Dodaj do ulubionych

posiedzialam dzis troche na forum o imionach

03.09.10, 05:59
i doszlam do wniosku, ze dzesiki i nikole to pikus, przy tym co sie teraz w
Polsce nadaje.
kopiuje:

Aurora
Edwina
Maura Eryka
*Kuper
*Rafael
*Ashley
*Brianna
*Tonny
*Macedonia
jest tego mnostwo na forum o imionach, czy tylko dla mnie te imiona sa
dziwaczne i brzydkie, czy raczej ja sie nie znam?
Obserwuj wątek
    • ywwy Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 07:26
      Po prostu to nie są polskie imiona smile
      • lukrecja34 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 07:32
        mnie też się nie podobają i uważam,że są dziwaczne
    • mara_jade73 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 07:37
      Wygrywa Macedonia
    • truscaveczka Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 07:43
      Ooo, Kuper to mój big_grin To ja wyczaiłam big_grin Tzn. podejrzewam jednak Coopera, ale...
      Posłuchajcie czasem na placu zabaw, jak mamusie wołają dzieci - mozna sie szoknąć.

O, i jeszcze Anabel wykryłam wink
    • lejdi111 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 07:47
      jak mozna nazwać swojego synka imieniem Kuper? Dla mnie tragedia , równiez dziecka smile. Za pare lat
      pewnie wołać za nim będą zadek, dupek itd.
      • landora Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 10:20
        Dla chłopca Kuper, a dla dziewcyznki co...? big_grin Dupcia?
    • lola211 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 08:10
      Ja jestem zwolenniczka roznorodnosci i oryginalnosci, byle w eleganckim wydaniu.
      I niech nadaja rodzice dzieciom imiona chocby najbardziej odjechane, na zachodzie mozna nazywac
      sie Paryz czy Jabłko i nikt sie temu nie dziwi.Tylko u nas nie daj Boze sie wychylic, zaraz znajdzie sie
      stado wspolczujacych dziecku.
      Pamietam jak rodzice walczyli o nadanie dziecku imienia Solidariusz.Imie swietne, a nie obylo sie bez
      komplikacji.
      A Macedonia tez swietnie brzmi.
      • piegowata9 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 08:34
        > A Macedonia tez swietnie brzmi.

E tam, ja czekam na Tradycję! tongue_out

Problem w tym, że rodzice w pogoni za różnorodnością i oryginalnością zapominają, że odjechane
        imiona powinny współbrzmieć z polskimi nazwiskami, a z tym jest już większy kłopot. I w konsekwencji
        sporo powodów do radości dla osób postronnych.
        Jakoś nie razi np. Ania Wątroba, za to Nancy Wątroba poprawia mi humor skutecznie.
        • lola211 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 08:47
          Mnie zas Watroba razi w obu przypadkach.Jesli chodzi o córki, to nie wiadomo na jakie nazwisko
          zmienia panienskie- kazde imie moze wowczas głupio brzmiec.
          • dziub_dziubasek Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 09:01
            Ja tam uważam, ze dla dziewczynki jest wiele pieknych imion:
            Kasacja
            Apelacja
            A dla chłopca do kompletu Paragraf.
            Bądźmy oryginalni! No i od razu ścieżka kariery dla dziecka wybrana smile
            • miaowi Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 09:15
              Sankcja.
            • martishia7 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 09:35
              Mój promotor ma dwie skui-goldenki: Togę i Nowelę...
              • dziub_dziubasek Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 10:04
                O, Toga też piękne i dostojne imię.
      • w_miare_obyczajna Solidariusz 03.09.10, 16:15
        na ile pamiętam ten biedny chłopak w dniu 18-urodzin złożył papiery do USC do
        zmiany imienia na jakiegoś Pawła bodajże. Najgorsze jest jak rodzice wymyślają
        cuda na kiju a dzieciak potem cierpi i nie identyfikuje się ze swoim imieniem,
        to nie jest "eleganckie" to jest "pszenno-buraczne"
        • miarka71 Re: Solidariusz 03.09.10, 16:45
          Na mojego kuzyna całe życie wołaliśmy Sebastian. Jakie było zdziwienie kiedy dostaliśmy zaproszenie
          na ślub, na którym było napisane Paweł Kowalski, przekonani byliśmy że to pomyłkawink Ale nie,
          chłopak dorósł i wrócił do swojego pierwszego imienia, do dzisiaj się nie przestawiłam i dalej wołam
          Sabek zamiast Paweł i większość znajomych też, ale nowym znajomym przedstawia się już jako
          Paweł.
        • turzyca Re: Solidariusz 06.09.10, 10:39
          > na ile pamiętam ten biedny chłopak w dniu 18-urodzin złożył papiery do USC do
          > zmiany imienia na jakiegoś Pawła bodajże.

Dziwne.... Solidariusz Nowicki jest do znalezienia i na FB i na LinkedInie.
          I raczej jest zadowolony ze swojego imienia, o ile oczywiscie mozna wierzyc jego wlasnym slowom: wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35769,2898079.html
    • alabama8 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 09:18
      Kleptomania.
      Apelacja.
      Obstrukcja.
    • gazeta_mi_placi Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 09:22
      I jeszcze Kiara,he he...
    • miaowi Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 09:25
      Ale poważnie, czy jakiś kretyn naprawdę dał dziecku na imię KUPER??
    • hanalui Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 09:31
      A ja tam wole oryginalne imiona, cale dziecinstwo zalowalam ze dostalo mi sie piekne pospolite
      imie, ktore miala co 3 dziewczynka. Bleee.
      Dlatego tez moje dziecie dostalo imie niepopularne

Swoja droga Macedonia Nowak czy Kowalska brzmi calkiem fajnie, zawsze to lepiej niz 50ta Julka
      czy Wiktoria, bleeeeeeee
      • mara_jade73 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 09:46
        To może Teacja, Zimbawe czy Urugwaj. Macedonia jest raczej znana podstawowo wykszyałconym
        ludziom i moze raczej prowadzić do wysmiewania. Zwłaszcza na lekcjach historii
      • atowlasnieja Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 10:35
        Przypominam, że jeszcze 15 lat temu Wiktoria i Julia też były szalenie oryginalne. Już wolę kolejne pokolenia Julek i Wiki niż 10 lat triumfu Macek czy Macandek (oj! biedne dzieci!)
    • polaola "Piekne" imiona staropolskie 03.09.10, 09:50
      Idac tym tokiem myslowym, powinnismy z dziada pradziada tylko slowianskie imiona nadawac.
      Bo przeciez Zosia czy Julka to tez kiedys byly obce imiona.
      Proponuje wszystkim "purystkom" i zwolenniczka tradycyjnych imion kozystac z tych linkow przed
      nastepnymi chrzcinami:
      www.zgapa.pl/zgapedia/%C5%BBe%C5%84skie_imiona_s%C5%82owia%C5%84skie-2105
      www.zgapa.pl/zgapedia/M%C4%99skie_imiona_s%C5%82owia%C5%84skie-1922
      • matsuda wyjątkowe imię nie nada wyjątkowości dziecku: 03.09.10, 10:01
        "Zdaniem psychologów to nie snobizm, ale kompleksy. - Z badań wynika, że
        oryginalne imiona wybierają najchętniej rodzice z niższych klas, mocno
        zakompleksieni. To dlatego domy dziecka są pełne Andżelik czy Sandr - mówi dr
        Krystyna Doroszewicz, psycholog SWPS. - Oryginalne imię to marzenie o lepszym
        życiu dla dziecka, o tym, by było popularne.

Małgorzata Dobrowolska, dyrektor Centrum Edukacji i Pomocy Psychologicznej w
        Katowicach z doświadczenia wie, że dzieci potrafią być bezwzględne dla
        rówieśników z dziwnymi imionami. - Nadając dziecku wymyślne imię, możemy je
        nieświadomie skrzywdzić - mówi Dobrowolska. - Grupa, np. klasa może nie
        zaakceptować takiej odmienności. "
      • laura_fairlie Re: "Piekne" imiona staropolskie 03.09.10, 11:30
        Taki Bździgost Kowalski albo Biezdziadka Nowak wink
    • undomestic_goddess Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 09:58
      Ponoc zyjemy w wolnym i tolerancyjnym kraju...

Nie ekscytuje mnie temat imion nadawanych dzieciom przez rodzicow, moze jedynie w kontekscie
      tego, by moje wlasne nie bylo dziesiata Ania w klasie.

Strasznie to zalosne tak sie nad czyims imieniem pastwic. Nie masz innych problemow? Zazdroszcze.
      • gazeta_mi_placi Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 10:38
        >Nie ekscytuje mnie temat imion nadawanych dzieciom przez rodzicow, moze jedynie
        w kontekscie
        tego, by moje wlasne nie bylo dziesiata Ania w klasie.

W liceum gdzie większość stanowiły dziewczyny było z chyba 8-9 Ań w jednej klasie.
        Nauczyciel po odczytaniu listy obecności zażartował: "A teraz niech wstaną
        wszystkie Anie".
        Zrobił się rwetes jak 10 krzeseł nagle zaczęło się odsuwać big_grin
        • deodyma Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 10:50
          to amo bylo z Agnieszkami.
          nosze to imie i jak daleko siegam pamiecia, oprocz mnie czy to w pracy, czy w szkole, bylo jeszcze
          6-7 Agnieszekbig_grin
          ale mnie sie moje imie podoba w przeciwienstwie do drugiego, wszak nadano mi dwa imiona.
          • agazagie Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 12:26
            Mam to samo wink Od przedszkola po studia - zawsze kilka Agnieszek. Nawet w pracy
            nie mam spokoju wink
      • rosapulchra-0 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 10:57
        undomestic_goddess napisała:

>
        > Strasznie to zalosne tak sie nad czyims imieniem pastwic. Nie masz innych probl
        > emow? Zazdroszcze.

zgadzam się z Tobą.
    • aurita Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 10:01
      a ja mam juz dosyc Oliwii, Zosi, Julek i Martynek.
      O Wiktorach i Kubusiach nie wspomne
      Poprostu przesyt, zmeczenie materialu
      • truscaveczka Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 10:15
        Niestety ludzie nie umieją znaleźć złotego środka między Cooperem a Julią. Już nie wspominając o tym, że
        kwestie gustu bywają dość zaskakujące - moja Olga jest przez niektórych traktowana, jakby była na biegunie
        Cooperowym, choć dla mnie to zwykłe, powszechnie znane imię.
        • martishia7 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 10:24
          O jak mi się kiedyś urodzi córka, to Olga jest absolutnym numerem 1 smile zaraz za
          nią Nadia i Łucja.
      • elan-o100 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 11:03
        aurita napisała:

> a ja mam juz dosyc Oliwii, Zosi, Julek i Martynek.
        > O Wiktorach i Kubusiach nie wspomne
        > Poprostu przesyt, zmeczenie materialu

ale dlaczego dosyc? jesli imie jest ladne to dlaczego nie?
        moze byc i 1500 Wiktorów, a moj jest i tak wyjątkowy....
    • deodyma Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 10:12
      mamy tyle pieknych imion, wiec kazdy znajdzie cos dla siebie.
      w tym miesiacu dowiem sie, jaka bedzie plec dziecka po USG polowkowym, wiec bedziemy myslec.
      co do chlopaka, to juz wiem, jak damy mu imie, ale jak corka bedzie, to juz tu bedzie trudniej,
      wszak nie mam na to pomyslu.
      pozyjemy, zobaczymysmile
      • andaba Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 10:48
        Kuper mi się podoba big_grin
      • echtom Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 19:08
        Deo, jakie USG? smile
        • deodyma Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 20:02
          polowkowe, wszak wnet stuknie mi polowa ciazy a na USG trafie pod koniec 21 tcbig_grin
          bedziemy wiec myslec nad imieniem dla dziecka.
          • echtom Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 04.09.10, 23:08
            A jeszcze niedawno ściemniałaś, że dopiero się zastanawiasz smile
    • atowlasnieja Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 11:02
      Eryka... cóż, to chyba żeńska forma imienia Eryk, bardziej dla chłopca

Rafael - cud będzie jak w urzędzie nie zapiszą Rafał

Tonny - to chyba skrót od Antoniego(Antona), albo zdrobnienie Tomasza

Ashley - Czy to dla chłopca czy dziewczynki? Bo kojarzy mi się zarówno z
      panienkami na pensji jak i z kuzynem Scarlet O`Hara
      • atowlasnieja Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 11:04
        Podobny problem jak Ashley sprawiło by mi Merlin - czarownik króla Artura lub
        aktorka
      • echtom Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 19:10
        > Rafael - cud będzie jak w urzędzie nie zapiszą Rafał

Ja znam małego Xavierka smile
    • kropkacom Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 11:06
      > czy tylko dla mnie te imiona sa
      > dziwaczne i brzydkie, czy raczej ja sie nie znam?

Niespotykane. Brzydkie? Nie. Myślę, że my Polacy mamy dużo zahamowań w strefie
      imion. big_grin
      • hanalui Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 12:17
        kropkacom napisała:
        > Niespotykane. Brzydkie? Nie. Myślę, że my Polacy mamy dużo zahamowań w strefie
        > imion. big_grin

Dokladnie smile, coby z tlumu sie nie wyrozniac, nie byc posadzonym o bycie prostym, z niskich
        warstw spolecznych z kompleksami pospolstwo winno nosic imiona proste, oklepane big_grin
    • foczkaka Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 11:09
      Nie-polskie imiona choć czasem dziwnie brzmią albo nie pasują do nazwiska, nie
      dziwia mnie bardzo. Zwłaszcza że np jeden z rodziców moze nei być Polakiem,
      wtedy normalne że szuka tez imienia także w swoim kręgu kulturowym.

Bawią mnie za to bardzo dziwnie spolszczone imiona jak właśnie rzeczony Kuper,
      zamiast Coopera, dziwnie zmienione, czasem słowa których nigdy jako imie nie
      używano.

Ciekawy link: Imiona nadawane dzeciom
      w Warszawie w ostatnich latach

np. Niunia, Nikolina, Żyraf, Karin, Jarzyna, Lili(dla chłopca), Sindi (także dla
      chlopca)... i wiele innych.

Wyobrażacie sobie tego chłopca za 30 lat przedstawiającego się imieniem Lili lub
      Sindi...
      • foczkaka Niunia 03.09.10, 11:20
        ...Albo za 30 lat powazna pani w banku czy jakiej korporacji przedstawiająca się
        dajmy na to Niunia Kowalska.
        • przeciwcialo Re: Niunia 03.09.10, 14:48
          Ewentualnie Tola .
      • atowlasnieja Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 11:24
        Bombowy ten link!
        Najlepszy to Belzebub, Calineczka, Jeżyna, Jarzyna i Guantanamera
      • elan-o100 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 11:26
        a Belzebub?

no nie uwierzę, że któs mógł zrobić coś takiego...
        • martishia7 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 11:29
          Wieki temu, moja ciocia pracowała w dzielnicowej radzie narodowej i zajmowała
          się między innymi zmienianiem imion. Przyszedł do niej chłopak, dzień po 18ych
          urodzinach, że chce zmienić imię. Generalnie wytyczne były takie, że urzędnicy
          mieli rzucać kłody pod nogi, żeby nie robić bajzlu oraz obowiązywał wykaz imion
          (zupełnie bezprawnie, btw). Ale jemu się ciocia zgodziła bez ociągania. Chłopak
          miał Lucyferiusz...
          • marychna31 Fajna fucha 03.09.10, 14:28
            A nawet wystrzałowa- w Dzielnicowej Radzie Narodowej-funkcja: rzucacz kłód pod
            nogi obywateli.
            O wiele bardziej mną wstrząsa, że byli chętnie na takie stanowisko niż to, że
            ktoś miał na imię Lucyferiusz.
            • martishia7 Re: Fajna fucha 03.09.10, 14:45
              Ha ha. Rozbawiłaś mnie. To nie była praca którą się WYBIERAŁO.
              • marychna31 Re: Fajna fucha 03.09.10, 15:06
                niech zgadnę:ciocia się dzielnie opierała systemowi ale tak jak latami katowali
                w więzieniu, że musiała kolaborować z systemem?
                Ale nic to:dzięki temu ma teraz co opowiadać na rodzinnych obiadkach a cała
                emama może sie podniecać Lucyferiuszem!wink
                • rosapulchra-0 Re: Fajna fucha 03.09.10, 15:13
                  marychna31 napisała:

> niech zgadnę:ciocia się dzielnie opierała systemowi ale tak jak latami katowali
                  > w więzieniu, że musiała kolaborować z systemem?
                  > Ale nic to:dzięki temu ma teraz co opowiadać na rodzinnych obiadkach a cała
                  > emama może sie podniecać Lucyferiuszem!wink

tej, ale post jest na inny temat, tak? suspicious
                • martishia7 Re: Fajna fucha 03.09.10, 15:16
                  W 70ym kiedy ciocia szła do pierwszej po studiach pracy to o obaleniu komuny
                  jeszcze ptaszki nie ćwierkoliły wink Tym niemniej skończyła studia i dostała
                  skierowanie do pracy, którą przez określony czas wykonywała i tak to mniej
                  więcej działało. Trzeba było odpracować swoje na rzecz społeczeństwa.
                  To już kogoś innego sprawa była, ale pamiętam historię o pani, która chciała
                  zmienić imię z jakiegoś zupełnie normalnego (nie pamiętam - Jadwiga? Krystyna?)
                  na Jarogniewa. Dostała odmowę z uzasadnieniem, że nie Jarogniewa to być nie
                  może, bo brzmi antagonistycznie, ale już Jaromiła to proszę bardzo wink
      • hanalui Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 13:41
        foczkaka napisała:

> Ciekawy link: Imiona nadawane dzecio
        > m
        > w Warszawie w ostatnich latach

>
        > np. Niunia, Nikolina, Żyraf, Karin, Jarzyna, Lili(dla chłopca), Sindi (także dl
        > a
        > chlopca)... i wiele innych.
        >
        > Wyobrażacie sobie tego chłopca za 30 lat przedstawiającego się imieniem Lili lu
        > b
        > Sindi...

Warszawa raczej nie jest bardzo reprezentatywnym miastem jesli chodzi o nadawanie imion dlatego
        iz mieszka tam wielu obcokrajowcow wraz z rodzinami ze wzgledu na biznesy, prace itp. Jesli juz
        zdecyduja sie na rodzenie dziecka w PL jego rejstracja tez jest w PL wiec byc moze te dziwaczne
        imiona nie sa imionami dzieci polskich a dzieci jakiegos pracownika ambasady z np Mozambiku to po
        pierwsze.
        Po drugie jesli dziecko urodzone jest poza granicami PL, a rodzice/rodzic nie zamelduja go w PL to
        jego rejstracja oraz wydanie peselu podlaga pod miasto stoleczne Warszawa. Tak wiec sporo tych
        dziwacznych imion moze byc imionami dzieci ktore nigdy w PL nie byly, byc moze nigdy nie beda
        mieszkac w PL, a jedynie jedno z rodzicow zazyczylo sobie by mialo paszport polski i obywatelstwo
        polskie.
        • foczkaka Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 13:50
          Masz rację, dlatego tez pisałam że niepolskie imiona mnie nie dziwią. Nie znam
          ludzi którzy tak nazwali swoje dziecko i może po prostu nie sa Polakami.
          Jednak Jarzyna, Calineczka, Niunia, Żyraf, Miła lub Belzebub to troche co innego.
    • mniemanologia Nie znacie się 03.09.10, 11:14
      Jest tyle pięknych polskich imion:
      Prymityw
      Cirzpibog
      Naczęmir
      Jewdocha
      Mszczuja
      Oralia
      Polecam tekst:
      www.widelec.pl/widelec/1,101584,8247605,Najdziwniejsze_Imie_w_Polsce__Final.html
      • truscaveczka Re: Nie znacie się 03.09.10, 11:44
        Jewdochę uwielbiam smile Podobnie jak Mszczuja. Podoba mi się Dzierżykraj na przykład. Gdybym miała napisać
        powieść, ponadawałabym takie imiona postaciom. Jednak żywy człowiek zasługuje na imiona które nie staną
        się obiektem kpin lub niesmacznych rozważań - do takich należy m.in. ohydna Amelia oznaczająca wadę płodu
        polegającą na niewykształceniu kończyn.
        • miaowi Re: Nie znacie się 03.09.10, 12:44
          A po angielsku jest takie imię, Jebediah. Jakby to spolszczyć, wyjdzie Jebediasz. W skrócie Jebuś.

Ja dałam córeczce na imię Dorota - ale wolałabym żeby byla dziesiątą Anią w klasie niż jedyną na
          przykład Dżesiką.
          A , w tej chwili jest jedynym dzieckiem w przedszkolu o takim imieniu.
          • lejdi111 Re: Nie znacie się 03.09.10, 13:03
            Nie cierpię tych "nowoczesnych imion" typu Sandra, Samanta. Dżesika, Vanessa, Roksana, Oliwia,
            Klaudia, Anastazja, Olaf, Ariel itd. Jestem za Zosią, Ulą czy Marysią a dla chłopca podobają mi sie imiona
            takie jak Maciej, Paweł czy Antoś smile.
            • andaba lejdi... 03.09.10, 16:28

lejdi111 napisała:

Nie cierpię tych "nowoczesnych imion" typu Sandra, Samanta. Dżesika, Vanessa, R
              > oksana, Oliwia,
              > Klaudia, Anastazja, Olaf, Ariel itd

Anastazja jest nowoczesnym imieniem? Poczytaj sobie literaturę sprzed wieku, tam się to
              nowoczesne imię przewija. Ja mam córkę Anastazję i często słyszę zwłaszcza od starszych
              ludzi "moja babcia (mama, teściowa) miała tak na imię". Mata moje przyjacłki jak usłyszała jak dałam
              małej na imię to powiedziała, że lubi takie STARE imiona.

• truscaveczka Re: Nie znacie się 03.09.10, 14:37
            Wiesz, do Doroty to się też można przyczepić big_grin Oj, można wink Ja bym nie dała takiego imienia wink
            • miaowi Re: Nie znacie się 03.09.10, 14:46
              Ze niby Rabczewska?
              No, ja bym sobie życzyła, żeby moja córka była taka wygadana.
              • dynema Re: Nie znacie się 03.09.10, 15:02
                Raczej chodzilo o linie produktow chemii gosp "Dosia"... Grunt aby z Arielem w jednej lawce nie
                siedziec tongue_out
              • truscaveczka Re: Nie znacie się 04.09.10, 14:27
                A nie - panny Dorotki to były za czasów staropolskich prostytutki. Ale żeby to wiedzieć, trzeba poszperać wink
            • nadrugiemiania Re: Nie znacie się 03.09.10, 17:09
              truscaveczka napisała:
              > Wiesz, do Doroty to się też można przyczepić big_grin Oj, można wink Ja bym nie dała ta
              > kiego imienia wink

Oj ja też.Ngdy w życiu!!!!
          • raczek47 Re: Nie znacie się 04.09.10, 21:52
            iNie ma imienia Jebediach, jest Jeddediah
        • alinawk Re: Nie znacie się 03.09.10, 15:23
          do takich należy m.in. ohydna Ame
          > lia oznaczająca wadę płodu
          > polegającą na niewykształceniu kończyn.

Pierwsze słyszę. Po jakiemu?
          A co ty zrobisz jak się dowiesz że np. w staroisłandzkim Olga to "zadżumiona pokraka". Albo "tłusta
          maciora".
          Jak ty to przeżyjesz?
          • dynema Re: Nie znacie się 03.09.10, 15:33
            Alez amelia to jak najbardziej nazwa jednostki chorobowej, oznacza wrodzony brak konczyn i to po
            polsku. Tak samo po polsku jak skolioza, gangrena itp.

• hanalui Re: Nie znacie się 03.09.10, 16:08
            Cytat alinawk napisała:
            > A co ty zrobisz jak się dowiesz że np. w staroisłandzkim Olga to "zadżumiona po
            > kraka". Albo "tłusta
            > maciora".
            > Jak ty to przeżyjesz?

Dlatego nadajac dziecieciu imie nalezy sprawdzic pochodzenie, historie i znaczenie imienia owego
            imienia, co w dobie internetu nie jest bardzo trudne, np tutaj:
            www.behindthename.com/
            • w_miare_obyczajna Re: Nie znacie się 03.09.10, 16:22
              daj spokoj, wybrala imie Amelia bo juz polowa osiedla tak sie nazywala smile a
              druga polowa Olivia, trzeba bylo wybrac oboz, zadne tam sprawdzanie..
              • alinawk Re: Nie znacie się 06.09.10, 10:09
                Serio, biegałaś po osiedlu i sprawdzałaś jak się połowa osiedla nazywa??? No gratuluję wytrwałości i pracowitości tongue_out
            • truscaveczka Re: Nie znacie się 04.09.10, 14:31
              Dzięki, Hanalui smile
              Amelia to choroba i to w języku polskim - jak
              najbardziej.

Olga to zruszczona Helga -a to znaczy "zdrowa".
              Igor pochodzi od Ingwara, czyli strażnika boga Freya.

Nie udało ci się niestety mi dokopać, trzeba było chociaż spróbować, ze mogłam dziecku imię Helga nadać wink
              • alinawk Re: Nie znacie się 06.09.10, 10:18

A we wszystkich jezykach sprawdziłaś, co to znaczy? Po chińsku też?
                Musiało ci to dużo czasu zabrać.
                Bo jak nie , to wiesz, może się zdarzyć że jakaś psiapsiółka może ci nagle wypalić : hihi, a wiesz że po po arabsku/aramejsku/asyryjsku Olga to znaczy hihi psia kupa hihi.
                • truscaveczka Re: Nie znacie się 06.09.10, 10:36
                  Raczej we wszystkich, google to sprawne narzędzie. Natomiast jeśli coś jest po polsku, to już nie takie proste, nie?
                  Ja nie mogę, ale infantylna interlokutorka mi się trafiła...
                  Psiapsiółek nie posiadam - na szczęście. Przyjaciele są ludźmi wykształconymi i inteligentnymi. Interesują się onomastyką mniej niż ja, ale też wiedzą, że nazwy jednostek chorobowych to kiepski pomysł na imiona dla dzieci.
                  --
                  "Nastaje era matki pokazującej dzieciom szczęście na własnym przykładzie." /by iks54/
                  • alinawk Re: Nie znacie się 06.09.10, 14:44
                    A z ciebie inteligencja aż sie wylewa. Wszystkimi otworami.
                    Nie nadymaj się tak bo pękniesz jak balon.

• dynema Re: Nie znacie się 06.09.10, 15:15
                  Zawsze jakies ryzyko jest, ale nie sprawdzenie co imie oznacza w swoim wlasnym jezyku, jest duzo wieksza glupota niz nie sprawdzenie co oznacza w narzeczu indian znad Amazonki. Bo to po polsku bedzie to dziecko rozmawiac, czytac i poznawac swiat.

Jak mozna dziecko nazwac tak samo jak brzmi nazwa jednostki chorobowej we wlasnym jezyku?
    • default Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 12:22
      Uważam, że jak ktoś ma nieprzemożną chęć nadania super oryginalnego imienia,
      to niech je nada psu czy kotu, a nie dziecku. Wtedy jest i oryginalnie, i
      dowcipnie i wszyscy są zadowoleni, bo zwierzakowi raczej wszystko jedno jak
      się nazywa, dziecku już niekoniecznie.
    • bombowa_zuzia Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 12:36
      A ja uważam, że wasze dzieci będą pierwszymi, które będą biegać (a może już
      biegają) i naśmiewać się z koleżanek i kolegów o oryginalnych imionach. Tutaj są
      same tolerancyjne panie, nie?
      • foczkaka Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 13:08
        Nie popieram nasmiewania się z kogokolwiek z jakiegokolwiek powodu, ale zdziwić
        się chyba mozna nie?
        Jeśłi ktoś robi coś aby sie wyrożniać, to nie powinien się dziwić że ludzie
        zwracaja na niego uwagę, dziwią się, zastanawiają co nim powodowało itd. Tak jak
        z "oryginalnie" ubierającymi się ludźmi: jeśli idzie ulica pani w zielonych
        włosach, różowej sukience w żółte grochy to zwykle z ciekawościa na nia patrzę.
        W końcu po to sie tak intrygująco ubrała, żeby na nia patrzeć, żeby zwracac
        uwagę. Tak samo jesli ktos nie nazwal dziecka Asia, Basia, Zosia czy inna
        Marysia, tylko Jarzyna czy Guantanamera, to po to żeby sie wyróznić, żeby
        zwracać uwage. No więc zwracam.
        I dzieci w szkole tez na pewno beda.
        • ma_dre Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 13:51
          z tym ze na pania w zielonych wlosach mozna dyskretnie lub z przyjaznym usmiechem spojrzec, a
          mozna tez wydrzec sie za nia "ooooooo! patrzcie, jakie ona ma wloooooosy!!!", wszystko zalezy od
          kultury osobistej obserwatora. Dziwnym imionom najczesciej dziwia sie publicznie buraki. Takie jest
          moje zdanie. Wiecej tolerancji dla odmiennosci zycze. Niecodzinne imie nikomu krzywdy nie robi,
          wy waszym natretnym zdziwieniem tak.
          • miaowi Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 13:56
            A mnie się zawsze wydawało że dziwaczne imiona DAJĄ dzieciom buraki...
            • raczek47 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 04.09.10, 22:01
              nie wiem, co rozumiesz pod słowem "buraki", ale moi znajomi (wyzsze wykształcenie, ona-doktorat)
              maja trójkę dzieci o imionach: Iwo, Kaja Coletta, Inka.

Ja swoją córkę nazwałam banalnie i popularnie i do dziś pluję sobie w brodę,że nie nazwałam jej
              Kaliną-wtedy bałam się,że właśnie będzie się wyróżniać tym imieniem.
          • foczkaka Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 14:03
            Nawet gdybym powiedziała "ooooooo! patrzcie, jakie ona ma wloooooosy!!!" to
            nikogo w ten sposób nie obrażam i krzywdy mu nie robię. Nie mówię że wygląda
            brzydko, zauwazam tylko nietypowość. Ta pani podjęła decyzję że chce tak
            wygladac, chce się wyróżniac i chce budzić zdziwienie. Gdyby nie chciala to
            trzasnęłaby sobie mahoń czy blond.
            Jak się ktos nazywa Belzebub zamiast Krzysztof to całe życie bedzie się spotykal
            ze słowami "ooo jakie nietypowe imię, skad rodzice mieli na nie pomysł". Tylko
            że tu juz nie Belzebub podjał decyzję, a jego rodzice, którzy chcieli mieć
            wyrożniające się dziecko.

Dodam jeszcze że nie uważam że wyróżnianie sie jest czymś złym. Dobrze że kazdy
            z nas jest inny i że jeden może nosić niebieskie włosy, a inny mieć kolczyki w
            brwiach. Tylko że moim zdaniem jest ok, jesli decyzje o wyróznianiu sie kazdy
            podejmuje sam. Po co podejmować ja za dziecko, które być może będzie wolało byc
            przeciętne.
            Tak to równie dobrze, możemy dzieciom robic tatuaże na czole, a co niech sie
            wyróżniają.
            • lola211 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 14:58
              Moja córka ma imie dosc rzadko spotykane, aczkowiek jak zauwazylam przez te 12 lat, juz
              popularniejsze niz gdy sie urodzila.
              Praktycznie zawsze gdy je podaje, ujawniam ,rodzi to komentarz, zawsze dotąd sympatyczny.
              czyli imie zwraca uwage.A wcale nie jest odjechane, dziwne, smieszne.Polakow dziwia imiona
              nawet tylko dlatego, ze nie sa to imiona nadawane hurtowo.
              Idac tropem Twojej teorii nalezaloby nadawac imiona banalne, by dziecko przypadkiem sie nie
              wyroznialo z tlumu.O to kiedys tez moze miec pretensje, ze nudne, zwykle.
              Ryzyko zawsze jest.
              • hanalui Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 15:15
                Cytat lola211 napisała:
                > Idac tropem Twojej teorii nalezaloby nadawac imiona banalne, by dziecko przypa
                > dkiem sie nie
                > wyroznialo z tlumu.O to kiedys tez moze miec pretensje, ze nudne, zwykle.
                > Ryzyko zawsze jest.

Znam 3 osoby ktorym nadano zwykle, normalne, niewyrozniajace z tlumu imiona jak na owczesne
                czasy (bo teraz to osoby z przedzialu 50-60) i zadna z tych osob nie lubila swojego imienia i pod
                tym imieniem funkcjonuja tylko w papierach, w zyciu prywatnym, wsrod znajomych, pracy
                funkcjonuja pod zupelnie innym, wybranym przez siebie imieniem
              • kawka74 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 15:44
                .Polakow dz
                > iwia imiona
                > nawet tylko dlatego, ze nie sa to imiona nadawane hurtowo.

Prawda.
                Moja córa ma imię pospolite, zwyczajne, bez nieciekawych skojarzeń, a i tak
                słyszę: 'ojej', kiedy mówię, jak ma na imię. Przy czym jest to miłe 'ojej',
                mające w podtekście raczej 'zapomniałam, że takie imię istnieje, a ładne', niż
                'oqrwacoonazrobiładziecku'.
        • dynema Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 14:56
          > uwagę. Tak samo jesli ktos nie nazwal dziecka Asia, Basia, Zosia czy inna
          > Marysia, tylko Jarzyna czy Guantanamera, to po to żeby sie wyróznić, żeby
          > zwracać uwage. No więc zwracam.

A Twoj umysl nie pozwala ogarnac tego ze np. Sindi czy tez Rafael dostal imie aby sie nie
          wyrozniac?

Ze jak jest zarejestrowany w PL to nawet nie oznacza ze ktokolwiek z jego rodziny od 3 pokolen
          stanal na Polskiej ziemi. Czy np. rodzice Sindi, bedacy Hinduasmi maja twoim zdaniem dawac
          wszystkim synom na imie Bozydar?
          • foczkaka Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 15:04
            Pisałam wyżej, że nie chodzi mi w ogóle o dzieci których rodzice nie są
            Polakami. Mój umysł to pojmuje wink
            • dynema Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 15:07
              Alez rodzice moga byc Polakami : miec Polskie obywatelstwo, nazwiska Nowak i Kowalski, nigdy w
              zyciu nie byc w Polsce i dac dziecku na imie Rafael, tak jak ma polowa dzieckow na ulicy miasta
              gdzie mieszkaja.
              • foczkaka Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 15:19
                w
                > zyciu nie byc w Polsce i dac dziecku na imie Rafael, tak jak ma polowa dzieckow
                > na ulicy miasta
                > gdzie mieszkaja.

No ale co to za problem? Jesli taki Rafael nie mieszka w Polsce to jego imie w
                ogóle nikogo nie dziwi.
                • foczkaka Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 15:22
                  Zreszta w ogóle TAK JAK JUŻ PISAŁAM, nie mam nic do niepolskich imion. Nawet do
                  tak czesto wspominanej Jessiki. Ale Już imię Dżesika mnie śmieszy. Tak jak i
                  Kuper zamiast Coopera. Albo Dżastina - bo takie imie też widziałam.
                • dynema Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 15:34
                  Alez Rafael jak najbardziej moze w Polsce mieszkac...
                  • foczkaka Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 15:42
                    Ale co to za różnica, przeciez napisałam, że w ogóle nie o to chodzi.
      • rosapulchra-0 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 13:10
        bombowa_zuzia napisała:

> A ja uważam, że wasze dzieci będą pierwszymi, które będą biegać (a może już
        > biegają) i naśmiewać się z koleżanek i kolegów o oryginalnych imionach. Tutaj s
        > ą
        > same tolerancyjne panie, nie?

o to to to!
      • default Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 13:34
        bombowa_zuzia napisała:

> A ja uważam, że wasze dzieci będą pierwszymi, które będą biegać (a może już
        > biegają) i naśmiewać się z koleżanek i kolegów o oryginalnych imionach.

To nie chodzi o dzieci nawet i o naśmiewanie, takie dziwaczne imię może być
        krępujące dla "nosiciela", niezależnie od tego czy się z niego będą wyśmiewać
        czy nie. Wyobraź sobie, że ktoś Ci się przedstawia "Zyraf jestem"
        albo "Guantanamera, bardzo mi przyjemnie" - można się zdziwić nieco, albo
        nawet sobie pomyśleć, że ktoś sobie jaja robi. Taki Żyraf może mieć dosyć
        takich zdziwień, nawet jeśli każdy stara się tego nie okazywać. Oczywiście
        może być i tak, że będzie się chlubił posiadaniem takiego niecodziennego
        imienia, ale nadając imię noworodkowi nie możemy przewidzieć jak będzie.
        • atowlasnieja Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 14:19
          default napisała:
          >...Taki Żyraf może mieć dosyć
          > takich zdziwień, nawet jeśli każdy stara się tego nie okazywać.

Jak będzie miał na tym punkcie kompleksy to nawet jak ktoś się nie zdziwi (pół
          życia spędził np. w stanach gdzie bywają imiona przeróżne np. Sól, Pieprz,
          Wierzba) to biedny Żyraf sobie pomyśli :pewnie niedosłyszał" a nawet jak ludzie
          będą się upewniać to będzie to odbierał jak nabijanie się z imienia.

No chyba że istotnie będzie tak przebojowy jak mamusia i tatuś
    • przeciwcialo Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 14:46
      Kuper powala, raz słyszałam jak mama wrzeszczała za córką Analiaaaa!!!!! Nie wiem jak z pisownia,
      wydźwiek okropny.
      • aurita Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 14:56
        > Kuper powala, raz słyszałam jak mama wrzeszczała za córką Analiaaaa!!!!!

Bo Tobie sie zaraz kojarzy big_grin
      • lola211 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 15:09
        12 LAT temu lezalam dlugo w szpitalu i przewinelo sie przez ten czas mnostwo
        pacjentek.Zapamietalam imie tylko jednej z nich -Aurelia.
        I to jest fajne.Bo oryginalne imiona sie pamieta, a reszta znika w zakamarkach pamieci.
        To ja bym chciala miec imie niecodzienne, zdecydowanie.
      • gazeta_mi_placi Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 15:46
        Może Azalia??
        • landora Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 19:17
          A dla chłopca Rododendron?
          • gazeta_mi_placi Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 21:19
            Albo Fikus smile
            Ale Azalia funkcjonuje w kalendarzu polskim smile
      • truscaveczka Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 04.09.10, 14:34
        To mogła być Amalia smile
    • klaudi007 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 15:12
      mam kuzyna pół turka i ostatnio zaczą wymieniać tureckie imiona bo nas chciał
      rozbawić i udało się ale w turcji pewnie zabawia towarzystwo wymieniając polskie
      imiona big_grinbig_grin

Jeżeli ktoś mieszka długo za granicą ma partnera obcokrajowca i przesiąk już
      troche inną kulturą to ma prawo gustować w obcych imionach ale polaków którzy
      pojechali na tydzień na wakacje za granice albo na 2miersiące do pracy i
      naznaczają dzieci wymyślnymi "szpanerskimi" imionam niew rozumiem
    • figrut Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 16:05
      To nie imię ośmiesza dziecko, a dorośli którzy uważają się za lepszych od "patologii" i takie dzieci
      wyśmiewają, dając tym samym przykład swoim dzieciom. Liznęłam trochę tego wątku i czego się
      dowiaduję ? A no tego, że imiona nie polskie daje patologia, aby poczuć się lepszymi. W takim razie,
      kto daje imiona klasyczne ? Czyżby elita chciała być lepsza i aspirować do rangi świata artystycznego
      imionami zakorzenionymi w języku polskim ? Wszak Marysia, Jaś, Staś, Zbigniew, Zuzanna itp. i wiele
      innych, to głównie imiona dzieci aktorów.
      • fabryka.lodow.napatyku Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 16:26
        figrut napisała:

i czego się
        > dowiaduję ? A no tego, że imiona nie polskie daje patologia, aby poczuć się lep
        > szymi.

a no niestety, tak jest
        • fabryka.lodow.napatyku Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 16:27
          juz nawet nie chodzi o te niepolskie, tylko te osmieszajace
      • w_miare_obyczajna Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 16:29
        a powiedz mi kto choćby średnio inteligenty nadał imie dziecku prosto z
        amerykańskiego/brazylijskiego/hiszpańskiego tasiemca? Ludzie potrafiący
        przewidzieć fakt, że imię może być dla kogoś przyszłą wizytówką w pracy nie
        zaryzykują Niunią lub Dżesiką bo to jest żenada i tyle. Nadanie dziecku
        normalnego imienia jest objawem troski o jego psychike, dziecko może być
        wyjątkowe same w sobie, nie trzeba zakładać, że tak będzie już tydzień po
        urodzeniu. Wyobrażam sobie zwyczajnie brzydką, zaniedbaną fizycznie kobietę o
        imieniu Vanessa..
        • figrut Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 16:32
          > a powiedz mi kto choćby średnio inteligenty nadał imie dziecku prosto z
          > amerykańskiego/brazylijskiego/hiszpańskiego tasiemca?
          Np. pediatra moich dzieciaków. Pewnie nawet nie średnio inteligentna jest.
        • hanalui Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 16:46
          Cytat w_miare_obyczajna napisała:

> a powiedz mi kto choćby średnio inteligenty nadał imie dziecku prosto z
          > amerykańskiego/brazylijskiego/hiszpańskiego tasiemca? Ludzie potrafiący
          > przewidzieć fakt, że imię może być dla kogoś przyszłą wizytówką w pracy nie
          > zaryzykują Niunią lub Dżesiką bo to jest żenada i tyle.

Ale podobno te imiona to tylko patologia nadaje a wiadomo ze patologia jest dziedziczna wiec o
          jakiej wizytowce i o jakiej pracy mowisz tongue_out big_grin?

Cytat Nadanie dziecku
          > normalnego imienia jest objawem troski o jego psychike, dziecko może być
          > wyjątkowe same w sobie, nie trzeba zakładać, że tak będzie już tydzień po
          > urodzeniu.

Ale to zalezy kto co uwaza za normalne imie suspicious

Cytat Wyobrażam sobie zwyczajnie brzydką, zaniedbaną fizycznie kobietę o
          > imieniu Vanessa..

Przynajmniej w tym zapuszczeniu bedzie miec fajne imie, a taka Zosia czy Marysia zapuszczona to
          wiadomo...zaposzczona bo pospolita big_grin
          • petiber Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 22:48
            Mnie z kolei drażni brak konsekwencji gramatycznejwink Moim zdaniem, jesli
            wybieram anglojezyczne imie (chociaz pisownia czesto zostaje polska albo nie
            wiadomo jaka), to nie zmiękczam go zgodnie z polską gramatyką...i tak mam w
            otoczeniu "Sindusię" (od Sindy - pisownia orginalna i do tego nazwiko z koncowka
            -ski) oraz "Shaienkę" wymawianą jak Czajenka (od Shaiene tez do nazwiska typu
            Kozioł).
    • mynia_pynia Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 16:38
      Każdy ma prawo myśleć o imionach co che, ja sama mam kilka "ulubionych" o których sobie śmielej
      pomyślę w duchu.
      Natomiast byłoby mi wstyd przy dziecku (nie mam jeszcze) skomentować imię koleżanki czy też
      kolegi, bo dzieci powtarzają to co usłyszą bez wyjątku i odkąd przebywam z dziećmi znajomych
      mam zakaz używania przerywników w rozmowach, właśnie dlatego, że dzieci to papugi.
      • rosapulchra-0 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 16:44
        mynia_pynia napisała:

> Każdy ma prawo myśleć o imionach co che, ja sama mam kilka "ulubionych" o który
        > ch sobie śmielej
        > pomyślę w duchu.
        > Natomiast byłoby mi wstyd przy dziecku (nie mam jeszcze) skomentować imię kole
        > żanki czy też
        > kolegi, bo dzieci powtarzają to co usłyszą bez wyjątku i odkąd przebywam z dzie
        > ćmi znajomych
        > mam zakaz używania przerywników w rozmowach, właśnie dlatego, że dzieci to papu
        > gi.

czego większość mam zupełnie nie bierze pod uwagę, bo uważają, że sam
        fakt bycia matką, nawet adoptowanych dzieci daje im prawo do zachowań często,
        delikatnie mówiąc, nie do przyjęcia.
      • mynia_pynia Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 16:49
        I jeszcze jedno: imiona, nazwy budzą skojarzenia, ludzią różne imiona się podobają na różnym
        etapie życia. Zawsze lubiałam język rosyjki i imiona typu Tamara, Tatiana, Nikita, ale nie dam tak
        dziecku na imię bo kojarzą się z rosyjskimi korzeniami a ja takich nie posiadam.
        Piękne imię Judyta, Ester też jednoznaczne.
        PS. Słowiańskie też mi się nie podobają.
        • miarka71 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 17:13

Przypomniało mi się, że ludzie bardzo często reagują dziwnie na imionawink Mój syn ma na imię
          Nikodem, wink "ten, który zwycięża dla ludu" Skojarzenia u innych, to Nikodem - Dyzma i że to
          pewnie po nim to imię , wtedy zawsze odpowiadam, że to nie po Dyzmie tylko po Nikodemie
          Skotarczaku(ps. Nikoś) gangsterze zastrzelonym w Gdyni, no i wtedy głupi uśmiech z ust schodziwink
          • rosapulchra-0 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 17:35
            miarka71 napisała:

>
            >
            >
            >
            > Przypomniało mi się, że ludzie bardzo często reagują dziwnie na imionawink Mój
            > syn ma na imię
            > Nikodem, wink "ten, który zwycięża dla ludu" Skojarzenia u innych, to Nikodem -
            > Dyzma i że to
            > pewnie po nim to imię , wtedy zawsze odpowiadam, że to nie po Dyzmie tylko po
            > Nikodemie
            > Skotarczaku(ps. Nikoś) gangsterze zastrzelonym w Gdyni, no i wtedy głupi uśmiec
            > h z ust schodziwink

dobre! big_grin
      • figrut Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 17:00
        > Każdy ma prawo myśleć o imionach co che, ja sama mam kilka "ulubionych" o który
        > ch sobie śmielej
        > pomyślę w duchu.

> Natomiast byłoby mi wstyd przy dziecku (nie mam jeszcze) skomentować imię kole
        > żanki czy też
        > kolegi
        Otóż to. Można sobie myśleć co się chce, ale pamiętajmy, że nasze dzieci biorą z nas przykład i to
        one kiedyś tam dzięki nam będą przyszłymi prześmiewcami swoich kolegów.
        Mam "dziwne" imię jak na czas prawie 40 lat temu. Dla mnie ono nie jest dziwne. Zawsze uważałam,
        że jest ono piękne. Nigdy nie uważałam się z tego powodu pokrzywdzona przez los czy rodziców.
        Imię mam na cześć Angeli Davis. Dla moich rodziców była wielką kobietą. Dzieciakom pochodzenia
        mojego imienia nie tłumaczyłam. Dla nich byłam Angelą albo Andzią i nikt nie uważał tego imienia za
        dziwne do czasu, aż pewna nauczycielka w szkole nie wypowiedziała z przekąsem słów "ale twoja
        matka miała aspiracje mieć światową córkę". Te słowa wyszły od nauczycielki, a nie od dzieciaków
        czy sąsiadów z którymi żyłam niemal od narodzin.
        • nadrugiemiania Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 17:16
          figrut napisała:
          .....
          > Imię mam na cześć Angeli Davis. Dla moich rodziców była wielką kobietą.

Angela to śliczne imię.Hmmm czy dziwne??/Eeeee moim zdaniem nie.
          • rosapulchra-0 Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 17:36
            nadrugiemiania napisała:

> figrut napisała:
            > .....
            > > Imię mam na cześć Angeli Davis. Dla moich rodziców była wielką kobietą.
            >
            >
            > Angela to śliczne imię.Hmmm czy dziwne??/Eeeee moim zdaniem nie.

dla mnie jest całkiem w porządku
        • bombowa_zuzia Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 21:15
          > Otóż to. Można sobie myśleć co się chce, ale pamiętajmy, że nasze dzieci biorą
          > z nas przykład i to
          > one kiedyś tam dzięki nam będą przyszłymi prześmiewcami swoich kolegów.

Moim zdaniem to takie podwójne standardy. Na tyle, na ile zdążyłam poznać
          dzieci, to one doskonale wyczuwają fałsz w zachowaniu rodziców. Najlepiej by
          było w ogóle nie mieć opinii wobec cudzych imion i po prostu przyjmować je
          takimi jakimi one są. Wtedy wszystkim żyłoby się lepiej, a zwłaszcza osobom o
          oryginalnych imionach.
    • mia_siochi Re: posiedzialam dzis troche na forum o imionach 03.09.10, 17:01
      U mnie jak będzie samczyk to będzie Maurycy, jak samiczka -Idalia.
      Trudno, będą musieli z tym żyć wink
      • nadrugiemiania mia siochi 03.09.10, 17:10
        mia_siochi napisała:
        > U mnie jak będzie samczyk to będzie Maurycy, jak samiczka -Idalia.
        > Trudno, będą musieli z tym żyć wink

O ile Maurycy mi znajomo brzmi, to co oznacza Idalia i z jakiego to języka??
        • lalka-on-line Re: mia siochi 03.09.10, 17:49
          fakt,ze wsrod tzw patologii najwiecej imion typu Brajan,Nikolka,Dzesika,Kevinek,Kupera jeszcze nie
          znalam ale pewnie niebawem wejdzie na "salony"big_grinDD
          moze jeszcze Kijanek[od Keanu Reevesa,] albo Rijanka albo Hana Montana-to jest fajnetongue_outP
          a z dziwnych imion z jakimis sie spotkalam to Immanuel,niby na czesc Kanta nadanetongue_out,w klasie
          mialam Diane,znam Bernadette,Aureliusza,Bozydarasmile)
        • mia_siochi Re: mia siochi 03.09.10, 19:32
          z greckiego, ale w polskim od baaardzo dawna
          • truscaveczka Re: mia siochi 04.09.10, 14:38
            A ciotka Idalia żuje obiadek
            Sto batów Praksedzie na goły zadek
            Na sybir Macieja, do pierdla Hryćka
            Ogrody, szynszyle, róż na policzkach
            Krucyfiks, z nim w zgodzie fotosik na komodzie
            Panna dzika, Nike barykad... /Stanisław Staszewski/

MSPANC big_grin
            • kicia_beauty Re: mia siochi 07.09.10, 09:17
              "Marianna"