego śmierć prawie setki ludzi. Pozbawieni
              są empatii, za to mają pełne głowy pokaźnego egocentryzmu.
          • czar_bajry Re: to nie jest "po prostu" 10.08.10, 11:20
            Tak. To, że ktoś zginął w katastrofie lotniczej prawdopodobnie ma małe znaczeni
            > e
            > dla nich. Nie podoba mi się wizja taka, że postawienie tablicy upamiętniającej
            > ofiary katastrofy zostanie wymuszone przez ludzi, którym na sercu leży przede
            > wszystkim własne męczeństwo.
            >
            >

Pomijając już fakt że na Trakcie żaden samolot się nie rozbił...
            Rozumiem pomnik/tablica w miejscu rozbicia samolotu, to samo na cmentarzu w
            kraju ale do jasnej cholery czemu tam? bo co Kaczyński tam urzędował? a inni to
            co nie liczą się? Może pomnik we Włoszczowej, Krzyż na Rozbrat i w wielu innych
            miejscach też...
        • elza78 Re: to nie jest "po prostu" 10.08.10, 09:36
          mysle ze nalezy miec dokumentnie na uwadze kto ta awanture wszczal rozdmuchujac
          medialnie cala sprawe podburzyl bande fanatykow...
          • gaja78 Re: to nie jest "po prostu" 10.08.10, 09:48
            elza78 napisała:

> mysle ze nalezy miec dokumentnie na uwadze kto ta awanture wszczal rozdmuchujac
            > medialnie cala sprawe podburzyl bande fanatykow...

A kto ?
          • mniemanologia Re: to nie jest "po prostu" 10.08.10, 09:55
            elza78 napisała:

> mysle ze nalezy miec dokumentnie na uwadze kto ta awanture wszczal
            > rozdmuchujac medialnie cala sprawe podburzyl bande fanatykow...

No, oczywiście cykliści smile
            Dobra, dobra, wiem, media. Pospieszalskie, Wyborcze, Nasze
            Dzienniki, Rzeczypospolite i inni wywrotowcy. Sezon ogórkowy, a tu
            taką aferę można skręcić.
            Wiesz, ale to woda na młyn. No i przyczynek do debat społecznych. Do
            zastanowienia się. Do rozstrzgnięć. Postawy się polaryzują. Jedni
            mają okazję zginąć za wiarę, a inni - pokazać, że "wielka Polska
            katolicka" to nie jest ich kraj.
            Grunt był podatny, jak widać, no i rozdmuchiwać nie trzeba było,
            wystarczyła jedna iskierka, a wszystko dalej samo się potoczyło.
          • czar_bajry Re: to nie jest "po prostu" 10.08.10, 11:22
            elza78 napisała:

> mysle ze nalezy miec dokumentnie na uwadze kto ta awanture wszczal rozdmuchujac
            > medialnie cala sprawe podburzyl bande fanatykow...
            >

No to przecież mamy i wiemy kto zaczął ale bardzo się cieszę że i Ty to zauważyłaśtongue_out
        • iuscogens Re: to nie jest "po prostu" 10.08.10, 09:54
          mniemanologia napisała:

> > a dzisiaj w trójce puszczali wypowiedź jakiegoś sensowniejszego
          > > gościa, który mówił, że oni po prostu chcą żeby tam upamiętnić
          > > jakoś ofiary katastrofy. czyli - domyślam się - jakąś tablicę
          > > wymurować.
          >
          > A mnie się wydaje, że to nie jest "po prostu".
          >
          > Gdyby było "po prostu", to ludzie by się nie przywiązywali do
          > krzyża, nie robili z siebie fanatyków, nie śpiewali "Barki", nie
          > odmawiali różańców, nie mówili np. tak: "Brońcie krzyża od Giewontu
          > do Bałtyku - powiedział Jan Paweł II - mówił w radiu mężczyzna
          > przedstawiony przez prowadzącego audycję jako "pan Robert". - W
          > sposób godny i pokojowy, trwając na modlitwie, będziemy bronić
          > krzyża, a także pamięci tych, którzy zginęli 10 kwietnia.".

po prostu to można było to miesiąc temu rozwiązać, a nie teraz.

>
          > Oni nie bronią miejsca czy pamięci (to jest tylko "także"), tylko
          > robią z siebie męczenników za wiarę. Prześladowanych.
          >
          > I ponieważ nikt nie jeste w stani NIC zrobić - czują siłę. I
          > zaczynają dyktować warunki. Przypuszczam, że tablica wmurowana w
          > trakt - to będzie za mało. Słyszałaś, co mówili po 3 sierpnia? Że
          > chcą godnego (to właśnie podkreślali) upamiętnienia katastrofy. A
          > wiesz, co w naszym kraju znaczy "godne"? Znaczy "takie, jak ja
          > uważam za stosowne". Pomnik, monument, sanktuarium, kto wie. A
          > architekci na to nie pozwolą, bo forma traktu królewskiego jest już
          > zamknięta.

no proszę Cię kto o jakimś sanktuarium czy monumencie na Krakowskim mówi, nie
          przeginaj w drugą stronę.
          ja jednak myślę, ze jakby była tablica to by się ta cala afera skończyła.
          a skoro kancelaria prezydenta podpisuje zgodę w której jest mowa o
          tablicy/pomniku a potem wyciągają karteczkę od konserwatora, ze nic stawiać nie
          można to trochę kiepską komedią to zalatuje.
          To jest gra w kto kogo przechytrzy??
          Jak się takie numery odstawia, to trudno się dziwić, że ludzie się radykalizują.

>
          > To już nie chodzi o upamiętnienie ofiar katastrofy. Zresztą - ja nie
          > rozumiem - jak nie będzie krzyża i tablicy, to o tym zapomną?

a na cmenatrzu stawiasz pomnik czy zostawiasz normalny grób taki jak jest tuż po
          pogrzebie?? Jakby Ci ktoś bliski umarł, to przecież nie zapomnisz, jak pomnika
          nie będzie.

Tu
          > chodzi co najmniej o upamiętnienie jedynego dla nich prawdziwego
          > prezydenta ("Zdaniem starszego mężczyzny, który stał wśród
          > śpiewających kościelne pieśni, krzyż powinien pozostać tam, gdzie
          > stanął, "bo tu pracował prezydent, przez większą część narodu
          > szanowany, nie tak jak poprzednicy czy następca".").

też myślę, ze tu chodzi o pamięć o Kaczyńskim, która jest niewygodna dla
          Komorowskiego. Jak widać, nie wszyscy go tak zle oceniali jak GW pisała i tvn
          glosiło.

Chodzi o krzyż
          > jako symbol "katolickiej Polski" (wczoraj w tv jeden z obrońców
          > krzyża mówił, że "przecież Polska jest katolicka" - mnie się
          > wydawało, że to świecki kraj jednak).

no świecki, ale akurat wartości katolickie są wpisane w naszą historię.
          Nawet taki drobiazg, że poczatek naszego panstwa wziął się od chrztu.

No i chodzi o wiarę. Ludzie
          > zamiast pójść na spacer czy pobawić się z wnukami, szukają rzeczy,
          > które rozumieją, no i znajdują je w społeczności budowanej np. przez
          > Radio Maryja (moja teściowa tak ma - za światem już "nie nadąża",
          > więc zwraca się do tego, co rozumie, do ludzi, którzy mówią jej
          > językiem, a cała reszta jest złem... ona już przestaje łapać kontakt
          > z trzyletnim wnukiem, a co dopiero jak będzie starszy).

bo tymi ludźmi nikt inny się nie interesuje, chyba, ze w kontekście zabrania im
          dowodu, albo obcięcia emerytury (tutaj na forum przeczytałam, że 1200 emerytury
          to full wypas, bo są tacy co za 700 zl żyją, to się chyba wegetacja nazywa a nie
          życie, ale to taki szczegół).
          to chyba normalne że te marginalizowane osoby zwrócą się w stronę takiego
          medium, które jest do nich skierowane.
          >
          > Oni tam są razem, oni się rozumieją, oni bronią wiary i swojego
          > prezydenta, który zginął zapewne w zamachu, a teraz atakowani są
          > przez opłacanych "przez kogoś" przeciwników krzyża ("Manifestujący
          > zaznaczają, że codziennie pojawiają się grupy pijanych ludzi, którzy
          > przychodzą, ubliżają, przerywają ludziom modlitwę. Według pani
          > Teresy Nasfeter, są one celowo przysyłane i opłacane.").

wątpię, ze są opłacani, ale na pewno na rękę władzy.
          pijane chłystki o dość prymitywnych zachowaniach były widoczne w tv.
          chyba oczywiste jest, ze poglądy jednoczą i ze obrońcy chcą być razem, to jest
          zarzut? Bo nie rozumiem.

>
          > Cytaty z Onet.pl, Gazeta.pl i NaszDziennik.pl.
          • gaja78 Re: to nie jest "po prostu" 10.08.10, 09:58
            iuscogens napisał:

> mniemanologia napisała:
            >
            > > > a dzisiaj w trójce puszczali wypowiedź jakiegoś sensowniejszego
            > > > gościa, który mówił, że oni po prostu chcą żeby tam upamiętnić
            > > > jakoś ofiary katastrofy. czyli - domyślam się - jakąś tablicę
            > > > wymurować.
            > >
            > > A mnie się wydaje, że to nie jest "po prostu".
            > >
            > > Gdyby było "po prostu", to ludzie by się nie przywiązywali do
            > > krzyża, nie robili z siebie fanatyków, nie śpiewali "Barki", nie
            > > odmawiali różańców, nie mówili np. tak: "Brońcie krzyża od Giewontu
            > > do Bałtyku - powiedział Jan Paweł II - mówił w radiu mężczyzna
            > > przedstawiony przez prowadzącego audycję jako "pan Robert". - W
            > > sposób godny i pokojowy, trwając na modlitwie, będziemy bronić
            > > krzyża, a także pamięci tych, którzy zginęli 10 kwietnia.".
            >
            > po prostu to można było to miesiąc temu rozwiązać, a nie teraz.

I uważasz, że miałoby to coś wspólnego z godnym upamiętnieniem ofiar katastrofy ?
            • iuscogens Re: to nie jest "po prostu" 10.08.10, 10:13
              gaja78 napisała:

> iuscogens napisał:
              >
              > > mniemanologia napisała:
              > >
              > > > > a dzisiaj w trójce puszczali wypowiedź jakiegoś sensowniejsze
              > go
              > > > > gościa, który mówił, że oni po prostu chcą żeby tam upamiętni
              > ć
              > > > > jakoś ofiary katastrofy. czyli - domyślam się - jakąś tablicę
              > > > > wymurować.
              > > >
              > > > A mnie się wydaje, że to nie jest "po prostu".
              > > >
              > > > Gdyby było "po prostu", to ludzie by się nie przywiązywali do
              > > > krzyża, nie robili z siebie fanatyków, nie śpiewali "Barki", nie
              > > > odmawiali różańców, nie mówili np. tak: "Brońcie krzyża od Giewontu
              > > > do Bałtyku - powiedział Jan Paweł II - mówił w radiu mężczyzna
              > > > przedstawiony przez prowadzącego audycję jako "pan Robert". - W
              > > > sposób godny i pokojowy, trwając na modlitwie, będziemy bronić
              > > > krzyża, a także pamięci tych, którzy zginęli 10 kwietnia.".
              > >
              > > po prostu to można było to miesiąc temu rozwiązać, a nie teraz.
              >
              > I uważasz, że miałoby to coś wspólnego z godnym upamiętnieniem ofiar
              katastrofy

ale co??
              dla mnie wystarczyłaby tablica, jasne, ze to wszystkich nie zadowoli, ale nigdy
              nie będzie tak, ze sie wszystkich zadowoli.
              ale tablica to chyba najbardziej kompromisowe rozwiązanie, szkoda, ze władza na
              to nie wpadła.
              • gaja78 Re: to nie jest "po prostu" 10.08.10, 10:23
                iuscogens napisał:

> ale co??
                > dla mnie wystarczyłaby tablica, jasne, ze to wszystkich nie zadowoli, ale
                nigdy nie będzie tak, ze sie wszystkich zadowoli.
                > ale tablica to chyba najbardziej kompromisowe rozwiązanie, szkoda, ze władza
                na to nie wpadła.